Jaap J vraagt op 19 februari 2014:
Vorige week heb ik een Nissan qashqai 2 WD gekocht. In de kofferbak is er wel een mooie uitsparing voor een reservewiel maar er zit geen wiel in. Zo wil ik niet op vakantie.
Nu zijn er twee opties: Een reservewiel kopen of nu alvast winterbanden kopen en daarvan eentje meenemen als reservewiel.
Ik neig naar de tweede optie. De Nissan heeft 18 inch banden.
Nu mijn vraag: Kom ik in de problemen wanneer ik bij een lekke band ga rijden met een 17 inch winterband?
Jeroen antwoordt op 19 februari 2014:
Ik dacht dat het wel mag bij een aantoonbare lekke band.
Ik had ook geen reservewiel en wel plaats in mijn auto. Heb toen een gebruikte band + velg bij mijn bandenboer gekocht. Scheelde best veel in prijs.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 februari 2014:
Als de rolomtrek gelijk is (en dat zal wel moeten) is zo'n band als thuisbrenger geen probleem. Maar niet vanuit Spanje naar huis 😉
Jaap J antwoordt op 20 februari 2014:
Bedankt voor de snelle reakties. Kan er mechanische schade optreden wanneer de buitenomtrek iets kleiner wordt? (een zgn. thuiskomer is ook vaak veel kleiner dan de echte band.. Natuurlijk zie ik het als een noodoplossing om die winterband te gebruiken.
Het gaat me vooral om eventuele technische schade die wel of niet zou kunnen ontstaan.
frank antwoordt op 20 februari 2014:
op de niet-aangedreven as maakt het niets uit (hoogstens een waarschuwing van de "bandenspanningsbewaking" door het verschil in rolomtrek). bij platte band op de aangedreven as best een wiel van de niet-aangedreven as nemen en thuiskomertje op de niet-aangedreven as. het differentieel zal u dankbaar zijn.
RobD antwoordt op 20 februari 2014:
De wet is duidelijk: aan dezelfde as moeten gelijke banden zitten qua rolomtrek en diameter. Wel mag er verschil zijn tussen voor en achteras, (bv voor 17inch en achter 18)maar op beide assen moeten dan wel identieke maat banden zitten,
In Nl mogen op één wielas verschillende merken banden gemonteerd worden. Wel moet u er rekening mee gaan houden dat het in sommige Europese landen verplicht is hetzelfde merk, maat, gebruikscategorie (zomer / winter) en snelheidsindex op één wielas te hebben.
Jan antwoordt op 20 februari 2014:
Quote:” De wet is duidelijk: aan dezelfde as moeten gelijke banden zitten qua rolomtrek en diameter. Wel mag er verschil zijn tussen voor en achteras, (bv voor 17inch en achter 18)maar op beide assen moeten dan wel identieke maat banden zitten,”
De wet is ook duidelijk dat daar in nood situaties van mag worden afgeweken. (ook in het buitenland)
Dat geeft de nl. mogelijkheid om een noodwiel (thuis-komer) legaal als reservewiel te kunnen gebruiken.
RobD antwoordt op 20 februari 2014:
Klopt gedeeltelijk Jan, een noodwiel is dan ook maar voor ettelijke km's, en als zodanig herkenbaar, met een snelheidsrestrictie tot 80km/h.
Een normaal reservewiel is in principe een normale band en zal dus volgens wetgeving gebruikt moeten worden.
Vino. antwoordt op 20 februari 2014:
Jaap J,
Ook ik heb bij mijn Tiguan geen reserve wiel.De vraag is, waarom doet de fabrikant er gewoon geen reservewiel bij?Sla 300 Euro op de verkoop prijs, en het is voor de fabrikant kosten neutraal, ongeveer denk ik.De reden kan zijn gewicht,kosten, ruimte etc.Ik zou niet graag langs de snelweg staan, en zelf liggen te kloo......om de lekke band te wisselen.!Het is niet voor niets, dat bij een ongeluk/pech geval, de weg beheerder heel vlug ter plaatse is, om de plek vrij te maken?Zelfs de nooddiensten adviseren om zelf niet te gaan wisselen!Het is levens gevaarlijk om bij pech zelf te trachten het probleem op te lossen.Ga eens bij je zelf na: Hoe vaak heb je een lekke band gehad?Ik in 45 jaar 1x.Voor die ene keer koop ik geen extra reserve band,kosten gewicht, maar zeker het gevaar!
Denk er over na, en lees je verzekering polis eens goed na.Bij mij in de polis staat: bij pech onderweg,motorisch of, niet bel je hulp dienst.Deze slepen je af, naar een plaats, waar het verantwoord is om aan de wagen te sleutelen.Zou er winst oid. te behalen zijn om de band ter plaats te wisselen zonder gevaar voor medewerker etc.zou men dit zeker doen!Mijns inzien:bespaar het geld om een reserve band te kopen:Kosten-gewicht-en het risico als je zelf gaat liggen kloo.... zoek het gevaar niet op!!Ik weet uit ervaring, dat de hulpdiensten eerder ter plekke zijn als dat je zelf de band kunt om wisselen.
Met vriendelijke groet,
Vino.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 februari 2014:
Ik ben het geheel met je eens Vino! Ik kan me niet herinneren ooit een lekke band gehad te hebben.
Jan antwoordt op 20 februari 2014:
Quote:” Een normaal reservewiel is in principe een normale band en zal dus volgens wetgeving gebruikt moeten worden.”
In het geval van verschillende diameter voor en achter wordt het gewoon een reservewiel voor in noodsituatie’s.
De regel waar jij op doelt heeft een referentie naar de voertuigeisen en/of APK wetgeving.
In het gebruik van het voertuig zijn deze regelingen niet van toepassing en zul je daar geen overtreding mee begaan.
Heb je er trouwens ooit wel eens van gehoord dat iemand bekeurd is geweest geworden omdat hij zijn reservewiel in gebruik had? Ik niet!
Quote:” De vraag is, waarom doet de fabrikant er gewoon geen reservewiel bij?”
Dat is een keus van de fabrikant die daar gedegen onderzoek naar heeft gedaan. Zo kun je je ook afvragen waarom er geen asbak meer geleverd wordt, of handmatige raambediening.
Uiteindelijk is het de klant/gebruiker die aangeeft wat er geleverd dient te worden.
Quote:” Zelfs de nooddiensten adviseren om zelf niet te gaan wisselen!
De reden daarvoor is voor de hand liggend natuurlijk, anders verdienen zij geen droog brood meer.
don antwoordt op 20 februari 2014:
-bespaar het geld om een reserve band te kopen-
Ook al komen nood en hupldiensen bij je lekke band: je zult toch een reserve nodig hebben. Of geloof je dat ze alle maten bij zich hebben, en ter plekke wisselen? Je betaald je scheel!!!! Vaak is 20 mtr doorijden op een lekke band al voldoende om de band helemaal af te schrijven als onbruikbaar.
En over het zelf kl.ten: oefen eens een keer!
Menno je bent het met Vino eens, ook in de auto en caravan geen reserveband??
RobD antwoordt op 20 februari 2014:
"De regel waar jij op doelt heeft een referentie naar de voertuigeisen en/of APK wetgeving. In het gebruik van het voertuig zijn deze regelingen niet van toepassing en zul je daar geen overtreding mee begaan."
We hebben voertuigeisen, maar die kunnen bij gebruik aan onze laars lappen? Vreemd.😉 Het is een voertuig eis en niet alleen bij een apk van toepassing.
Een normaal reservewiel is/word bij gebruik een normaal wiel. En zal daardoor aan de wetgeving moeten voldoen. Om op een as geplaatst te worden zal het dezelfde verhoudingen moeten hebben als het andere bestaande wiel.
Dat de (Nl) politie bij een eventuele controle coulant zal zijn lijkt me waarschijnlijk.
Roger antwoordt op 20 februari 2014:
Heb een Rav, was zonder reservewiel geleverd. Ik heb mij direct een besteld. Rijd eens plat in een weekend in het buitenland. Wat gaat u daar dan doen. Bvb in Duitsland, wat gaat u daar zaterdag doen, alle garages zijn dan daar toe. Op hotel een weekend blijven blijft dan over. Groeten en veel campeergenot
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 februari 2014:
Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij een echte reserveband mee wil nemen. En zeker doen als je zelf daarbij prettiger voelt.
Alleen de kans op een lekkeband is klein, en wellicht niet groter dan een ander defect.
Willem3 antwoordt op 20 februari 2014:
De wetgever stelt slechts de eis dat op dezelfde as banden met gelijke maataanduiding zijn gemonteerd, tenzij een der wielen duidelijk herkenbaar is als noodwiel.
In het laatste geval dient men zich aan de beperking van het noodwiel te houden, veelal een snelheidslimiet.
Jaap kan dus een winterband met dezelfde maataanduiding als reserveband meenemen.
Gaat u rustig door met discussieren.
Louis antwoordt op 20 februari 2014:
Maak het gebruik van mobieltjes, het instellen van navigatiesystemen, koffiezetapparaten, maar ook contact met planners (die zelf veilig achter hun bureau en koffie zitten) e.d. onmogelijk bij snelheden boven de drie kilometer per uur....en de hulpdienst of wijzelf kunnen gewoon fluitend het reservewieltje omleggen wat in elke auto hoort te zitten.
Zodat we niet verplicht worden velg en band aan gort te rijden op weg naar een volgende afrit.
(Een lekke band kun je overigens ook nog wel ergens anders krijgen dan alleen langs de snelweg)
De weg zelf is een dood ding en dus tamelijk ongevaarlijk...
Het zijn meestal de frutselverslaafden en drankrijders die je van de vluchtstrook vegen en het dan ook nog "een ongeluk" durven te noemen, dus moet je dat drastisch aanpakken.
Rijdend alleen toegang mogelijk tot 112, en anders: jammer dan, het rijbewijsje definitief kwijt.
(Scheelt veel rolstoelen, begrafenissen en al het andere leed)
Jan antwoordt op 20 februari 2014:
Quote:” Om op een as geplaatst te worden zal het dezelfde verhoudingen moeten hebben als het andere bestaande wiel.”
In noodsituaties dus niet. Zo ik al aangaf met het thuiskomertje.
Voertuigeisen zijn permanent en leidend bij invoer van het voertuig. Controle daarop is passief als het voertuig eenmaal is toegelaten op de openbare weg.
Wetsdienaars kennen geen coulance, enkel de wet. En dat soms ook niet altijd of wel de letter maar niet de geest.
Het is gelijk aan een afkeur bij de APK wanneer je de thuiskomer onder de auto geschroefd hebt. Er is bij de toepassing van het reservewiel sprake van een bijzondere situatie. Dit hoeft aan geen enkele regelgeving te voldoen of in ieder geval in een heel ruim kader. En er is natuurlijk altijd nog art.5 als kapstok artikel
Het is misschien moeilijk om te begrijpen maar niet voor elke mogelijke situatie bestaat specifieke wet- of regelgeving. Laten we dat alsjeblieft zo houden want voor elke regel moeten er ook weer uitzonderingen bestaan waardoor men door de bomen uiteindelijk het bos niet meer ziet en we leven nu al in een regel oerwoud.
Jan@ antwoordt op 21 februari 2014:
""De reden daarvoor is voor de hand liggend natuurlijk, anders verdienen zij geen droog brood meer.""
Zal vast waar zijn, alleen ik ga echt niet langs de kant van de weg een wiel verwisselen. (En als je een thuiskomertje hebt en je voorband is lek kan je twee wielen verwisselen.)
Ik laat me wel afslepen, veiliger en minder vermoeiend.
don antwoordt op 21 februari 2014:
- In noodsituaties dus niet. Zo ik al aangaf met het thuiskomertje-
Je krabbelt al aardig terug. een thuiskomertje was de discussie niet. Zoals RobD en Willem 3 al zeiden: een normaal reservewiel zal dezelfde afmetingen moeten hebben. Nu blijft alleen het thuiskomertje nog over waarvan we alle al wisten dat dit wieltje aan restricties is gebonden.
-Wetsdienaars kennen geen coulance, enkel de wet.-
Nee, de wet is star en zwart wit, het zijn de uitvoerders die coulance kunnen aannemen. Het is misschien moeilijk om te begrijpen en om eens wat aan te nemen ipv krullend en krioelend je gelijk proberen te halen.😉
Willem3 antwoordt op 21 februari 2014:
Heren het is zoals de wet voorschrijft. Een Noodwiel (soms thuiskomertje genoemd) is specifiek en is duidelijk dmv kleur en opschrift met beperking herkenbaar. Dit is de enige uitzondering alle andere banden dienen aan de eis van gelijke maataanduiding L/R te voldoen.
Bekeurd wordt in NL volgens feitcode 270
Overigens als Menno zegt dat de kans op een lek vandaag de dag minimaal is zoals ook andere defecten vergeet hij één belangrijk aspect, immers kunnen de meesten van ons een motordefect niet meer langs de weg oplossen. Een wiel wisselen echter wordt geacht tot de basis vaardigheden van de automobilist te horen. Bovendien wordt je tegenwoordig in de meeste EU landen niet meer langs de snelweg geholpen alleen á €180 afgesleept en dan kan je alsnog op zoek naar een nieuwe gelijkwaardige band.
Jan antwoordt op 21 februari 2014:
Quote:” een normaal reservewiel zal dezelfde afmetingen moeten hebben.”
Wat een gekrioel en gekrul. Dit is slechts jouw mening en die wil ik best respecteren als je het ook kan onderbouwen. Kan jij een wetsartikel tonen waar dat expliciet beschreven staat?
En hoe is het dan mogelijk dat er afwijkende maten reservewielen bestaan en zelfs noodwielen? Er is daar geen stringente wetgeving in ook niet in de voeruigeisen.
Zet je er vier afwijkende volwaardige wielen onder dan kun je niet meer spreken van een noodsituatie. Zet je er een volwaardig afwijkend wiel van een andere auto onder zal niemand daar wat van zeggen maar wordt hij wel afgekeurd bij de APK. De crux zit hem in het gebruik van het woord reservewiel en de bijbehorende beleving dat die van een gelijke dimensie dient te zijn.
Quote:” Nee, de wet is star en zwart wit, het zijn de uitvoerders die coulance kunnen aannemen.”
Maar dat niet doen en ook niet mogen. Zodra dat wel het geval is is er sprake van rechtsongelijkheid. Zo is het voor hen ook onmogelijk om iets niet te zien. Ze kunnen een overtreding dus niet negeren. Wil jij dat dan zien als een gebrek aan coulance dan ben je daar geheel vrij in.
Hier in het overdrukke westen is een reservewiel tegenwoordig een bijna overbodige luxe. De nood- en hulpdiensten zijn hier bijna nooit meer dan een kwartier weg.
In Fr. is het op de tolwegen zelfs verboden om zelf je wiel te wisselen en wordt je verplicht afgesleept op eigen kosten.
Ben je wat verder van de bewoonde wereld is het niet onverstandig om je zelf te kunnen redden met een reservewiel. Dat voorkomt stranden op een onmogelijk uur in de middle of nowhere waar je mogelijk wel eens een dag of twee kunt wachten op hulp. En zie dan nog maar eens aan een andere en juiste band te komen.
In die gevallen ben je gelukkig met je reservewiel waarmee je een kwartier later je eigen weg kunt vervolgen in je eigen tijd in een onbekende situatie. Het is een keus en die is vervolgens geheel aan jezelf wat je doet. Wel of geen reservewiel?
don antwoordt op 21 februari 2014:
jan je graaft je steeds dieper in.
Je haalt maar steeds noodwielen erbij, daar zijn we het over eens. Beroepen op een noodsituatie met een normaal reservewiel is er niet bij. Tja agent men auto hangt zo scheef omdat het wiel niet correct is: noodsituatie. Denk het echt niet, feitcode 270 zoals willem3 al zegt
Dan beweer je, Wetsdienaars kennen geen coulance, enkel de wet. Dus er bestaat ook in jou opinie coulance. En nu ineens is het de dienaar die wat coulance toepast zich schuldig maakt aan rechtsongelijkheid. Is het nu wel of geen coulance
Je zult wel weer een krullend verhaal hebben waarin jouw stelling het enige ware is. Zijn we nu wel gewend.
TheoS antwoordt op 21 februari 2014:
Kan iemand mij vertellen waar de discussie nu nog om gaat?
Als we elkaar proberen te snappen, gaat het nergens meer over. Als we elkaar niet pogen te snappen, om punten en komma's, om niets dus.
Jan antwoordt op 21 februari 2014:
Quote:” Tja agent men auto hangt zo scheef omdat het wiel niet correct is: noodsituatie. Denk het echt niet, feitcode 270 zoals willem3 al zegt”
Feitnummer N270w: de banden op één as niet dezelfde maataanduiding hebben.
(geldt niet voor nood- of reservewiel)
Bron: http://www.om.nl/onderwerpen/feiten_en_tarieven/
Quote:” Je zult wel weer een krullend verhaal hebben waarin jouw stelling het enige ware is.”
Coulance
Neiging om niet erg streng te zijn, om iemand een plezier te doen
Voorbeelden: ‘De controleurs behandelden de overtreders met coulance.’,
‘de verzekeringsmaatschappij om coulance verzoeken’
Bron: http://www.woorden.org
Het lijkt mij niet dat je politie je staande houdt om je een plezier te doen met coulance verlenen.
Ook een verzoek daartoe aan hen is futiel.
Overtreding is overtreding en dus een transactie aanbod.
Je kunt het altijd voor laten komen natuurlijk. 😉
Jan antwoordt op 21 februari 2014:
Quote:” Kan iemand mij vertellen waar de discussie nu nog om gaat?”
TS vraagt zich af of hij in de problemen komt met een reservewiel in afwijkende maat.
Technisch gezien heeft frank in de vierde reactie het bij het juiste eind.
Daarna komt het wettelijk aspect aan de orde.
Het zou TS terstond een bekeuring gaan opleveren ivm een wettelijke overtreding.
Ik bepleit het feit dat dat niet het geval is en kan dat staven met bronvermelding nadat ik beticht wordt van 'krioelen en krullen'(!?) om mijn gelijk te krijgen.
Sjef antwoordt op 21 februari 2014:
Jaap.j nog geen spijt van je vraag
John antwoordt op 21 februari 2014:
Leuk, maar de politie ziet bij mij geen verschil tussen een reguliere band en de reserveband. Zelfde velg, maar toch een inch kleiner.
Leg ze dat maar eens uit 😉
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 februari 2014:
Ik krijg spijt dat ik ooit een forum ben begonnen op deze manier.....
Of het mag of niet zou me worst wezen als ik een lekke band heb, einde discussie!
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!