Caravantrekker.nl

Reservewiel

Kip vraagt op 19 juni 2015:

Hr,
Graag uw mening moet je nog een reserve wiel meeslepen
Afgelopen 28 jaar nooit nodig gehad,auto's hebben bijna geen reservewiel meer standaard.En waarom wel z'n wiel voor de caravan meeslepen.Vrachtautos hebben vaak ook geen wiel meer mee.
Kwalitatief goede banden krijgen geen klapbanden.
Rij nu al een aantal jaren rond met draadloosbandenspanningscontrole systeem wat op auto's verplicht wordt 2016?
Hier zie je een lekkage vroegtijdig.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Stef antwoordt op 19 juni 2015:

Dat een vrachtauto geen reservewiel meer meesleept komt , omdat de chauffeur zelf toch geen band meer verwisselt langs de (snel)weg.
Er wordt een baan afgezet , laat het bandenbedrijf komen en zij verwisselen de band/wiel.
Bij een caravan / personenauto is het nog steeds heel goed mogelijk om zelf het wiel te verwisselen. Zeker voor de caravan is het nog steeds aan te bevelen om een extra wiel mee te nemen, ondanks dat je een spanningscontrolesijsteem heb, kan je er vanuit gaan dat je meestal de band finaal kapot rijdt bij de caravan/aanhanger.
Je zal ook altijd zien , dat wanneer je een lekke band krijgt , dit altijd op de meest ongelukkige plek of tijdstip gebeurt. Zeker ook in het buitenland is het prettig als je weer snel kan gaan rijden als het je overkomt en niet eerst op zoek moet naar een bandje. Zeker ook met vouwwagens met een kleine afwijkende maat band.

Mvg
Stef


Janka antwoordt op 19 juni 2015:

U begint al negatief met "moeten meeslepen". Nou dat "meeslepen" valt best mee als het wiel of onder de caravan of in de disselbak vervoerd wordt.
Klapbanden? Banden klappen bijna niet meer, als ze stuk gaan dan is dat meestal als gevolg van een te lage bandenspanning in combinatie met een te hoge snelheid. En dan worden ze meestal aan flarden gereden.
Vrachtauto's weet ik niet zeker. Aan de andere kant, hoe komen ze eigenlijk weer aan het rijden na een lekke band aan flarden gereden te hebben?
Komt er hulp van hun organisatie of regelen ze het zelf ter plekke?
Wij hebben 1x een kwalitatief goede 4 jaar oude caravanband met de juiste bandenspanning aan flarden gereden door een voorwerp op de weg en waren maar wat blij met de reserveband die keurig door de ADAC werd geplaatst. Dus voor ons wel een reserveband mee. En zeker geen spuitbus want als de band al zover stuk is heb je daar helemaal niets meer aan.
Dat systeem zal als het er komt alleen voor nieuwe auto's zijn en dus niet voor bestaande. Nu zijn er dacht ik ook al andere systemen in de handel om leeglopen aan te geven.


Michiel antwoordt op 19 juni 2015:

Tweede helft jaren 60 ging ik met drie anderen in een oude eend naar Marokko. We waren goed voorbereid, we hadden twee reservewielen bij ons. Tja, en toen kregen we in België drie lekke banden.

Toen hadden ze nog binnenbanden en we hadden bandenlichters een pomp en plakkers bij ons. Dus die derde lekke band konden we zelf ter plekke verhelpen.

Dat is historie. Je kunt zelf geen band meer plakken en lekke banden zijn een zeldzaamheid geworden. Ik heb met de caravan nog nooit een lekke band gehad.

Toch is er geen haar op mijn hoofd die er aan denkt zonder reservewiel voor de caravan op stap te gaan. Als ik dan toch een lekke band krijg dan sta ik mooi. Het is ook niet ondenkbaar dat de velg beschadigt en onbruikbaar wordt en vindt dan in den vreemde maar eens een 13" velg voor een 25 jaar oude Home Car.

Nee, dank je wel, ik "sleep" wel een extra wieltje mee.

MV


fransvb antwoordt op 19 juni 2015:

laatste jaar met mijn auto al 2 keer een lekke band gehad.
! keer zag ik het bij het verwisselen van zomer naar winterband en vorige week stond ik ergens geparkeerd waarbij het me opviel dat ik een lekke band had.
Bovendien heb ik waarschijnlijk langere tijd met een niet helemaal lekke band doorgereden. Schatting is 200 km.
ANWB of te wel Opel assistance heeft keurig het wiel verwisseld. In beide gevallen een spijker in het loopvlak.
De banden firma heeft de band van de velg gehaald en de binnenkant gecontroleerd.
Was maar wat blij met de reserveband.


Ben antwoordt op 19 juni 2015:

Ik zou als ik jouw was altijd een reserve wiel meenemen kip.
En wat ik doe is het reserve wiel van de cv ook in de kofferbak van de personenwagen als ook het benodigde gereedschap en dergelijke.
Scheelt je weer ongeveer 10 kilo aan je cv maar belangrijker is dat je nu niet op de vluchtstrook onder je cv hoeft te kruipen om je wiel te pakken.
Zo snel en veilig mogelijk je wiel wisselen!!


Louis antwoordt op 19 juni 2015:

U vraagt om de mening van anderen.
Wat mij betreft : Geen thuiskomers, geen spuitbussen, geen hopen dat ik het waarschijnlijk toch niet nodig zal hebben, maar gewoon voor auto én caravan een goed reservewiel.(mét de juiste bouten/moeren!)
Daarbij goed krikwerk, en thuis uitgeprobeerd zodat ik niet voor irritante en totaal onnodige verassingen kom te staan.


@Eric antwoordt op 19 juni 2015:

Zonder aarzelen: altijd een reservewiel, minimaal een thuiskomer.
Ik bestel altijd een reservewiel mee als het niet standaard geleverd wordt bij een auto.


dabbertje antwoordt op 19 juni 2015:

Je ziet ze wel eens, die beteuterde gezichten als heel de straat in de postcodeloterij wint. Loten net opgezegd.... :(

Zeul je "lot" lekker mee, hopelijk win je nooit 😉

Gr. Daphne


Theo antwoordt op 20 juni 2015:

In 40 jaar geen brandverzekering nodig gehad. Zeg ik deze nu op?

Auto's uit het wat duurdere segment hebben tegenwoordig runflat tyres. Kan je nog een beperkt aantal km met een beperkte snelheid rijden. Bestaat dit al caravans?

Ga ik met mijn huidige wagen bij de officiële dealer op onderhoud, dan heb ik automatisch bijstand van de wegenwacht. Heb je dan een populaire bandenmaat, dan heeft hij wel snel een andere band voor je.

Vrachtwagens doen gewoon beroep op een bandenspecialist en betalen met DKV. De moeren van deze wielen krijg je nog amper los zonder speciaal gereedschap.


Michiel antwoordt op 20 juni 2015:

Ik leg het reservewiel van de caravan ook achter in de auto.

1) Het scheelt inderdaad 10 kilo op het krappe laadvermogen van de caravan.

2) Als ik het reservewiel op de daartoe bestemde plek onder aan de caravan monteer heb ik ca 5 cm minder grondspeling. Met al die agressieve drempels tegenwoordig kan ik die eigenlijk niet missen. Mijn caravan is van 1978, vóór de verdrempeling...

3) Een caravan hoeft geen reservewiel te hebben, maar als er wel een is, moet die aan alle voorschriften voldoen. Ik promoveer bij een bandenvernieuwing meestal de beste van het oude stel tot reserveband. Die vind ik dan nog best goed genoeg om rustig naar de dichtstbijzijnde garage te rijden. Krijg ik controle en hangt ie onder de caravan, dan zou oom agent daar een punt van kunnen maken. Ligt ie in de auto, dan heb ik gewoon een oud wiel in de auto liggen...

MV


Ton Groenendijk antwoordt op 21 juni 2015:

Elders op dit forum circuleert een draadje (zeg maar kabel) over het gebruik van krikken. dat zou er niet zijn als er nooit lekke banden waren. En ja, wie alleen maar naar een camping in NL. rijdt en dat één keer per jaar doet, zal er niet om malen dat-ie eens in de zo veel jaren een bandenbedrijf moet bellen om hem van de snelweg te slepen. Maar wie serieus reist weet dat een lekke band altijd op een plek komt die geografisch gezien het verst van de bewoonde wereld is. En dan zijn er nog een paar factoren:
1. Het is écht gevaarlijk om je caravan op een achteras te hangen waar een thuiskomertje op zit.
2. caravanbanden zijn soms niet de meest gangbare maten. In het buitenland twee dagen wachten tot de bandenboer z'n bestelling binnen krijgt...
3. Waar krijg je lekke banden: In het parque nacional de Aigues Tortes (E)(auto), op de snelweg bij Mende (dat stuk met een vluchtstrook van 1 meter breed.) (caravan), Ergens tussen Coober Pedy en Ayers Rock. (Aus)(vouwwagen) een stuk van 600 km zonder bebouwing. Maar nog nooit tussen Zoetermeer en den Haag.
Vrachtauto's hebben geen reservewiel meer in NL., maar nog wel degelijk in andere landen. Bovendien hebben bijna alle bedrijven een contract met de bandenfirma's en dat is goedkoper dan de aanschaf van een wiel (of meerdere ivm de maatvoering)
Tja, eigenlijk zeg ik nu wat al die anderen al voor mij zeiden. En ja, dat draadloosbandenspanningscontrolesysteem (3 x woordwaarde). Moet u ook de zaak altijd resetten bij de overgang van zomer- naar winterbanden? Hoe betrouwbaar is zo'n systeem eigenlijk? En helpen tegen schroeven en spijkers doet zo'n systeem ook niet. Net zo min als een spuitbusje bij een scheur(tje) van meer dan een cm. En weet dat de ingespoten band niet meer bruikbaar is en niet meer blijvend te repareren.
Neen, in plaats van het oliepeilen bij het rij-examen, zou het wisselen van een wiel onderdeel van het examen moeten zijn.


Frans antwoordt op 21 juni 2015:

Evenals TS zie ik nauwelijks risico in het rijden zonder reservewiel in combinatie met een bandenspanningscontrolesysteem. Een maand geleden kreeg ik luchtverlies op een autowiel. Na het op spanning brengen opnieuw luchtverlies. Na een paar dagen naar een bandenbedrijf, spijker bij de band zonder demontage verwisselt voor een plug en voor €15 weer buiten.
De enige reden om met een caravanwiel anders om te gaan is de reden die boven werd aangegeven namelijk de afwezigheid van bandenbedrijven; voor gebruik in Nederland zie ik de noodzaak van een reservewiel ook niet. In het buitenland is het een geruststellend idee.
Voorwaarde is wel dat je het spanningsverlies constateert. Verder is de marginale reserve van de vaak gemonteerde banden, of erger nog de overbelaste te zwakke banden, vragen om problemen als de spanning tijdelijk is verlaagd door een lekkage. De belangrijkste oorzaak van de slechte reputatie van caravanbanden is dat ze in de showroom al onderbemeten zijn.


j.b. antwoordt op 21 juni 2015:

Kan ik helpen??? Geen reservewiel aanwezig? En toch een lekke band! Dan rij ik lekker door. Doei.


Gerrie antwoordt op 21 juni 2015:

FRans, ik dacht dat het plaatsen van een plug al een hele tijd niet meer toegestaan was en dat men de band nu aan de binnenkant dient te repareren middels een plakker.


Theo antwoordt op 21 juni 2015:

Repareren met een plug van binnen uit is volgens mij nog steeds toegestaan. Het wordt nog legio toegepast door garages en autobanden bedrijven. Kits zijn ook nog steeds te koop. Er wordt ook vulcanisatielijm gebruikt. De rubber van de banden en deze van de plug versmelten zo.

Door iemand met kennis uitgevoerd zie ik geen enkel probleem.


ruud antwoordt op 22 juni 2015:

reserve wiel meenemen? de kans op een kapotte vorruit is groter dan een lekke band. nemen jullie dan ook een vervangende voorruit mee?


Michiel antwoordt op 22 juni 2015:

Is deat zo? Dat de kans op een kapotte voorruit groter is dan de kans op een lekke band? Kun je dat onderbouwen? Het strookt in elk geval niet met mijn ervaring. Ik heb wel eens een steentje op de voorruit gehad, maar nooit zo'n erge beschadiging dat ik niet verder kon rijden.

MV


Andreas-NL antwoordt op 22 juni 2015:

over die reparatie met een plug: 2 weken terug een lekke band gehad en bij de garage gesproken over een "plug"-reparatie. Deden ze niet (meer). Gaven de voorkeur aan plakken omdat pluggen minder betrouwbaar zou zijn. Voor wat het waard is.


Frans antwoordt op 22 juni 2015:

De techniek die bij mij is toegepast is een combinatie van plug en inwendig vulcanisatielijm zoals @Theo aangaf.
Waar het in de hele discussie op aan komt is n.m.m. het tijdig detecteren van spanningsverlies, zodat je een klapband voor bent.


Gerrie antwoordt op 22 juni 2015:

Het lijkt nu in mijn beleving of een klapband alleen ontstaat door spanningsverlies. Dit lijkt mij niet geheel correct. In een ver verleden vrachtwagenchauffeur geweest en wel eens een klapband meegemaakt. Dit is een enorme explosie waarbij een 8 bar. in één keer vrij komt. Zou het gaan om een langzaam leeggelopen band dan zou de explosie in mijn beleving een stuk minder zijn. Ik denk dat inwendige schade aan het karkas een meer voor de hand liggende oorzaak is. Schade die veroorzaakt wordt door leeftijd, het meepikken van een trottoirband, etc. Tuurlijk zal het langzaam leeg lopen van een band ook van invloed zijn. Maar was hij maar leeggelopen dan zou de explosie ook niet zo een schade veroorzaken.


Frans antwoordt op 22 juni 2015:

Het ‘klappen’ van de band is het plotseling wegvallen van het draagvermogen doordat het karkas bezwijkt. Het lijkt mij in bijna alle gevallen veroorzaakt te worden door oververhitting als gevolg van te lage spanning die te laat wordt gedetecteerd (bijvoorbeeld door een ingereden spijker), maar je hebt gelijk als je stelt dat ook door een karkasbreuk het draagvermogen zodanig vermindert dat zonder spanningsverlies de band kan bezwijken. Behalve een spanningscontrole is dus ook een temperatuurdetector nuttig. Zonder vooraankondiging gaat een gezonde en goed bemeten band niet stuk.


John antwoordt op 23 juni 2015:

Ik bezit een nieuwe Audi A6 met i-TPMS (bandenspanning) sensoren, volgens mij meten die echter niet de temperatuur van de banden... maar dat maakt voor mijn ervaringen ook niets uit.

Ik heb nu één keer een klapband met de auto en één keer een klapband met de caravan binnen een jaar tijd gekregen door "rondslingerende" stukken metaal (respectievelijk een stalen leiding en een stuk hoekijzer). Tot twee keer toe een scheur in de zijkant van de band. Vanwege de duisternis heb ik slechts één keer het stuk ijzer zien liggen maar kon het helaas niet ontwijken in verband met verkeersdrukte en situatie ter plaatse. U begrijpt dat geen sensor mij vooraf waarschuwde. Ongelukkigerwijs sta je dan om 05.30u in het buitenland in "the middle of nowhere" en helaas ook nog eens in het donker te kijken. Ik was maar wat blij met mijn reservewiel(en). Toeval? misschien... Of het nog eens gebeurt? Waarschijnlijk niet. Een volwaardig reservewiel voor auto én caravan is voor mij persoonlijk geen discussiepunt.

Je kunt niet alle risico's uitsluiten en dat moet je soms ook niet willen (ik heb geen 6 reservewielen en een extra auto en/of caravan bij me). Maar je kunt wel enigszins voorbereid zijn. Doe uw voordeel met mijn verhaal, maar blijf vooral uw eigen mening houden.

Met vriendelijke groet,

John


Louis antwoordt op 23 juni 2015:

En zo geef je indirect aan dat ook het "flinke doorknallen" 's nachts op zelfs een bijna lege weg z'n risico's kent.
(Ik beweer niet dat dit bij jouw in je voorbeelden het geval was natuurlijk, maar meer over hard rijden 's nachts in het algemeen buiten het zichtbereik van je koplampen)
Ik zelf doe dat toch liever gewoon overdag zodat ik in ieder geval zie waar ik op af steven.
Maar goed...ander onderwerp .


Janka antwoordt op 23 juni 2015:

Ben ik nou de enige die van mening is dat het woord "klapband" te pas en te onpas en door elkaar heen wordt gebruikt, zelfs als er sprake is van een "gewone" lekke band die zonder eerst een knal gehoord te hebben aan flarden is gereden?


John antwoordt op 23 juni 2015:

@ Louis; inderdaad in een bochtje met zo'n 45 km/u is niet wat ik doorknallen noem 😉

@ Janka: Ik weet niet of het op mijn stukje sloeg maar ik voel me wel enigszins aangesproken vandaar mijn reactie.
Een oorverdovende knal (2x), een scheur van zo'n 4 tot 10 centimeter en direct op je velg staan (plus wat bijkomende plaatschade) noem ik een "klapband" en geen gewone lekke band.

Voor de volledigheid verwijs ik ook graag naar de definitie van klapband die de "dikke van Dale" eraan geeft:
klap·band (de; m; meervoud: klapbanden)
1 auto- of motorband die tijdens het rijden met een klap scheurt. (en ja, er staat niet bij dat je ergens overheen gereden moet zijn).


John


Janka antwoordt op 23 juni 2015:

@John, nee dat was niet nav uw ervaring.
Het ging mij erom dat een lekke band die stuk gereden is door bijvoorbeeld een te lage bandenspanning tegenwoordig ook al een klapband wordt genoemd terwijl er geen sprake was van een knal.
En die te lage bandenspanning kan natuurlijk laag zijn door een lek maar ook door eigen onkunde/onwetendheid.
Bijna iedereen die wel eens een lekke band van de caravan heeft gehad noemde het achteraf een klapband.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 juni 2015:

Door lage bandenspanning neemt de warmte van de band toe waardoor die kan 'klappen'. Dus een klapband 😉


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker