Jaap vraagt op 3 juli 2007:
Is het wegen op een weegbrug, waar normaliter 10 tonners gewogen worden met lading, wel geschikt om een caravan te wegen?
We wegen toch ook brief op een briefweger en niet op een personen weegschaal? Of zit ik er helemaal naast. Wordt de kogeldruk afgetrokken als de caravan achter de auto gewogen wordt? Waar of hoe kan ik mijn caravan het beste wegen?
Bert antwoordt op 4 juli 2007:
Dat zou best eens kunnen kloppen. 40 ton of dik 3 ton scheelt nogal. Desondanks zal een weegmeester bij een geijkte weegbrug je dat wel kunnen vertellen? Ik heb er nooit naar gevraagd, wel een keer een reactie gehad dat er ondanks het aanwezige keurmerk van het ijkwezen op dat soort bascules een tolerantie van 5% is. Hmm, 175 kg dus op 3500 kg. Allemaal dus de politieweegplaten aanschaffen? Lijkt me nogal kostbaar. Zijn die betrouwbaar? Nee, ook niet, vandaar de 10% tolerantie. Ook de Reich-wegertjes zijn niet echt goedkoop en ook daar is de weging niet 100%. Is dat erg? Ik denk het niet.
@Eric antwoordt op 4 juli 2007:
De nauwkeurigheid van een geijkte weegbrug is normaal gesproken -0.2 tot +0.2 % ongeacht het te wegen gewicht.
dabbertje antwoordt op 4 juli 2007:
waar wij de weging van onze caravan altijd laten doen krijgen we altijd een officiëel weegdocument mee en de mededeling dat hij 20 kg kan afwijken (naar boven en naar beneden)
wij doen altijd 2 wegingen.
1: de hele combi.
2: alleen de caravan maar dan aangekoppeld (dus een weging op de as)
een derde weging van de hele caravan is natuurlijk ook mogelijk maar de kogeldruk meten we zelf altijd wel. Die houden we standaard altijd op 75 kg.
Wij wegen overigens bij een papierhandel.
Bert antwoordt op 4 juli 2007:
Een extra weging van het linker- of het rechterwiel is ook aan te raden.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.