Meeus Erol vraagt op 28 september 2013:
we hebben een nieuwe hobby prestige 650 wfu dubbel asser, verlaagd chassis, is maar 12 cm onder de chassisbalk in geladen toestand. Hoe moet je zo een caravan levelen ?? weegt toch wel bijna 2200 kg
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 september 2013:
Niet anders dan een andere caravan alleen beide wielen op een plankje rijden in plaats van één wiel.
Zie http://caravantrekker.nl/algemeen/waterpas.php
Ouwe Willem antwoordt op 28 september 2013:
Wij dit doen gewoon door 2 gele wiggen voor de wielen te leggen en er langzaam op te rijden.
Omdat de wig niet tussen beide wielen passen, moet er 1 wiel geheel over de 1e wig heen rijden, gaat altijd prima zonder problemen.
Er af rijden gaat identiek, ook nu rijd 1 wiel ook over beide wiggen.
antwoordt op 28 september 2013:
Met zo'n zwaargewicht ga je toch niet met plankjes of keggen rommelen. Zet een paar E&P poten onder de as en je bent van alle ellende af. Ideale uitvinding.
vrgr
JT®
Ouwe Willem antwoordt op 29 september 2013:
JT:
Het is geen rommelen en al helemaal geen ellende.
Precies hetzelfde werk als met een enkelasser.
Maar ook hier geldt: onbekend maakt onbemind.
AJ antwoordt op 29 september 2013:
Beste Meeus Erol,
Ik heb ook een tandemasser Hobby 650. Iets lichter dan die van u maar die 2200 Kg is met asverzwaring dacht ik. In de praktijk zal het misschien 2000 worden??
Maar dat omhoog brengen van de caravan. Ik hoop dat u een mover hebt. Dan is het helemaal niet zo moeilijk. Rijd de caravan op twee plankjes. De plankjes moeten zo lang zijn dat ze goed passen tussen de wielen anders krijg je het probleem dat Ouwe Willem noemt.
Staat de caravan na een plank dik nog niet hoog genoeg dan leg ik dezelfde plankjes voor de plankjes waar de banden op staan. Dan stukje naar voren op de laatstgelegde plankjes. Op de plankjes waar de caravan eerst stond leg ik weer een nieuw plankje en met de mover weer achteruit. Dat herhaal ik tot ik constateer dat de caravan waterpas staat op de as.
Ik heb de plankjes voorzien van een gat aan de bovenkant en een pennetje aan de onderkant. Kunnen ze onderling niet verschuiven. Het bovenste plankje heb ik voorzien van een soort keg zodat de caravan er niet af kan rijden.
Over wat JT bedoelt denk ik ook wel eens. Maar ja, dat kost me zo weer 40 Kg!! Op 2000 Kg zal het maar weinig schelen, maar ik houd nu eenmaal van controle.
antwoordt op 30 september 2013:
AJ: Je maakt (denk ik) een rekenfoutje. Het complete systeem weegt in totaal inderdaad plm 40 kg, maar dat is incl 4 hydraulische steunen die de oorspronkele zwaardere steunen gaan vervangen. Er komt dus maar plm 20 kg bij.
Je kunt ook nog eens je ALKO-krik met toebehoren thuislaten (in plm 10 sec is het wiel vrij van de grond en klaar voor bandenwissel), dus netto kom je op plm 15 kg extra gewicht en daar mag ook nog het gewicht van alle plankjes vanaf 😉.
Ik heb overigens alleen de basis uitvoering: 2 poten aan de as. De oorspronkelijke 4 hoeksteunen zijn bij mij gebleven en moet ik gewoon zelf op/neer draaien.
Ik heb plm 35 jaar met plankjes en keggen gewerkt, tot soms wel 20 cm hoog. Maar sinds 2 jaar dit systeem onder de nieuwe caravan en het is ideaal. Caravan staat ook veel stabieler (geen schommelingen meer) omdat beide wielen iets uit de vering worden getild. Ook goed tijdens winterstalling, mijn banden raken nog net de grond, maar worden amper belast. Bovendien is het een extra hindernis bij poging tot diefstal.
vrgr
JT®
AJ antwoordt op 30 september 2013:
JT, ik ben altijd in om te leren.
Waar heb jij het precies over?
Ik dacht aan die twee kantelbare hydraulische steunen die op de as ( in het geval van een dubbelasser de achterste) gemonteerd worden.
Volgens mij wegen die dingen incl alles wat erbij komt (geen accu want die heb ik al) wel op 40 kg.
Jij lijkt het te hebben over de vier hoeken vd caravan. Daar mag je toch niet krikken?
Als het wel mag dan vind ik jouw verhaal wel super. Ik heb idd wel bijna 10 Kg aan plankjes bij me!!
Heb in het verleden paar keer klapband gehad doordat ik 4,8 bar deed in banden waar max 3,8 in mocht. Ik keek alleen op het stikkertje op de caravan en niet op de band....
Tandemasser kun je natuurlijk wel via neuswiel wat kantelen zodat lekke band redleijk snel vd grond komt maar jouw verhaal lijkt me ook wel wat.
Tijs antwoordt op 30 september 2013:
@AJ: ik heb een vergelijkbaar level-systeem onder de caravan. Enkelasser, maar dat maakt voor dit verhaal niet uit. Net als JT heb ik een "simpele" versie. Steunen onder de as zorgen voor het levelen dat je anders met plankjes of keggen zou doen. Vervolgens draai ik het neuswiel verder uit tot het systeem me met piepjes vertelt dat de caravan ook langs die as horizontaal staat. Tenslotte draai ik handmatig de hoeksteunen uit. Inderdaad niet om de caravan mee op te tillen maar om de caravan stabiel te zetten. Dat laatste (het uitdraaien van de hoeksteunen om daarmee te levelen wat ik met het neuswiel doe) kun je ook automatisch laten uitvoeren. Maar dat vond ik dan weer niet nodig.
Levelen kan natuurlijk ook met keggen of plankjes. Ik heb voor het gemak van zo'n automatische leveler onder de as gekozen. Ieder z'n voorkeur. Een accu lag er toch al in de caravan en het extra gewicht kan ik (nagemeten) nog ruimschoots hebben bij onze caravan.
antwoordt op 30 september 2013:
AJ, als je onderstaande link opent, zie je wat ik bedoel. Op de films laat men een camper zien die 4 poten heeft op de hoeken van het chassis.
Voor de caravan zijn het alleen 2 poten op de as en meer niet, zodat de cv links/rechts horizontaal komt te staan (basisversie, die ik heb).
Bij de complete versie worden bovendien de 4 bestaande hoeksteunen vervangen door hydraulisch werkende hoeksteunen (GEEN poten).
http://www.ep-hydraulics.nl/nl/content/video-camper-levelsysteem
Ook kun je op Google intikken: E&P hydraulische leveler, Je kunt dan doorklikken naar de sites van meerdere cvdealers die ook de nodige info verstrekken.
Kantelbare poten onder een camper heb ik inderdaad ook wel eens gezien, maar daarover heb ik geen info.
Meeus Erol: Zeker met een caravan met een opbouwlengte van 650 en een gewicht van 2200 kg zou ik er maar eens ernstig over na denken.
vrgr
JT®
antwoordt op 30 september 2013:
Voor de volledigheid hier een paar linken voor het compactsysteem voor caravans:
http://www.ep-hydraulics.nl/nl/content/introductie-levelsysteem-caravan
http://www.ep-hydraulics.nl/nl/content/introductie-levelsysteem-caravan-compact
vrgr
JT®
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 september 2013:
Vanaf januari 2014 komt ook Goldschmitt met een trailer level systeem vergelijkbaar met E&P.
Bob antwoordt op 30 september 2013:
Ik vraag me af hoe een uitgepompte poot geborgd wordt. Toch niet door continue druk op de cilinder te houden? Daar zie en hoor je niets van in het filmpje.
antwoordt op 30 september 2013:
@Bob, de poten worden niet geborgd, maar blijven met 200 bar druk keurig staan. Ik had eerst ook enige twijfels. Omdat mn cv thuis staat heb ik vorig jaar regelmatig gecontroleerd of de hoeksteunen zwaarder belast werden (ze raakten maar losjes de grond). Na ruim 9 maanden was er geen verschil te merken.
vrgr
JT®
AJ antwoordt op 30 september 2013:
JT, bedankt!
Menno, die Goldschmidt zal niet veel lichter zijn? Heb je meer gegevens?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 september 2013:
Goldschmitt kwam ik tegen op de beurs in Dusseldorf. Lichter zal het zeker niet worden als ik het zo zie. Ze plaatsen 4 stempels onder de caravan ruim een meter voor en achter de as.
Ouwe Willem antwoordt op 30 september 2013:
Komend weekend zal ik foto's maken van wat ik bedoel en na het weekend hier plaatsen.
Werkt perfect en weegt een paar kilo alles bij elkaar.
Ouwe Willem antwoordt op 30 september 2013:
En kost maar een paar tientjes......
Bob antwoordt op 30 september 2013:
Continue 200 bar op pomp, leidingen en poten. Ik vind dit kietelig. De lift in mijn appartement is een hydraulische lift. De lift gaat altijd automatisch terug naar beneden om de druk er af te halen. Wel eens 200 bar zien ontploffen?
antwoordt op 30 september 2013:
Hoe zit het wanneer je je 6 poten hebt en je krijgt te maken met een defect in het systeem wanneer je je caravan op lokatie gaat stellen?
Is er handmatig dan nog wat te doen?
Anders heb je groot probleem lijkt me...
Jan antwoordt op 30 september 2013:
”Wel eens 200 bar zien ontploffen?”
Bij een gas is dat vrij problematisch. Bij een vloeistof is dat een beetje spetterend. Zodra er volumevergroting is dan is de spanning eraf.
Geeft wel een klerezooi. 😉
antwoordt op 1 oktober 2013:
Robèrt, je slaat de spijker op de kop!
Als de hydraulische poten en steunen naar beneden staan en je krijgt een storing dan is er wel een mogelijkheid om alles handmatig naar boven te draaien.
Heb je een storing als alles is ingetrokken dan krijg je de 4 hoeksteunen niet naar beneden gedraaid en moet je dus een alternatief zoeken om de caravan op de 4 hoeken te steunen.
Om die reden heb ik afgezien van het complete systeem en gekozen voor het compacte systeem.
Het ergste wat me nu kan overkomen is dat ik alsnog een/meerdere plankjes onder 1 wiel moet leggen, de rest werkt gewoon mechanisch.
vrgr
JT®
Tijs antwoordt op 1 oktober 2013:
@JT: helemaal mee eens. Bij storing blijft de caravan gewoon bruikbaar.
Ouwe antwoordt op 6 oktober 2013:
Zoals beloofd:
www.youtube.com/watch?v=zlUhLp7_Pb8
Even kopieren en plakken in de browser, zoals b.v. Explorer, Safari enz.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.