Caravantrekker.nl

Volkswagen Golf trekauto 2013

Caravantrekker (Menno) vraagt op 19 april 2013:

De Volkswagen Golf werd onlangs verkozen tot Auto van het Jaar 2013 en gaat er nu ook vandoor met de titel Trekauto van het Jaar. Het gaat hierbij specifiek om de VW Golf 1.4 TSI met 140 pk en DSG.



Twee jury’s beoordeelden de auto’s op gebruik en rij-eigenschappen. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door ANWB Kampeer & Caravan Kampioen.

De Volkswagen Golf is niet de ruimste auto in zijn klasse, maar zijn rijeigenschappen helpen hem toch aan de titel ‘Trekauto van het Jaar 2013’. De winnende 1.4-140 pk DSG mag 1.400 kilogram trekken.

De 23 deelnemende auto’s waren verdeeld over zes verschillende klassen. In de A-klasse zegeviert de Peugeot 208 1.6 VTi. Winnaar van de B-klasse wordt de VW Golf, tevens de overall winnaar. De Mazda 6 sedan 2.2 D blijkt de sterkste in de C-klasse. In de SUV-klasse eindigt de nieuw Ford Kuga 1.6 als eerste. Ford gaat ook bij de mpv’s met de eer strijken, want daar wint de C-Max 1.0 Ecoboost. De overwinning in de All Wheel Drive-klasse is voor de Honda CR-V 2.2 iDTEC.

Het oordeel over de auto’s wordt gevormd door twee onafhankelijk van elkaar opererende jury’s. Aan de hand van onder meer zitcomfort, bagageruimte, gebruiksgemak van de trekhaak beoordeelt een jury de ‘vakantiegeschiktheid’ van elke auto. De andere jury gebruikt de testbaan voor een slingerproef en diverse hellingen. Tevens wordt het rijcomfort van de auto’s bepaald op verschillend wegdek. Elke auto krijgt een caravan aan de haak, waarvan de belading in overeenstemming is met de daarvoor geldende ANWB-normen.

Uw trekauto van het Jaar?

Of dit uw trekauto van het jaar is kunt u zelf het beste beoordelen. Vraag op deze site een aantal objectieve trekkrachtberekeningen op, en bepaal voor uzelf wat u een goede trekauto vindt. In de showroom van de dealer kunt u zelf uitstekend beoordelen of de auto qua ruimte en indeling voldoet. Is het aspect trekauto erg belangrijk voor u dan kunt u wellicht een proefrit aanvragen met uw eigen caravan om zo het weggedrag te beoordelen. Tenslotte kunnen we u ook nog een persoonlijk aankoopadvies geven.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Xhofman antwoordt op 19 april 2013:

Blijft een mooi karretje. Duur maar sterke eigenschappen. DSG subliem.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 april 2013:

Uiteraard vraagt zo'n trekauto van het jaar verkiezing om een nadere analyse van de resultaten en vergelijk ik de uitkomsten van de ANWB met onze eigen trekkrachtrapporten.

Mij vallen drie zaken op:

1) De rangschikking van de trekauto's komen heel mooi overeen met onze sterren waardering! Alle klasse winnaars scoren binnen hun klasse de hoogste sterrenscore.

2) De advies gewichten van de ANWB zijn over het algemeen hoger dan onze adviesgewichten. Bij de Golf bijvoorbeeld zelfs 175 kg! Hoe wel ik (nog) niet zeker weet hoe de ANWB die advies gewichten bepaald heeft neem ik aan dat ze 80% van het leeg (gewogen) gewicht van de auto hanteren. De Golf heeft een kenteken gewicht van 1213 kg maar zou in praktijk, voorzien van de nodige extra's waaronder een trekhaak best wel eens flink zwaarder kunnen zijn. Anders kan ik niet begrijpen (met de ANWB regel in het achterhoofd) dat ze adviseren tot 1300 kg caravan.

3) Jammer is, en een slechte zaak, dat geen melding gemaakt wordt of de trekauto is voorzien van ESP met aanhanger detectie. En dit is ook niet getest. ESP met aanhanger detectie is namelijk absoluut een pluspunt als de trekauto dat wel heeft en eigenlijk een voorwaarde om een trekauto goed te vinden.


RobD antwoordt op 21 april 2013:

"ESP met aanhanger detectie is namelijk absoluut een pluspunt als de trekauto dat wel heeft en eigenlijk een voorwaarde om een trekauto goed te vinden."

Alles afhankelijk van de combinatie uiteraard?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 april 2013:

Eigenlijk voor elke combinatie. Alleen is de kans dat ESP moet ingrijpen bij een hele goede combinatie (gewichtsverhouding <60%) kleiner.


Liefaart antwoordt op 21 april 2013:

De ESP is overigens ook geen item bij de Trekkracht berekeningen op deze site dus waarom dan wel bij de Trekauto v.h. Jaar?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 april 2013:

Omdat dit bij 25 auto's die je ter beschikking hebt nog valt uit te zoeken maar bij 7284 modellen wel erg veel werk is dit bij te houden en het de vraag is of het wel standaard is. Neemt niet weg dat ik graag die informatie ook bij de trekkrachtberekeningn er graag bij bij zou willen hebben. Ik durf zelfs wel zo ver te gaan dat het verantwoord is om een 100 kg zwaardere caravan te trekken indien de auto ESP+ heeft of de caravan ATC.


Bert antwoordt op 21 april 2013:

Een auto als trekker van een caravan wordt niet beter of slechter (stabieler of minder stabiel /beter of slechter presterend) als er aanhanger-slinger-detectie op zit.

Het is wel een erg zinvolle en als het goed is een weinig kostende uitbreiding op ESP. Om reden dat de zwakste schakel bijna altijd de bestuurder is en zo'n systeem hem kan weerhouden verkeerde dingen te doen. TSC of hoe het ook mag heten bij diverse merken kan zelfs een slingerende combinatie beter onder controle krijgen dan de beste chauffeur ooit kan!

Wat dat betreft had de AN?B aan die veiligheidsvoorziening (vangnet) al dan niet standaard aanwezig, meer aandacht kunnen en moeten geven.

Preview: de Ford C-Max 1.0 EcoBoost die ik onlangs onderhanden nam heeft die voorziening wél imiddels standaard bij een meebestelde trekhaak... Dan weet u dat vast.


Jan antwoordt op 21 april 2013:

Ik durf zelfs wel zo ver te gaan dat het verantwoord is om een 100 kg zwaardere caravan te trekken indien de auto ESP+ heeft of de caravan ATC.
Is dat niet een beetje hetzelfde als beweren dat je met een ‘antislingerkoppeling’ verantwoord sneller met de combinatie kunt rijden?

Ik ben het met Bert eens wanneer je stelt dat het een zinvolle accessoire is. Maar om nu te stellen dat je verantwoord meer kg aan de haak kunt hangen gaat mij te ver. Sterker nog, je kunt er daardoor vanuit gaan dat je vaker tegen een probleem op loopt doordat je de grens opzoekt. Een beetje het gedrag bij gladheid met ABS. “Ik heb ABS dus kan sneller rijden”.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 april 2013:

Nee, ESP+ helpt de gevolgen van een slingering veelal te beperken terwijl een slingerkoppeling veel meer maskeert en als de caravan daadwerkelijk echt gaat slingeren helpt een stabilisator nauwelijks niet (meer).

Uiteraard is het gevaar dat mensen harder gaan rijden met ESP+ of zoals ik aan geef een zwaardere caravan gaan trekken. Maar laten we eerlijk zijn, ook ik kan niet voorspellen hoeveel 'gevaarlijker' het is om met een 90% combinatie te rijden dan met een 80% combinatie. Ik weet niet exact waar de grens is..... Wel dat de gevolgen van een slingering door ESP+ (of ATC) vermoedelijk kleiner zijn. In alle gevallen is het gebruik van gezond verstand, het beperken van de snelheid en een goede belading heel belangrijk!

En ik geef ook grif toe dat ik in mijn oude SAAB zonder airbag, ESP en winterbanden echt heel wat langzamer afgelopen winter reed dan met m'n auto die wel al die voorzieningen heeft (tot irritatie van veel weggebruikers 😉).


RobD antwoordt op 22 april 2013:

"Ik durf zelfs wel zo ver te gaan dat het verantwoord is om een 100 kg zwaardere caravan te trekken indien de auto ESP+ heeft of de caravan ATC."

Misschien ondoordacht deze uitspraak, Menno. Buiten dat het probleem van het slinger gevaar is opgelost, wat met een noodstop? Harder en meer massa? Ik zie het al voor me😉
Uiteraard is anticiperen een noodzaak, maar er zijn situaties en mensen die moeilijk zijn in te schatten.

Door al deze 'foefjes' gaan we grenzen verleggen, automatisch. Er zijn legio mensen die vertrouwen op ABS, niet wetend dat de remweg langer is. De anti slinger koppeling is ook zo'n berucht 'voordeel'.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 april 2013:

Nee hoor, een zeer doordachte uitspraak 😉
En voor de remvertraging maakt 100 kg extra indien de remmen goed zijn afgesteld niets uit.

En natuurlijk verleggen we grenzen als de techniek ons dat toestaat. We willen immers een steeds luxere en dus zwaardere caravan. 12% van de combinaties heeft een gewichtsverhouding die boven de 80% uit komt en zoekt dus die grens op. Maar auto's worden steeds beter (ook als caravantrekker) en is de 'grens' al opgetrokken van een 70% gewichtsverhouding naar 80%. Bovendien vinden we het tegenwoordig normaal om met 100 km/u (ipv 80) naar Zuid Frankrijk (in één dag) te rijden. Terwijl de risico's bij 100 km/u vele malen groter zijn dan bij 80 km/u.

Om terug te komen op de TavhJ 'test' vraag ik me af of de KCK met verschillende combinaties zo 'ver' is gegaan dat ESP+ in werking komt? Wat verder van belang is te weten of ESP+ geactiveerd kan worden bij montage van een trekhaak (achteraf). Omdat in NL eigenlijk altijd de trekhaak achteraf gemonteerd wordt.


Jan antwoordt op 22 april 2013:

Buiten dat het probleem van het slinger gevaar is opgelost,
Maar dat is het niet. Het slingeren is misschien wat makkelijker te beheersen en kan minder snel uitlopen op een fiasco maar slingeren gaat-ie.
Het ABS effect van; "wat kan mij gebeuren" is en blijft aanwezig en er wordt vertrouwd op de techniek en dan ook nog verantwoord met 100kg extra!
Beste mensen, ook met een ESP+ is de kans dat het mis gaat aanwezig. Ook met ESP+ zal het prettig zijn wanneer je de gehele wegbreedte tot je beschikking hebt en we weten allemaal dat dat vaak niet zo is.

En voor de remvertraging maakt 100 kg extra indien de remmen goed zijn afgesteld niets uit.
Oeioeieoei Menno, pas toch op met die uitspraken!
Natuurlijk maakt dat uit. Probeer zelf eens 100kg op snelheid te stoppen. Of ga jij fietsen zonder remmen? En dan rijd je nog geen 100km/uur.
En 100kg extra in slingerbewegingen is helemaal funest.
Maken wij ons druk om 35 kg fietsen achterop.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 april 2013:

Oeioeieoei Menno, pas toch op met die uitspraken!
200 kg extra maakt voor de remweg ook niets uit 😉

Althans uitgaande van een goed remsysteem met voldoende capaciteit waarbij de tractie bepalend voor de remvertraging. En dan blijkt dat gewicht voor de vertraging geen invloed heeft.
zie filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=PxFktLhr30k

en voor ESP+ http://www.youtube.com/watch?v=1q98tPhuV7Q


Jan antwoordt op 22 april 2013:

Nou je zal wel gelijk hebben Menno. Van mij krijg je het in ieder geval.
Maar ik weet dat het wel iets anders is of je een 40 tons truck moet stilzetten of een solo auto van 1 ton.
Je kan er alle randgevallen en voorwaarden bij halen maar ik meen vroeger op school goed opgelet te hebben (iets met de wet van Newton....)en daar geleerd wat op het circuit toch altijd vruchten heeft afgeworpen.
En weet je wat er nou zo vreemd is? Die andere teams deden ons allemaal na, allemaal kilo's eruit!
En we hadden toch echt het beste van het beste op remmengebied en afstelling maar het liefste waren we toch wat kilo's kwijt, die hoef je dan namelijk ook niet af te remmen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 april 2013:

Het gaat er niet om gelijk te hebben maar wel de juiste informatie te geven. In praktijk zal een zwaardere caravan meestal wel een iets langere remweg hebben maar dat is dan te verklaren doordat de oploopkracht groter is. Blokkeert namelijk de caravan dan neemt de oploopkracht toe (de caravan drukt meer tegen de auto). Die kracht zorgt ervoor dat de auto minder vertraagt omdat de wrijving van de wielen gelijk blijft.
Caravannen is een prachtig spel tussen Newton en praktijk😉


Michiel antwoordt op 30 april 2013:

Wie heeft zich dit jaar nog meer verbaasd over het ruim toebedelen van aanbevolen trekgewicht? 1100 kg voor de Clio 0.9 tce. Dat zou genoeg zijn voor mijn Kip Vision. Een berekening op deze site haalt me snel uit de droom. Een normale, lees niet hefdak, caravan maakt de combinatie Clio/caravan in mijn ogen zo goed als ongeschikt voor een buitenlandse reis. ANWB zet mensen hiermee echt op het verkeerde been denk ik.


Quirien antwoordt op 13 november 2016:

Zie op Autozine de nieuwe Golf 2017. Misschien ook wel een kandidaat voor trekauto van het jaar 2017.😉

Die nieuwe 1,5 Tsi motor lijkt mij ook wel interessant. In twee PK versies te verkrijgen hoewel koppel natuurlijk heel belangrijk is.

Alleen die kleur die afgebeeld staat?
Er zijn er vast die de kleur mooi vinden, immers over smaak valt niet te twisten! Voordat hier commentaar over ontstaat, houd dit even in gedachte😉.


dabbertje antwoordt op 14 november 2016:

Die kleur is ook niet mijn kleur, maar volgens mij het nieuwe rood of blauw. Denk maar eens aan de reclames van verschillende automerken. Allemaal rode en blauwe auto's. Vanochtend de TV reclame van de nieuwe Renault Scenic gezien die ook deze gele kleur had.

Ik heb de Golf 2017 in bestelling. Een 1.2 TSI 7DSG. Maar niet om de caravan te trekken, die is met 1700 kg wat te zwaar 😉

Gr. Daphne


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker