Joep vraagt op 13 maart 2015:
Sinds 2 maart 2015 is er een nieuwe wet dat bestelwagens met aanhanger een tachograaf moeten hebben.
Heb ik die met een caravan ook nodig?
Jan@ antwoordt op 13 maart 2015:
Dit vond ik op google:
""Op 2 maart 2015 treedt er een nieuwe verordening in op het gebied van de tachograafplicht van bestelwagens.
Wanneer men met een bestelwagen met aanhanger rijdt waarvan het combinatiegewicht 3.500 kilogram overschrijdt, is de bestuurder verplicht om gebruik te maken van een digitale tachograaf.""
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 maart 2015:
De regels zijn aangescherpt en geldt de vrijstelling alleen nog indien het voertuig of de voertuigcombinatie aan de volgende punten voldoet:
1. Het totale gewicht van het voertuig of de voertuigcombinatie blijft onder de 7.500 kg.
2. De bestuurder rijdt niet langer dan 12 uur per week in deze voertuigcombinatie.
3. De goederen en materialen die de bestuurder bij zich heeft zijn noodzakelijk voor zijn werkzaamheden en dus niet bedoeld om te verkopen.
Op basis hiervan zou ik zeggen dat de 'timmerman' die met zijn bus op vakantie gaat geen tachograaf hoeft te hebben maar de caravandealer die beroepshalve de caravan versleept wel.
Jan@ antwoordt op 13 maart 2015:
De vraag is eigenlijk is een caravan, in de zin van de wet, een aanhanger?
Indien ja dan zit een bestelwagen/caravancombinatie al snel boven de 3500kg.
En als ik op de Rdw kijkt lijkt een caravan gelijkgesteld met een aanhanger.
joep antwoordt op 13 maart 2015:
En de vrijstelling geld binnen 100 km.
Debouncer antwoordt op 13 maart 2015:
Volgens mij zijn een aantal specifieke Nederlandse vrijstellingen niet meer van kracht. Wanneer je particulier een bestelwagen bestuurt en daarvan ook eigenaar bent, ben je in elk geval vrijgesteld van tachograaf en urenregistratie. Wanneer de auto op naam van een bedrijf staat is het een ander geval en dan verwijs ik naar b.v. de EVO voor nadere inlichtingen.
Jan@ antwoordt op 13 maart 2015:
Debouncer je zult wel gelijk hebben wat betreft de particulieren maar ik kom het nergens tegen. Sterker, geen enkel site, nieuwsbrief i.o.d., die ik gegoogled heb, geeft het volledige verhaal. Een grote klok/klepel gehalte
heeft dit onderwerp terwijl belanghebbenden het sinds 2 maart wel zouden moeten weten.
Debouncer antwoordt op 13 maart 2015:
https://www.rdw.nl/Zakelijk/Paginas/Regelgeving-controleapparaat-(tachograaf).aspx
En dan met name: http://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:5cf5ebde-d494-40eb-86a7-2131294ccbd9.0015.02/DOC_1&format=PDF
Bij artikel 3 onder H vind je de uitzondering voor niet commercieel goederenvervoer. En dat zijn particulieren per definitie wanneer er kampeergoederen in de auto liggen. Ten overvloede zou ik wel een schermprint meenemen van RDW-OVI om aan te tonen dat je particulier bezitter bent. Ook BPM bewijzen kunnen daaraan bijdragen.
Ton Groenendijk antwoordt op 13 maart 2015:
Inderdaad worden de (EU)regels mbt beroepsgoederenvervoer steeds verder aangescherpt. Ik kwam daar achter toen ik mijn rijbewijs op tijd wilde verlengen ivm vakantie en ik geconfronteerd werd met een "code95" die op mijn rijbewijs stond en waarvan niemand mij eigenlijk het fijne kon vertellen. Ik heb zo veel mogelijk nagevraagd maar beweer niet dat ik over alle info beschik. De site van het CBR is ook niet heel duidelijk en gebruiksvriendelijk, net als het instituut zelf overigens. Er bestaat een levensgroot verschil tussen de invalshoek van het CBR en die van de RDW. Dat is speciaal zo gedaan om het ondoorzichtig te houden.
Volgens mij, maar ik kan daar naast zitten, zit het verschil in het feit of je beroepsgoederenvervoerder bent of niet. Daaruit is ook het gegeven te herleiden dat "klusbussen" om het eens oneerbiedig te zeggen vrijgesteld zijn van zowel code 95 als een tachograaf. Voertuigen die NIET worden gebruikt voor goederenvervoer vallen dus niet onder die regeling.
De genoemde 12 uur van Menno wordt ook genoemd als een vereiste om je code 95 op je rijbewijs te houden. Een bepaling die dus is toegesneden op beroepschauffeurs. In dat geval MOET je minstens 12 uur per week beroepsmatig rijden op +3500 kg.
Voor particulieren (en ook anderen die geen beroepsvervoer doen, van aannemers tot SRV-bussen) gelden al deze maatregelen niet, volgens mijn zegslieden. Een camper boven de 3500 kg heeft een groot rijbewijs, maar geen tacho en geen code 95 nodig (de bestuurder dus), net zo min als een Ford Transit met een forse caravan. Tenzij u die gaat gebruiken om supermarkten te bevoorraden, dan wordt het beroepsgoederenvervoer.
De genoemde 12 uren regeling is kennelijk bedoeld om de beroepschauffeurs bij de les te houden. Die moeten ook de nodige nascholing ondergaan (ieder kwartaal als ik mij niet vergis) Hoe dat moet bij vakantie, ziekte of anderszins is niet duidelijk, net zo min als de door Menno genoemde regeling van 12 uur. Die wordt al overschreden op weg naar de vakantie. Laat staan IN de vakantie.
En zo lopen diverse zaken door elkaar en geven de betreffende instanties alleen info over hun eigen beperkte werkterrein.
Houdt vooral het verschil tussen beroepsgoederenvervoer en particulier gebruik in de gaten. Noch de RDW, noch het CBR is in staat daar helder over te communiceren.
Om terug te komen op de beginvraag van Joep: Een tachograaf is een apparaat om de Rijtijdenwet te kunnen controleren. Die wet is van toepassing op chauffeurs(beroeps) die vallen onder de Wet Autovervoer Goederen of de Wet Autovervoer Personen. Of achter hun auto of bus een aanhangwagen hangt zal die wetten worst zijn.
Dus geen zorgen. Ik denk dat Menno nog het dichtst bij deze zo langzamerhand onbegrijpelijke regeling komt, hoewel het gegeven dat een beroepschauffeur onder de 7.5 ton (C1 rijbewijs)geen tacho nodig heeft mij wat vreemd voorkomt, net als het gegeven van de caravandealer, die immers geen beroepsgoederenvervoer pleegt, maar een voertuig aflevert.
Ik heb nog een tijdje na mijn pensionering auto's weggebracht en afgeleverd. Daar gebruikten we dan ook nooit de tacho bij, want ehh.. ja. Nu weet ik ook niet meer of wij dan wél onder het beroepsgoederenvervoer vielen. Ik denk het niet.
Voor alle reageerders: goede vakantie en geen zorgen want u bent niet aan het werk en valt dus niet onder de regelingen waaronder onze toch al zo geplaagde beroepschauffeurs zuchten.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.