Caravantrekker.nl

Toerental

Jan@ vraagt op 15 augustus 2014:

Bij een gebruikerservaring zie ik een opmerking over een (te) laag toerental( <2000 tpm) bij een diesel(roetvorming). Nu vraag ik me het volgende af:
mijn benzinemotor(cvt) draait met caravan aan de haak bij een snelheid van 100 km/per uur op de vlakke weg ca 1700 tpm. Zou dit nu ook extra vervuiling van de motor teweeg brengen?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

RobD antwoordt op 15 augustus 2014:

Als je dit consequent volhoud over honderden, zo niet duizenden kilometers: Ja.
Het gaat zich om het veelvuldig, in alle versnellingen, met een te laag toerental rijden. Als het goed is staat dit ook in je instructieboekje.


Jan@ antwoordt op 15 augustus 2014:

Bedankt voor het antwoord Rob; de CVT-bak doet dit zelf. Ik kan wel handmatig schakelen maar dat is niet de bedoeling van een automaat. Solo tot tegen de 130 a 140 km p uur blijft het toerental beperkt tot max. ca 2000 tpm. Alleen bij accelereren/optrekken gaat het naar 3000 of hoger, afhankelijk van je rechtervoet uiteraard.


Alfred antwoordt op 15 augustus 2014:

Met een automaat is het sowieso niet verstandig om met een laag toerental te rijden als je een zware last moet trekken.
Bij een (te) laag toerental krijgt de versnellingsbak te weinig koeling.
Lage toerentallen bij het rijden (met een caravan) wil niet zeggen dat de auto zuiniger rijdt, meestal is het tegendeel waar.
Vergelijk het maar met tegen de wind in fietsen in een hoge versnelling, je trapt lekker langzaam rond maar het kost wel veel meer energie om op snelheid te blijven


Bert antwoordt op 15 augustus 2014:

Wat is een laag toerental? Ligt bij benzine sowieso anders dan bij turbobenzine / turbodiesel. Een benzinemotor heeft geen last van roetvorming trouwens.

Ik ben geen techneut, maar vervuiling van een dieselmotor komt vooral door korte ritjes i.c.m. lage toerentallen, maar hoge toeren als de motorolie niet echt warm is moet je weer niet doen natuurlijk. (Boodschappen doen 25 km verderop, en op de terugweg even via het Oberhausenerstraight terug??) 😉

Tijdens caravangebruik.
Het hangt af van de reserves die een motor heeft, lijkt mij, om de motor laagtoerig te houden (al dan niet door de automaat opgelegd) of je misschien beter iets hoger in de toeren kunt kruisen (manueel te schakelen of sportstand).

Tamelijk hoge belasting en erg lage toeren is niet goed.

Maar nogmaals wat is 'lage toeren'? Een moderne diesel heeft al volop het turbootje draaien (max. koppel) zeg vanaf 1500 rpm. en heeft dan veelal al vermogen genoeg om in een hoge versnelling een heuvel op te tuffen. Ik raad tijdens onze caravancursussen in Zuid-Limburg en de Ardennen meestal aan ook bij die motoren de toerenteller (heuvelop!)toch wat hoger te houden, 1 tandje terug en bijv. 2000 rpm.

Ikzelf heb een tamelijk ouderwetse maar wel krachtige diesel die onder die heuvelop omstandigheden, met enige moeite, in de hoogste 5e versnelling gehouden kan worden bij 2000 rpm. (100 km/u bij Luik). Dat is net binnen de maximum-koppel-range (v.a. ca. 1800). Ik zie dan in de spiegels dat ie gaat roeten en schakel dan terug naar 4 en rij met 2500 rpm iets langzamer naar boven (90) zonder roet...

330.000 km en hij komt nog steeds door de roetmeting!

Worden geen prestaties verlangd (vlakke weg, wind in de rug)? Dan wens ik mezelf wel eens een 6e versnelling. Lekker toeren met nog weer een paar honderd toertjes minder, want on(der)belast. Geen probleem. Én af en toe schoon blazen...

Echte techneuten? Kom er maar in!


Louis antwoordt op 15 augustus 2014:

Wat ik persoonlijk doe (heb nooit een automaat gehad, maar lijkt me om het even) is de brandstofverbruiksmeter een beetje in het oog houden.
Je weet na aanschaf al snel ongeveer wat de auto verbruikt mét en zonder caravan.
Rijd je op cruise controle of met "de stille voet" op lagere toeren in een hoge versnelling dan zie je direct of de motor moeite begint te krijgen ook al hoor of voel je het (nog) niet.
(hellinkje, beetje tegenwind e.d.)
Meer brandstof toegevoegd krijgen terwijl de prestaties gelijk blijven of zelfs teruglopen in dat lage toerental zal wellicht meer vervuilen en kan sowieso eigenlijk niet goed zijn denk ik.
Ook met een automaat lijkt het me dan beter handmatig een tandje terug te nemen waardoor het toerenlal hoger wordt en het motortje weer glimlachend z'n werk kan doen.
Is geen wetenschap, maar ergens denk ik dat wanneer je motor het makkelijk aan kan hetgeen je aan het verbruik kunt zien, het toerental best laag mag zijn en de vervuiling mee valt.
Los daarvan is het voor iedere motor denk ik wel goed om hem al en toe eens lekker "uit te laten".
( Dat is overigens iets anders dan aan gort planken natuurlijk....)


Jan@ antwoordt op 15 augustus 2014:

""Tamelijk hoge belasting en erg lage toeren is niet goed.""

Mee eens, maar kan ik dan niet vertrouwen op de electronica van de cvt-bak en moet ik die dus overrulen door handmatig de bak in een lagere stand te zetten. 1700 tpm bij 100 p uur is erg laag voor een benzinemotor maar hij trekt het makkelijk( zo lijkt het??)( als ik 70 a 80 rij draait ie 1200 tpm) Ik moet er wel bij vertellen dat het een zware motor is met behoorlijk wat inhoud en pk's, geen turbo.


dirk antwoordt op 15 augustus 2014:

precies wij hebben ook een diesel en als alles lekker rolt in zijn 5 tussen de 95 a 100 dan ongeveer 1900 a 2000 toeren zak de snelheid terug om wat voor reden dan ook rij ik in zijn 4 rond de 90 en dan 2200 toeren dat rijd zeker zo lekker je voelt al snel dat je onder zijn koppel komt en dan rij je echt niet zuinig je hoort de motor gewoon smoren .
dus rond de 90 in zijn 4 boven de 95 in zijn 5 zonder teveel wind.


Sjef antwoordt op 16 augustus 2014:

Jan volgens mij moet er iets in de waarneming zijn fout gegaan want 1700 toeren draaien bij 100 km/h met een benzine motor en ook nog een caravan aan de haak lijkt mij onmogelijk.
De motor kan nooit voldoende vermogen leveren bij dit lage toerental om deze snelheid te handhaven. Laag toerental en laag moorkoppen.
Want het gaspedaal is weinig ingetrapt anders zou de cvt terugschakelen.


@Eric antwoordt op 16 augustus 2014:

Is inderdaad wel erg weinig, zal met de CVT te maken hebben?
Mijn TSI motor draait 2600 rpm in 5e versnelling bij ca 110 op de teller.


Jan@ antwoordt op 16 augustus 2014:

@ Sjef en Eric .Ik kan er niets anders van maken, tenzij de toerenteller verkeerd aangeeft. Maar komt dat voor??
Aan eind van het trekkrachtrapport staat een berekening:
1st versnelling bij 2500 tpm 28 km per uur, 2e versnelling bij 2500 tpm 39 km per uur. Dat klopt vrij aardig.


Frans antwoordt op 16 augustus 2014:

De vraag of een toerental te laag is hangt natuurlijk af van de vermogensvraag, de belasting dus. Met een laag toerental in een hoge versnelling kan vaak wel, zeker bij een grote motor, en een cvt maakt daar gebruik van. Wordt er meer vermogen gevraagd, dan zal de cvt meteen terugschakelen.
Met caravan rijd ik in 6 niet met 80km/h ofschoon dat volgens de berekening wel kan; het rijdt niet lekker. Niet teveel gas bij geven betekent dat de 6 wordt vastgehouden, iets meer betekent terugschakelen, maar er zijn ook automaten die alleen met kickdown terugschakelen. Toch laat ik handmatig in lagere versnellingen als er minder gevraagd wordt het toerental probleemloos zakken tot 1500rpm. Eigenlijk hetzelfde verhaal als Bert aangeeft.

Roet uitbraken deed diezelfde vijfcilinder met mechanische inspuitpomp bij mij ook. Zolang er luchtovermaat was niets aan de hand, maar flink gas en onvoldoende toeren betekende rook. Het terugschakelen naar 4 en 2500rpm gaan draaien betekent dan dat je minder gas hoeft te geven, dus meer lucht en minder diesel.
In het milieutijdperk kan dat niet meer. De gaspedaalstand correspondeert niet meer met een hoeveelheid brandstof, maar is helaas niet meer dan een signaal aan de computer wat de bedoeling is. Die bepaalt daarna zelf wat goed is voor de motor (en het mIlieu). Ik kan me dan ook niet voorstellen dat met modern motormanagement het benutten van de mogelijkheden van lage toeren problemen geeft als gevolg van vervuiling.

Automaten draaien bij het trekken van een caravan vaak een te laag toerental omdat ze zo zijn geprogrammeerd. S-stand geeft wat verbetering, maar zelf bepalen heeft nog steeds mijn voorkeur, ook al omdat dan geen onnodige slip optreedt in de koppelomvormer. Lage toeren hoeft niet minder koeling te betekenen voor de automaat; ik herinner me de gegevens van de populaire AW55-50SN automaat van o.a. de vroegere Volvo XC70 en daar was de oliestroom door de koelleiding bij laag toerental hoger dan bij hoog toerental. Of dat bij alle automaten zo is is me niet bekend.


Jan@ antwoordt op 17 augustus 2014:

Bedankt Frans voor het uitgebreide antwoord. Ik ga er dus maar vanuit dat CVT de juiste stand kiest voor de gevraagde omstandigheden, ook al is het toerental erg laag voor een benzinemotor. (Een S-stand heb ik niet en bij manueel schakelen werkt de cruise controle niet en daar rij ik graag op) Zo af een toe zal ik hem wel eens op een hoger toerental laten draaien.


Steven antwoordt op 17 augustus 2014:

heb je nog niet heuvel op gereden met de combinatie? ik verwacht dat hij dan wel het toerental zal laten stijgen.


Sjef antwoordt op 17 augustus 2014:

Beste Frans, als een auto met caravan 100 km/h rijdt heeft hij daar een bepaald vermogen voor nodig om die snelheid te houden. Als je niet bergafwaarts gaat met wind in de rug dan kan ik je garanderen dat je daar aardig wat voor nodig hebt. Aangezien vermogen direct afhankelijk is van toerental en motorkoppel kan er alleen bij 1700 omw/m een redelijk hoog vermogen uitkomen als het motorkoppel heel erg hoog is. Om een hoog motorkoppel te krijgen moet het gaspedaal ver ingedrukt worden en schakeld de cvt terug.


Jan@ antwoordt op 17 augustus 2014:

Jazeker wel Steven, door de Ardennen, Jura, Centraal Plateau,
fixe hellingen van 5 a 6%. Als ik niet met 100 km per uur naar boven wil maar rustiger 70 a 80 km per uur komt ie niet boven de 3000 tpm uit.Meestal ca 2300 tpm.


John antwoordt op 17 augustus 2014:

' Ik kan me dan ook niet voorstellen dat met modern motormanagement het benutten van de mogelijkheden van lage toeren problemen geeft als gevolg van vervuiling.'

Doet het ook niet dankzij de (diesel)roetfilter. Die loopt juist wel vol bij een constant te lage toeren rijden. Het zijn de te koude uitlaatgassen die voor de verstopping zorgen. Extra brandstof toevoeren, dus hoger toerental voorkomt het vollopen.
Voor vraagsteller is dit totaal niet van belang, in het ergste geval loopt de motor te warm.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 augustus 2014:

Wat voor combinatie betreft het? Dat kan veel verschil maken.


Steven antwoordt op 17 augustus 2014:

Van: Jan@
Datum: 17 August 2014 om 16:48

Jazeker wel Steven, door de Ardennen, Jura, Centraal Plateau,
fixe hellingen van 5 a 6%. Als ik niet met 100 km per uur naar boven wil maar rustiger 70 a 80 km per uur komt ie niet boven de 3000 tpm uit.Meestal ca 2300 tpm.


In dat geval gewoon automatisch blijven rijden. als het nodig is zal de automaat het toerental wel verhogen.


Jan@ antwoordt op 17 augustus 2014:

Menno, Ik ben met deze combinatie al 2x door Frankrijk/Spanje getrokken zonder problemen. Mijn oorspronkelijk vraag ging over vervuiling bij lage toerentallen omdat mij een opmerking hierover opviel in een review en mijn auto voor een benzine versie,wel heel lage toerentallen draait zowel solo als bij caravanen. De CVT-bak heeft, zo lijkt een groot bereik(overdrive). Want zoals eerder gezegd zelfs bij snelheden boven de 130 km per uur, solo, blijft het toerental zo rond de 2000 tpm schommelen De auto is een Nissan Murano met een caravan van ca 1350kg erachter.


Bert antwoordt op 17 augustus 2014:

Tsjongejonge wat heeft het lang geduurd dat iemand eindelijk eens vroeg welke combinatie het betreft. Natuurlijk was het Menno uiteindelijk. 😉 Ik heb me echt in moeten houden: iedereen roept/riep dus maar wat! Shame you!

Het blijkt dus een 'dikke' Murano te zijn met een flinke zespitter in het vooronder én een CVT transmissie...

@Jan@: kun je je nu voorstellen met zoveel power beschikbaar al bij lage toeren die Murano het best wel klaart? Laat die dikke V6 maar lekker lage toeren draaien met je caravan. Niets mis mee.


Louis antwoordt op 18 augustus 2014:

Combinatie is toch helemaal niet van belang ?
Trekt hij het makkelijk (geen vervuiling) of kost het moeite (wel vervuiling).
Automaat of hand...ook onbelangrijk zou ik zeggen.
Trekt de auto/ locomotief/ bulldozer/ vrachtwagen enz. het makkelijk of niet.
Klein of groot...als de verhoudingen maar kloppen ongeacht merken of gewichten.
Of ??


Frans antwoordt op 18 augustus 2014:

Sjef, als bij 100km/h bijvoorbeeld 60kW nodig is en de motor kan bij 1700rpm 80kW leveren dan zal de cvt 1700rpm kiezen, bijvoorbeeld om hij is geprogrammeerd op een zo laag mogelijk toerental met een minimum van 1700. Dat is dus vraag gestuurd en niet gestuurd door de stand van het gaspedaal.
Wil je dan accelereren en wordt meer vermogen dan die 60kW (meer koppel bij die 1700rpm) gevraagd, dan moet meer koppel geleverd worden door meer gas te geven en/of meer koppel door de overbrenging te wijzigen. Het gaspedaal doet het ene en de cvt automatisch het andere, tenzij hij in een voorgeprogrammeerde vaste overbrengingsstand staat.

Het hangt dus maar helemaal af van de reserve die de motor heeft in een bepaalde belastingstoestand of de cvt kan opschakelen en het toerental kan zakken tot 1700. Als de weg te steil wordt en je aan 80kW niet voldoende hebt zal hij blijven hangen op een hoger toerental, waarbij het benodigde vermogen wel geleverd kan worden.


Jan@ antwoordt op 18 augustus 2014:

Zoals gezegd ging het mij met name over mogelijke vervuiling van de motor, maar daar is dus geen sprake van. Mijn vorige
auto, V70 benzine 5 cyl. automaat, draaide bij 100 km per uur met caravan ca 2200 tpm in de 5e versnelling. Maar ik reed vrijwel altijd in z'n 4 (ca 2600 tpm dan draaide de motor ook lekkerder rond)omdat ie snel de neiging had tot pendelen tussen 4 en 5 en dat doet een CVT niet.
Bedankt iedereen.

Bedankt iedereen!


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker