Caravantrekker.nl

Waterleiding caravan schoonmaken

Gea vraagt op 3 november 2014:

mijn vraag is, om je watertank en waterleidingen schoon te maken zou dat een idee zijn om dat met schoonmaak azijn te doen

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Debouncer antwoordt op 3 november 2014:

Jazeker. Het middel pakt verkalking aan en bacteriën voelen zich in zo'n zuur milieu ook duidelijk niet prettig. Of je pomp het blijft doen kan ik niet zeggen. Uiteraard net als alle reinigingsmiddelen goed spoelen.


Bob antwoordt op 3 november 2014:

Geen azijn gebruiken maar citroenzuur. Er zijn diverse merken te koop. Het goedkoopste is een scheut citroensap uit zo'n geel plastic flesje in een emmertje water en dat in het leiding stelsel gieten. Even doorpompen zodat het mengsel overal komt. Azijn kan rubber aanvreten. Niet elk rubber is er gevoelig voor. Je kan het uitproberen maar als het rubber aangetast wordt ben je verder van huis.


Willem1 antwoordt op 3 november 2014:

Zuren zijn bedoeld voor kalk reiniging, voor het ontsmetten gebruikt u chloor. Gewoon een half kopje chloor (bleekwater) en de watertank afvullen, dat 24 uur laten staan? Wel daarna even spoelen natuurlijk.

Dezelfde behandeling ook toepassen op je waterreservoir van het spoeltoilet voorkomt zwarte vlokken.
Pas op nooit chloor en azijn mengen.


RobD antwoordt op 3 november 2014:

Voor beide is wat te zeggen. Azijn is corrosief voor bepaalde materialen, maar tast rubbers niet aan, tenminste niet in de verdunning zoals die van een schoonmaakazijn.
Citroenzuur heeft als nadeel: als de kalkafzetting niet geheel is opgelost (sterkte van het zuur), kan het als het ware de kalkafzetting inkapselen. Hierdoor blijft er bezinksel achter wat op de duur voor verstopping kan zorgen. Voordeel: het ruikt aangenamer.
Het nadeel van azijn: de kunststof materialen waar het mee in aanraking komt kunnen de geur aannemen, indien er lang en regelmatig mee word gereinigd. En die nare reuk tijdens het werken😉
Schoonmaakazijn verdunnen (net zoals het citroenzuur) en het resultaat bekijken. Mocht je niet tevreden zijn een wat sterkere oplossing proberen.


Jasper antwoordt op 3 november 2014:

En dan hebben we nog de Steradent- of gelijksoortige tabletten. Die zijn op basis van soda. Dus ontsmettend. En schuimen lekker.
Ik zou het dan ook zoeken in 2 fasen. Eerst met verdund chloor. En daarna met nog wat anders naar keuze. Zie boven.

Overigens is citroenzuur vooral in zuivere vorm, bij de drogist, nogal aan de prijs. Als je in een 'boeren'land woont kun je in die buurt vaak grotere zakken kopen die mogelijk nog over zijn van de mkz crisis.


Louis antwoordt op 3 november 2014:

Bekend onderwerp.
En nog steeds hebben de zure en chloorhoudende middelen dezelfde nadelen voor rubber, boiler, pompjes e.d.
Schoon en ook bacterievrij reinigen gaan kennelijk niet goed samen met behoud en levensduur van bovenstaande materialen.
(Maar toch beter af en toe een nieuw onderdeeltje dan darmproblemen tijdens je vakantie...)


Ton Groenendijk antwoordt op 4 november 2014:

Er zijn twee problemen mbt de waterhuishouding.
1. De kalkafzetting bij pompjes en klepjes. (En vergeet de boiler niet) Daarvoor is azijn een prima middel, maar wel verdund en goed naspoelen! Je kan natuurlijk ook speciale kalkoplosser voor elektrische apparaten gebruiken maar volgens mij is dat gewoon azijn met een luchtje. Zorg dat men name de pompjes een paar uur in de azijn staan, maar zeker niet gedurende langere tijd.
2. Het vocht dat in de leidingen achterblijft. Daarvoor zijn allerlei dingen verzonnen, zoals het doorblazen met een fietsband om de kranen en het gebruik van een compressor(!) maar helaas: er zal altijd wat vocht in de leidingen achterblijven, al was het maar van de kostbare adem die u heeft gebruikt om de leidingen door te blazen of van de condens die achterblijft. Daarom is het zinvol bij ingebruikneming de leidingen vol te zetten met warm water en ruim gebruik van gebitsreinigingtabletten. Die bevatten een mix van soda, chloor en zuurstof, maar van alles niet te veel, dus een prima oplossing. Hoe schoon zij werken blijkt uit het gegeven dat ze in gemalen toestand als springstof gebruikt kunnen worden. Dat moet wel héél schoon worden.
Ik doe het nu al jaren op deze manier en het waterpompje ging 13 jaar mee. Dus...


Elliot antwoordt op 4 november 2014:

Zelf gebruik ik al jaren lang volgende producten,
123Press schoonwater(bevat onder meer citroenzuur)voor reiniging, Hadex van Care Plus om te desinfecteren, en tenslotte voor bewaring en bacteriologische zuiverheid, Plation drijvers van Boelwater, die zijn om administratieve reden even niet te koop in Nederland maar wel via internet.
Ik heb geen problemen in de waterinstallatie door kalk, biofilm of dergelijk.In ons gezin is er iemand die een immuniteits-insufficiëntie ziekte heeft,dus moet ik rigoureus in die zaken zijn, o ja vergeet ook niet de aanvoerslang of jerrycan te behandelen en af en toe de vulopeningen te reinigen.


Robert antwoordt op 5 november 2014:

Wat ik al jaren doe is:
1) watertank half vullen met warm water en daarin een half buisje steradent in oplossen, vervolgens boiler vullen en kranen open totdat ze het water/steradentmengsel geven. Nachtje laten staan en volgende dag goed spoelen.
2) watertank half vullen met warm water met daarin een flinke scheut bleek. Weer boiler en kranen vullen, paar uur laten staan en de boel weer goed laten doorlopen.

Viola Schone en kalkvrije leidingen en boiler.

Wij drinken overigens nooit het water uit de tank. Hoogstens voor tandenpoetsen.


fransvb antwoordt op 5 november 2014:

Net uit de stalling gooi ik er inderdaad ook verschillende keren achter elkaar steradent tabletten in. Tijdens het kamperen gooi ik er na 3 a 4 keer bijvullen 3 steradent tabletten in.
Het water drinken we niet, alleen tanden poetsen, handen wassen, verfrissen.
Voor koken en drinken halen we vers water uit de campingkraan en in landen met een twijfelachtige waterkwaliteit gebruiken we flessenwater.


ruud antwoordt op 6 november 2014:

Urine. bevat genoeg zuur om te ontsmetten en te ontkalken!


Jasper antwoordt op 6 november 2014:

Ik vind het toch wel een beetje krampachtig gedoe, op vakantie steeds weer te moeten reinigen en ontsmetten. En geen water uit je eigen watertank te kunnen drinken.
In al die meer dan 30 jaar met de caravan hebben we nog nooit wat gekregen van het normaal gebruik van de kraan als thuis.
Een heel enkele keer - lang geleden - dat het water een beetje naar chloor rook, hebben we flessen gehaald, voor de thee en zo. Maar ook van chloor krijg je niks. Het werd en wordt nog steeds door waterleidingbedrijven gebruikt.


Willem1 antwoordt op 6 november 2014:

@Ruud
Urine. bevat genoeg zuur om te ontsmetten en te ontkalken.

Dan heb je waarschijnlijk nog nooit in de Thetford afvaltank gekeken, of je hebt een drankprobleem 😉

W.b.t de Steradent tabletten; die gebruik je in de verhouding 1 op 100 ml, voor mijn watertank zou ik dan 250 tabletten nodig hebben. Eén meer of minder kan ook 😉


fransvb antwoordt op 6 november 2014:

Toiletafvoeren kunnen juist verstopt raken door urinesteen, omdat te verwijderen heb je juist een ontkalker nodig.
dus de opmerking van Ruud snap ik niet.


Ton Groenendijk antwoordt op 6 november 2014:

hallo! Dit draadje begint onsmakelijke vormen aan te nemen met al dat gedoe over urine en zo. Inderdaad, wie z'n afvaltank niet schoon houdt zal zien dat er kalkaanslag ontstaat, of je nu wel of niet additieven gebruikt. Maar beste mensen, dat hoeft echt niet iedere week schoon gekrabd te worden. Eén keer per jaar azijn er in, goed uitspuiten, desnoods met een hogedrukreiniger, siliconenspray over de draaiende en kunststof delen spuiten en na de winter de truc met de steradenttabletten.
Helaas ( uit hygiënische en praktische overwegingen) komen er steeds meer vaste watertanks. Daar blijft altijd een restje onderin staan, waar de pomp niet bij komt. Als dat echter regelmatig laat leeglopen is het best te drinken, behalve in landen waar je sowieso al niet uit de kraan zou drinken. Stilstaand water is het gevaar, ook als je je tanden er mee poetst, want die microben slippen zo maar langs de randen van je vullingen. Maar zo lang je geen bijzonder fysiek gestel hebt, is ook hier angst een slechte raadgever.


ruud antwoordt op 6 november 2014:

Onwetende Willem en Frans: Kalkafzetting in de tank komt door het water !!
Urinesteen komt alleen voor IN het lichaam. Niet in een afvalbak.😉


fransvb antwoordt op 6 november 2014:

de vraag van Gea word "geuruineerd" !!!
Zou je de watertank en leidingen kunnen schoonmaken met schoonmaak azijn? is de vraag.
Ik denk dat ik daar komend jaar eens een proef mee ga doen en dan denk dat ik schoonmaak azijn ga gebruiken.
En Willem I je hebt me aan het denken gezet met de hoeveelheid steradent tabletten.


fransvb antwoordt op 7 november 2014:

ik bedoelde "natuurazijn"


Jasper antwoordt op 8 november 2014:

Hoezo natuurazijn? Heb je geld te veel?
Je kan ook wijnazijn nemen, zoals Truma aanbeveelt voor de boiler...


Jan& antwoordt op 8 november 2014:

Ik heb al menig jaar verschillende hier al genoemde ontsmettingmiddelen door de cv leidigen gespoeld, maar er is daarna nog nooit iets uit de kraan gekomen dat op vervuiling of kalk leek. Alles bleef helder, in elk geval niet anders dan het spoelmiddel.
Misschien valt het allemaal wel mee met de beestjes in het donker van onze waterleidingen, zonder andere voedingsbodem dan schhon drinkwater?
Ik vrees ook dat als iets besmets worft getankt dat een schone leiding niet meer helpt, omdat het dan al te laat is....


Lodalientje antwoordt op 8 november 2014:

Nou in ieder geval krioelt het bij mij in de drinkwatertank behoorlijk Jan, vreemd als het bij jou anders is. Ga er maar vanuit dat er tot 100.000 bacteriën in één liter vers drinkwater zitten, tenminste dat is in ons land de acceptatie grens.

Bovendien fokken die krengen als de neten bij een beetje warm weer zijn die 100.000 binnen een dag verdubbeld.
Goed kijken dus 😉


RobD antwoordt op 8 november 2014:

100.000 bacteriën in 1 ltr water: wel compleet ongevaarlijke bacteriën, dus als die zich verdubbelen😉
Net zoals in ons landje heb je in het buitenland ook streken waar het water meer kalk bevat. Dit kan tot wat afzetting leiden. Verder is in heel de EU al sinds decennia het drinkwater gekwalificeerd. Dat het soms wat anders smaakt of ruikt doet niets af aan de zuiverheid ervan.


Willem1 antwoordt op 8 november 2014:

Niet helemaal Rob het gaat in veel gevallen niet over de bacteriesoort maar over de concentratie anders zouden de drinkwaterbedrijven ook niet in aantallen meten.
En dat het drinkwater in heel Europa deugt wil natuurlijk niets zeggen over de reinheid in de camping-installatie of de hygiëne tijdens het tanken.


ruud antwoordt op 8 november 2014:

Aha, willem wil ons dus doen geloven dat 2 liter water drinken ongezond is. Je krijgt tenslotte 2 keer de hoeveelheid bacterien binnen😉 Een beetje camping of andere openbare gelegenheid zorgt echt wel voor zuivere leidingen. Zou slechte reclame zijn en leegloop bij een calamiteit. Kan hij de tent wel sluiten. Allemaal bangmakerij!!


TheoS antwoordt op 8 november 2014:

Willem maakt m.i. twee zeer zinnige opmerkingen:
1. De hoeveelheid bacteriën bepaalt of het wel of niet schadelijk, wel of niet ongezond is. Dit geldt voor alles, ook voor alle soorten voedsel, niets uitgezonderd. De hoeveelheid bepaald of het wel of niet gezond is. De grenzen liggen wel verschillend. Vet b.v. bereikt veel eerder de grens van niet gezond zijn dan water.
2. Ook als het water schoon op de camping komt, kan het nog wel onrein uit de kraan komen. Dat geldt uiteraard ook voor de caravan: schoon in je tank gieten, maar besmet uit de kraan halen.


jan& antwoordt op 9 november 2014:

Leuk hoor beestjes zien in drinkwater en ze dan ook nog tellen.....
Misschien flink aan de jenever gaan om de binnenboel eens goed te ontsmetten..?
Overigens hebben wij mensen zelf nog een ingebouwd afweermechnisme tegen slecht drinkwater opgebouwd in de oertijd. Alles wat niet deugt gooit ons lichaam er vanzelf weer uit.😉


Quirien antwoordt op 9 november 2014:

Geen bangmakerij, maar ik zou toch heel consequent omgaan met het waterhuishouden in de leidingen tank, slangen je vulgieter etc. etc.

Grootste boosdoener is juist het te weinig gebruikmaken van je watersysteem en daarom optijd verversen en wat helemaal een risicofactor is een vaste aanvoer slang lekker in de zon die je maar een paar keer per week gebruikt ter aanvulling.

Het kwam al ter sprake vaak blijft in een vaste tank altijd een laagje water staan ik heb mijn pomp verlaagd tot een twee millimeter boven de bodem en dan nog blijft er liters water staan.

Ik verwijs even naar het antwoord van Elliot helaas moet ik ook rigoureus zijn met mijn watervoorziening hetzij dat bij mij, mijn immuun systeem heel laag gehouden dient te worden om een nog steeds niet te genezen chronische ziekte kans te geven zich "rustig" te houden.

Ieder moet het dus zelf weten , maar denk er niet te lichtzinnig over.
De grootste bacteriële ellende ontstaat vaak tussen mond en k..t.


@Eric antwoordt op 9 november 2014:

Wat een krampachtig gedoe over een paar meter waterleiding en een lege watertank met wat druppels van vorig jaar.
Al eens over nagedacht wat je binnenkrijgt met een per ongeluk doorgeslikt slokje zwembadwater?
Aan het eind van het seizoen blaas ik met draaiend pompje alle leidingen op longkracht leeg, je kan ook iets fabrieken met een binnenband en fietspomp.
Watertank keer ik om en zet ik weer op z'n plek.
Begin van het nieuwe seizoen even spoelen met een paar liter vers water en gaan met die banaan.
Water drinken we niet zo uit de tank maar wordt wel gebruikt voor bereiding van eten, waterkoker, koffieapparaat en bijv. tandenpoetsen en handen wassen.


Bob antwoordt op 9 november 2014:

Leven de vooruitgang. Wat je allemaal niet moet doen om buikloop of nog erger te voorkomen met die moderne voorzieningen als ingebouwde waterreservoir, boiler. Ik heb een 20 liter tankje in de disselkast staan, wat ik bijvul met een 5 liter tankje. Dit laatste vullen als ik naar het toilet ga. Bij vertrek van de camping het laatste restje water in de 20 liter tank weg doen. Geen azijn, chloorsmaak in koffie of thee en geen kleine beestjes.


John antwoordt op 9 november 2014:

In het voorseizoen gaat er 80C. water in de tank met wat tabletten erin. Dit word rondgepompt tot dat het leeg is. Daarna spoelen met wat schoon water. Klaar. Voor de winter word alles leeggeblazen. We drinken het water ook tussendoor. Nooit problemen gehad, zelfs de kids niet. Wel zorgen dat alles goed afgesloten blijft om tussentijdse indringers te vermijden. We vullen niet met een gieter maar met een afsluitbare can.


RobD antwoordt op 9 november 2014:

Voor de hardnekkige flessenwater drinkers:
http://missnatural.nl/drink-jij-flessenwater-of-kraanwater/
http://www.good4ugoods.com/blog/waarom-je-beter-geen-water-uit-plastic-flesjes-kunt-drinken
en zo zijn er nog honderden sites.
Schrikbarend is dit onderzoek:
http://www.swissinfo.ch/eng/probing-the-depths-of-plastic-pollution/37117622
Microplastics is in alles terug te vinden tot in 'natuurlijke' honing toe. Geef mij maar tapwater😉


Alfred antwoordt op 9 november 2014:

Nog even en we kunnen niets meer drinken of eten.
Er zullen best wel schadelijke stoffen in flessenwater zitten, maar waar zitten die nu niet in.
Dat mensen bacteriën binnen krijgen is juist goed voor je afweer systeem.
Mensen die vies zijn van alles, zijn juist eerder ziek en/of vatbaar voor ziektes.


John antwoordt op 9 november 2014:

Kolere da's echt schrikken. Nooit geweten dat het zo erg is.
Bacteriën oké, maar langzaam plastificeren van binnen? Toch wel een groot verschil.
Dan toch maar liever lekker(der) kraanwater!


fransvb antwoordt op 9 november 2014:

Ik vraag me ineens af om afwasmiddel te gebruiken, per slot van rekening doen we daar de vaat mee.
Of zou dat teveel schuimen??????? haha


Louis antwoordt op 9 november 2014:

Ik denk niet dat iemand die een open flesje water van een half jaar oud met een restje er in vind het ook op zal drinken.
Mijn vaste tank dep ik dus voor de stalling zo leeg mogelijk, en leg een stukje horregaas op de losgeschroefde tankdop zodat de laatste druppels kunnen verdampen en er geen ongedierte in kan komen .
Voor de rest alles goed aftappen, en voor waar je tóch echt niet bij kunt zijn de reinigingsbeurten nuttig.
Weinig trek in een voorjaars bakje koffie met "leidingspurrieextract" van vorig jaar.
Tank, kranen, en leidingen in de caravan hebben voor mij alleen nut als ik het ook gewoon betrouwbaar kan gebruiken, anders kunnen ze het er wat mij betreft ook wel uit laten.
Wat het water uit de campingkraan betreft, dat ook vaak maar gewoontjes via een kunststof leiding word aangevoerd:
In het voorjaar op een mooie groene plaats zonder kale plekken ga ik van een niet of te weinig gebruikte kraan uit en laat hem eerst toch maar even goed doorstromen voor het geval de beheerder dit vergeten is.


Dries antwoordt op 9 november 2014:

Steradent. Stuk of 10 tabletten in het water doen., op laten lossen, alle leidingen vol laten lopen ook warm water , een paar dagen laten staan, alles leeg laten lopen, opnieuw vullen met schoon water en naspoelen.

Een keer naspoelen is voldoende. Is niet giftig ( het wordt ook gebruikt voor kunstgebitten en dus absoluut niet schadelijk)


Tom antwoordt op 16 november 2014:

Is denk dat ik mijn watertank en leidingen met soda (opgelost in warmwater) ga reinigen. Heeft iemand daar ervaring mee?


Michael antwoordt op 7 juni 2016:

NOOIT SODA gebruiken, dit is agressief en zorgt voor directe corrosie = roest, bvb aluminium maar ook koper worden er door aangetast. Ook NOOIT AZIJN gebruiken, dat heb ik voorheen gedaan, met als gevolg koppelingen en leidingen aangevreten door de (agressieve) azijn. Ik gebruik nu een citroenzuurhoudend middel voor zowel mijn stalen als kunststof tanks. Tanks die volledig vol met algen/donkere vlokken zaten hier mee goed schoon gekregen en ook later goed resultaat en brandschone tanks. Te koop in kilo blikken en 5 kgs blikken in Meppel bij een online shop, goedkoop en betrouwbaar !


John antwoordt op 7 juni 2016:

En citroenzuur is niet zo zuur als azijn? Soda is basisch.
Het maakt geen moer uit wat je gebruikt, het gaat om de verdunning 😉


Vino antwoordt op 7 juni 2016:

Niet zo moeilijk doen.Koop een fles waterleidingen reinigen voor ongeveer 7 Euro bij de caravan boer,afhankelijk van het reservoir,één of twee flesjes,gebruik aanwijzing volgen en het klusje is geklaard.Achteraf geen problemen met lekkende kranen,vastzittende pomp etc.Het wiel is al eerder uitgevonden.
Ik doe dit op de camping, en vang het water met de reiniger, in de laatste fase op, in de vuilwatertank/emmer.Twee vliegen in één klap.Toch een stukje Hollandse zuinigheid.En ik gebruik niet de "Hollandse" emmer hoor.

Met vriendelijke groet,

Vino.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker