Bert vraagt op 12 februari 2014:
Verbruik...
Zeker hoort dit berichtje (ook) thuis in onze gebruikerservaringssectie. Maar het leek me wel interessant dit via het forum te ventileren ook omdat een andere plug-in hybride waar wij zelf nog geen ervaring mee hebben opgedaan al heel veel heeft losgemaakt (de Mitsubishi Outlander PHEV)
Inmiddels heb ik enige ervaring op kunnen doen met een Volvo V60 D6 AWD plug-in hybrid tijdens een tweedaagse caravantraining hier in het Zuidlimburgse en de Ardennen. Zie:caravantrekker.nl/instructie/opmaat_compleet.php.
Het betreft een compacte (kofferruimte is echt te weinig, met al die accu's eronder), doch zware auto 1900 à 2000 kg. met voorin een 215 pk / 440 Nm (v.a. 1500 rpm!) potente diesel en hulp van de elektromodule die op de achterwielen nog eens 67 pk en 220 Nm extra koppel kan leveren. Als dat niet genoeg is, dan weet ik het ook niet meer...
De aangehaakte caravan was een LMC 570. Die is lang (7,84), breed (2,52) en met alles er op en eraan zwaar: as 1700 kg. Treingewicht dus al snel ergens 3800/3900 kg. Kogeldruk moest hoger dan het toegestane, zo rond de 85 kg.
Kort door de bocht: het reed geweldig en zonder veel 'geregel' door de bestuurder bracht deze D6 - voorzien van een automatische transmissie (6 versnellingen, koppelomvormer) altijd de kracht over op het wegdek. En ook in de Noorbeekse blubber (löss) was het manoeuvreren op winterbanden een eitje.
Op de eerste ochtend hebben we een tijdje leren manoeuvreren voor- en achteruit. Opvallend is dan dat de auto dit vooral elektrisch doet en heel stil is. Gezoem als af en toe de stuurbekrachtiger aan het werk slaat. Soms start de diesel eigenlijk ongemerkt, maar die hoor je dan. De 2.5 diesel 5 cilinder is niet echt een van de stilste op de markt... Maar hij klinkt goed!
Standkachel en plug-in elektro zorgen via een app op je i-phone ervoor dat de diesel op temperatuur komt en de ruiten ontdooit zijn voordat je in de winter (welke?) op pad gaat. Naast bijna decadent ook belangrijk als je in de kou niet alleen op el. maar ook de dieselmotor wat waarder moet belasten.
Wat dat dan 's nachts aan kWh kost weet ik niet. Op de camping was hij niet aangesloten. Wat ik wel weet dat we die middag met veel snelweg in de Ardennen, veel Route National met een vrijwel leeg accupakket begonnen. Het dieselverbruik was die hele dag (via de app ook nadien te checken) gemiddeld bijna 1:8. De accu's waren zeker niet vol aan de eind van de dag - dat moet je bewust sturen! Maar ik vind dat verbruik redelijk. Niet meer dan dat.
Ik ben er zeker van dat mijn aloude V70 TDI met dezelfde caravan en dezelfde gematigde snelheden op de snelwegen (mijn cursist vond vrachtwagensnelheid op het vlakke voldoende en reed liever iets langzamer) zeker niet méér diesel verbruikt. (Wel veel meer roet produceert, soms. Oeps)
Kijk, energie moet ergens vandaan komen. Het rendement daar gaat het feitelijk om. Energie via de stroompaal wordt opgewekt via groen of kolen, gas of kernreactie. Het feitelijk verbruik door jou per km wordt bepaald door de massa, luchtweerstand en de snelheid die je rijdt. Maar fiscaal bepaalt 'het' aanschaf- of leasebeleid tegenswoordigs... Krom vind ik, want je moet naar het totaalplaatje kijken. Van producent tot eindverbruiker:
(auto- en accuproducent, el. centrale, kraken van olie tot benzine, diesel, lpg enz.)
Reinier antwoordt op 13 februari 2014:
Valt me erg mee, dat verbruik van 1 op 8 op diesel. Hoe heb je dat precies vastgesteld? Met volle tank begonnen en na afloop afgetankt? Met die hybrides van tegenwoordig wordt het wel lastig vergelijken. Korte langzame ritjes geven juichende verbruikscijfers, maar zodra je die dingen normaal gaat gebruiken, als een rechtgeaarde dieselrijder/kilometervreter, dan is het toch allemaal wat minder florissant. Gelukkig komen er nu wel hybrides op de markt waarmee je een caravan mag trekken.
Frans antwoordt op 14 februari 2014:
Met zo’n brede kast aan de haak en over een gemengd parcours in de Ardennen lijkt me die 1:8 best reëel. Mooie impressie. Heb je ook een beeld gekregen van het remmend vermogen in verschillende modi en in vergelijking met een standaard D5?
Bert antwoordt op 14 februari 2014:
Het verbruik vlgs. de boordcomputer en via het appje.
Het remmend vermogen schat ik in als een normale D5 automaat (dus goed).
RB antwoordt op 28 juni 2014:
Ik ga dit jaar met een gelijkwaardige combinatie (V60PIH + Hobby 540 - 1750kg) op pad richting het zuiden. Caravan is voorzien van ATC.
Zijn er inmiddels meer ervaringen met dergelijke combinatie, brandstofverbruik, rijgedrag etc.
Gerben antwoordt op 30 juni 2014:
De afgelopen week heb ik een paar korte ritten (zo'n 80 km) gereden met mijn V60 PIH en Hobby 560 KMFE (1.600 kg). Het verbruik heb ik helaas niet bijgehouden. Zal ook niet representatief zijn aangezien de auto nog maar een paar honderd km heeft gereden. Daarom erg voorzichtig gereden...
Qua weggedrag was ik onder de indruk, erg stabiel en zoals verwacht meer dan voldoende trekkracht.
Op lage snelheden rijdt de V60 op de accu weg, ook met de caravan aan de haak. De D5 komt er alleen bij als je haast hebt. Het traject Lelystad-Almere was voldoende om de accu leeg te rijden, maar de dieselmotor is nauwelijks aan geweest. Alleen bij optrekken naar 90 en bij snelwegheuveltjes (dijkje op) springt de D5 bij.
Frans antwoordt op 30 juni 2014:
Kennissen die in Nederland de V60 hybrid inmiddels langere tijd met een mix aan elektra en diesel rijden komen solo uit op 1:20 tot 21.
Met dezelfde motor en transmissie, maar zonder elektromotoren kom ik met een treingewicht van 3750kg uit op 1:9,5 (tempo 100, weinig wind, maar behoorlijk gestroomlijnde caravan die 33cm smaller is). Voor een buitenlandse reis zonder elektra zal het verbruik niet veel afwijken en met brede caravan moet 1:8,5 wel haalbaar zijn.
Leo antwoordt op 1 augustus 2014:
In juli 4000 km gereden (vakantie naar Zweden) met V60 PIH en caravan Hobby 460. Het verbruik kwam neer op 1:11, volgens de app. Opladen onderweg was er niet bij.
Dit bereikt bij snelheden van 85 a 90 km en over het algemeen een temp van 25 gr C.
Gereden zonder enig probleem. De trekkracht is ruim voldoende (handig voor snel en veilig inhalen) en de 4-wiel aandrijving kwam bij manoeuvreren op de campings goed van pas.
RBH antwoordt op 13 augustus 2014:
Op 28 juni had ik de vraag gesteld of er inmiddels ervaringen zijn met deze combinatie. Inmiddels heb ik het zelf ervaren. Combinatie V60PIH met Hobby 540-1750kg (voorzien van ATC). Op de auto was een skibox en fiets aanwezig.
Wij zijn vanuit de randstad via Luik/Dyon/Lyon naar Spanje gereden. Terug een aantal dagen in de Ardèche verbleven.
In Nederland snelheid 90, in Belgie en Frankrijk tussen de 100 en 110 gereden. Voor deze combinatie geen enkel probleem. Gemiddeld verbruik over ca. 3250km 1:9,5.
In Frankrijk op een terrassencamping gestaan met een paar flinke klimmen erin, 10-20%, in de AWD stand geen enkel probleem (tractorservice was niet nodig).
De combinatie was ongevoelig voor zijwind. Op de terugweg, met name in Nederland, flink wat zijwind gehad, maar zelfs tijdens inhalen van vrachtwagens had dit nauwelijks invloed op de stabiliteit van de combinatie. ATC heeft tijdens de hele trip geen een keer ingegrepen (te monitoren via externe ontvanger in de auto). Bij elkaar is het een lange en zware combinatie >4000kg, maar absoluut een goede combinatie.
Theo antwoordt op 5 juli 2015:
Sinds 5 dagen ben ik in het bezit van een nieuwe V60 Hybrid. Met slecht 200 km op de teller zijn we met onze Bürstner 460 TS Top van 1500 kg vanuit Limburg naar de Moezel gereden. Gezien de lage kilometer stand uiteraard rustig aan gereden. Mijn verbazing over de prestatie van de Volvo was indrukwekkend. Wat een trek monster. Het verbruik heb ik niet gemeten, aangezien de motor nog niet echt is 'ingereden'. Ben benieuwd naar de resultaten als de auto enkele duizenden kilometers gereden heeft.
joep antwoordt op 6 juli 2015:
" Het traject Lelystad-Almere was voldoende om de accu leeg te rijden, maar de dieselmotor is nauwelijks aan geweest"
Lees ik dit verkeerd ? Vraag mij dan wel af hoe u dan weer thuis gekomen bent ?
klaas antwoordt op 7 juli 2015:
De auto is drie honderd kilo zwaarder als een normale v60 met diesel motor,drie honderd kilo ! Dat zijn in plaats van één schoonmoeder ,drie schoonmoeders op de achterbank .
In de winter bij elektrisch rijden springt de standkachel bij ,ander bevries je achter het stuur ,die standkachel werk op diesel ,daarbij verbruikt de auto meer diesel als zijn soort genoot zonder een elektro motor want er moet extra drie honderd kilo meer voortbewogen worden.De kofferbak is veel kleiner door de accu's..kortom drie keer niks.Alleen door de aantrekkelijke regelingen aan bijtelling en weet ik wat niet al meer ,kun je hem leasen,voor de doorsnee privé rijder is het niet te doen die auto...
RBH antwoordt op 20 juli 2015:
Zijn er inmiddels ervaringen met een oververhitte motor?
Afgelopen week vanuit Nederland naar Spanje gereden.
Combi V60PIH-Hobby 540 1750kg (beladen tot ca. 1700 kg)
Hele reis geen probleem gehad, tijdens klim naar Frans-Spaanse grens plotseling melding dat motor te heet werd.
Tijdens klim was ingrijpen noodzakelijk door inhalende vrachtwagens met lage snelheid, dus handmatig gaan schakelen en met hoger toerental gaan rijden.
Buitentemperatuur op dat moment 38 graden en nagenoeg geen wind.
Airco uitgezet en klim uiteraard afgemaakt. Daarna geen melding meer gehad.
Het grootste deel van de reis in de "pure" stand gereden.
Op camping twee andere V60PIH rijders gesproken met dezelfde ervaring.
Zijn hier meer ervaringen mee?
Leendert antwoordt op 17 januari 2018:
Vorige zomer kwamen wij uit Spanje met volvoxc70 met 590 fendt met volle bepakking via montpellier en Clermont ferand met bijna 40 Gr. Dan is t echt niet gek dat ie in de veilige modus gaat bij zo.n temperatuur.
Naderhand bij t uitlezen van de b.c kwam uit dat de olietemperatuur tot 105 Gr was opgelopen, dan is t maar goed dat ie zelf tandje terug gaat.
Frank antwoordt op 18 januari 2018:
Met zulke hoge buitentemperaturen (>38), zoveel treingewicht en waarschijnlijk een "normale" koeler kan ik mij heel goed voorstellen dat er oververhitting dreigt te ontstaan.
Het Volvo veiligheidssysteem lijkt wel heel vroeg in te grijpen want een olietemperatuur van 105 gr stelt eigenlijk niets voor.
De route van Leendert bij 40 gr is zwaar en verraderlijk voor combinaties als het gaat om goede koeling. Met veel pk's is Millau ongemerkt goed te rijden maar de motor raakt de warmte niet kwijt door de lange hellingen.
De snelweghelling richting Le Perthus is niet zo heftig en minder lang. Toch kan ik mij voorstellen dat bij weinig wind en grote hitte ook hier problemen ontstaan.
Leendert en RHB hebben beiden bovengemiddeld zware combinaties met veel vermogen. Het warmteprobleem is dus niet vreemd.
Een autofabrikant zou de koeling van zulke auto's moeten aanpassen aan zuideuropese omstandigheden
Helaas zie ik de laatste jaren het koelende vermogen van veel auto's niet meegroeien met het motorvermogen of de zwaardere massa door accu's. Wel worden modellen airodynamischer en neemt het frontoppervlak van onze auto's flink af.
Misschien moeten fabrikanten eens naar de Formule 1 kijken en gaan werken met automatisch openende luchthappers.
JHN antwoordt op 18 januari 2018:
Onze "Formule 1" auto, jawel, die blije Ford rijder, met Ford Kuga 1.6 ecoboost 150PK (Titanium Plus 2WD 2015) heeft een Actieve grille-shuttersysteem.
Rijden met Hobby 495Ufe 1350 kg. beladen nog steeds fluitend door Europa.
PieteR antwoordt op 19 januari 2018:
Met een fluitende Hobby moet je echt terug naar de dealer, het bestaat niet, dat zoiets lang goed gaat! 😉
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.