Caravantrekker.nl

Maximale afstand per dag

Caravantrekker (Menno) vraagt op 28 mei 2015:

Ik kijk nog wel eens op andere caravan fora en zie daar dat veel mensen gemakkelijk 900 km per dag kunnen rijden met caravan. Ik heb nog nooit een hoger gemiddelde dan zo'n 70 km/u gereden inclusief stops. Ben ik een 'watje' die in twee dagen naar Spanje rijden een hele opgave vindt?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

jan popelier antwoordt op 28 mei 2015:

Hoi Menno,
Wij rijden naar Zuid Frankrijk in 3 dagen, wel zoveel mogelijk route national. Hebben uiteindelijk vakantie en je ziet nog eens wat van het land.
rijden ongeveer 450 tot 500 Km per dag en zoeken rond 4 uur een camping, bevalt ons goed en komen uitgerust aan.


Louis antwoordt op 28 mei 2015:

Toen ik nog veel voor m'n werk reed kwam ik tot zo'n 4 á 600 km per dag gemiddeld .
(En alleen maar om daar te komen waar ik m'n eigenlijke werk moest uitvoeren, dus zuiver als extra ballast)
Dat ging min of meer automatisch omdat "het gewoon zo was".
Maar ik moet er nu niet meer aan dénken .
Ik vind 150 al teveel, maar het is vaak niet anders.
In onze huidige verre afstand vakanties met wat meer tijd maken we er "een rondje met meer bestemmingen" van, zodat we gaandevoort weer dichter bij huis komen, en er nooit knallers van afstanden afgelegd hoéven te worden.
Voorheen hadden we een stelregel : Iedereen in het gezin mocht kiezen wat ze maar wilden waar we heen gingen....zolang ik het maar met één volle tank kon halen.
Maar de vakantie duurde dan ook maximaal 10 dagen, en we gingen niet eens elk jaar.
(En...gelukkig voor mij reden de auto's toen minder kilometers op een liter)
Een watje ?....dacht het niet, het lijkt me meer dat je je tijd niet constant in autoverkeer wilt "verprutsen".


Reinier antwoordt op 28 mei 2015:

Watje? Nee hoor. De ene mens is de andere niet. De ene vindt 150 kilometer al een opgave, de andere draait zijn hand niet om voor 900 kilometer. Of zegt dat, want makkelijk lijkt het me niet. 750-800 kilometer per dag op de heenweg is voor mij de max. Terug ietsje meer, maar dan moet werkelijk alles meezitten.
Hopelijk kent iedereen zijn grenzen en brengt zichzelf en anderen niet in gevaar door er overheen te gaan. Maar dat is ijdele hoop, vrees ik.


Maarten antwoordt op 28 mei 2015:

Als wij in de ochtend rond 06.00/07.00 uur vertrekken en dat op zondags kunnen we 900km wel halen en dat vinden we dan goed te doen. De tweede dag redden we dat niet aangezien je dan vaak pas later vertrekt, die tweede dag redden we dan Max ongeveer 700km maar meestal hoeven we die dag dan maar nog zon 300km.
Terug eigenlijk per dag ook zon rond 700km, je vertrekt namelijk ook niet zo vroeg van de overnachtingscamping en je wilt ook wel beetje optijd op de overnachtingscamping zijn. Echter als onze rit totaal 1000km is rijden wij soms in 1 keer naar huis, maar dan maakt het niet zoveel uit hoelaat je thuis bent. Al met al 700km per dag is uitstekend te doen vinden wij. Ik rij niet zaterdags. Heen op zondag en maandag en terug vaak woensdag en donderdags of donderdags en vrijdags....zo kunnen we gewoon de gemakkelijkste en snelste route rijden zonder files(kan natuurlijk altijd ongeval gebeuren).


RobD antwoordt op 29 mei 2015:

900 tot 1000km per dag? Met gemak, maar alleen als het op huis aan gaat v.w.b. vakantie. De laatste vakantiedag is er een die meestal iets verder van huis is dan de planning deed vermoeden😉 Planning? We laten ons meestal leiden door wat we tegenkomen onderweg en dat stuurt de "planning" gelukkig, nogal eens in de war.
Voor de zaak rijd ik 4-5x p.j naar Verona met 1800kg aan de haak en dat gaat in één dag heen en ook weer in een dag terug. 0400 uur weg rond 1600 uur op bestemming voor een dikke 1000km. Meer dan een sanitaire stop en tanken doen we dan ook niet.
Iedereen rijd zoals hij/zij het wil en de combinatie het toelaat. Ben je dan het 'heertje' of een watje? Laat ze maar l.llen, mensen zijn erg goed om met labels te gooien en alles moet in hokjes geplaatst worden. Helaas!


Theo antwoordt op 29 mei 2015:

Het is vakantie en iedereen vult dit in zoals hij wil. Rij je alleen of rij je met twee? Ook een wereld van verschil. Rij je vaak lange afstanden of doe je dit alleen tijdens je verlof?

Alles binnen 1 volle tank? Dan ben ik er momenteel slecht aan toe. 143 liter diesel is er niet zo snel doorgedraaid.

Onze reisbestemming is alles binnen 1 dagreis. In de praktijk ligt het maximum rond 950km. We reizen steeds af op dinsdag morgen rond 1 uur. Ik probeer dan te rijden tot aan het ontbijt. Vaak is dan al de helft van de afstand gereden. Rest wordt verdeeld in stukken van rond de 200km. Net voor de middag of er net na ben ik meestal op bestemming. Nog ruim de tijd om de voortent te plaatsen.

Als we eten stoppen we een uurtje, een plas- en drinkpauze is tussen een kwartier en een half uur.

Met Tempo 100 haal ik toch gemiddeld tussen 75 en 80km/h. Met in acht name van de verkeersregels.

Laat je vooral niet opjagen. Zodra ik me niet meer goed voel bij een traject in 1 dag, zullen het er 2 worden. Of de afstand zal kleiner zijn. Op dit ogenblik is de regio Salzburg, Tirol, Algau, Zwarte woud of Zwitserland perfect haalbaar. Zelfs regio Lago Magiore is haalbaar.


Ben antwoordt op 29 mei 2015:

Ik denk dat veel mensen over hun grenzen heen gaan,moeten ze zelf weten,is in ieder geval niet mijn ding.
Heb er ongeveer 3 miljoen kms opzitten,ervaring zat maar ook ik vindt het op vakantie meer dan zat om max 700km per dag te rijden.
Het is tenslotte vakantie!!
Maar altijd heb je weer van die mensen die dan op heel trots gaan vertellen dat ze in een keer 1300 km gereden hebben!! Zo stoer!!...of toch een beetje dom?..😉


Elliot antwoordt op 29 mei 2015:

Zoals ik hier in een ander draadje al aangaf rijden wij 570-maximaal 600km per dag, met de caravan aan de haak.(via snelweg)
Een gemiddelde dus van 70-75 km/h, wat Menno al aangaf.
Dat vinden wij een comfortabel, veilig en niet al te vermoeiend tempo.

Los van dit is het best mogelijk dat Menno en watje is, maar dit terzijde 😉


Frans antwoordt op 29 mei 2015:

Een gemiddelde van 70 km/uur is normaal.
Moet je ook niet al teveel oponthoud hebben onderweg, want dan zit je maar zo op 60 km of minder.

Probeer het maar eens op te schroeven naar 75 km/uur.
Dan moet er al goed het gas erop.


TheoS antwoordt op 29 mei 2015:

Toen ik nog werkte, zijn die 900 km een enkele keer voorgekomen. Ik snap nu niet meer hoe dat mogelijk was.
600 km is momenteel echt wel het maximum. Dan moet ik alleen autosnelweg en geen grote opstoppingen hebben.

Met de caravan begint de vakantie als ik thuis wegga. Dat doe ik in alle rust. Dat betekent de eerste dag minder km, want voor je vertrek heb je vaak nog van alles te doen.In de loop van de jaren is die eerste dag afgezakt van max. 700 naar max. 500 km.


Janka antwoordt op 29 mei 2015:

We streven ernaar zo rond de 500 km uit te komen.
We rijden om en om. De ene soms iets meer dan 2 uur, de andere soms iets langer, afhankelijk van de omstandigheden.
Deze zomer gaat de rit naar Portugal en die trip hebben we in stukjes van zo'n 500 km per dag verdeeld.
In midden of zuid Frankrijk blijven we dan 1 overnachting extra op een camping voor het vakantiegevoel. En dan zijn we 5 dagen onderweg. Het kan in 4 maar zogezegd, het is vakantie!!
Ik kan me een nederlands gezin herinneren dat met een ander gezin (2 zussen en partners) aankwamen op een camping in zuid Frankrijk.
Na aankomst werden de klapstoeltjes uitgezet, een tafeltje erbij, en met de biertjes in hun handen en shaggie in de mond zaten de heren toe te kijken hoe de dames de tenten op gingen zetten. Dat verliep niet erg soepeltjes, de dames waren erg kribbig, de kleine kinderen heel vervelend en huilerig.
Toen het spul uiteindelijk geïnstalleerd was en er iets gegeten was brachten de moeders de kinderen naar bed omdat het al echt behoorlijk donker begon te worden.
Na een slechte nacht, de kinderen waren druk en huilerig, kregen we uitleg door een van de dames. Met rode oogjes en wallen onder haar ogen vertelde zij het volgende..
De mannen waren direct na hun werk op de vrachtwagen in de auto gestapt en de 1000 km gereden naar de camping. Dat was voor hun geen probleem want ze waren toch internationale beroepschauffeurs..
De vrouwen hadden thuis alles klaar gezet de kinderen van school gehaald en geregeld dat ze dan ook direct weg konden want ze hadden maar 14 dagen totaal.
Langzamerhand begon daarna er wat beweging bij de 2 tenten te komen.
De kinderen waren helemaal verreist en van slag, de moeders liepen als zombies rond en de vaders? De vaders deden zich te goed aan koffie, bier en hun shaggie. O, ja en niet te vergeten aan de prachtige jonge meiden in bikini met blote shirtjes die er op de camping rondliepen waaronder ook onze dochter van 17.
Het vervolg was dat de kinderen en hun moeders 3 lange dagen bezig waren om bij te komen.
We vroegen ons toen echt af of dit nou de bedoeling was van vakantie vieren en we hebben toen met elkaar de afspraak gemaakt nooit zulke afstanden te rijden op 1 dag.




Janka antwoordt op 29 mei 2015:

Even een kleine correctie, de ene rijdt soms iets korter dan 2 uur achtereen en de ander soms weer iets meer dan 2 uur achtereen..


Johan antwoordt op 29 mei 2015:

ja menno, je bent een watje. hihi.

Wij rijden altijd in 2 of 3 dagen de afstanden als naar Zuid Franrijk. Weet je, het is vakantie.
En dan is op een dag 4-500km genoeg voor ons.
Dan op een camping gaan staan. En vooral de volgende ochtend rustig ontbijten met verse broodjes. En koffie.
Of in de eigen caravan of ter plekke.
We zijn ook niet gewend om lange ritten te maken.
Onze langste ritten zijn of 160km of 240km naar chalet of familie. En soms dus op 1 dag het dubbele.
En dan ga ik echt niet opeens een 900km op 1 dag rijden met de caravan erachter.
Auto rijden is om ergens te komen, een soort van noodzakelijk kwaad eigenlijk.
Vakantie begint voor de deur.

Grappig, die 70km/h komen wij gemiddeld vaak ook op.
Al een 25 jaar, zowel met vouwwagen, camper, als nu de caravan.


Harry antwoordt op 29 mei 2015:

Wij willen vooral niet te vroeg vertrekken, aangezien we dan snel erg vermoeid raken. Laatste jaren rijden wij rond 07.00/08.00uur weg en rijden dan door tot ongeveer 17.00uur en halen dan 700km wel, gaan we naar Spanje rijden we een uur langer door en halen we zeker wel 800km. Weleens om 05.00uur vertrokken maar de gehele dag half moe achter het stuur gezeten, dat doen we dus niet meer. Niet TE vroeg vertrekken is voor ons dus echt belangrijk, ik zit zo dan gewoon de gehele dag fit achter het stuur. Terug rijden wij soms wel in 1 keer naar huis (vooral als de gehele afstand niet meer dan 1000/1100km is) maar dan maakt het ons niet uit hoelaat we thuis zijn en doen we het rustig aan. 1 keer vanuit Spanje in 1 keer terug gereden, was wel echt te ver.


Anko antwoordt op 29 mei 2015:

@Janka,

Zeg je nu dat daar in Portugal twee vrachtwagenchauffeurs zich te goed deden aan jouw dochter van 17? Daar had je volgens mij best wat van mogen zeggen 😉


Janka antwoordt op 29 mei 2015:

Haha! LOL!
Ik schreef dat het in zuid Frankrijk gebeurde...
En mijn dochter? Die heeft de heren het erg duidelijk gemaakt dat ze er niet van gediend was en dat ze zich zelf wel kon uitkleden. Daar had ze hun ogen niet voor nodig!


Anko antwoordt op 29 mei 2015:

Oh, was het in Frankrijk. Verkeerd gelezen. Dan is het natuurlijk een heel ander verh..... 😉 Goed van haar!


Fran$ antwoordt op 29 mei 2015:

Met een caravan rijden vind ik leuk totdat ik begin te verlangen naar stoppen. Daarom reserveren of plannen we nooit iets, dan heb je ook geen drang om door te rijden tot ‘een eindpunt’. Op een lege weg, goede stand van de zon, rustig weer duurt dat verlangen naar stoppen veel langer dan in drukte en met veel ‘harken’ op de weg of met veel wind. Hoeveel kilometers per dag? Geen idee, maar geen 900.
Een prima recept voor rust op de weg is uit de pas rijden met de vakantiegolven: je hebt dan op de weg en op tussencampings meer ruimte. Ook een goed recept is later ’s middags pas wegrijden en ’s avonds kilometers maken en langs de weg overnachten (mits je goede parkeerterreinen langs de route hebt); je hebt dan totaal niet het gevoel van een reisdag. Lekker slapen, vroeg wegrijden en om 12 uur stoppen en alweer geen reisdag. Zo ga je spelenderwijs Europa door.


Dirk3 antwoordt op 29 mei 2015:

Wij hebben een seizoenplaats in Zuid-Limburg vanaf huis exact 192 kilometers.
De route al zo'n honderd maal gereden en nog nimmer kwam ik met de solo auto op een hogere gemiddelde snelheid dan 95 km/uur ondanks dat ik waar het mag 130 rijdt en we onderweg niet tanken.

Op de route met caravan naar Zuid Frankrijk kom ik nimmer aan gemiddelden hoger dan 80 km/uur en dan vertrekken we meestal ochtend's als één der laatsten en zijn we 's middags rond 4 uur al weer op de volgende camping.
Al die grote verhalen verwijs ik dan ook naar fabeltjes land, 500 km per dag vinden wij meer dan genoeg.


Theo antwoordt op 29 mei 2015:

@johan: als je inderdaad niet gewoon bent lange ritten te maken, dan kan ik alleen besluiten dat je heel correct bezig bent. Bij mij ligt dit anders. 200km is een uitstapje.

@Harry: het is maar hoe je bioritme in elkaar zit. 20 jaar nachtarbeid gedaan. Waarvan 9 jaar dagelijks op een ander uur beginnend tussen 0:00 en 6:00. Meestal om 3 of 4. De rest puur nachtwerk beginnend om 20 of 22h. De laatste 5 jaar werk ik in ploegen. Ik probeer zo veel als mogelijk om 6 te starten. Alle dagen om 4:30 het bed uit. Na de middag nog beginnen werken is tegen mijn bioritme. Daarom vertrek ik ook heel graag vroeg. Morgen van België naar Holwerd. Opstaan om 3:00, ontbijten en vertrek om 4. Hoe vroeg ik ook opsta, eerste is altijd een ontbijt. Het vraagt uiteraard wel de nodige discipline op tijd naar bed te gaan. Vaak al voor 21:30.

Met verlof is de heenreis altijd op dinsdag. Terugreis op woensdag. Je ontloopt zo ook de echte vakantie uittochten. De files zijn dan meestal de dagdagelijkse zaken. Ruim 3 dagen de tijd om de reis te starten en nog 4 dagen om de boel op te ruimen. Zeker niet na het werk de auto in en vertrekken.


Michiel antwoordt op 30 mei 2015:

Wij hebben door de jaren heen vanalles geprobeerd qua reistempo, en sommige dingen bevallen goed en doe je vaker en andere dingen doe je eens en nooit meer. Voor ons eens en nooit meer: 's-nachts rijden (saai en gevaarlijk als je geen nachtmens bent), in één ruk vanuit Spanje naar huis met caravan ( duurde uiteindelijk zooooo lang dat je gesloopt thuis komt, terwijl ik dit solo prima te doen vond). Nu rijden we veel route national, vertrekken op zondag om een uur of 7 en komen dan toch wel een km of 700-800 ver. Stoppen doen we gewoon als we zin hebben, dus soms pas na 3 uur, en dan al na 1 uurtje. Veel hangt af van de drukte op de weg, want drukke wegen vind ik vermoeiend. Als stelregel gebruiken we dat we niet (veel) langer rijden dan een voor ons normale werkdag, wat concreet betekend dat we rond 17-18 uur stoppen. Op die wijze vinden wij reizen niet vermoeiend en blijft t gezellig. Noord Spanje is op die manier, via deel tol volgens ons goed te doen. Maar het is natuurlijk heel persoonlijk. Ik vind autorijden, ook met de caravan erachter, heerlijk. Wanneer je autorijden een noodzakelijk kwaad vind beleef je het vast heel anders.


Arjan antwoordt op 30 mei 2015:

Volgens mij is de maximaal haalbare afstand per dag van heel veel faktoren afhankelijk: drukte, weer, maar vooral: hoe voelt het reisgezelschap zich! (niet alleen de bestuurder!)

Persoonlijk probeer ik altijd de eerste dag Munchen 'te halen', dat is voor ons circa 800km. Meestal lukt dat ruimschoots, maar als dat niet lukt, proberen we het de volgende dag gewoon opnieuw.

Voor ons is de rit naar bestemming geen race!


Tijs antwoordt op 30 mei 2015:

Wat mij betreft ben je pas een watje als je niet naar je eigen grenzen kijkt. En die liggen (open deur) bij iedereen anders.

Bij ons rijden we de eerste dag vaak zo'n 1000 km. Maar dat is dan op basis van vroeg vertrekken (na ook vroeg naar bed en niet zo vanuit mijn werk), over redelijk rustige wegen richting het noorden, een rustig uur middagpauze. We hebben dan geen reserveringen dus als we het zat zijn kunnen we stoppen. Eenmaal in Scandinavië reken ik er op dat 400 km per dag al heel wat is. Je gaat inderdaad wat later op pad en van de snelweg af. Past goed bij ons, ook bij de kinderen die lekker film kijken of op hun telefoon bezig zijn.

Vooral dus naar je eigen mogelijkheden kijken en durven stoppen als je moe wordt of het zat bent. Waar die grens ligt zal voor iedereen anders liggen. Dus is in 2 dagen naar Spanje een hele opgave? Lekker 3 dagen over doen en bijv. ergens in Zud-Frankrijk nog van een lekker wijntje genieten. 😉


MarkS90 antwoordt op 30 mei 2015:

Wees maar lekker een watje maar vergeet niet dat je dan lekker ontspannen aankomt op je bestemming. Daar gaat het om want ik denk dat de vakantie al thuis begint met het inpakken van de auto en caravan.


Janka antwoordt op 30 mei 2015:

Het zal wel wat stof doen opwaaien maar ik vind dat stoppen als je moe wordt een verkeerde insteek.
Stoppen doe je voor je moe wordt.
Want wanneer wordt je moe?
Als de ogen dichtvallen?
Als het voelt alsof er watten in je hoofd beginnen te komen?
Als de geluiden om je heen beginnen weg te vallen?
Als de concentratie minder wordt?
Als je soezerig wordt?
Als je stukken hebt gemist?


Familie R.Bronsema antwoordt op 30 mei 2015:

Wij rijden altijd in drie dagen naar Spanje, Sant Pere Pescador om precies te zijn. De vakantie begint bij ons op het moment dat we in de auto stappen bij huis en ik zie ook niet het nut in om alles van te voren in tijdschema's en aantal km's te plannen, het gaat zoals het gaat en het gaat bijna nooit zoals je van te voren verwacht. Wel hebben we vaste plekken waar we overnachten. Eerste dag rijden we tot Villey le Sec bij Nancy 630 km. Tweede dag Avignon in Zuid Frankrijk 600 km en dan de laatste dag nog 300 tot aan Spanje. Lekker relaxt aankomen is het halve werk. Maar goed ieder doet het op zijn eigen manier, zolang het maar verantwoord is voor jezelf en je mede vakantiegangers op de weg laat de een dan maar een held zijn en de ander een watje !


Andreas-NL antwoordt op 30 mei 2015:

Onze aanpak is net wat anders. Ondanks dat ik niet meer werk, ontstaat er de laatste dagen vóór vertrek een beetje stress over van alles, niet alleen de caravan maar óók m.b.t. het huis dat je leeg achterlaat, de tuin (bevloeiing potplanten, afspraken met buren etc). Daardoor val je nét iets later in slaap en ben je iets eerder wakker. En ik wil niet bijv. om 5 u opstaan om om 7u te kunnen vertrekken. Om 10 u vertrekken die eerste dag vind ik prima. Dat beperkt natuurlijk de af te leggen afstand en dat betekent meestal max. 350 km tot ergens in Luxemburg. Gewoon omdat je net wat moeier bent. Dan wat vroeger naar bed voor een goede nachtrust zonder enige zorg, fit wakker worden en dan wel bijtijds vertrekken: uiterlijk 08.30 u. We rijden die dag en volgende dagen tussen de 450 en 600 km maar willen graag vóór 16.30 u op een camping zijn. Maar die campings zijn niet vooraf gepland. Pas ná 14 u pakt moeders haar campingboekje en in overleg kijken we samen hoeveel verder we nog willen en welke campings dan in aanmerking komen.
Dit systeem bevalt ons heel goed. En de laatste dag op weg naar huis maken we ook niet te veel kilometers. Tussen 2 en 3 u thuis is fijn en dan ben je nog fit genoeg om in ieder geval de auto leeg te ruimen en/of een deel van de caravan. Tot laat in de avond doorrijden om naar huis te komen, vinden we helemaal niets. Maar als ik nog moest werken en je moet woekeren met je tijd en je dagen, ligt het natuurlijk heel anders.


Martin antwoordt op 30 mei 2015:

Nou bij mooi weer kom ik aan de 500km en kom op 16.00 u aan op de overnachting camping.De andere dag weer om 9.00 u op pad en 16.00 u weer op de camping dit komt op +/- 80 km per uur met rustpauze op de tolwegen. Wel met de opmerking dat ik de enige chauffeur ben. Dit houdt in dat ik na 2 1/2 dag aanwezig ben op de eindbestemming +/- 1400km.Is het regenachtig en / of slecht weer dan kom ik aan de 350km.


Louis antwoordt op 30 mei 2015:

Even over "wanneer te stoppen".
Hangt op vakantie e.d. natuurlijk ook van het gezin af, maar wat de chauffeur betreft : Ik heb meerdere malen een dag én nacht in de servicedienst doorgewerkt en ben daarna zo fris als een hoentje aan de kilometers naar huis begonnen.
En die konden best boven de vijfhonderd liggen.
Maar heb ook meegemaakt de afsluitdijk niet eens meer over te kunnen komen.
Moest nog maar zo'n 40 km en heb het sevicebusje om een uur of drie 's middags bij het monument neer moeten zetten, en werd tegen tien uur 's avonds pas weer (koud) wakker.
Was wél na een rondje Belgié, noordelijke helft Frankrijk, en via oost Nederland weer naar het westen.
De ene dag gaat het fluitend, en de andere niet.
Hoe dan ook, als je gaat staren, en de oogleden zwaar worden : Aan de kant...want je wint het toch niet met alle eventuele gevolgen van dien.
Dan stel je je doel en plannen maar even uit...


Gerrie antwoordt op 30 mei 2015:

Wij reden in een kleine 10 uur naar Oberstdorf (860 klm.)zuid Duitsland met de combinatie swift en eriba puck en vonden dit prima te doen.
Om 5.00 uur weggereden en om 15.00 uur op de camping en nog alle tijd om de boel op te zetten en om 16.00 uur een verdiend koud biertje te nuttigen.
Veel zal afhangen hoe het onderweg gaat, is er veel vrachtverkeer, files, etc. Ook geloof ik ook wel dat het de ene dag als vanzelf gaat en de volgende keer kost het je wat moeite.


Johan antwoordt op 31 mei 2015:

Het is inderdaad denk ik ook afhankelijk van welke dag je rijdt dus wat voor drukte je onderweg hebt en waar je op instelt.
Wij hebben sinds 3 jaar een caravan en daarvoor gingen we in huuraccommodaties en moesten we vaak zaterdags aankomen. Ons gemiddelde met caravan is nu sneller (75km/u) dan solo met de auto toen we vrijdags en zaterdags moesten reizen. Nu vertrekken wij zondagochtend en overnachten we onderweg en rijden we maandag het laatste deel, we zijn nu sneller met caravan gemiddeld dan met auto solo. Daarnaast zijn wij afgelopen zomer naar Argeles geweest (helemaal Zuid-Frankrijk), aangezien je dan weet dat dit 1300km is (voor ons) stel je op in dat je de eerste dag net een uurtje langer moet doorreizen en toen haalden we met gemak 850 km. Daarvoor gingen we naar de Ardèche en Drome (voor ons 1100km) en dan doe je het al ietsjes rustiger aan aangezien je weet dat je niet super ver hoeft.
Maar als je 's morgens een beetje op tijd vertrekt (we vertrekken nooit te vroeg, zo rond 07.00uur) en je rijdt door tot 17.00/18.00uur kun je 800/900km best halen, vooral op zondag is onze ervaring. Terug is ons gemiddelde trouwens altijd lager dan heen, dat komt waarschijnlijk omdat we meer stoppen terug en we heen vaak de eerste stop pas hebben rond Luik (en dat alleen maar even om snel iets bij te tanken).
Ik moet er wel bij zeggen, lekker even stoppen onderweg is wel leuk en we stoppen liever iets vaker onderweg dan dat we een uurtje eerder op de camping zijn.


Ton antwoordt op 31 mei 2015:

Ik werkte in 5-ploegendienst en sliep altijd slecht tussen de nachtdiensten in.
Na de laatste nachtdienst reden we altijd na de stalling, caravan aanhaken en op vakantie.
Altijd alleen gereden zonder koffiepauze onderweg en aan een stuk door naar de camping.
De camping lag dan ook maar 10 km verderop 😉


Willem1 antwoordt op 31 mei 2015:

Ja ja de heren coureurs racen wat af, 800 km's met de caravan in 10 uur inclusief twee maal binnenwegen huis>rijksweg>camping en twee maal tanken + plasje. Uiteraard broodje en koffie in de auto en geen files of wegwerkzaamheden.

Ik zeg niet dat het niet kan maar het lijkt mij Russisch roulette met je vrouw en kinderen als inzet.
Gelukkig hebben wij wel vakantie.


Marcel antwoordt op 31 mei 2015:

Bij ons hangt het er een beetje vanaf. In principe rijden wij gewoon een aantal uur. Rond 15:00 uur vinden we her rijden wel mooi geweest.

De afstand hangt dus sterk af van onze vertrektijd. De eerste dag - op de heenreis - vraag vroeg op, zodat we voor de spits de Randstad door zijn. Vaak wordt het dan een kilometer of 600.

De rest van de dagen is het minder, want dan staan we gewoon op wanneer we wakker worden.

Echter als het slecht weer is rijden we vaak wat langer door. Want om in de regen in de caravan te zitten is ook niet precies wat we zoeken.

En bij bestemmingen tot ongeveer 800 kilometer van huis rijdt ik het normaal gesproken ook wel in een keer. Maar als het rijden vermoeiend is door heel slecht weer of veel drukte/vertraging, dan knippen we de rit gewoon in tweeën.

Als ik probeer te voorspellen hoe lang we er over zullen rijden met de caravan reken ik over het algemeen met 65 km/uur (dat is inclusief stops) en dat komt aardig uit. De rij-snelheid op snelwegen is ongeveer 87 (vrachtauto tempo).

Met een solo auto is 100 km/u gemiddeld - inclusief stops al een behoorlijke uitdaging.

Er zijn dagen geweest dat ik om verschillende redenen veel meer heb gereden, maar dat is dan wel sturen met tegenzin.


Robin antwoordt op 1 juni 2015:

WATJE 😉
Er zijn heel veel watjes, en dat is maar goed ook. Er zouden nog veel meer watjes moeten zijn, dat zou de verkeersveiligheid ten goede komen!

@Gerrie; jullie verdienen de prijs voor de meest sympathieke combi, Swift met Puck.

Bij ons komen die lange dagen (langste was 950 km) wel eens voor, maar zullen nooit de voorkeur hebben. Vaak is 600 km de grens voor één dag. Als er een goede reden voor is kan (mits goed voorbereid) er wel meer, maar liever niet.

Eerlijk gezegd vind ik het wel stoer om lang en ver te rijden, maar ben ik zelf toch liever een watje.

Die Puck achter mijn MPV......dat moet wel opschieten....maar waar moeten we de spullen voor 6 personen laten en in voor/najaar met 6 binnen eten lijkt mij ook wat krap.
Als de kinderen de deur uit zijn dan maar 😉


fransvb antwoordt op 1 juni 2015:

Toen we nog jong waren, 80er jaren, reden we (samen) met 2 kleine kinderen fiat Uno en Alpen Kreuzer super GT in 21 uur naar Gyor in Hongarije. Inclusieg 2 uur wachttijd ijzeren gordijn
kinderen sliepen achter in de auto, ruimte tussen voorstoel en achterbank opgevuld met bagage.
Achteraf gezien gekkenwerk.
De komende vakantie is weer een beetje gepland, de eerste etappe is zo'n 500 km 4 uur vertrekken, 75 km 2 baans nederland en de rest snelweg Duitsland en bovenlangs het Ruhr gebied..
Wij houden een gemiddelde rekensnelheid aan van 60 km/uur inclusief stops.
Dat betekend dus tussen 14.00 en 15 uur op de camping aankomen


Gerrie antwoordt op 1 juni 2015:

Dank je Robin.
Wij zijn met ons tweeën en we proberen 100 op de tom tom te rijden. Als we na zo'n 3 uur een stop maken, tanken we direct ook even (de swift heeft maar een 40 ltr. tank) maar gaan ook vrij snel weer verder. Ik mag graag rijden en zo leuk vind ik het ook niet op de parkeerplaatsen langs de autobaan. Wij kamperen buiten de vakantiepiek en het lukt ons eigenlijk altijd om gemiddeld tussen de 80 en 85 klm. per uur te halen. Kom je in de file, dan kan je het natuurlijk vergeten maar tot nu toe telkens geluk gehad. Wel eens even een tijdje heel langzaam gereden maar altijd kunnen blijven rijden en dan lost het meestal zo op.


dirk antwoordt op 2 juni 2015:

Als wij op vakantie gaan naar frankrijk of kroatie vertrekken we s,morgens rond 05.00 we rijden max 2,5 uur en dan stoppen ,op de grote weg rijd de vrouw ook dus we doen het samen als alles meezit kan je een eind komen de eerste dag vorig jaar waren we om 19.00 net de grens van oostenrijk over en hier overnacht.Op de terugweg is het een ander verhaal ten eerste vertrek je later en heb je vaak te maken met weg werkzaamheden en mag je blij zijn als je 500 km haalt ,maar onze regel is wel zodra we moe of het zat zijn stoppen we bij de eerste overnachtings plaats.maar
om gemiddeld 65 a 70 km p. u. te halen moet alles mee zitten


Frank antwoordt op 3 juni 2015:

Tjemig wat een watjes allemaal, trap h'm in anderhalve dag naar Igoumenisa (Griekenland) en heb dan lekker vakantie maar heb dan wel ondertussen genoten van een boottochtje vanaf Italië naar Griekenland. Ben toch niet gek!!!! Bepaal lekker zelf hoe je rijd, neem je tijd en je rust, rij je als een slak dat Is dan eenmaal zo, gelukkig heeft iedereen tegenwoordig richtingaanwijzers op z'n voertuig zitten om er langs te kunnen overigens vraag ik me soms wel af of sommige auto dat als optie hebben maar da's een andere discussie. Tevens voor mensen die een keer een andere vakantie willen rij naar Italië (ancona, bari of Brindisi) en steek eens over naar Griekenland, echt een aanrader op de ferry boot ticket camper deck en je slaapt in je eigen caravan.


Arjan antwoordt op 4 juni 2015:

Tjonge, wat een geoefende kenners, je zou er bang van worden.
Wij, ja wij, rijden samen en vinden verschillende kilometers per reisdag heel normaal. Wellicht zou het beter zijn eens de uren te tellen en niet de kilometers. Onderzoek heeft uitgewezen dat na 6/7 uren rijden de alertheid behoorlijk is afgenomen. Natuurlijk heb je die achterlijke kanjers die in 1 keer van zuidfrankrijk terug rijden. Of snacht buiten hun bioritme op pad gaan, want dat doet men altijd (lees 1 x per jaar). Vakantie begint echt eerder dan op de eindbestemming. Oja, met onze caravan doen wij er ook ca drie dagen over om in zuidfrankrijk te kunnen genieten. Vandaag zagen we nog in combinatie in de greppel van de route-soleil ligggen..


Bart antwoordt op 4 juni 2015:

Normaal gesproken overnachten wij heen ongeveer na 800-900km en dat vinden wij goed te doen.
Afgelopen zomer ging de reis zo goed dat we maar in 1 keer door zijn gereden naar onze eindbestemming (van Tilburg, naar Serignan Plage in Zuid- Frankrijk via Maastricht- Luik- Luxemburg- Lyon- Orange- Montpellier) ook al hadden we pas voor een dag later geboekt.
We zijn 's morgens om 05.30uur vertrokken en waren om 19.15uur op onze eindbestemming. De reis ging erg gemakkelijk en snel. Was op zondag 3 augustus (dag na zwarte zaterdag) en we rijden met grote caravan.
Normaal gesproken doen wij dit nooit, maar ik voelde me erg goed en we hadden niets tegen onderweg. Toch moet ik eerlijk zeggen zo'n overnachtingscamping heeft altijd wel wat dus aankomende zomer gaan we toch ergens weer overnachten ookal gaat het misschien net zoals vorig jaar erg goed en kunnen we de rit zelfs in 1 keer doen.


dirk antwoordt op 6 juni 2015:

Dit bedoelen wij ook Bart de eerste dag erg vroeg weg thuis en als je dan 70 km p,u haalt ben je rond de avond al een aardig eind op weg afgelopen jaar kwamen we zelfs de eerste dag in oostenrijk terecht maar wel overnacht hoor je komt dan de andere dag fitter aan als je de boel nog op wilt zetten en op zon camping is het ook altijd best leuk ff wat eten vers broodje s,morgens en weer weg, maar terug heb je vanauit kroatie 2 lange dagen werk je vertrekt dan ook later en vaak veel weg werkzaamheden .


PieteR antwoordt op 6 juni 2015:

Vroeger, toen ik nog jong, knap en bescheiden was, zag ik er niet tegenop om enorme afstanden te rijden, maar dat is wel een beetje over, nu ik niet langer jong en bescheiden ben.

500 km per dag is echt wel de max geworden en dat is óók goed!


Joost Kolen antwoordt op 8 juni 2015:

Watje, nee man.

Zelf probeer ik zo'n 850km te halen. Merk wel dat een dergelijke afstand best aanpoten is. Zelf merk ik heel erg dat het veel relaxter als je niet op een bepaalde bestemming moet aankomen maar dat het reisdoel onbekend is. Gewoon met verstand dat is het belangrijkste en zonder stress. Zo staan 'helden' en 'watjes' schouder aan schouder aan de zwembadbar.


Annemarie antwoordt op 8 juni 2015:

Het ligt er een beetje aan waar we heen gaan. Gaan we naar de Ardèche/ Drome (is voor ons rond de 1000-1100km) overnachten we na 700km. Gaan wij helemaal naar Zuid-Frankrijk of naar Spanje overnachten we na 800-900km. Alle twee vinden we erg goed te doen. We rijden met een grote caravan en 3 kinderen. We vertrekken 's morgens 07.00uur en rijden door tot ongeveer 17.00uur, dit zijn voor ons ook ideale vertrek- en aankomsttijden. De tweede dag willen we wel wat eerder op de 'echte' camping zijn en dat lukt ons ook aangezien we dan niet meer zoveel kilometers hoeven.


Bert antwoordt op 10 juni 2015:

Goh, zoveel verschillende reacties op een vraag. Leuk!

Een van de laatste reacties, was niet de afstand maar de duur te laten bepalen. Dat spreekt me wel aan...

De ene keer kun je veel meer km/s maken als het meezit. Heb je files al of niet door omvallende caravans (?) valt dat tegen.

De ene keer start je uitgerust aan je vakantie en de andere keer ben je hyper.

Mijn credo is altijd: luister naar je lijf. Soms 150 km en soms mss wel 700 km op een dag. Wissel af met je partner als je ver weg wilt.

Maar bovenal: geniet van de trip naar je einddoel (verste doel) en geniet van de trip terug. Plan dat allemaal niet. Take your time, Je hebt je huisje bij je met goulash en rijst en een brood...

Caravanning is vooral leuk als je de vrijheid ervan weet te waarderen.


Mart antwoordt op 10 juni 2015:

Ik vind ook echt hoe je erop in stelt. Als ik soms van Arnhem naar amsterdam moet rijden voor mijn werk ben ik eigenlijk na die rit al kapot, maar op vakantie als ik weet dat ik zo rond de 700km moet rijden lukt mij dit altijd uitstekend zonder vermoeid te zijn.
Wij vertrekken overigens niet te vroeg, zodat we uit geruster weggaan. Wij vertrekken rond 07.30-08.00uur en rijden door tot ongeveer 17.30-18.00 uur en dan is 700-750km erg goed te doen. Meer hoeven we ook niet aangezien onze ritten vaak max 1300km en we onderweg een keer overnachten erg leuk/fijn vinden. Kortom: voor ons is 700km super goed te doen, kan zelfs wel wat meer maar het is niet nodig (aangezien we altijd overnachten een keer onderweg) dus waarom zouden we meer gaan rijden dan 700-750km. Overigens zou ik er niet voor kiezen om te reizen met 2 overnachtingen, dan duurt de reis wel erg lang en zoals ik al zeg met 1 overnachting is het gewoon super goed te doen.


dabbertje antwoordt op 11 juni 2015:

Wij rijden nooit heel vroeg weg, dus veel kilometers op een dag zit er niet in. We halen meestal zo'n 400 km per dag. Als het mooi weer is, dan stoppen we eerder ook al zitten we nog maar op 250 km. Wat is er lekkerder dan op een camping met de voetjes in het gras te zitten, dus proberen we daar wat langer van te genieten. Regent het onophoudelijk, dan kan het zijn dat we doorrijden met de gebruikelijke pauzes en proberen indien mogelijk net zo lang door te rijden tot het droog is.

Dit is heerlijk relaxt en ik snap dat dat niet kan als je gereserveerd hebt, maar ook in het verleden zijn wij wel eens later aangekomen door omstandigheden op de weg. Ipv te stressen gewoon een belletje naar de camping en laten weten dat je een dagje of meer later bent. Nooit een probleem geweest. Ach en moet je dan voor die nacht betalen, so what, er zijn ergere dingen op de wereld 😉

Gr. Daphne


Janka antwoordt op 11 juni 2015:

Wat is er mis met het opdelen van de reis in 2 dagen van bijna gelijke afstand? Die finctieve 150 km van Bert zijn prima maar wanneer haal je de rest van bijvoorbeeld die 1300 km in als je maar 2 dagen er over wilt doen?
Is het ook niet een beetje afhankelijk van waar je woont?
En de duur van de vakantie is ook van belang.
Heb je 14 dagen dan wil men daar ook ten volle van profiteren.
Mensen uit het zuiden des lands hebben ook al een paar honderd km voorsprong op mensen uit het noorden. En dan de tijd van vertrek.
Wij komen altijd eerst Amsterdam tegen, dan Utrecht, dan Antwerpen en vervolgens Parijs. Na Parijs zijn er pas redelijke campings voorbij Orleans..
We stopten altijd zo'n 60 km boven Parijs na een 440 km rijden en een vertrek rond 10:00 uur in de ochtend. Aankomst ongeveer om 16:30 uur. Helaas is deze kleine camping niet meer beschikbaar dus moeten we een alternatief zoeken.
Maar wel Amsterdam rustig, Utrecht rustig maar met een beetje pech rond de middag in de soms hectische drukte bij Antwerpen.
We hebben dan ook besloten om voortaan de Liefkenshoektunnel te nemen. De dag erna rijden we 500 a 550 km en hebben we Parijs gehad in de ochtend.
Als er iemand dan toch slecht in zijn of haar vel zit wordt de reistijd anders verdeeld onder de bestuurders. Iets langer of iets korter sturen. En op die manier hoeven we ook niet die "150km" af te leggen maar komen we toch op een respectabele afstand. Ook de weersomstandigheden kunnen het beïnvloedden. Spoelt het uit de lucht en beiden zijn fris in hoofd en lijf dan kan er nog wel even verder gereden worden naar een camping verderop.


Louis antwoordt op 11 juni 2015:

Jullie zijn (wat het afwisselen tijdens het reizen betreft tenminste) een stelletje mazzelaars .
Als ik de caravan aanhaak, en daarna aan de rechterkant in de auto stap, kunnen we de hele vakantie verder gewoon thuis de was doen en douchen...


PieteR antwoordt op 11 juni 2015:

Beste Joost, ik ben inderdaad geen watje.
Het leuke van ouder worden is de ontdekking dat "uit je huis vluchten" lang niet gelijk is aan op vakantie gaan. Al die lange ritten heb ik al achter de rug, niet alleen privé, maar ook beroepsmatig.
Nog steeds ben ik in staat om eens goed te gaan zitten voor een ritje van 1500+ km, maar ik vind het domweg niet leuk meer. Nu gaan we voor de pauzes! 😉


Jeroen antwoordt op 12 juni 2015:

Zo'n 10-15 jaar geleden reden we (solo of met bagagewagen) nog wel eens in een keer naar zuid frankrijk (zo'n 1300-1400km). Vaak rond uur of 20:00 uur vertrekken en dan volgende dag tegen 11:00 uur op de camping. Terug deden we dit dan ook. Achteraf denk ik wat een gekkenwerk 😉. Kompleet uitgeput midden in de nacht thuis komen, kinderen die jengelen, hond uit z'n doen. Na een paar jaar besloten dat we dit niet meer doen, het is tenslotte vakantie!

Met caravan wisselt het sterk. Paar jaar terug naar het noorden van het zwarte woud gereden (bij ons vandaan ca 750km). Lukte in een dag maar door drukte op de Duitse snelweg was het eigenlijk te ver voor een dag voor ons op dat moment. Hartstikke moe kwamen we aan.

Vorig jaar de dag na Hemelvaart naar Bourg d'Oisant. vertrek begin van de ochtend 8:00 uur)Planning was ergens ter hoogte van langres te overnachten (ca 650 km). De reis verliep zo voorspoedig door weinig verkeer op de weg goede conditie (waren op weg naar evenement Alpe d'HuZes) en uiteindelijk op ons gemak tot voorbij beaune gereden ca 850 km. Op de terugweg lukte het maar om ca 400km te rijden. Moe van het evenement, druk op de weg etc. De volgende dag lukte het wel weer prima om de resterende 700 km te rijden.

Wij (40 en 46 jaar) rijden om en om en als we merken dat de vermoeidheid gaat toeslaan zoeken we een overnachtingsplek. Het is en blijft tenslotte vakantie!

Zijn we dan watjes? Nee hoor, we vinden veilig rijden en aankomen veel belangrijker! We rijden zover als voor die dag verantwoord is.


johan antwoordt op 12 juni 2015:

Ik ben tijdens mijn vakantie een watje.
Ik kan immers veel druk hebben, ben erg plooibaar, pas me makkelijk aan aan de ruimte die ik inneem, verdeel druk op druk plekken, inzetbaar op veel plekken, en vies, dan de gebruikte spullen weggooien.
Oja, mijn vrouw vindt me ook een watje, die gebruikt me altijd in voor het insmeren van haar rug.
Kortom, op vakantie ben ik, met instemming, een watje.
En vakantie begint voor de deur bij het van stal halen van de caravan.

En nog een Oja, afhankelijk van de wind zie ik wel hoever ik me mee laat voeren.


Lars antwoordt op 13 juni 2015:

Er moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met mensen die maar max 3 weken vrij kunnen krijgen in de zomer. Je gaat dan niet een reis van 1100-1200km in 3 dagen doen, tenminste wij zouden dat niet snel doen. Je bent dan al 6 dagen in totaal onderweg.
Als wij in de ochtend vertrekken rond 07.00/08.00uur kunnen wij met gemak 700km halen.


Frits antwoordt op 13 juni 2015:

Ik heb een pesthekel aan files en jengelende kinderen achterin.
Na van alles al geprobeerd te hebben, bevalt het volgende ons prima om naar Spanje en/of Zuid Frankrijk te rijden.

Wij rijden 's middags omstreeks 17.00 weg uit Rotterdam.
Wij missen dan de files van Antwerpen, Brussel, Luxemburg (tanken) en Metz.
Rond middernacht zetten we de auto met caravan neer op de grote parkeerplaats van Dijon-Brogan en gaan slapen.
Er is daar een speciaal VEILIG gedeelte voor caravans en campers.
Je kan er zelfs douchen.
's Ochtends gaan we weer rijden en in de namiddag zijn we dan in Frejus.

Zo zijn we binnen 24 uur op de plaats van bestemming.
ZONDER files - ZONDER stress - ZONDER koperen ploert - ZONDER jengelende kids achterin.
En ...... met voldoende nachtrust.


@Eric antwoordt op 13 juni 2015:

Om 17.00 weg uit Rotterdam en dan de files in Antwerpen en in Brussel missen?
Da's knap, ga je dan op zaterdag weg?


J.nl antwoordt op 14 juni 2015:

Als parttime int. koerier rijd ik wel eens meer dan 2000km aan 1 stuk.(met af en toe een koffie/benenstrek pauze.) Velen beschouwen dit als gekkenwerk, maar zolang je niet moe bent is het te doen.
Als ik wel moe of minder allert begin te worden dan stop ik direct om te rusten.
Dit jaar ga ik voor 't eerst naar Spanje met een caravan. Ik ben van plan op dag 1 tot Toulouse te rijden en dag 2 wat rustiger aan tot aan de bestemming. Het is tenslotte vakantie en dat begint al bij de reis. Ik heb alleen geen zin om eindeloos dagen te gaan verdoen met reizen. Die zit ik liever op een terrasje, onder een palmboom, in de zon, met een ijskoud biertje :D


TheoS antwoordt op 14 juni 2015:

Meer dan 2000 km aan een stuk, sommigen vinden dit gekkenwerk!

Inderdaad gekkenwerk. Je zegt dat als je moe of minder alert begint te worden, je stopt om te rusten. Is niet het probleem van het minder alert worden, dat je daar onvoldoende alert op bent? We kunnen ons erop trainen om niet te voelen dat we moe of minder alert zijn, terwijl we het wel zijn.
Ik vind dit naast gekkenwerk ook onverantwoord.


J.nl antwoordt op 14 juni 2015:

Goed uitgerust op pad gaan is essentieel. Ik merk het altijd heel goed. Veelal sávonds rond 23u weg, waarvoor geslapen. s'ochtends rond 4/5u merk ik vaak of ik moe ben of niet. Eventueel 3 kwartier even ogen dicht maakt het dat je weer verantwoord verder kunt. Naarmate de dag verloopt word ik vaak juist eerder energieker dan moe. Ik denk dat het ieder voor zich is en je draagt zelf de verantwoordelijk om veilig op de weg te zitten.
In dit geval gaat 't om vakantie, niet om werk. Ik zou dan ook kilometers willen maken, maar op een wat relaxtere manier. Zo weinig mogelijk vakantiedagen verdoen aan reizen, maar ook niet alles in 24u proberen te doen.


dabbertje antwoordt op 14 juni 2015:

>>De vakantie begint al bij de reis......ik zit liever op een terrasje dan m'n tijd verdoen aan eindeloos reizen <<

Hmmm, spreek je jezelf nu niet tegen?

Ook tijdens het "eindeloos" reizen kun je in de zon op een terrasje met een koud pilsje zitten. In een andere omgeving dan waar je de rest van de 3 weken wil doorbrengen, maar dat moet een avonturier die de reis als vakantie ziet toch aanspreken 😉


J.nl antwoordt op 14 juni 2015:

Lol ja dabbertje. 3weken zelfde plek wordt het sowieso niet. Ik denk dat wel duidelijk is wat ik bedoel: De reis is ook al vakantie, zeker. Mooi kilometertjes maken zonder jezelf helemaal leeg te rijden. Maar 3,4 of 5 dagen trekken naar 't zuiden vind ik tijd verdoen. dat x2 en de helft van je vakantie heb je gereisd...


Lars antwoordt op 14 juni 2015:

Helemaal eens, de vakantie begint zodra we de deur achter ons dicht doen maar we reizen 1200-1300km wel af met 1 overnachting en echt niet meer...mochten we de tijd hebben om het met meerdere overnachtingen te doen zou ik het nog niet doen, dat is juist geen vakantie voor ons.


Theo antwoordt op 14 juni 2015:

Spijtig dat voor de koerierdiensten de rij en rusttijden nog geen feit zijn. 2000km à 100km/h is 20h na elkaar achter het stuur. Dit is ONVERANTWOORD voor elk normaal individu. Je kan je concentratie NOOIT 20h vast houden. Europa staat niet eens toe dat je langer dan 11h per dag werkt (tenzij enkele specifiek genoemde uitzonderingen). Maximaal 50h/week.

Naar mijn mening moet er een tachograaf staan in ELK bedrijfsmatig ingeschreven voertuig. Ik dacht dat dit zelfs verplicht was op elk bedrijfsvoertuig met uitzondering van enkele specifieke toepassingen. Ik heb alleszins een papier getekend dat mijn Ranger niet voor bedrijfsdoeleinden wordt gebruikt. Waardoor ik geen tacho plicht heb.


John antwoordt op 14 juni 2015:

Theo, ik lees nergens dat de koerier dit met aanhanger rijd. Ook ik heb regelmatig 1900 km achter me gelaten in 14 uur. SOLO. Met caravan rijd ik 1400 km in 15 uur. S'avonds rond 08.00 uur weg en de nacht door. Kinderen met hun speelgoed en slaap onderweg, zittend in de gordels. Kussentjes en een opgerolde slaapzak tussen hun in zorgt voor een comfortabele rit. Ze slapen zelfs langer dan thuis😉 Let wel, snachts rijden is niet voor iedereen, en ik ga s'middags wel een paar uur slapen. Met rond de 75-80.000km per jaar kan dat ritje er ook wel bij. Voor mij is het ontspanning en kom niet moe of afgepeigerd aan.


Ben antwoordt op 14 juni 2015:

Er zitten hier op dit forum heel veel mensen met een dikke duim!!
Of niet John?...😉


Theo antwoordt op 14 juni 2015:

John, ik heb jaren aan een stuk trajecten gereden van ruim 300km waarvan het grootste deel op de snelweg. Zelfs grote delen Duitsland. Om dit in 2 uur af te leggen moest ik gekke dingen doen. 200km/h was nooit ver weg. Je bent jong en je doet het gewoon.

1900km in 14uren is alleen weggelegd voor gekken en wegpiraten. >135km/h gemiddeld over het aantal stops en rusttijden zullen we dan maar zwijgen. Ik denk niet dat daar een tekening bij hoeft. In Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland mag je deze snelheid niet eens rijden.

Gisteren ben ik op en af gereden naar Holwerd. Geen verkeersproblemen. Solo auto. Snelheidsbeperkingen gerespecteerd zoals het hoort. 700km op de teller. Gemiddelde snelheid exclusief stops 97km/h. Om dit met 50% te verhogen zie ik echt niet zitten.

Mijn auto is net 2 maanden oud en heeft ondertussen >6000km op de teller. Je kan me dus bezwaarlijk een gelegenheidsrijder noemen.

Van een koerier verwacht ik dat hij op stap is met een bestelwagen en zich beroepsmatig houdt aan rij en rusttijden. In de realiteit zie ik vaak een laagvliegende witte bestelwagen, waar snelheidsbeperkingen lucht voor is en de rij en rusttijden een probleem voor watjes. Daarom ook dat ze procentueel veel meer betrokken zijn bij aanrijdingen dan de rest van de weggebruikers. En daar zijn onderzoeken naartoe gebeurd.

John, ik heb 20 jaar nachtarbeid gedaan, kom me dus niet vertellen welke gevolgen dit heeft voor je lichaam. Voor je vragen stelt bij de lange trajecten en de nachtarbeid, ik was 9 jaar lang bakker in Duitsland.


Louis antwoordt op 14 juni 2015:

Ik weet niet hoe het met anderen is, maar mijn accu wil nogal eens van lading verschillen.
Zo heb ik dagen die wel "30 uur" kunnen duren voor vermoeidheid optreed, en bij een slechte is 10 al te lang.
Gewoonte traint, maar luister naar de indicaties.., of dat nu na 100 0f 1000 km is.
Het is het niet waard om je gezin te versjachrijnen of de vernieling in te rijden.


PieteR antwoordt op 15 juni 2015:

Iemand schreef iets over een dikke duim, maar als ik alles zo eens lees, groeit niet alleen de duim, maar zelfs menige arm naarmate de draad vordert.
Niet degenen, die zich aan verstandige rijtijden en gemiddelden houden zijn hier de watjes, denk ik dan maar...


J.nl antwoordt op 15 juni 2015:

Theo, wat voor de een onverantwoord is, kan voor een ander wel verantwoord zijn. Verder gebemoei uit Brussel is daar niet voor nodig. Voor iedere 4 uur staat een kwartier pauze. Pauzeren kun je naar eigen inzicht meer of langer doen. Meer dan 2000 km is zo prima en veilig haalbaar. Mocht je het niet trekken of je moet nog verder dan pak je een hotel.

Wat wel gevaarlijk is zijn die jekko's uit Polen die letterlijk in hun koeriersbusjes leven en non-stop op de weg zitten. Die willen nog wel eens 48+ aan uren maken. Om ook nog maar niet te spreken over de rijkwaliteiten van chauffeurs uit 't oostblok.

Goed, de discussie lijkt een andere kant op te gaan. Ik heb dit jaar m'n eerste caravan gekocht en het wordt m'n eerste eigen trip naar 't zuiden met caravan. Op dag 1 wil ik Toulouse halen, iets meer dan 1100km. Ik verwacht dit in 14/15uur te doen. Lijkt me goed te doen met vriendin die als back-up chauffeur kan dienen😉

Zo'n trip kun je ook wel op gaan splitsen in 2 of 3 dagen, maar dat betekend 1 of 2 dagen minder op je zonnige vakantiebestemming. + je voorkomt dat je heel je hebben en houwen moet gaan installeren en de-installeren op een inferieur campinkje langs de snelweg. Dat vind ik zonde van de tijd en word ik moe van.


TheoS antwoordt op 15 juni 2015:

Het kan inderdaad zo zijn dat wat voor de een verantwoord is, voor de ander niet verantwoord is. We zijn echter niet of moeilijk in staat om dat voor ons zelf te beoordelen. Ons eigen belang, zelfoverschatting, eigen (on!)wijsheden e.d. benevelen ons te veel om tot een goed oordeel te komen.
Aan de eigen conclusie dat het voor je zelf verantwoord is, valt heel veel af te dingen.


John antwoordt op 15 juni 2015:

Kijk, en dan word er gewezen met het vingertje door een paar, voordat men alle feiten helemaal kent.
Het grootste gedeelte rijd ik s,nachts waarbij, met name Duitsland en Denemarken, lekker rustig is en men door kan kachelen. Kruissnelheid rond de 180-200km/h op de snelweg. Of het nu mag of niet😉 Geen dikke duim, zware rechtervoet!


fransvb antwoordt op 15 juni 2015:

Met de caravan?


Reinier antwoordt op 15 juni 2015:

Het lijkt de 24h van Le Mans wel!


Ben antwoordt op 15 juni 2015:

John,goed bezig!...


RobD antwoordt op 15 juni 2015:

Le Mans was geweldig en het VAG concern kan trots zijn, 6 auto,s bij de eerste 7.
Wil het wel eens zien met een c/van erachter😉


Johan antwoordt op 15 juni 2015:

Tja, goed bezig, of ik rij gemiddeld 150km/h.
Of met caravan gemiddeld 110-12-km/h.
Of gewoon, vakantie begint voor de deur en rij gemiddeld een 90 a 100km/h.
Ik zou er van alles over kunnen zeggen, heb ik ook al wel gedaan.
Mijn mening is gebaseerd op eigen ervaringen, en ervaringen die ik hoor uit vrienden en kennissen kring, camping genoten.
Maar ook wat scherp gekleurd na jaren lid zijn van de Vereniging van Verkeersslachtoffers.
En dan zowel "daders" als "slachtoffers" kennen en gehoord te hebben.

Ik wens iedereen een veilige rit, veilige en mooie vakantie.
En bovenal geen confrontatie met zelfoverschatting, en/of geen voertuig beheersing meer, van jezelf en/of anderen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker