Kea vraagt op 11 mei 2013:
Heeft iemand ervaring met een navigatiesysteem wat ook werkt voor caravans. Kun je de nav.systemen van vrachtwagens hiervoor gebruiken
RobD antwoordt op 11 mei 2013:
ja
AJ antwoordt op 11 mei 2013:
Rob kun je ook aangeven welke systemen volgens jou dat kunnen?
Ik weet dat Garmin een aparte navigatie heeft voor caravans. Wel duur, ik meen 400 euro.
Maar dat is de enige die ik ken.
Misschien is vragensteller gediend met meer info dan ik nu kan geven.
RobD antwoordt op 11 mei 2013:
@ AJ.
TS stelt een vraag die ik volmondig kan beantwoorden. In de vraagstelling van TS blijkt niet dat er geen ervaring is met deze VA nav.systemen. Dat deze systemen duur(der) zijn is bekend.
Google geeft ook vele antwoorden op vele vragen.
Frans antwoordt op 11 mei 2013:
Een voorbeeld van speciale caravannavigatie is de Ventura 2500 Pro. Kost erg veel, kent gratis updates, zal ongetwijfeld geschikte routes voor caravans aanduiden. Ik ken een tevreden gebruiker.
Er is ook nog de optie van standaard navigatiesoftware met een zogenaamde campermodus. Kost nog geen kwart. Bijvoorbeeld CoPilot voor een smartphones. Die houdt ook rekening met lage doorrijhoogtes en als je bijvoorbeeld de route van Vaals naar de camping op de Gulperberg vraagt geeft hij in de personenautomodus de zeer steile route via Partij omhoog. In de campermodus maakt hij de omweg langs de achterzijde van de berg.
Speciale vrachtwagensoftware, waar je bijvoorbeeld alle afmetingen kunt invoeren, biedt misschien meer zekerheid dan je nodig hebt. Je rijdt waarschijnlijk over dezelfde vakantieroutes als met ieder ander systeem.
jan& antwoordt op 11 mei 2013:
Het is zwaar overdreven om een dergelijk duur nav systeen voor truckers aan te schaffen. De kaarten zijn onvolledig en kostbaar te vervangen. Het voegt nauwelijks iets toe aan een gewoon navsysteem.
Gewoon uit je doppen kijken en je stuurmanskunsten op peil brengen maken al de angsthazerij overbodig😉
John antwoordt op 12 mei 2013:
"Het is zwaar overdreven om een dergelijk duur nav systeen voor truckers aan te schaffen."
Wie zegt jou dat er iets aangeschaft word? Kan ook zijn dat deze al in het bezit is.
"De kaarten zijn onvolledig en kostbaar te vervangen."
Jouw aanname?
"Gewoon uit je doppen kijken en je stuurmanskunsten op peil brengen maken al de angsthazerij overbodig"
Wie heeft het woord angsthazerij gebruikt? Er word een simpele vraag gesteld! Maar al deze aanname's........
Jan& antwoordt op 12 mei 2013:
Haha, alleen je reactie al Sjon😉
Batens K antwoordt op 12 mei 2013:
Ik zou zeggen, niet kopen.
Onze buurman heeft ook een Nav. systeem gekocht voor campers en vrachtwagens zijn combinatie incl auto meet 12m50. Ik vroeg aan hem navigeer eens naar Seyne les alpes, aangezien we al 8 jaar naar le vernet (haute provence)rijden weten we ondertussen waar je al of niet mag of best niet kunt rijden met een caravan wat bleek de navigatie stuurde hem direct na het lac de serre poncon de D900c op wat verboden is boven de 9 meter. Dit is maar één van de vele foute waar de GPS zogezegd rekening mee houd. Ah ja zijn instellingen klopten hij had hem zelfs op totale lengte 11 meter geplaatst.
Han antwoordt op 15 mei 2013:
Ik heb na jaren een TomTom gebruikt te hebben een truck/caravanversie vd MIO gekocht. Aanzienlijk goedkoper, 180,-, incl lifetim kaartupdate en verkeersinfo. Je moet de gegevens van jouw caravan invoeren. Doet het uitstekend.
Han
fransvb antwoordt op 15 mei 2013:
Al jaren gebruik ik TomTom normale versie. Het type Route dat ik instel heet in mijn versie aangepaste snelheid die ik 90 km zet.
De avond voordat ik ga rijden bereid ik de route ook nog een voor mbv goede kaarten, maar ook met behulp van Google maps en op sommige lastige punten streetview.
Zo kwam ik erachter dat een aanzienlijke kortere route door Kroatie die door TomTom en op de kaarten van de ANWB niet werd aangegeven goed te bereiden was door moeilijke bergachtige stukken mbv streetview te bekijken.
Als je echter alleen maar geinteresseerd bent in een navigatiesysteem dat voor jouw alle problemen weghaalt moet je dit allemaal niet doen.
Voor mij is het ook een onderdeel van "vakantie vieren".
Bert antwoordt op 15 mei 2013:
Helemaal mijn stijl fransvb!!
Ik heb zelf een systeempje wat draait op IGO 8. In te stellen bijvoorbeeld als bus (touringcar) en die zijn tenslotte 2.50 m breed. IGO is een goed systeem, maar vertrouw er niet op. Dé kortste route van Noorbeek naar Banholt (amper 5 km) leid je via een weggetje waar weliswaar een bus (of elk ander voertuig) mag komen, maar je met de solo-auto amper doorkan. Laat staan als je een tegenligger tegenkomt. 😉
Misschien een welkome tip als je twijfelt over een 'lastige' maar mooie route: ga op youtube op zoek naar die route. Heel erg veel motorrijders hebben helmcams en die filmpjes delen ze prompt op youtube. Ze geven je een prima indruk hoe breed de weg is en vooral hoe druk het is geweest in jouw vakantieperiode.
Een smalle steile weg is geen probleem (als je de techniek beheerst. Zie http://caravantrekker.nl/instructie/bergweekend.php). Een probleem vormt de hoeveelheid tegenliggers en de wielrenners die voor je omhoogkruipen...
jan& antwoordt op 16 mei 2013:
In het algemeen staan overal wel verkeersborden met beperkte hoogte of breedte aanduiding.
Ik zou liever een navigatie apparaat hebben dat alle helling percentages op de route weergeeft, maar dat heb ik nog niet gevonden.
kea antwoordt op 17 mei 2013:
Mijn dank voor alle tips. Zelf stippel ik ook graag onze caravanroutes uit. We hebben een goede combinatie met 5 groene sterren, maar rijden toch niet graag de hellingen. Daarom die vraag over vrachtwagens. We willen wel overal komen, vandaar dat we kaart goed bestuderen en soms stukken omrijden om hellingen te vermijden.
We gaan nu gewoon een TOM TOM kopen onze interesse gaat uit naar de M135. Ik denk dat ik de route zelf blijf uitstippelen en alleen het laatste gedeelte gebruik om bij de camping te komen. Die zijn niet altijd goed aagegeven.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 mei 2013:
Wat dat laatste betreft: Volg altijd de bordjes 'Camping' ook al geeft de TomTom anders aan. Dat is wel zo veilig. Staan er geen bordjes..... of je bent niet ver genoeg doorgereden of je neemt de gok en volgt TomTom.
Ed antwoordt op 18 mei 2013:
Vaak geven campings op hun site ook coördinaten of een alternatief adres voor mensen die gebruik maken van Navigatie.
Bij sommige navigatiesystemen staat de camping zelfs tussen de POI's.
Bert antwoordt op 18 mei 2013:
Een bijna 100% garantie Ed om op wegen (weggetjes) te komen waar je met caravan niet wilt komen... 😉
Ik zie het nu bijna dagelijks tijdens m'n caravantrainingen als ik in de buurt kom van campings nabij de Gulperberg in Zuid-Limburg. Hopeloos (o.h.a.) die navi's. ;(
Wat Menno al meldde: rij door tot in het dorp waar je camping naar keuze is gehuisvest. Dáár vind je altijd een aanwijzing naar die camping. Volg juist niet in de laatste kilometers je Domdom.
jan& antwoordt op 18 mei 2013:
De praktijk leert dat het laatste stukje weg voor de camping het lastigst is. Camping Kyllburg of camping Ile de faineul hebben zo n weggetje. Toch weten ook mensen met grote caravan daar te komen en dat heeft meer met stuurmanskunst dan met je tomtom te maken.
beverwijk antwoordt op 15 november 2013:
Volg altijd de Cp bordjes anders zit je soms erg in de problemen vooral in Portugal in de de buurt van Porto
Cp Orbitur in Lavra Tom Tom stuurde me rechtdoor en het Cp bordje gaf aan linksaf. bordjes gevolgd met een mopperende Tom Tom maar wat was ik later blij dat ik het had gedaan, later met lege auto(zonder caravan) de route gereden en ja dwars door een klein dorp met griezelige smalle straatjes ik moest mijn zijspiegels in klappen en ging bijna met de deurklinken lans de muren!!
kea antwoordt op 17 november 2013:
We hebben een tomtom gekocht, maar hebben er hebben er weinig voordeel meegehad. Inderdaad door het centrum en via sluipwegen. Met de coördinaten invoeren aan de andere kant van de rivier gestaan. Veel geleerd en spijt van de aanschaf.
Schoenmaker antwoordt op 17 november 2013:
Nog nooit gehoord????
Andere naam voor tom tom: DOM DOM !!
TheoS antwoordt op 17 november 2013:
Geeft niet, ook Garmin heeft zijn verstandelijke vermogens nog niet helemaal op orde. Het systeem weet nog wel eens niet het verschil tussen grote en kleine wegen, ook zijn kaart dat laat zien.
TheoS antwoordt op 17 november 2013:
Moet zijn:
ook als zijn kaart dit laat zien.
Louis antwoordt op 17 november 2013:
Heb net een nieuwe van Mio met ook truck functie gekocht, en ben benieuwd naar z'n algemene functionaliteit.
Nog geen E 200,-, en gratis update's zolang het apparaat mee gaat,dus dat is goed te doen.
Ik zal hem overigens nog onder de knie moeten zien te krijgen maar het lijkt al positief .
Wegenkaarten gebruik ik allang niet meer vanwege de onhandigheid "rijdendevoort",en deze zeggen al helemaal totaal niets "over het laatste stukje".
Maps gebruik ik alleen even om de bestemming en de omgeving daar te kunnen beoordelen.
Natuurlijk kun je er niet helemaal "blind" op rijden, maar mag je zoiets ook wel verwachten ?
Zie het als electronische wegenkaart en verwacht geen wonderen...dan nog is het tig keer beter dan al het geknoei onderweg met gescheurde kaarten met te kleine tekst om zonder leesbril te kunnen lezen.
In een drukke stad even kunnen stoppen om het stratenboek te raadplegen is ook niet meer te doen,dus ook hier bewijst het ding zijn diensten.
PieteR antwoordt op 18 november 2013:
Ik rijd al jaren probleemloos op Garmin, maar de laatste paar updates zorgen nu al meer dan een jaar voor hele gekke omwegen.
Op zoek naar een beter systeem kwam ik die MIO truckdinges tegen, maar las dat het ding een vooringestelde snelheid aangeeft van 80 km/h die niet te wijzigen is in de instellingen. Maar misschien is dit in de nieuwere types opgelost? Wie weet hier wat meer van?
Debouncer antwoordt op 18 november 2013:
Die 80 km/h is gemiddelde snelheid. Die ga je met honderd ook niet halen, dus daar valt denk ik wel mee te leven.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 november 2013:
Een navigatie apparaat is heel erg handig apparaat! Je hebt altijd detail kaarten bij, je kan gemakkelijk een adres of coördinaat opzoeken waar het ligt en het rekent globaal de afstanden uit tussen twee plaatsen. Wat het veel minder goed kan is navigeren. Daarvoor zijn verkeersborden ter plaatse altijd nog het beste omdat die beter bekend zijn met de plaatselijke situaties.
Ik gebruik een navigatie dan ook vooral voor erbij maar plan eerst de route vooraf en rij op de borden. En zijn die er niet dan is in veel gevallen de Navigatie een uitkomst maar dan is het zaak dubbel op te letten dat je geen wegen kiest die je niet vertrouwd. Altijd checken met een gewone kaart of even op de navigatie kijken welke wegen er nog meer zijn. De App van CityMaps2Go is daar erg handig voor in het buitenland.
Ruud antwoordt op 18 november 2013:
Ook ik beschik sinds zo'n 2 weken over een Mio met caravan/truck functie. Heb m in die stand nog niet geprobeerd. Doe later verslag.
Tijs antwoordt op 18 november 2013:
@Menno: helemaal mee eens. Op jouw manier zijn we op de mooiste campings in Noorwegen terecht gekomen via fraaie routes. Die keer dat we ons blind staarden op de navigatie (Versailles bij Parijs) kwamen we via veel te smalle straten aanvliegen waardoor de tegenliggers gedwongen achteruit moesten (en gelukkig zo vriendelijk waren dat ook te doen). Die uitzondering bevestigde weer helemaal het belang van een goede voorbereiding en de borden lokaal.
Ramon Jean antwoordt op 18 november 2013:
Hoi, ik heb al 3 jaar een TOMTOM 1000 live. Prima navigatiesysteem. Enkele problemen mee gehad, 2011 op weg naar Rome geen ontvangst meer, toestel te heet, stond op dashbord van de auto op speciale houder. Weggenomen, en toch met af en toe ontvangst op camping in Rome toegekomen.Op de terugweg, goed tot in Duitsland en nog een 200 km te doen, alles viel uit. Heb wel dadelijk een nieuw toestel gekregen, klacht via internet site TOMTOM. Prima dienst je wordt snel geholpen, dit na nog enkele kleine gebreken. dit jaar geen problemen, wel kosten elk jaar voor de live service, maar dat wil ik niet missen. Vernieuwing kaarten heb ik nog niet gedaan, ook met kosten indien men dat wil. Navigatie prima, maar ook stippel ik elke keer mijn route uit en kaart bij de hand. groetjes
PieteR antwoordt op 19 november 2013:
Nounou Menno, toen ik nog beroepsmatig achter het stuur zat met twee dozen kaarten op de motorkap, reed ik heel wat meer om dan nu aan de hand van een Garmin. Alleen de laatste tijd geeft het wat problemen die niet met een lifetime update worden opgelost.
Dat ik een keer dwars door Parijs geloodst ben, was mijn eigen schuld, want ik pakte de verkeerde afslag doordat we in een druk stuk gezellig zaten te beppen 😉
Over het algemeen ben ik nog steeds erg tevreden en vraag me soms af, hoe ik er vroeger ooit gekomen ben, zonder dat ding! 😉
PieteR antwoordt op 19 november 2013:
@ Hans: Eén keer heb ik met de caravan 80 km/h gemiddeld gereden op een zondag van Dol de Bretagne naar Maastricht.
Dat was met een Hyundai H200 Powervan op kop.
Nee, dat was inderdaad niet met pieken van 100! 😉
Maar die aangegeven snelheid schijnt de truckinstelling te zijn en niet het gemiddelde, maar de max.
Of heb jij ergens andere info gezien? Waar dan?
TheoS antwoordt op 19 november 2013:
@PieterR,
die niet met een lifetime update worden opgelost
Garmin probeert mij voortdurend over een bepaalde zandweg te sturen, ook al heb ik hem ingesteld zandwegen te vermijden.
Soms is dit met een nieuwe update opgelost. Vervolgens komt het bij een volgende update weer terug.
Met Menno ben ik het eens dat je een navigatie systeem als een goed hulpmiddel naast je kaarten moet zien en dat je de aanwijzingen hiervan altijd kritisch moet bezien.
Eind juni lette ik even niet op. Op weg van Köln - Düsseldorf - Duisburg - Venlo werd ik ondanks alle correcte instellingen niet via de de autosnelwegen gegidst, maar via een aantal onmogelijke wegen.
John antwoordt op 19 november 2013:
Navigatie is voor een doel ideaal: flitspalen!
Ieder apparaat maakt wel eens fouten, en zeker als gebruikers (zoals TT) kaartveranderingen kunnen doorgeven.
gea antwoordt op 12 mei 2014:
@bert,
er word hier volgens mij een vraag gesteld over een navigatie aperatuur en dan voel je je eigen groot om dat uit te leggen als dom dom.
kijk eens om je heen hoeveel het veiliger is geworden door dergelijke aperatuur, nee vroeger pa achter het stuur vragend aan ma hoe moet ik rijden en dan als antwoord,"ik weet het niet"
ruzie in de auto pa pakt de kaart van ma af en geeft een slinger over de auto baan.
dat is wat jij bedoelt, he bert.
die tijden zitten we weer op te wachten, en daarom zeg jij dom dom toch?
JH Vis antwoordt op 13 mei 2014:
Nou Gea, ik vind de opmerking van Bert niet zo gek. Ik volgde verleden jaar ook de aanwijzingen van TomTom en kwam via een bijna niet te nemen smalle, steile, grindweg met diepe kuilen ternauwernood op mijn bestemming aan (ik kreeg een oorkonde van de campingbaas omdat ik deze route had volbracht..) Op mijn Tomtom had ik overigens ingesteld dat ik niet op onverhard wilde rijden.... Vlak daarvoor werd ik uitdaagd door TomTom om een afdaling en daarna stijging van 18% te nemen waar een trekker moeite mee zou hebben...Gelukkig zag ik op tijd dat dat 'm niet ging worden. Had ik de aanwijzingen op de site gevolgd dan was het een fluitje van een cent geweest. TomTom, prima, maar zeker het laatste stuk naar de camping kan voor verrassingen zorgen...
PieteR antwoordt op 13 mei 2014:
Momenteel rijd ik met Sygic, een android app. Bevalt me tot nu beter dan de garmin, het ding is er ook in een truckversie.
Ik ben er nog niet mee over de grens geweest en uiteraard ben ik erg benieuwd naar de buitenslandse resultaten.
Louis antwoordt op 13 mei 2014:
Dat slechte laatste stukje naar de camping toch vaak weer....
Als je er wegens totale onbekendheid bent ingetrapt krijg je eenmaal aangekomen te horen hoe je hád moeten rijden.
Heb ook weleens dat routestukje maar teruggereden om te zien wat ik kennelijk gemist had, maar ook dan zelden een bord of waarschuwing gezien.
Soms zo'n klein bruin of groen ding die mooi in de natuur word opgeneomen en je dus niet ziet.
Geen navigatie of kaart die continu 100 % alle informatie kan bevatten.
Een paar grote duidelijke borden op punten waar je ook in de gelegenheid bent ze in je op te nemen (dus niet pal voor een onoverzichtelijke drukke oversteek tussen vijf andere borden) zouden e.e.a. kunnen helpen voorkomen.
Geen oorkondes of achteraf wijsheden maar gewoon aanwijzingen voor "ons vreemden" in het gebied.
En de campings waar ik wél goed naar toe ben gereden maar de laatste kilometers haast onneembare obstakels moet nemen of ik eigenlijk een tractor nodig heb, verwijder ik hoe mooi ze ook zijn van m'n lijstje.
Te lage dikke boomtakken, diepe sporen, grote stenen/keien, zó rond liggend dat je bijna aan de grond loopt, wie kent het niet.
Het is toch ook een taak van de belanghebbende camping om te helpen zorgen dat onbekenden er schadevrij fatsoenlijk kunnen komen.
( Mét of zonder navigatie )
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.