Caravantrekker.nl

Help! Stabilisatorkoppeling ineens ongeschikt op nieuwe auto!!!

Aart de Boer vraagt op 7 juli 2013:

Heb een nieuwe Octavia III Combi met vaste trekhaak. Het hart van de kogel van de trekhaak is slechts 7 cm verwijderd van de achterbumper. Wettelijk toegestaan is 6.5 cm als minimum. Maar toen ik mijn Fendt 450 QB (bj 2005) uit de stalling haalde bleek dat dit voor de AL-KO stabilisatorkoppeling een te kleine marge/afstand was! draai ik mijn auto naar rechts dan zit de stabilisator al gauw tegen mijn achterbumper aan!! Wat nu??? Ik kan de leverancier van de auto niet aansprakelijk stellen want er wordt voldaan aan de wettelijke eisen. Bij mijn vorige auto (Golf Plus) had ik wél voldoende ruimte! Is er een ander product van ALKO dat minder ruimte in beslag neemt, of is misschien de Winterhoff WS3000 een alternatief? een kennis van mij (heeft een nieuwe Hobby)heeft die stabilisatorkoppeling en die lijkt minder ruimte in beslag te nemen (maar is dit de combineren ook met mijn Fendt caravan?). Wie kan mij helpen en een goed advies geven????

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Aart antwoordt op 7 juli 2013:

Toevoeging: uiteraard ook als ik te ver naar links draai met mijn stuur doet zich uiteraard hetzelfde probleem voor. 😉 Correctie: de Fendt caravan is van 2003 (weet niet of dat van belang is te weten)


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 juli 2013:

Zit die er al snel tegenaan of maakt hij ook echt schade? Als het twee kleine krasjes zijn moet je afwegen of het je 300 euro waart is om een Winterhof te laten monteren.


Aart antwoordt op 7 juli 2013:

dank voor uw reactie! Ik zou graag een foto willen plaatsen maar die mogelijkheid is er niet (??) feit is dat de stabilisator strak tegen de achterbumper aanzit als de stand van de auto t.o.v. de caravan <135 graden bedraagt (dus half haaks). Dus als je bv een bergpas neemt met slingerbochten krijg je volgens mij geheid problemen. Niet dat ik dat vaak doe, maar vaak moet je bij tankstations wel eens scherpe bochten nemen en kom je dus (ook) in de problemen.


Janka antwoordt op 7 juli 2013:

Er af halen misschien? Of is dat een foute vraag?


Jeroen antwoordt op 7 juli 2013:

Hoe je een foto kunt plaatsen staat in de "spelregels" van dit forum.
Als het met een andere koppeling op te lossen is lijkt mij de keuze niet zo moeilijk. Ik zou daar liever geld aan uit geven dan aan schadeherstel van de bumper.


Tijs antwoordt op 8 juli 2013:

Aart, je hebt er zelf niets meer aan maar ik vind het wel een goede waarschuwing om daar bij aankoop van een nieuwe (af-fabriek/2e hands)ook op te letten. Het zal vast op dit forum wel eens langs zijn gekomen maar ik heb me dit probleem ook nooit gerealiseerd.

Heb je ook contact gehad met AL-KO? Als die trekhaak wettelijk correct is, is het eigenlijk wel vreemd dat hun product daar niet mee om kan gaan.


RobD antwoordt op 8 juli 2013:

Koop een normale koppeling, geen gedonder met bochtenwerk!
Een snelle, eenvoudige en goedkope oplossing.😉
Bewaar de Alko en bij inruil: ff omwisselen


Aart antwoordt op 8 juli 2013:

Dit probleem ben ik inmiddels op verschillende forums tegengekomen. De autofabrikant houdt geen rekening met stabilisatorkoppelingen en de fabrikant van de stabilisatorkoppelingen houdt geen rekening met de problemen die ontstaan bij een bepaalde afstand van de trekhaak t.o.v. de bumper. En de klant is hiervan de dupe!!
Ik ben inmiddels tot de conclusie gekomen dat het vervangen van de stabilisator een veel duurdere grap is dan het vervangen van het laatste stukje van de trekhaak in een iets langer exemplaar, deze zit aan twee bouten vast en dat is niet zo'n ingewikkelde en kostbare oplossing (??)


Theo Gerrits antwoordt op 8 juli 2013:

Je hebt een vaste haak lees ik.
Mogelijk dat de fabrikant van de trekhaak een exemplaar kan leveren waarvan de haak langer is en meer afstand creëerd.
Laatste deel van de trekhaak (waar de bol aanzit) mogelijk
te wisselen. Trekhaakfabrikant heeft naar mijn idee de oplossing. Succes

Theo Gerrits


Aart de Boer antwoordt op 8 juli 2013:

Laatste nieuws: Op kosten van Pon wordt de vaste trekhaak kosteloos vervangen door eentje met afneembare trekhaak. Ik vermoed dat naar aanleiding van deze melding de vaste trekhaak uit het assortiment zal worden gehaald en niet meer besteld kan worden. Ik denk dat Pon hier niet blij mee is.. Afstemming tussen de wetgever, de autofabrikant en de fabrikant van o.a. ALKO lijkt me wenselijk...


@Eric antwoordt op 8 juli 2013:

Da's mooi nieuws, zal echter het laatste woord nog niet over gesproken zijn.
Jij bent denk ik niet de enige die een vaste haak op de nieuwe Octavia besteld heeft.


Hans antwoordt op 8 juli 2013:

Wat een gepruts...ik heb met de nieuwe Seat Leon (III) hetzelfde. Ik heb de AKS 2004 stabilisator en als de caravan (een stukje)geschaard staat, raakt de koppeling op nog geen 1 mm na de bumper niet. Als je niet helemaal recht staat moet je met de hand de bumper indrukken om de draaiknop van de stbilisator te bedienen. Volgens PON/Dealer is dit normaal.....
Hier heb ik echt nog nooit met een auto last van gehad in de afgelopen 10 jaar dat ik met een caravan (en Alko stabilisator) rij. Ik denk dat ik met de Alko AKS 3004 het zelfde probleem zal hebben en dat de koppeling de bumper echt raakt.


bierketel antwoordt op 8 juli 2013:

Hoi,

Zelfde probleem heb ik ook gehad met VW (merk brink trekhaak), kreeg het zelfde antwoord van PON.
Ben hier niet mee akkoord gegaan aangezien ze normaal standaard bij mijn dealer een vaste trekhaak van TOBO monteren, deze heeft nml wel een grotere afstand bumper-kogel.
Na overleg met dealer hebben ze mij gratis de complete trekhaak gewisseld.


Bert antwoordt op 8 juli 2013:

Dit fenomeen is al jaren bekend. Indertijd hadden (die inderdaad erg brede) Alko stabilisators ook een probleem met gemonteerde Brink trekhaken op Saab's meen ik me te herinneren.

Het verhaal van de kip en het ei. Ze geven elkar de schuld. Goed dat er dan importeurs en dealers zijn die het probleem oplossen.

Ik blijf het wel behoorlijk stom vinden dat trekhaakfabrikanten zonder meer de tekeningen van de fabrikant resp. de wettelijke minimumeisen volgen, terwijl ze toch moeten weten dat er stabilisatoren zoals die brede AKS op de merkt zijn. Leren ze het dan nooit?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 8 juli 2013:

Ik vind het vooral stom dat Alko een koppeling op de markt brengt die niet aan de afspraken voldoet en dus eigenlijk te gek dat auto fabrikanten voor de kosten opdraaien. Stabifix en Winterhof bewijzen dat je een prima stabilisator kan maken die wel aan de afspraken voldoet. Chapeau overigens voor Pon.


Bert antwoordt op 8 juli 2013:

Daar heb je helemaal gelijk in als Alko blijkbaar niet aan die minimum afstandseis tussen kogel en ehh bumper voldoet met hun producten. Dus wat mij betreft is Alko to blaim...

Maar wat is er mis met een beetje overleg tussen die paar marktspelers? Come on... Is dat een machtsspel? Zou goed kunnen.

Jammer dan dat keer op keer doodgewone consumenten de dupe dreigen te worden.


RobD antwoordt op 9 juli 2013:

"Ik blijf het wel behoorlijk stom vinden dat trekhaak fabrikanten zonder meer de tekeningen van de fabrikant......."
"Ik vind het vooral stom dat Alko een koppeling op de markt brengt die niet aan de afspraken voldoet...."

Nu strijk ik misschien beide heren moderators tegen de haren, maar....Voor beide uitspraken geldt: Concurrentie overwegingen !
Ad Bert: de importeur bepaald vaak met welke trekhaak fabrikant men zaken doet, en die zal aan de eisen (in goed overleg) v.d. desbetreffende importeur moeten voldoen. De dealers zijn met handen en voeten gebonden aan de importeur, en vaak is een dealerschap compleet in handen van een importeur.
Ad Menno: Dat een fabrikant wat 'eigenzinnigheid' toepast is in feite alleen maar te respecteren. De koppeling voldoet aan de eisen. Dat er nadien wat afspraken zijn gemaakt (ook met Alko??) doet niets af zijn concurrentie overwegingen.
De malaise goedpraten doe ik het niet, maar bekijk het misschien uit een andere hoek.


Jan antwoordt op 9 juli 2013:

Maar wat is er mis met een beetje overleg tussen die paar marktspelers? Come on... Is dat een machtsspel?
Nee, die spelletjes kosten een heleboel geld.
En juist dat geld is doorslaggevend.
Een aangepaste haak ontwerpen kost bijna net zoveel als een nieuw model ontwikkelen. De trekhaak voor het betreffende model wordt dan onbetaalbaar door allerlei testen en certificaten en catalogus aanpassingen etc.
Men handhaaft dan liever het huidige model met zijn mankementen en neemt de aftersales- en service kosten voor lief. Die kan men dan wegschrijven over het totale programma.
Tevens blijft het programma aanbod voor het totale wagenpark daarmee compleet. Men blijft dus een totaalleverancier/fabrikant en dat heeft weer te maken met het imago en marketingbeleid.
Voor de pragmatische technici onder ons totaal onbegrijpelijk (of stom!) maar zo kijken de heren strategen en calculators ook tegen dit ‘pragmatische’ probleem aan.


Louis antwoordt op 9 juli 2013:

We mopperen vaak over allerlei nationale en internationale opgelegde regeltjes.
Vanuit een dergelijke redenatie waar men dus willens en wetens uit eigen belang problemen veroorzaakt en in stand probeert te houden zie je dus helaas waarom men tot in detail betutteld dient te worden.
Dan gaat er vroeg of laat opgelegd genormaliseerd worden.
En kan men het hele trekhaakprogramma en/of de koppelingen opnieuw gaan ontwikkelen hetgeen een dure hobby zal zijn.
Dus fabrikanten : Geniet ervan zolang het nog kan.


John antwoordt op 9 juli 2013:

'Vanuit een dergelijke redenatie waar men dus willens en wetens uit eigen belang problemen veroorzaakt'
vraag blijft wie dan willens en wetens die problemen veroorzaakt😉
concurrentie overwegingen geven vaak de kans op overleven.


Jan antwoordt op 9 juli 2013:

Vanuit een dergelijke redenatie waar men dus willens en wetens uit eigen belang problemen veroorzaakt en in stand probeert te houden
Welk belang wordt hier dan mee gediend?
Wie heeft er nu voordeel bij dan?

Dan gaat er vroeg of laat opgelegd genormaliseerd worden.
Regelgeving bestaat daar nu toch ook al in. Wat moet er dan opgelegd worden?
Veiligheid is in deze niet zozeer in het geding dus aanscherpende regelgeving zal uitblijven.


jeje antwoordt op 9 juli 2013:

Een vraag aan Hans m.b.t. zijn nieuwe Seat Leon type III. Betreft uw trekhaak een vaste of afneembare? Wij zijn in het bezit van een Leon III type FR met afneembare haak. De caravan heeft een ALKO 1300 koppeling. Tot nu toe (ogenschijnlijk) geen problemen. Interessant is of eventueel een AK2004 ook past c.q geen schade veroorzaakt.


Louis antwoordt op 9 juli 2013:

Concurrentieoverwegingen geven vaak de kans op overleven.
Klopt, maar of het middel van elkaar bestrijden met slecht werkende producten nu de manier is om je omzet te verbeteren weet ik nog zo net niet.
Het belang en het voordeel van het houden zoals het is zal voortkomen uit de reden die je zelf al aangeeft Jan.
De kosten dus.
Alleen : Het klopt niet helemaal.
Want waarom zou je bij de ontwikkeling van een trekhaak voor een nieuw model auto (waarvoor je dus toch al bij nul moet beginnen, dus zonder extra kosten) geen rekening houden met "de oude kwalen" en die dan meteen voorkomen ?
Vandaar het "willens en wetens".
En dat is gewoon "stom" zoals Menno aangeeft .
Daarnaast denk ik dat de meeste mensen hier het toch wel handig vinden dat hun stekkertje in Nederland overal past wegens de normalisering.
Heel Europa is hard op weg naar een bananenrepubliekeconomie wegens onzinnig beleid en verstikkende regelgeving, dan kan deze (voor de verandering eens nuttige betreffende ons trekhaakje) er ook wel bij.
We hebben al vaak gebakkeleid over de leeftijd van banden, en zie : De APK is al een hele stap dichterbij en bandenleeftijd zal daar zeker een onderdeel in zijn.
Ik zie het voor wat betreft deze discussie ook al voor me: Krappe APK bocht achteruit .
Stekker klem, of koppeling in de bumper : En...afgekeurd !


Hans antwoordt op 10 juli 2013:

@jeje

Ik heb de vaste trekhaak (Bosal). Ik heb trouwens ook de AKS 1300 zie ik. Als de caravan geschaard staat zit er een een mm tussen bumper en koppeling. Het gaat voor nu inderdaad net zonder de bumper te beschadigen, maar ik denk dat de grotere AKS koppeling de bumper gaat raken. Maakt nu niet uit, maar als ik (ooit) een andere caravan krijg moet ik daar dus goed op letten.


Jan antwoordt op 10 juli 2013:

Want waarom zou je bij de ontwikkeling van een trekhaak voor een nieuw model auto (waarvoor je dus toch al bij nul moet beginnen, dus zonder extra kosten) geen rekening houden met "de oude kwalen" en die dan meteen voorkomen ?
Niets. Maar dat is hier ook niet de issue.

Daarnaast denk ik dat de meeste mensen hier het toch wel handig vinden dat hun stekkertje in Nederland overal past wegens de normalisering.
Kan, maar ‘handig’ is niet het criteria voor normalisering. Veiligheid vaak wel.

Heel Europa is hard op weg naar een bananenrepubliekeconomie wegens onzinnig beleid en verstikkende regelgeving, dan kan deze (voor de verandering eens nuttige betreffende ons trekhaakje) er ook wel bij.
Onzinnig? Gezien vanuit een lokale bananeneconomie/samenleving of beperkte visie misschien wel.
Vanuit een Europese of economische visie vaak niet, het grotere plaatje zien dus.
Daarbij houden mensen niet van verandering of oplegging en dat speelt hier ook wel een rol.

Ik zie het voor wat betreft deze discussie ook al voor me: Krappe APK bocht achteruit.
Stekker klem, of koppeling in de bumper : En...afgekeurd!

Ik zie de mogelijke APK eisen meer in de controle van de remvertraging, banden, wielophanging, koppeling, verlichting, batterijbevestiging en eventueel aanwezige gasinstallatie/kookinrichting. Veel meer is er niet te keuren qua veiligheid of milieu. Onder die vlag schijnt het allemaal nodig te zijn toch?


Klaas antwoordt op 10 juli 2013:

Onze Passat 3C die af fabriek met een afneembare trekhaak is geleverd kan maar net een Winterhoff hebben en heeft maar enkele millimeters ruimte tussen koppeling en bumper.

Een ALKO gaat zeker niet passen.


Louis antwoordt op 10 juli 2013:

Zeker Jan,die Europese economische visie van het grotere plaatje werkt perfect daar alles draait als een tierelier.
Althans...voor enkele duizenden, die andere honderden miljoenen ervaren dit momenteel toch een beetje anders geloof ik.(!)
Maar goed,het simpel op te lossen probleem van de koppeling/bumper blijft.
En misschien komt dit wel omdat de ene persoon een probleem op wil helpen lossen,terwijl de ander steeds redenen en argumenten verzint om dit vooral niet te doen.



Jan antwoordt op 10 juli 2013:

Zoiets als theorie en praktijk in de EU. 😉


jeje antwoordt op 16 juli 2013:

Nog even een reactie m.b.t. de trekhaak van mijn nieuwe Seat Leon FR type III (2013). Auto is voorzien van een afneembare trekhaak van Thule en levert i.c.m. de Alko-stabilisator (1350kg)geen problemen op. De afstand van hart trekhaakknop-bumper is 10cm.


erik antwoordt op 7 november 2013:

ik heb ook een octavia combi III. na lezen van dit bericht specifiek om geschikte vaste trekhaak gevraagd.
Er zit nu een thule VASTE trekhaak op. afstand hart kogel tot bumper 8cm. Heb nog geen caravan, maar hoop dat het straks gaat passen als ik een caravan met stabilisator zou aanschaffen.


Debouncer antwoordt op 7 november 2013:

Geen zorgen Erik. Als je de catalogus van Alko er even op na slaat, zie je dat minimaal 75mm vereist is. Flenskoppelingen mogen niet omdat de maat in Nederland te klein is. (België niet!!!)


gea antwoordt op 8 november 2013:

sorry mensen maar ik denk tot er hier mensen zijn die denken tot de trekhaak ontwikkelt word door de autofabrikant.
nee die trekhaak wordt ontwikkelt door de firma die een trekhaak fabriceert, ik denk tot de autofabrikant hier zelfs geen zeggen schap in heeft!


RobD antwoordt op 8 november 2013:

Goh Gea, dat je er nu pas mee komt, en wij maar denken...😉


Debouncer antwoordt op 8 november 2013:

Sorry Gea. De trekhaak wordt ontworpen in samenwerking met de autofabrikant. Een deel van de productie (het leeuwendeel)wordt zelfs verkocht onder het merk van de fabrikant. De reden: garantieaanspraken. En dus bepaald de fabrikant wat kan of niet kan. Dat ze niet naar de verschillende koppelingen kijken lijkt een feit te zijn.


John antwoordt op 9 november 2013:

Heel simpel: een nieuw model auto heeft een trekhaak nodig. De AUTO fabrikant geeft opdracht aan een paar TREKHAAK fabrikanten om er een te ontwikkelen. Na test en goedkeuring volgt dan het laatste deel: de prijs.
En met die TREKHAAK fabrikant gaat de AUTO fabrikant in zee.
Dus niet zoals Gea ons wijs probeert te maken!!
Toch even beter opletten Gea, een AUTO fabrikant heeft wel degelijk een dikke vinger in de pap.


gea antwoordt op 9 november 2013:

het is toch iets anders johan,
de fabrikant heeft geen vinger in de pap johan.
ik weet dit namelijk nog van de brink trekhaak tijd, dus voordat de brink in handen kwam van die firma die de haken in italie liet produceren.
men kreeg een x aantal dagdelen de nieuwe auto in bruikleen op een geheime locatie en daar moest men het mee doen.


John antwoordt op 9 november 2013:

"ik denk tot de autofabrikant hier zelfs geen zeggenschap in heeft!"

"men kreeg een x aantal dagdelen de nieuwe auto in bruikleen op een geheime locatie en daar moest men het mee doen."

Je geeft dus zelf je tegenstrijdige antwoord!! Denk je nu echt dat de autofabr. zomaar ergens op een geheime locatie een auto neerzet en daar alle trekhaakjongens onderdoor laat kruipen. En dan ook maar alle garantieclaims van de gemonteerde trekhaak voor lief neemt??? Droom lekker verder. Uit mijn huidige connectie met Thule te Malmö weet ik nu wel beter Gea.


gea antwoordt op 9 november 2013:

ja ja bij thule in malmo,
en hr. spijker is daar de kok zeker.


Jan antwoordt op 10 november 2013:

”de fabrikant heeft geen vinger in de pap”
Die trekhaak wordt ontwikkeld in opdracht van de fabrikant door derden (die zijn daar veel beter in). Dit gebeurd op inschrijving, wie kan dit voor de laagste/beste prijs.
De ontwikkeling gebeurd dan wel door de trekhaak fabrikant maar de voertuigfabrikant heeft daar de eindverantwoording in voor zijn eigen product. Er worden daarbij afspraken gemaakt over verkooprechten etc. bv een eerste periode alleen door de fabrieken/dealers. Daarna mag de trekhaak fabrikant deze haak pas op de markt brengen of er moet een fee betaald worden per verkochte haak.


@Eric antwoordt op 10 november 2013:

Er zijn nu al meerdere aanbieders van trekhaken voor de Octavia 3.
Prof Svar voor haken ex fabriek.
Westfalia, Thule, Bosal voor de aftermarket.


RobD antwoordt op 10 november 2013:

De after market vrij toegankelijk en is niet beschermd qua kopiëren van materiaal. Van enige fee betaling is niet aan de orde, is niet te controleren. Als de auto eenmaal vrij op de markt is, is het iedereen toegestaan om er wat aan en onder te hangen. Zelfs plaatmateriaal kan nagemaakt worden.
De autofabrikant gaat uiteindelijk in zee met een fabrikant die in prijs, maar ook in kwaliteit (garantieclaims) het beste bied en werkt hierom wel degelijk mee om tot een goed ontwerp te komen.


Louis antwoordt op 10 november 2013:

Het zou handig zijn als je trekhaakmerken met elkaar zou kunnen vergelijken qua maatvoering onder hetzelfde type auto.
Zodat je tevoren al kunt zien welk merk niet genoeg bumperruimte over laat.
Er zullen wat constructie betreft best wat kleine verschillen zijn neem ik aan die misschien net zo'n probleem kunnen voorkomen.
Al blijft het natuurlijk vreemd dat je er als consument en leek, niet zomaar vanuit kunt gaan dat je een auto met trekhaak koopt waarbij e.e.a. op elkaar is afgestemd wat gebruiksmogelijkheden betreft.
En heel lastig op te lossen als het je overkomt.


fransvb antwoordt op 10 november 2013:

Ik denk dat als je een trekhaak koopt bij je autobedrijf/dealer in ieder geval moet opgeven wat je gaat trekken, caravan of aanhangwagen. Dat geldt natuurlijk ook voor je elektrische koppeling. Bovendien dien je op te geven wat voor koppeling/cq stabilisator koppeling je hebt.
Op deze manier kan je garagehouder/dealer maatwerk leveren zonder gezeik achteraf (is dat afterseurs?)


Debouncer antwoordt op 10 november 2013:

Dan moet de dealer wel weet hebben van de verschillende koppelingen. En die kennis is er waarschijnlijk niet. Mijn auto werd met een flenskogel afgeleverd. Toen zag ik bij toeval hoeveel ruimte de Alko 2004 nodig had. Zou dus niet gaan passen. Dealer geloofde het pas toen hij de foto's zag wanneer de caravan (onder een hoek) was aangehaakt. Kon er niet recht achter. Wel een oplossing gevonden. In België is de flens raar genoeg dikker, en treedt het probleem niet op.


fransvb antwoordt op 11 november 2013:

Hallo Debouncer, je mag toch wel van een dealer/garage bedrijf verwachten dat hij kennis van zaken heeft en op zijn vakgebied bij blijft.
Of moeten we straks aan de dealer/garage bedrijf gaan uitleggen hoe ze onderhoud/reparaties moeten uitvoeren.
Kijk als het een dozenschuiver zou zijn om in computertermen te spreken.


John antwoordt op 11 november 2013:

Frans, ik ga helemaal met je mee in je bewering. Probleem is vaak dat de dealer merk gebonden is. M.a.w. hij heeft geen notie wat andere trekhaak fabrikanten aan eventuele oplossingen hebben.
En elk uurtje 'zoeken' moet betaalt worden, dus gaan ze voor de makkelijke weg.


Debouncer antwoordt op 11 november 2013:

Het is aan de trekhaakfabrikanten om er voor te zorgen dat alles wat een RDW-goedkeuring heeft ook aangekoppeld kan worden. Neem bijvoorbeeld Thule. Totaal geen technische informatie op hun site en op mailtjes geven ze geen antwoord. Overigens geldt dat voor het hele bedrijf Thule. Onduidelijkheid troef daar.


RobD antwoordt op 11 november 2013:

Een aanhanger koppeling hoeft, en is niet RDW gekeurd !!!
Deze heeft een E keur en staat compleet los van de RDW.


Debouncer antwoordt op 11 november 2013:

Dat is het zout dat jij op alle slakken legt ook niet.


Jan antwoordt op 12 november 2013:

Maar hij heeft wel gelijk. 😉


Louis antwoordt op 12 november 2013:

De een of andere keuring,stempel of wat ook dan...
Het gaat er om dat zo'n ding z'n functie altijd waar moet kunnen maken zonder dat de consument eerst zelf een cursus "zijn er ook foute trekhaken" hoeft te volgen.
Wie of welke instantie hiervoor verantwoordelijk is,of zou moeten zijn doet er voor de gebruiker natuurlijk niet toe.


Debouncer antwoordt op 12 november 2013:

Die keuring is er ook wel alleen is het nu een europese keuring. Er wordt alleen over de term RDW gevallen. Dat is net zoiets als "Is het miereneuken of mierenneuken?"


RobD antwoordt op 12 november 2013:

De consument moet tegenwoordig 'zelfredzaam' zijn. Trek het verhaal maar door naar c/van spiegels. De autofabrikant (die extern zijn plastic spiegels laat maken) houd ook geen rekening met eventuele extra c/van spiegels. Dakdragers waar lang niet alle fietsenrekken op passen, enz.
Het is ook ondoenlijk om met alle wensen en oplossingen van ieder individu rekening te (gaan) houden. uiteindelijk is het aantal trekhaken, c/van spiegels, dakdragers, enz. wat er aan of onder gebouwd gaat worden, per automerk erg klein. Zeker in de EU.
Daarbij, de autofabrikant streeft één ding na: zoveel mogelijk externe after market accessoire fabrikanten uitsluiten, zoveel mogelijk uit eigen huis, omzet voor de dealers en wat extra winst.


Debouncer antwoordt op 12 november 2013:

Jouw dag ook weer goed als je weer een college kan geven. De groep trekhaakgebruikers die een caravan hebben is daarentegen behoorlijk groot. Iets waar een fabrikant wel rekening mee moet houden.


RobD antwoordt op 12 november 2013:

"De groep trekhaakgebruikers die een caravan hebben is daarentegen behoorlijk groot"

LEZEN debouncer, wat jij verkondigd zal best waar zijn, maar is niet wat ik beweer. Misschien kun je nog iets leren van een 'college'😉


Louis antwoordt op 12 november 2013:

Er zijn vele uitvoeringen van steeds veranderende autospiegels, daken waar weer dragers voor gemaakt moeten worden enz.enz.
Zo ook de trekhaak die bestaat uit een aan de betreffende auto aangepast montageframe, maar waarvan wel de knobbeldiameter gestandaardiseerd is.
Ook de hoogte moet tussen bepaalde waardes liggen, en zo kun je toch ook de bumperafstand in vastgelegde maatvoeringen standaardiseren ?
Dit derde karakter als vereiste kan toch eenvoudig worden toegevoegd ongeacht waarachter de haak gemonteerd word.
Het zou fabrikanten automatisch dwingen beter samen te werken, en de consument betaald het gelach toch al.
In dit soort gevallen kun je je als industrie niet zomaar voor het eigen gemak op de zelfredzaamheid van de consument gaan verlaten .
( Als je dit naar de aannemerij doortrekt zou je als opdrachtgever nog slachtoffer van "eigen schuld" worden voor problemen die zijn ontstaan als gevolg van een constructie waar je jezelf (als leek) niet in verdiept zou hebben.)


RobD antwoordt op 12 november 2013:

Louis, helemaal gelijk, haak in afstand tot de bumper. Een standaardisatie zou veel problemen verhelpen. Voor mij mag het ook snel komen.
De hoogte en dikte van de haak zijn vastgelegd uit veiligheid overwegingen. Geen gesleep over de weg en geen te grote koppeling op een te kleine kogel. De trekhaak is een uitstekend deel van het voertuig en hierover is wel het een en ander vast gelegd in de wet. Het kan, let wel: kan, in bepaalde gevallen weer gevaarlijk uitpakken. Hierover is in de EU nogal wat onenigheid. Tot dit is opgelost zijn we toch weer aangewezen op onze zelfredzaamheid. Wat uiteraard niet de constructie betreft😉


De bouncer antwoordt op 12 november 2013:

Als je al zelf het één en ander wil regelen, loop je nog steeds tegen het gebrek aan info en bereidwilligheid van fabrikanten en toeleveranciers aan.Probeer maar eens echte technische info op de site van Bosal te vinden. Niet anders dan bij Thule.


John antwoordt op 14 november 2013:

Een ander "college" voor een stuk zelfraadzaamheid, debouncer.
1. Als je er op trekhaak websites niet uitkomt zijn dit soort websites ideaal om wat op te steken😉
2. Het is zo makkelijk, je laat bij je bestelling als ontbindende voorwaarde opnemen dat de afstand tussen haak en bumper een aantal cm moeten zijn. Klopt dit niet gaat de deal niet door. Het leven is zo leuk als je wat initiatief neemt en wat opsteekt van "colleges" in plaats van alles af te kraken


Louis antwoordt op 14 november 2013:

Kan ik me toch niet in vinden John .
Natuurlijk moet je jezelf enigszins op de hoogte houden/brengen van waar je ook maar mee te maken krijgt .
Maar als ik vandaag een caravan of andere aanhanger aanschaf met een stabilisatorkoppeling, en doorfiets naar een autodealer om me daar een auto met trekhaak aan te gaan schaffen, moet ik mogen aannemen dat e.e.a. op elkaar afgestemd is.
Wel moet ik natuurlijk ( bijvoorbeeld via deze site ) m'n huiswerk hebben gedaan over hoe de door mij gewenste combinatie bij elkaar past, en wettelijk aan de eisen kan voldoen.
Evenals het feit dat ik de autodealer moet vertellen wat m'n wensen zijn omtrent de electrische aansluitingen e.d.
Maar toch echt niet of er achter m'n bumper wel genoeg ruimte overblijft om er een bochtje mee te kunnen maken .


John antwoordt op 14 november 2013:

"Wel moet ik natuurlijk ( bijvoorbeeld via deze site ) m'n huiswerk hebben gedaan over hoe de door mij gewenste combinatie bij elkaar past'
Daar hoort dus ook: " achter m'n bumper wel genoeg ruimte overblijft om er een bochtje mee te kunnen maken."

Anders past het niet😉


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker