Caravantrekker.nl

Afdaling

Dirk vraagt op 18 september 2013:

Wij zijn beginners en eerst in nederland paar x weg geweest en in aug naar de dordogne geweest.
mijn vraag is als je een afdaling hebt van 5%b,v dan remt de caravan de auto eigenlijk een beetje af maar als je nu een lange afdaling hebt en je wil je oplooprem/demper lossen dan gaat je snelheid toch alleen maar omhoog tijdens zo,n afdaling ? want als je nu aan komt rijden voor een stoplicht en je staat iets op een helling en je remt beetje stevig houd de caravan voor het stoplicht de boel stil . het is bij ons geweldig gegaan geen enkel probleem en regelmatig alles getest we zijn beginners en het is ons 100% meegevallen het rijden met een caravan . de auto is een C3 diesel geladen net geen 1400kg en de caravan is een caravelair 390 geladen 940 kg beide van 2012 maar we rijden absoluut niet sneller dan 95 a 100 km en als je ingehaald word of zelf inhaalt zoveel mogelijk tussen ruimte voel je niks.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

jan& antwoordt op 18 september 2013:

Als tijdens een afdaling door de hellinghoek de auto een duwtje in de rug geeft remt hij als reactie daarop ook weer af. De caravan rem heet niet voor niets een oplooprem.


RobD antwoordt op 18 september 2013:

http://www.caravantrekker.nl/algemeen/bergen.php


Jan antwoordt op 18 september 2013:

als je een afdaling hebt van 5%b,v dan remt de caravan de auto eigenlijk een beetje af
Dat zal de caravan nimmer doen. Een caravan duwt de auto altijd, ook tijdens het (normaal) remmen. Als je tenminste niet aan het trekken bent. 😉


exmonteurke antwoordt op 18 september 2013:

de caravan zal ongeveer voor 50 a 70% voor zijn eigen afremming zorgen, de overige krachten zullen de auto remmen moeten opvangen.
wat betreft afdalingen zoveel mogelijk op de motor afremmend rijden wil dus zeggen de versnelling in een lagere versnelling zetten versn 3/4 meestal en gaspendaal vrij afdalen. snelheid nagelang omstandigheden 70/80.


Frans antwoordt op 19 september 2013:

Een beetje te pessimistisch voorgesteld exmonteurke. De wielremkracht en de oploopkracht hebben bij een goed werkend systeem een verhouding van ongeveer 4:1. Dat wil zeggen dat van de totale remkracht globaal 20% door de auto wordt geleverd en 80% door de caravan, even los van de rolweerstand die altijd voor afremming zorgt.
In een afdaling is de bijdrage van de caravanrem aan de totale afremming nauwelijks te benoemen. Bij frisse remmen zal die zijn zoals boven aangegeven, maar door remfading krijgt de auto onder aan de helling misschien wel 90% aandeel en wordt de remweg dus heel groot.

Met percentages die je vermeldt wordt wellicht de verhouding bedoeld tussen remkracht en aanhangwagengewicht bij koude remmen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 september 2013:

Een keuringseis is dat de oploopkracht maximaal 20% bedraagt. Bij normaal remmen met een normale vertraging is de oploopkracht zelfs minder dan 10%. 90% komt dus van de caravan en slechts 10%% door de auto.


dirk antwoordt op 19 september 2013:

je merkt ook niets hoor van het remmen gaat heel soepel geen gebonk ofzo zoals vroeger met een aanhanger ,zal wel door de demper en de huidige techniek komen .
Dus ik had het bij het juiste eind wat betreft de afremming word grotendeels door de caravan gedaan bij normaal afremmen of een minder steile afdaling .

Thx allemaal.


Jan antwoordt op 19 september 2013:

Het nadeel van trommelremmen is dat deze remwerking verliest bij oplopende temperatuur zoals Frans juist aangeeft.
Een caravan heeft een minimum remvertraging van 4,5 m/s/s. (vanaf 2012, 5 m/s/s)
Een personenwagen heeft een minimum remvertraging van 5,2 m/s/s. (vanaf 2012, 5,8 m/s/s)
Zo bezien heeft de heeft de caravan 86% van de remkracht van de trekker.
Uit ervaring weten we dat de personenwagen altijd wel aan zijn minimale vertraging komt. (APK eis) maar bij de (oudere) caravan schort het daar nog wel eens aan.
Caravan(trommel)remmen zijn van zichzelf en door het oploopsysteem totaal ongeschikt om in de bergen mee te rijden en zullen daardoor een grote aanslag op de remmen van de trekker plegen.


Jan antwoordt op 19 september 2013:

”Een keuringseis is dat de oploopkracht maximaal 20% bedraagt”
20% waarvan?
” 90% komt dus van de caravan en slechts 10%% door de auto.”
90% van wat? Heeft de auto een oploopkracht? Je bedoelt toch niet de remkracht.
Wat bedoel je hier eigenlijk mee?


”Dus ik had het bij het juiste eind wat betreft de afremming word grotendeels door de caravan gedaan bij normaal afremmen of een minder steile afdaling”
Ik denk dat je iets verkeerd begrepen hebt. 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 september 2013:

Ja de remkracht van de caravan. Die bestaat namelijk uit een oploopkracht en remkracht aan de wielen.


gerrie antwoordt op 19 september 2013:

Menno, ik ben het nu even kwijt. Bevestig jij nu het antwoord van Jan ? Ik had namelijk het idee dat dit niet juist was, maar wie ben ik.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 september 2013:

Welke reactie van Jan?
Niet als je het hebt over de vertraging in m/s maar wel als het over remkracht (in N) gaat.


Gerrie antwoordt op 19 september 2013:

Ik bedoel dit stukje, ”Ik denk dat je iets verkeerd begrepen hebt.


Jan antwoordt op 19 september 2013:

Menno, hoe moet ik die oploopkracht als remwerking van de caravan zien?


gerrie antwoordt op 19 september 2013:

Volgens mij zijn er nu meer die het niet meer weten en/of begrijpen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 september 2013:

Lees het verhaal over de oplooprem hier op de site even. Maar het komt er op neer dat als de auto vertraagt de caravan ook evenveel vertraagt maar daarbij tegen de auto aan drukt, de oploopkracht. De caravan zelf remt aan de wielen minder hard omdat hij tegen de auto aan blijft drukken. Zou de caravan ongeremd zijn dan wordt de volledige vertraging van de caravan door de auto geleverd. Bij een geremde caravan remmen de caravanwielen ook wat maar altijd minder hard dan de auto. Ik heb het dan over de remkracht in Newton en niet over de vertraging in m/s omdat die immers gelijk is aan de auto. Bij een oplooprem is de oploopkracht z'n 7% en die loopt langzaam op naar zo'n 10 a 15%. Pas bij een theoretische meting op de rollenbank (bij afslag) kan die waarde hoger zijn.


DJ antwoordt op 19 september 2013:

Wat gek, ik begrijp Menno helemaal: de caravan wordt voor bijvoorbeeld 10% door de auto afgeremd (oploopkracht) en 90 % door de eigen remmen. Maar volgens mij wordt dit zo langzamerhand meer een semantische discussie dan een technische discussie. Zoals helaas wel vaker en daar zijn andere fora voor, bijvoorbeeld nl.taal


John antwoordt op 20 september 2013:

Menno, die oploopkracht, word die in lege toestand gemeten of bij max toelaatbaar gewicht van de caravan?


Jan antwoordt op 20 september 2013:

” Ik heb het dan over de remkracht in Newton en niet over de vertraging in m/s omdat die immers gelijk is aan de auto.”
Bij normale remmingen kan dat zo zijn. Echter bij forse remmingen niet, dan is de remkracht in Newton van de auto groter dan die van de caravan en zal het aandeel van de totale remkracht fors doorslaan in de richting van de trekker.
Zoals eerder gesteld is dient de minimale vertraging van de caravan 4,5 m/s/s te bedragen. (@John😉 En dit bij een oploopkracht van 10% van het MTM gewicht. Dus bij een caravan van 1500kg met 1500N.
Indien de temperatuur van de remtrommel oploopt daalt de remkracht die ontwikkeld kan worden en loopt de oploopkracht op. Daardoor moet de auto een grotere remkracht ontwikkelen om dezelfde vertraging te kunnen bewerkstelligen. Dit kun je duidelijk zien op een remmenbank waarbij de oploopkracht bij het warmer worden van de remmen steeds verder oploopt om de minimum vereiste vertraging te kunnen halen.
De auto heeft daar geen last van. Ten eerste heeft deze remschijven die bij het warmer worden beter gaan remmen en er zijn 4 wielen die afremmen.
Wanneer de auto de remvertraging van de caravan gaat overtreffen zal het leeuwendeel van het remmen dus voor rekening van de auto zijn en daarmee is de stelling dat de caravan 90% van zijn eigen gewicht afremt flink aangetast.

”Bij een oplooprem is de oploopkracht z'n 7% en die loopt langzaam op naar zo'n 10 a 15%.”
Waarmee het aandeel van de caravan in de totale vertraging afneemt.

”Pas bij een theoretische meting op de rollenbank (bij afslag) kan die waarde hoger zijn.”
Niet op de remmenbank maar in de praktijk. Neem het voorbeeld van een noodstop. De auto haalt daarbij makkelijk een vertraging van 4,5 m/s/s. De caravan (met warme remmen) moeizaam. De oploopdruk neemt daardoor toe en dankzij de auto ook de vertraging van de combinatie. Het relatief hoge zwaartepunt van de caravan verplaatst zich naar ver vóór de as waardoor de wieldruk afneemt en de wielen door de hoge oploopkracht blokkeren. Weg remkracht! De oploopkracht neemt daardoor nog verder toe en de caravan wil gaan scharen.
Dit allemaal terwijl de auto met behulp van BAS, ESP en ABS op vier wielen geen enkele moeite heeft om op tijd stil te staan.
Het aandeel van de caravan in deze remactie is nagenoeg nihil.
Nu is dit wel extreem voorgesteld maar het stemt wel tot nadenken nietwaar?

Hoezo semantische discussie?


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker