Caravantrekker.nl

Mijn gedachte, het gaat goed met de caravan verkoop !!!

AdM vraagt op 30 november 2013:

Tenminste dat denken wij,
Wij een 50+ stel wilde een andere caravan kopen en zijn op de Nationaal Kampeer en Caravan Event dagen eens een rondje Brabant gaan doen. We wisten wat we ongeveer wilde kopen en gingen voor een caravan van nieuw tot 3 jaar oud, we hadden inruil een Adria 390ps uit 2009, en het moest dus iets groter worden. De week ervoor op internet al wat georiënteerd en wij dus vol goede moed erop uit.
Eerst lekker bij de buren Linberg in Hulten, zo daar kon je zo in en uit lopen zonder dat ook maar iemand iets tegen je zei, niemand aan de balie om je even goede morgen te wensen en te vragen of je ergens belangstelling voor hebt. Dat was bij van Eijk dan weer heel anders, nette begroeting en koffie met cake stond er klaar, lekker druk, maar we hadden zelf al koffie gepakt en cake en al meer dan een half uur gezeten en hadden nog steeds net als de mensen tegenover ons niemand gesproken die vroeg of we ergens interesse in hadden, we kwamen immers voor de Adria Altea 432 waarvan ik in de week ervoor al wat informatie opgevraagd had. Mijn vrouw zegt dus laten we maar naar de volgende gaan dan kunnen we altijd nog terug. Op naar Coppens in Best, Caravan van Sterckeman gezien die we mooi vonden en in het budget paste, offerte gekregen die gelijk wel goed was, gevraagd of er nog wat korting op de voortent kon als we besliste, zegt de verkoper ik bel U deze week met een aanbod ook omdat ze dachten en goede bestelling te kunnen doen bij de fabriek en er nog wel iets mogelijk was. 5 weken geleden is het nu en hij moet nog bellen. Nee dan Tak in Rucphen, Inmiddels erachter gekomen dat Sterckeman en Caravelair precies 100% dezelfde caravan is dus gebeld met Tak of ze dit type hadden staan , Nee wij niet maar Campo World in Heinenoord wel. Nu wij dan daar maar naar toe. Leuke verkoper die wist te vertellen dat ze daar korte lijntjes hadden en we niet van het kastje naar de muur gestuurd zouden worden bij hem, hele goede offerte gemaakt en hij zou ook nog terug bellen, ook hij heeft niet meer gebeld. Op naar van der Sande in Oirschot, echt een (klein)familie bedrijf, deze had de caravan niet staan maar liet ons in de stalling een zelfde van een klant zien, belde dus wel toen de caravan nog maar net binnen was of we wilde komen kijken. Wij hebben daar dus gekocht, goede inruil/offerte, niet opdringerig, en komt betrouwbaar over, maar ook goede recensies op internet.
Vandaar mijn gedachte, Het gaat goed met de caravan verkoop !!! Of denken jullie daar anders over.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jan antwoordt op 30 november 2013:

Beter klein en fijn dan een gigant en arrogant.😉


John antwoordt op 30 november 2013:

Ik kan uit je hele verhaal niet opmaken waarom het nu wel zo goed zou gaan met de verkopen, niet één keer.
Leg je oor eens goed te luisteren en je hoort van iedere dealer wel anders.


RobD antwoordt op 30 november 2013:

Je bent goed behandeld bij die ene,en vraag jezelf maar eens af waarom de klant de laatste jaren ineens koning is!
Snijden in personeel is al gebeurd zoals je al gemerkt hebt. Je cynische gedachte is voor een gedeelte terecht, maar als een verkoper verantwoordelijk word voor het werk van 3, dan gaat er wel eens wat mis. Wat niet goed te praten is.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 november 2013:

De daling van de verkoop van nieuwe caravans is dramatisch! Werden er 10 jaar geleden nog 24.000 in NL verkocht, in 2013 zal het aantal niet meer dan 6.000 zijn. 2013 heeft t.o.v. 2012 weer een teruggang van 26%. Ook de camperverkoop loopt in NL met l8% terug.

Het aantal dealers is de afgelopen 10 jaar wel iets, maar veel minder teruggelopen waardoor het aantal verkopen per dealer toch wel redelijk dramatisch terugloopt. Dus minder personeel en meer concurrentie. Ik kan me dus goed voorstellen dat een caravan verkopen helemaal niet leuk meer is.


Jan@ antwoordt op 30 november 2013:

Het neven effect van deze jammerlijke terugloop is en dat geldt ook voor de autobranche,dat het onderhoud het geld moet verdienen voor een bedrijf. Tja, en dan weet je het wel.
NL is het enige land van om ons heen waar de APK niet onafhankelijk wordt uitgevoerd.
De kat op het spek binden heet dat. Oppassen dus, zeker als er een Apk voor caravans wordt ingevoerd. Daar is inmiddels sprake van. Zo lossen ""wij"" onze economische problemen op....afwentelen op de consument.





willem antwoordt op 30 november 2013:

Ik lees dat u bij 6 dealers bent geweest . Een goede verkoper heeft heel snel door of hij met mensen te maken heeft die boter bij de vis willen of die nog "twijfelen" Ik denk eerder dat de verkopers meer door hadden dan u.Ik zou niet eens 6 dealers weten,


Debouncer antwoordt op 30 november 2013:

Wat me uit de reacties opvalt is dat er niet één zegt dat de verkopers een zooitje knurften zijn. Je koopt geen pakje boter, maar iets waar toch een stevig prijskaartje aan hangt. Het is totaal onbelangrijk of het slecht gaat, of er te weinig personeel is of welke andere drogreden dan ook. Als iemand interesse heeft in je product moet je er staan en alles doen om te verkopen en de knip te vullen. De status van de klant is inderdaad koning. Maar dan ook altijd.


AdM antwoordt op 30 november 2013:

In een vorig topic is er ook al eens opgewezen om ten eerste eens iets goed te lezen, en dan daarop een goed antwoord te geven , bovenstaand antwoord slaat nergens op.

Ja ik heb 6 bedrijven(=geen dealers)benaderd,niet zo moeilijk en zoals ik al schreef het waren de Nationaal Kampeer en Caravan Event dagen, die i.p.v. de caravan beurs zijn gekomen, iedereen zou dan ook een beetje zijn best doen,en vele hadden dan ook speciale actie,s.

Bij de eerste 2 bedrijven kon de verkoper indien aanwezig mij niet inschatten omdat er geen contact om welke reden dan ook gemaakt werd,

Bij de 3e heb ik aangegeven dat bij een korting op de voortent we het rond konden maken,
Ik had immers nog niets gevraagd wat de meeste onder ons toch doen, 200 of 250 euro korting en het bedrag was rond, zijn voorstel om mij die week te bellen met een aanbod hebben we toen aangenomen.

De 4e heb ik gebeld en verwees mij naar de 5e Campo in Heinenoord ook deze vroeg mijn telefoonnummer en of hij contact mocht zoeken.

En bij de 6e hebben we gekocht.

Ik geloof dat het niet uitmaakt wat voor bedrijf/winkel je ook bent, er altijd iemand moet zijn die zijn klanten even goedendag zegt, en zeker als je afspreekt dat je na belt dit ook doet. We waren serieuze kopers bij Coppens en het verbaasde ons dan ook dat we niets meer hoorde van hun.


Debouncer antwoordt op 30 november 2013:

Precies dat heb ik gelezen. Zeggen dat je belt betekent ook bellen. Als iemand in de showroom staat benader je hem of haar. Zorg dat je met een aanbod komt dat aantrekkelijk is. Dat heb je toch allemaal niet of in onvoldoende mate gekregen, of wel dan?


AdM antwoordt op 30 november 2013:

Debouncer
Je was er even tussen geglipt.
Maar dat wat je omschrijft bedoel ik nou.


Debouncer antwoordt op 30 november 2013:

Duidelijk.


K antwoordt op 30 november 2013:

Wij dachten hetzelfde toen we een nieuwe auto gingen uitzoeken, ook daar werden we bij 75% van de autobedrijven niet te woord gestaan. Bij een dealer was zelfs in de hele zaak geen andere klant te zien, en de 3! aanwezige verkopers stonden gezellig samen te babbelen. Uiteindelijk zijn we maar vertrokken.

Ook hadden we 1 garage (VW) gebeld of we een proefrit konden maken. Nee kon dat weekende niet, en ze zouden wel terugbellen wanneer het wel een keer kon.... Dat telefoontje moeten we nu -ruim 1,5 maand later- nog steeds krijgen.

Dus ook wij vroegen ons af of het wel crisis was, gezien de animo bij diverse bedrijven om een (nieuwe) auto te verkopen.


AdM antwoordt op 30 november 2013:

Ik heb de link naar deze site ook naar de betreffende bedrijven gestuurd vanavond en heb een (sportieve reactie hierop ontvangen).

Bedankt voor uw mailtje.
Het spijt ons oprecht dat u ondanks de drukte niet tijdig bediend bent in ons bedrijf.
Jammer voor ons, u bent inmiddels geslaagd bij een goede dealer (Marcel vd Sanden).
Wij wensen u veel vakantieplezier toe met uw nieuwe caravan en wie weet krijgen we
in de toekomst ooit nog eens een 2e kans. De koffie blijft ook voor u altijd klaar staan.


Met vriendelijke groeten,
Cor van Eijk
Van Eijk Caravans Hapert

Dit vind ik dan wel klasse.


Debouncer antwoordt op 30 november 2013:

Wilde ooit eens naar een middelklasse Ford kijken (een Sierra Diesel)Ook keuvelende verkopers en mijn vrouw had het na 5 minuten wel gehad. Maar ik wilde wat terug doen. Toen na lang wachten toch eindelijk een verkoper mijn kant opkwam en naar mijn interesse vroeg, zei ik: "Kunt u mij vertellen waar hier in de buurt een Opel-dealer zit?"


Quirien Sengers antwoordt op 30 november 2013:

Dat er een daling van verkopen t.o.v . 10 jaar geleden te verwachten zou zijn is wel verklaarbaar en heb ik al eens jaren geleden met een grote dealer besproken.

Op een gegeven ogenblik bereikt men een verzadiging punt.

Verder 10 jaar geleden konden regelingen nog niet op om eerder te stoppen waardoor er een verkoophause ontstond.
57, 5 jaar , 60 , 61 62 jaar en allerlei andere regelingen.
Verder de baby boom generatie die altijd zich had voorgenomen zich in het nieuw te zullen steken.

Nu geen vut regelingen en vele andere voordeeljes meer.

Eerder dus opschuiving naar 67 of ouder waardoor nog een groter gat gaat ontstaan en de lust om dan nog te kopen/doorstroming op een lager punt komt te staan.

En dan natuurlijk de economische recessie vanaf 2008 die vele doen besluiten maar wat jaartjes met hun aankoop langer door te gaan.

Verder natuurlijk de verschuiving die is geweest naar camper kopers etc.

En helaas t.o.v. van b.v de electronica wereld waar een tv of computer nu nog de helft of minder kost dan 10 jaar geleden caravans/auto's niet in prijs zijn gedaald en de campeerwereld waaronder campings/onderhoud, stalling etc. een stuk duurder zijn geworden.

(Begrijp mij goed caravans en auto's zouden ook niet zo spectaculair kunnen dalen dus....... stagnatie)


Debouncer antwoordt op 30 november 2013:

Elke opsomming van redenen waarom een branche goed of slecht gaat is overbodig wanneer menden hun werk niet goed doen of hun kansen niet pakken. Mijn eigen caravandealer heeft die kansen gepakt, speelt in op de huidige situatie en is booming. Kan het werk niet aan en breidt alleen maar uit. Verder is hij sociaal bewogen en dat is uiteindelijk ook een grond van overleven.


Quirien Sengers antwoordt op 30 november 2013:

Gelukig zijn er ook nog dealers zoals je beschrijft ; en die zijn goed bezig.

Echter zoals Menno beschrijft blijft de verkoop spectaculair dalen dus ondanks alles kunnen we daar niet omheen.

Ik heb geprobeerd wat punten aan te dragen die de laatste jaren meespelen en als men dan alles op zijn beloop laat zal men vroeg of laat..........


Louis antwoordt op 30 november 2013:

Het gaat door overdaad en verspilling rondom in de EU uiteraard helemaal niet zo goed allemaal,dus ook niet (gemiddeld gezien) in de recreatieve sector.
Je merkt ook nu nog steeds dat men er nog niet overal van is doordrongen dat groei niet vanzelfsprekend meer is zoals men jarenlang (verwend) gewend was, en bomen automatisch tot de hemel leken te groeien.
Er zijn dus veel ondernemers die toch niet zo goed zijn in ondernemen als zij van zichzelf dachten hetgeen altijd in magere tijden tot uiting komt.
En die komen in een tijd als deze allemaal weer op een harde manier terug op aarde.
(Net zoals vele particulieren overigens)



John antwoordt op 1 december 2013:

'Je merkt ook nu nog steeds dat men er nog niet overal van is doordrongen dat groei niet vanzelfsprekend meer is zoals men jarenlang (verwend) gewend was'

Die bedrijven die dat niet merk(t)en zijn allang omgevallen. En wel in 2006-2008, de eerste 2 jaar vanaf het begin van de recessie! Wat nu nog over is heeft al 2-3x gesaneerd en houd het hoofd met moeite boven water. Er is niet één caravan dealer die groei realiseert in de laatste 6-7 jaar. Incidenteel een goed jaartje, daarna weer op een houtje bijten.


Debouncer antwoordt op 1 december 2013:

Onzin. De recessie is pas veel later begonnen. Het was juist opvallend dat de "echte economie" aanvankelijk weinig tot niets van de banken/kredietcrisis merkte. Toen Nederlandse banken om dreigde te vallen en met veel staatssteun gered moesten worden werd het acuut. Geen kredieten meer aan bedrijven, veel hogere lasten voor burgers en vertrouwen dat achteruit rende. Bovendien is de consument een beetje moe geworden van de klagende ondernemers die de hele wereld de schuld geven van verminderde bedrijvigheid maar niet naar zichzelf kijken. Voorbeelden te over.


fransvb antwoordt op 1 december 2013:

Inderdaad krijg je het idee als je zo behandeld wordt dat het goed gaat in de caravanbranche.
Gedurende 30 jaar hebben we fiat gereden. Elke 3 jaar ingeruild, goed ingeruild zodat overstappen naar een ander merk financieel niet mogelijk was.
Nu 3 jaar geleden lopen we bij de plaatselijke opel dealer binnen, inderdaad, we zijn er als koning en koningin behandeld. Scherp ingeruild, met de aftersales ook nooit problemen.
Na 30 jaar nooit meer iets van de Fiat dealer gehoord, daar hadden we koning en koningin moeten zijn!!!
Maw ik begrijp het verhaal van AdM heel goed.


gea antwoordt op 1 december 2013:

waar heb ik dit verhaal meer gelezen?


John antwoordt op 1 december 2013:

'Gedurende 30 jaar hebben we fiat gereden'
naar volle tevredenheid gaan we van uit, anders houd je het geen 30 jaar uit, dus toch koning klant😉
Dat hij zich daarna niet meer liet horen is een fout van zijn kant.
Van mijn caravan dealer ontvang ik netjes ieder jaar weer een schrijven om mij te herinneren aan een eventuele keuring. Mocht ik mij niet melden na een maand of 4-5 dan volgt er een telefoontje met wat vragen. En dit al jaren.

@ AdM: Van Eijk te Hapert is al voor de 2e keer tot dealer van het jaar uitgeroepen volgens de bond. Er slippen er wel eens foutjes door dus.😉


dirk antwoordt op 1 december 2013:

Wij hebben dezelfde ervaring ADM.

Wij zijn heel lang bezig geweest en op het laatst 3 bedrijven bezocht en zaterdag s,morgens afgesproken nu kopen we een caravan , allemaal dezelfde indeling bij de 1 een caravan van 3 jaar behoorlijk aan de prijs , bij de ander een caravan 4 jaar 500 euro minder ik vraag we betalen contant en halen hem binnen week op zegt hij vaste prijs en anders wacht hij op de volgende koper (hij staat er nu nog na 8 maanden) dus op naar bedrijf 3 daar een caravan van 8 maanden was in 2012 5 weken verhuurd deze hebben we meteen gekocht en was net zo duur als de eerste van 3 jaar oud , we zijn er dit jaar met de weekenden erbij 7,5 week mee weg geweest en bevalt super .
Maar inderdaad er zijn genoeg bedrijven waar ze je niet serieus nemen of arrogant zijn en wat er ook vaak aangeboden word zijn overjarige modellen dan heb je een nieuwe van 4 jaar oud pffffffffffffffffffff
En dan nog ff over CAMPERS die blijven onbeschoft duur het lijkt wel of ze daar nog nooit van recessie gehoord hebben .
Wij zijn super behandeld en zeer tevreden over Stokman .


AdM. antwoordt op 1 december 2013:

John,
Klopt 2x Caravan bedrijf van het jaar, we waren er al meer geweest en toen we in Reusel voor de eerste keer op de camping stonden hebben we daar ook de meeste spullen gekocht als beginnende kampeerder, altijd netjes behandeld en ook nu was het goed in orde vandaar ook de drukte daar. Het siert ook de man dat hij al vrij snel een reactie gaf hier in dit topic verder terug. het kan gebeuren,en caravanbedrijf van het jaar verdienen ze wel daar.

Maar voor ons was het gehele koopproces om het zo maar te noemen, dat deze kenmerken vertoonde. Waarbij ik opmerk dat als iemand zegt ik bel U nog, hij dit ook doet.


RobD antwoordt op 1 december 2013:

Ach, ze zullen wel voldoende gesaneerd hebben en genoeg verdienen aan het onderhoud. Het aantal c/vans stijgt tenslotte nog ieder jaar in NL.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 december 2013:

Inmiddels neemt het aantal caravans per jaar af. Volgens de BOVAG is het aantal van 477.000 in 2009 gedaald naar 461.000 in 2012.

@dirk,
Je gaat toch niet vertellen dat een dealer die wel korting geeft een betere dealer is dan een dealer die gewoon vaste prijzen hanteert?


fransvb antwoordt op 2 december 2013:

een dealer die korting geeft is te hoog geprijsd.
een dealer die vaste prijzen hanteert is niet mee te handelen is star.


RobD antwoordt op 2 december 2013:

Dat is erg zwart-wit en sterk generaliserend. Het is aan de koper om weerwoord te geven.
Het hele verhaal draait om verkopers, maar voor verkoop-aankoop heb je uiteraard ook een koper nodig. En hoe assertief ben je zelf? Ga je zitten wachten of neem je zelf ook stappen! Ga je zitten wachten dan zijn de assertieve kopers je steeds voor en word je een stuk van het interieur. Onopvallend voor verkopers. De assertieve zullen niet gaan roepen "dat stel is nog voor". Op speciale-, beurs- en open dagen kun je dan lang zitten. Voor een grove oriëntatie zijn dit geschikte dagen, voor detail info, opties en eventuele koop kun je beter door de week dagen nemen. Of maak vooraf een duidelijke datum en tijd afspraak.
Op het net is alles te vinden qua techniek en prijs, dit maakt het onderhandelen een stuk makkelijker en prettiger voor jezelf. Een voorbereide koper kan het de verkoper aardig lastig maken v.w.b. koop en inruilprijs!


dirk antwoordt op 2 december 2013:

We kregen geen gigantische korting , er stond een prijs op en klaar en die was aanzienlijk lager dan een van 3 jaar oud van deze was de kop af en ook een beetje omdat hij 5 weken verhuurd was , als extra kregen we er wat dingen bij maar van de prijs ging niks af.
Dus deze was goedkoop of de andere te duur .


Frans antwoordt op 3 december 2013:

Wat is goedkoop of te duur?

Krijg ik een hoge inruil en er gaat niets van de de adviesprijs af of een lage inruil en X korting op de nieuw prijs?

Soms lukt makkelijker om er een nieuwe voortent bij te regelen, advies prijs 1300,00 Euro, dan 500,00 Euro korting te krijgen.
Vaak zijn dezelfde tenten ook via internet te bestellen voor 500,00 Euro.

Het bedrag dat uiteindelijk overblijft zal betaald moeten worden.

Ga je meerdere dealers af dan zul je zien dat er tussen de duurste en goedkoopste maar zo een paar honderd euro verschil zit.


Debouncer antwoordt op 3 december 2013:

De verkoper wil graag verkopen en die zal zich dus actief daarmee bezig moeten houden. Één ding daarvan is naar de wensen van potentiele kopers te vragen. Klanten spreken die wensen uit en dat leidt dan al of niet naar een overeenkomst. De koper in het onderhavige verhaal iets te verwijten komt alleen maat voort vanuit een eigen houding en is onjuist.


John antwoordt op 3 december 2013:

Vaak is het lood om oud ijzer. Als je de hele deal bekijkt, caravan, voortent/luifel en andere opties zijn de verschillen klein. Waar de ene dealer wat neemt geeft de andere weer en vise versa. Dus enkel op de prijs van de caravan afgaan is een beetje blind varen. Wat je aan het einde moet betalen voor de hele deal is wat je wint tegenover de andere dealer. En daar zit geen duizend euro's tussen. Men vergeet vaak de service die verleent word, erg moeilijk om dit in harde cash om te zetten. Ik switch makkelijker van caravan merk dan van dealer😉


TheoS antwoordt op 3 december 2013:

@John,
Mee eens. Financieel moet je naar het totaal plaatje kijken. De opbouw hiervan is minder van belang.
Wat ik zeer belangrijk vind is een dealer, die goede service verleent en betrouwbaar is. Als ik die heb, neem ook ik hier minder gemakkelijk afscheid van.


Adm antwoordt op 3 december 2013:

Kijk wij zijn op een bepaald moment gegaan voor nieuw en een ander merk, (onze dealer was immers 5 jaar geleden net na de aankoop falliet gegaan) toen was het niet zo moeilijk.
We hadden bepaald welk merk en type en de optie's die we wilden, net als de tent met alu frame en easy grips. Nieuw was iedereen net zo duur, de extra optie's waren ook overal de zelfde prijs, maar in afleverkosten zat wel enig verschil, waar de een 400 euro rekent en de ander 800 euro,
daar kun je dus nog wel eens over nadenken, waarom er zo groot verschil in zit hebben we eigelijk nergens gevraagd,voor ons ook niet belangrijk want we wilde inruilen en wiste wat we gingen kopen, dan gaat het er toch om wat je bij jantje of pietje bij moet leggen.


Debouncer antwoordt op 3 december 2013:

Geld is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Bij auto's zegt men wel dat de eerste auto in de showroom verkocht wordt, en elke volgende in de werkplaats. Bij caravans is dat in grote lijnen ook zo. Bij een nieuwe dealer is het goed om de werkplaats eens in te lopen. Is het daar netjes? staat er goede apparatuur? (en hefbrug, remmenbank, balanceerapparaat, enz.)Investeringen worden als het goed is ook in de vakbekwaamheid van het personeel gedaan. Ik trof ooit een "monteur" aan die echt niet wist wat een air-mix was en hem ook prompt verkeerd monteerde. Je mag daar gerust naar vragen en bewijzen daarvan inzien. Is het bedrijf een Bovag- of Focwabedrijf? Vooral van belang bij geschillen. Een bedrijf dat prominent een oorkonde van meest verkochte caravans heeft laat zien dat de verkoper goed verkocht heeft, maar ook dat het mogelijk een super-zwendelaar is.


don antwoordt op 4 december 2013:

Geld is wel degelijk belangrijk. Zeker in deze crisis tijd. Een goed uitgeruste werkplaats met geschoold personeel is een hele investering. En die zal terug betaald moeten worden. Dan mag men hopen dat het ook goed gedaan word. Goedkoop kan duurkoop zijn. Bij aankoop of werkzaamheden. Uiteindelijk draait het om de pegels!!


Jan antwoordt op 4 december 2013:

” Uiteindelijk draait het om de pegels!!”
En dat is nooit anders geweest.


Jan Teepe antwoordt op 9 december 2013:

Beste mensen, even terug naar het begin. Marcel van der Sande in Oirschot is inderdaad een zeer gemotiveerde caravandealer. En het aanvangsverhaal van dit item, komt bij mij ook bekend over. Marcel heeft de klant vriendelijkheid van zijn vader overgenomen. En buiten zijn eveneens zeer gemotiveerde werkplaats medewerker, vervult hij de overige functies in zijn eentje. Dus geen communicatie problemen enz. En wellicht gaat het de komende jaren weer beter worden in de caravanbranche. Er worden weer meer tenten verkocht. Miscchien dat dit gaat leiden tot doorgroeien naar caravannen. Conform dit in de 60'er jaren gebeurd is.


Edwin antwoordt op 9 december 2013:

Heel herkenbaar allemaal, echter nog niets vergeleken bij wat ons overkwam dit voorjaar tijdens onze zoektocht naar een jonge occasion.
Zoektocht voortijdig afgebroken, werden gewoon niet serieus genomen.
Ligt het aan mij of is de hele branch erg op senioren gericht?
Even off topic: wat vinden jullie van het verkopen van een nieuwe caravan van pak'm beet 20 mille aan een hoogbejaard echtpaar (80+), man kan zich amper staande houden aan rollator met zuurstoffles, terwijl die dealer een stuk of 10 caravans (enkele bedden) van particulieren (wegens omstandigheden aangeboden) aanbiedt?


John antwoordt op 9 december 2013:

'Er worden weer meer tenten verkocht.'

Omdat de caravan onbetaald word voor de gemiddelde inkomens?
Je spaart al snel op extra investering in trekauto, brandstof, onderhoud en stalling. Zijn toch ettelijke honderden euri per jaar.


dirk antwoordt op 9 december 2013:

Edwin,
De marge zal wel hoger zijn bij een nieuwe en ja snap niet dat zulke mensen zelf niet wijzer zijn maar ze zullen niet op een paar eurootje,s hoeven te kijken.

John,

Stel je hebt al een auto die een caravan kan trekken dan is het misschien iets aantrekkelijker maar de mensen willen tegenwoordig ook comfort en je hoeft niet nieuw te kopen , maar het verschil is wel iets meer als een paar honderd p j. maar ok ieder heeft zo zijn wensen maar comfort is erg belangrijk tegenwoordig.


l.p. antwoordt op 9 december 2013:

"de markt is aan het veranderen" . Oudere caravan`ers schakelen over op een camper. De jeugd (30+) gaat met gezin naar de camping,maar koopt geen caravan uit kostenoogpunt meer,maar gaan in een rent a tent of een chalet voor 14 dagen.(meerdere (korte) vakanties per jaar. Geen investering te doen in een caravan en dure trekauto. Blijven over mensen, die om wat voor reden dan ook een caravan prevaleren boven een camper. Caravanmarkt zakt nog verder in. Op termijn ook de campermarkt voorspel ik. Gelet ook op het feit dat de mensen langer moeten doorwerken (67 jr)


Edwin antwoordt op 10 december 2013:

@l.p
Ik weet niet of ik het met je eens ben.
Ik zie in mijn omgeving wat anders. 30+ hebben helemaal geen zin meer om in de zomervakantie 1500 euro p/w voor tent/caravan te betalen op een overvolle camping. Meestal hebben ze dan al een meivakantie gehad waar ze hoofdprijs moesten betalen. Laat staaan of ze zin hebben om ver van te voren te moeten reserveren.
De caravan wordt echter geassocieerd met 60+, daarnaast werken diverse items in o.a Top Gear en Autoweek ook niet echt mee. Kom je als 30 plusser bij de dealer zie je vervolgens alleen caravans met enkele bedden, zie je geen verkoper en als die er al rondloopt negeert ie jou.
Zelf meegemaakt, we komen in showroom we annexeren de enige stapelbed caravan. Na een kwartier nog steeds geen verkoper. Wij in dubio moeten we een verkoper zoeken? Vervolgens komt er een senioren echtpaar met veel lawaai de showroom in gelopen. Wat schetst onze verbazing er zijn maar liefst 3 verkopers aanwezig. Hoe reageer jij als je een van de minst snelle verkopers jouw kant op komt om te vragen of hij je kan helpen?
De tent daarentegen is inderdaad wel trendy. Afgelopen zomer diverse 30+ gezien met een dikke auto en een tent. Dan denk ik genoeg pontentiele caravaners maar dan moet je het wel anders promoten.


TheoS antwoordt op 10 december 2013:

Even off topic: wat vinden jullie van het verkopen van een nieuwe caravan van pak'm beet 20 mille aan een hoogbejaard echtpaar (80+), man kan zich amper staande houden aan rollator met zuurstoffles, terwijl die dealer een stuk of 10 caravans (enkele bedden) van particulieren (wegens omstandigheden aangeboden) aanbiedt?

Off topic: Wat wil je nu zeggen of suggereren?

Mag een 80-plusser met rollator met zuurstoffles geen caravan van 20 mille meer kopen?

Wat is de relatie van deze eventuele (ver)koop met de voorraad van caravans met enkele bedden? Heeft de wens van dat echtpaar iets van doen met de voorraad gebruikte caravans? Mag dit echtpaar vanwege deze voorraad geen nieuwe caravan kopen?

Is de boven aangehaalde redenering niet zeer merkwaardig?


Edwin antwoordt op 10 december 2013:

Ethiek?


Edwin antwoordt op 10 december 2013:

@TheoS
Situatie pakte ons op een bepaalde manier.
Dealer had gezien zijn voorraad waarschijnlijk meerdere malen schrijnende situaties meeegemaakt. Persoonlijk had ik geen nieuwe caravan verkocht maar een andere oplossing gezocht om in de klantwens te voorzien.
Nu hebben wij de aflevering van een afstand mogen meemaken. Waarschijnlijk bedenk ik er van alles bij, voelde echter niet goed.
Ik suggereer niks, mensen maken hun eigen beslissingen.
Wat zou jij doen?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 december 2013:

Er is toch weinig mis mee als iemand d laatste jaren van zijn leven wil genieten van een nieuwe caravan? Waarschijnlijk is geld helemaal geen probleem (kan die toch niet meenemen).


Louis antwoordt op 10 december 2013:

Ik denk dat Edwin bedoeld of je als verkoper mensen soms een beetje tegen zichzelf en hun enthousiasme, of misschien wel enige overmoed moet beschermen.
Zoals hij de situatie (buiten de leeftijd om uiteraard) schetst kan ik me daar wel iets bij voorstellen.
Als verkoper op een subtiele manier onderzoeken of zij nog recente caravan kampeerervaringen hebben is misschien al voldoende om e.e.a. te kunnen inschatten.
En kan wellicht voor beide partijen juist nuttig blijken te zijn.


Debouncer antwoordt op 10 december 2013:

Ik denk dat de jonge mensen dezelfde weg gaan als de meesten van ons. Via tent, eventueel vouwwagen, naar caraavan of camper. Ze beginnen alleen wat later dan wij omdat ze gemiddeld wat later kinderen kregen. Juist de kinderen zijn vaak de reden om naar een camping te gaan.
Dus zie je nu meer dan gemiddelde belangstelling (en aanbod) voor tenten. Een goed deel zal tegen dezelfde omstandigheden aanlopen die ons deed besluiten om een caravan te kopen. Dus over een jaar of 3 zal de caravanverkoop weer aantrekken.


RobD antwoordt op 10 december 2013:

"Waarschijnlijk bedenk ik er van alles bij, voelde echter niet goed. Ik suggereer niks, mensen maken hun eigen beslissingen."

Juist, men maakt hun eigen beslissing, zowel koper als verkoper. Je suggereert dat het niet kan gezien de gezondheid van de man en gaat er van alles bij bedenken. Waarom anders het vermelden hier? Vooroordelen en aanname's. Vanuit de verkoper gedacht is deze blij met zijn verkoop. Zeker in een handel die al jaren met terugloop te maken heeft.
Ethiek? Kan de verkoper inschatten hoe erg (of niet)het gesteld is met deze man? Misschien loopt hij al jaren zo rond, in volle tevredenheid.
Stel, Edwin, jij gaat met € 20.000-- geleend geld een c/van kopen. Geld wat je nooit kunt terug betalen omdat je al € 80.000-- geleend hebt bij anderen en geen inkomen meer hebt.
Moet de verkoper een antecedenten onderzoek doen bij iedere verkoop?


dirk antwoordt op 10 december 2013:

Denk dat de caravan markt wel aan gaat trekken , maar dan vooral de lichtere , je hebt dan toch beetje comfort en je hoeft er geen zware benz of diesel voor te hebben . als je van alles mee moet nemen als je met een tent gaat heb je toch ook een behoorlijke auto nodig of bagage wagentje . en je kan het net zo duur maken als je wilt. je hebt met een tent of c/van wel het voordeel dat je altijd je auto vrij hebt en niet alles in moet pakken als je iets wilt gaan doen in de omg.
Een camper is toch voor de meeste erg duur of onbetaalbaar wil je een beetje luxe , plus dat je alles met de camper moet doen en de mooiste plekje,s kan je of mag je niet komen (parkeren in een stad).
maar zo heeft ieder zijn ding , wij hebben jaren iets gehuurd en als je dan slecht weer had zat je daar, vorig jaar een camper gehuurd om te proberen maar hebben dit voorjaar een caravan gekocht van 390 en bevalt prima.
we hebben vlakbij een stalling en als we een weekendje weg willen staan we ook zo ff luifeltje eraan en klaar , in ons geval hadden we al een diesel maar buiten dat voor 10.000 koop je een mooie jonge caravan wil je een jonge camper mag je 50.000 of meer neertellen .
dus ik denk dat als de boel aantrekt de caravan weer meer terrein gaat winnen en de duurdere campers verliezen , maar goed dat is mijn mening.


TheoS antwoordt op 10 december 2013:

@Edwin
Situatie pakte ons op een bepaalde manier.

Dat blijkt wel ja. Het lijkt me aanleiding om bij je zelf te onderzoeken wat.
RobD stelt terecht een vraag over vooroordelen en aannames.
Uit hetgeen er gebeurde in de caravanzaak zoals je dit beschrijft, kan ik niet afleiden dat er ethisch iets niet klopte. Waar heeft de vraag over ethiek dan betrekking op?


Gunst antwoordt op 11 december 2013:

Ik ben nu zelf eind 30 en het valt ook mij op dat de meeste caravans groot en vooral zwaar zijn. Ik snap niet dat in een tijd waarin iedereen de broekriem moet aanhalen en we veelal in kleinere auto's moeten/gaan rijden er maar zo weinig lichtgewicht caravans zijn. Caravans worden ook weer steeds breder (veelal 2,30 m) en zwaarder.

Ik zoek een lichte maar niet goedkoop aandoende caravan. Die zijn er helaas niet veel meer. Mijn huidige Adria Altea 390 ps voldoet voor mij nog wel aan deze eisen (835 kilo, 2,07 meter breed).

Vanaf dit modeljaar is deze niet meer te koop helaas. Er is hiervoor nu wel een Aviva 390, maar die ziet er qua aankleding (stoffering, striping, (gebrek aan)verlichting binnen ed) wat "goedkoop" uit.

Ik hoop met mijn huidige caravan nog even vooruit te kunnen, maar zou op dit moment ook niet weten wat te kopen als deze total loss zou gaan 😉.

Een recent bezoek aan een aantal dealers liet mij ook inderdaad zien dat er weinig animo is voor een gesprek.


Debouncer antwoordt op 11 december 2013:

Om welke ethiek gaat het? Ik heb een jonge buurvrouw van 34 jaar die 30 september hoorde dat zij een uitgezaaid melanoom had. Haar eerste idee was om de tijd die haar nog restte dingen te doen die zij leuk vond. Helaas komt het daar niet van omdat zij nu terminaal is. Maar wat zou er mis geweest zijn om haar een caravan (of wat dan ook) te verkopen. Zelfs als de verkoper op de hoogte zou zijn van haar situatie. Soms moet je meewerken om een illusie in stand te houden.


dirk antwoordt op 11 december 2013:

beetje erg vreemde vergelijking en reactie tegenstrijdig je buurvrouw wil alles uit het leven halen maar het komt er niet van , met alle respect voor je buurvrouw maar dit gaat nergens over sorry Debouncer.


Quirien Sengers antwoordt op 11 december 2013:

Goh,
Ik praat hier niet graag over maar wat heb ik dan to ch een fijne dealer.
7 jaar geleden stonden op het punt een andere caravan te kopen ter waarde van ruim € 21000,--

In principe was de deal al rond maar wachtte ik nog op bepaalde uitslagen.
Gelukkig ik ben er nog steeds en het was toen geen enkel punt geweest om de koop ongedaan te maken.
Belde me zelfs op hoe het met mij ging en de caravan werd voor mij ZONDER verplichting apart gehouden.(was een aparte uitvoering)

Kijk dat noem ik nu klanten binding !!!!



Debouncer antwoordt op 11 december 2013:

@Dirk. Jammer dat je zonder uitleg niet kunt lezen. Het gaat er om of het ethisch is een klant een caravan (of wat dan ook) te verkopen met de wetenschap dat het niet of slechts kort gebruikt zal worden door omstandigheden van de klant zelf. Dat kan leeftijd zijn, ziekte of wat dan ook.
Ik vind dat de klant zelf die afweging mag maken. Als een dealer ( in de redelijker reactie na jou) zelfs inspeelt op de situatie, dan heb je een verhouding zoals die zou moeten zijn. Ik vrees dat jij niet zo'n verkoper zal zijn.


TheoS antwoordt op 11 december 2013:

Jammer dat je zonder uitleg niet kunt lezen.......Ik vrees dat jij niet zo'n verkoper zal zijn.

Jammer van deze twee opmerkingen: De uitleg tussen de twee aangehaalde zinnen maakt helder wat je met je eerdere opmerking bedoelde te zeggen.
Als iemand zonder uitleg niet snapt wat je bedoelt, is altijd de eerste vraag of je het wel helder hebt geformuleerd.
De tweede opmerking is volstrekt overbodig. En - tenzij jij en Dirk elkaar persoonlijk goed kennen - een slag in de lucht. In ieder geval is uit hetgeen hij hier heeft geschreven niet af te leiden wat voor soort verkoper hij zal zijn.

Ik zie jou in de diverse draadjes voortdurend van de inhoud naar de persoon gaan: I.p.v. op de inhoud van een bijdrage te reageren, word je boos en ga je de persoon aanvallen.

Als je met elkaar van mening verschilt, kun je je standpunt, de inhoud verduidelijken. Je hoeft niet boos worden en kunt nog steeds op een behoorlijke wijze met elkaar omgaan. Toch?


Debouncer antwoordt op 11 december 2013:

In elk geval helder genoeg voor Quirien Sengers. Die begreep precies wat ik bedoelde. Het kan zijn dat een levenshouding het begrip naar de achtergrond dringt.


Oude Willem antwoordt op 15 december 2013:

Toch denk ik ook dat het ligt aan hoe een klant binnenkomt en het moment (tijdstip) dat men in de zaak komt (niet om een en ander goed te praten want als ze je niet zien staan of wat dan ook is natuurlijk absurd).

Wij zeggen altijd daar hebben we bordjes voor met de tekst: "Wegens Rijkdom Gesloten"

Hetzelfde gebeurt ook bij autostealers wat je om je heen hoort van vrienden/collega's familie enz.

Als je in kostuum binnekomt ben je de man/vrouw en wordt je geholpen. Als je als directeur in je oude spijkerbroek binnenkomt laten ze je staan en hebben geen interesse in je.


Hoe dan ook wij kwamen zo in oude spijkerbroek bij Coppens binnen en werden werkelijk super te woord gestaan door een verkoper die alle tijd nam en uitvoerig onze vragen beantwoorde (zelfs toen het erg druk in de showroom was), hierdoor kan het best zo zijn dat anderen niet geholpen konden worden).
Iets later ook persoonlijk verwelkomd door een van de heren Coppens zelf al was er in zijn geheel geen teken dat wij iets gingen kopen.

Alles bij elkaar de volgende dag de caravan gekocht, gewoon door het gunnen. (had de caravan ook elders kunnen kopen maar gevoel speelt ook meen rol).

Zo zie je dat alles moment opnames zijn, en je zelf de dealer moet vinden waar je je prettig voelt en die je het gunt.

Mensen zijn kuddedieren, en vaak heb ik het gevoel dat men zicht laat leiden door wat andere ervaren hebben zonder zelf ook maar iest uit te zoeken, lekker makkelijk toch als anderen het voorwerk doen en zo komen dan verhalen in de wereld.

Iedereen veel wijsheid gewenst!









Joost antwoordt op 15 december 2013:

Van de Sande is inderdaad een goed bedrijf


John antwoordt op 16 december 2013:

Als je in kostuum binnekomt ben je de man/vrouw en wordt je geholpen. Als je als directeur in je oude spijkerbroek binnenkomt laten ze je staan en hebben geen interesse in je.


Hoe dan ook wij kwamen zo in oude spijkerbroek bij Coppens binnen en werden werkelijk super te woord gestaan door een verkoper die alle tijd nam en uitvoerig onze vragen beantwoorde.


??????Hoezo, jezelf meteen tegenspreken. Uitgegaan van aannames?


Oude Willem antwoordt op 16 december 2013:

Nee geen aannames !

Wellicht ben ik niet duidelijk genoeg geweest in mijn bijdrage maar ik ben van anti aannames wat je uit mijn bijdrages altijd kunt opmaken.


Debouncer antwoordt op 16 december 2013:

Je gaat inderdaad niet uit van aannames Oude Willem. Je beschrijft eerst een scenario dat inderdaad vaak voorkomt. Het meest genoemd zijn de BMW-dealers daarin. Daarna vertel je jouw ervaring bij Coppens die kennelijk aan die onzin niet meedoet. Niks mis met jouw opmerkingen. De aannames zitten zoals zo vaak bij John. Iedereen die consument is, zit bij elk conflict met een ondernemer of importeur fout en heeft het aan zichzelf te wijten.


John antwoordt op 16 december 2013:

Iedereen die consument is, zit bij elk conflict met een ondernemer of importeur fout en heeft het aan zichzelf te wijten.

De meest zwakzinnige aanname tot nu toe in het bestaan van deze site!!


Debouncer antwoordt op 16 december 2013:

Dat klopt John. Ik haalde jou ook aan.


Ruud antwoordt op 16 december 2013:

Getver


Jan antwoordt op 17 december 2013:

” Dat klopt John. Ik haalde jou ook aan.”
Ik kan John niet op die uitspraak betrappen, Debouncer wel.

Of Debouncer bedoelt dat John dit in zijn perceptie geschreven zou kunnen hebben. Maar die heeft dat niet gedaan. En hoe kan Debouncer nu weten dat John dat in zijn overtuiging wel zou kunnen doen. Niet dus.
Nu eens niet een keer een gebrek aan begrijpend lezen maar aan begrijpbaar schrijven. 😉


Louis antwoordt op 17 december 2013:

Het spijkerbroek verhaal van Oude Willem is wel degelijk herkenbaar.
Misschien heeft het ook wel iets te maken met al die gebakken lucht rond de infectie van (merk) kleding en je "presentatie" omdat je anders niet voor vol word aangezien ?
(Jammer is overigens wél dat draadjes tegenwoordig wat vaker afgebroken moeten worden wegens persoonlijke aanvallen, en dat zit er nu ook weer aan te komen...)


don antwoordt op 17 december 2013:

Debouncer zal en moet gelijk hebben, en het laatste hoge woord. Hij heeft niets geleerd van eerdere opmerkingen een aanwijzingen.
Inhoudelijk zijn zijn bijdragen eigenlijk niets, wat loze kreten. Dan maar op de persoonlijke weg. Iedereen die hem inhoudelijk -dwars- zit krijgt een persoonlijk antwoord. Het geeft aan hoe zwak en kleinzielig dit kereltje is. Als persoon stelt hij niets voor, we kennen ze allemaal wel als opscheppers en grootdoeners.
Laten we afspreken dat we hem vanaf nu gewoon negeren en laten schreeuwen


Debouncer antwoordt op 17 december 2013:

Die houding van John die ik aanhaal gaat niet alleen over zijn bijdragen in dit draadje, maar ook over vroegere. De consument is de belangrijkste factor in de economie en die hoort (in het kader van continuiteit) gekoestert te worden.
John geeft er steeds weer blijk van daar heel anders over te denken.


don antwoordt op 17 december 2013:

Ik vergaat nog een ding; Hij is ook nog ontzettend hardhorig!
Een kleuter van 4 jaar had het allang begrepen!


Louis antwoordt op 17 december 2013:

In eigenlijk iedere discussie denkt iemand het gelijk aan z'n kant te hebben en verdedigd dat dan ook terecht, anders hoef je je mening ook niet uit te spreken natuurlijk.
Maar als het een nuttige discussie betreft houd het ook in dat je tegenargumenten accepteerd zonder alsmaar in schelden of kleineren te ontploffen.
(En er dan verder waarschijnlijk ook niets meer van opsteekt)



RobD antwoordt op 17 december 2013:

Zolang het een mening is gebaseerd op argumenten die onderbouwt zijn, ga ik met je mee. Lege en persoonlijke aanvallen zijn nooit onderbouwt en schaden een inhoudelijke discussie.


Ed antwoordt op 17 december 2013:

Hallo allemaal,
Weet iemand nog waar het overging!!??
Wat een ....... allemaal.
Dit heeft niets meer te maken met
mijn gedachten van AdM.
Verder zeg ik hier niets meer over.


Benno antwoordt op 17 december 2013:

Wij kregen als verkopers op de efficiency beurs de opdracht om een in een zeer sjofele regenjas geklede meneer zeer serieus te nemen.
Het was een belangrijke inkoper die met die tactiek het kaf van het koren kon scheiden.
Wat beslist niet kan in een auto- of caravan showroom is dat enkele verkopers gezellig met elkaar zitten te keuvelen en de klant links laten liggen. Is mij meerdere keren overkomen in een auto showroom en dat vergeet je niet meer. Ik kan mij niet herinneren of het veel uitmaakte of ik in een bisnis kostuum of spijkerbroek gekleed was.
In de caravan showroom is het ondoenlijk om op uiterlijk te selecteren. Kijk maar wie je buren zijn op de camping. Links staat de neuroloog en rechts de putjesschepper, beide met dezelfde caravan.


HobbyKarel antwoordt op 18 december 2013:

Ik sta dan toch liever naast Piet de Putjesschepper met een pilsie dan naast Jansen Steur met zijn beurrel.

Alvast prettige dagen gewenst.


johan antwoordt op 19 december 2013:

Op grond van ervaringen met een dealer(caravans)zijn we naar een caravan onderhouds/reparatiebedrijf, en ook caravanmakelaar gegaan.
Gewoon een bedrijf waar men betrokken is bij hun producten.
Of dat nu een goeie shampoo is of een (nieuwe)caravan.
Met dit bedrijf ben ik zeer tevreden.
Onze volgende caravan is via hem, nieuw of gebruikt, dat zien we dan wel.
Nog even voor alle duidelijkheid, heeft niks met de prijs te maken. Zijn prijzen komen overeen met de dealer.
Weet je, we hebben onze caravan daar niet gekocht, alleen 3 jaar geleden er een mover onder laten zetten bij hem.
En ik koop daar dus onderdelen, en een onderhoudsbeurt.
Wanneer we daar binnenkomen worden we met onze naam aangesproken. Simpel, maar wel heel erg prettig en klantenbindend.
En dan is het een druk bedrijf, een 3-4 weken van tevoren een grote afspraak maken is reele planning.


fransvb antwoordt op 19 december 2013:

Benno, wat een herkenning in jouw verhaal. Een caravanfabrikant uit het oosten van het land maakte zo,n 2 jaar geleden een doorstart.
iedereen werd uitgenodigd om de fabriek te komen bekijken.
Ook de dealers waren aanwezig, zaten als ouwe jongen krentebrood bijelkaar lekker te pimpelen. We hadden serieus belangstelling voor een nieuwe caravan, gaven dat ook aan.
"Er komt zo iemand bij U" was de mededeling. Ze moeten nog steeds bij ons komen.
We hebben dit naderhand ook per mail geventileerd naar deze fabrikant. Geen enkele reactie ontvangen. Ze verkopen liever aan koning klant uit China.
Hoezo crisis?, "het gaat goed met de caravan verkoop" was de stelling van AdM


don antwoordt op 20 december 2013:

De hoofdzaak van die dag is ook de fabriek te komen bekijken!
Niet de ideale tijd om maar even een caravan te kopen door alle drukte, dat kun je vooraf weten


Consumaxi antwoordt op 20 december 2013:

Of zou de hoofdzaak kunnen zijn om de consument geïnteresseerd te krijgen voor jouw product ? Ik vraag maar wat 😉)


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker