Eerebout Michel vraagt op 11 augustus 2015:
Vorig jaar is mijn rechterwiel van mijn adria caravan bouwjaar 1990 volledig losgekomen van de caravan.Een groot geluk dat dit is gebeurd aan zeer lage snelheid.Daarbij werd vastgesteld dat de wielmoer er nog opzat,maar dat de buitenste conische lager volledig stuk was(lagertonnetjes allemaal verdwenen.Lagers en remmen aan beide kanten laten vervangen door caravan dealer.Nu 1 jaar later terug speling aan rechterwiel vastgesteld.Vraag1:kan een wiel zomaar volledig loskomen.Vraag2:wat kan ik doen om dit niet meer te moeten meemaken.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 augustus 2015:
Heeft de caravan relatief kort ervoor een onderhoudsbeurt gehad?
Michel antwoordt op 11 augustus 2015:
1 jaar voordien remmen laten bijstellen.
Rob N antwoordt op 11 augustus 2015:
Meteen terug gaan naar de dealer (bon mee) en het voorval nogmaals uitleggen en hem voor een oplossing laten zorgen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 augustus 2015:
Ik kan nu niet je dealer de schuld geven, maar het zal niet de eerste keer zijn dat een wiel van de caravan loopt na een onderhoudsbeurt.
Louis antwoordt op 11 augustus 2015:
Conische wiellagers écht schoon (zodat ze niet versneld slijten en er dus na korte tijd weer speling ontstaat) én goed afgesteld (niet te krap en niet te ruim) monteren blijkt voor steeds meer mensen/bedrijven een probleem.
(En dat probleem gaat door het onderwaarderen/scholen van handwerklieden alleen nog maar groter worden)
Wanneer het wel goed gebeurd...schoon wiellager vet is gebruikt, de borgkraag over de stelmoer is geplaatst inclusief splitpen tegen loslopen, ontstaat zo'n probleem normaal gesproken zeker niet.
Een paar zandkorreltjes in vet en lagers kunnen al het funeste begin van het einde zijn.
(Even er van uitgaand dat de aspen zelf niet krom is geraakt waardoor een wringende overbelasting op de lagers is ontstaan, of u met "bergremmen" de zaak heeft oververhit)
Maar ook dit zou gezien moeten zijn.
Dus als u dit niet meer wilt meemaken zult u naar een bedrijf moeten zoeken waar nog fatsoenlijk vakwerk geleverd kan worden.
Quirien antwoordt op 11 augustus 2015:
Tja Louis, en daar is de ene monteur de andere nog niet.
En het moest eigenlijk niet mogen na een beurt, maar ik draai de wielen soms af en toe omhoog na een rit en controleer op speling of op er verdachte geluiden zijn.
Debouncer antwoordt op 11 augustus 2015:
Zelf ook meegemaakt. Volgens mij is er maar een reden: lager alleen maar gecontroleerd door te luisteren of het lager te horen was en aan het wiel op speling te controleren. Waarschijnlijk heeft lageronderhoud wel op de bon gestaan. Oplichting dus. Nooit meer naar die dealer gaan, want het zal steeds erger worden.
Kees antwoordt op 11 augustus 2015:
Lagers moeten los om de remmen te inspecteren/servicen.
Bij het opnieuw monteren en afstellen gaat het pas mis.
Niet vreemd dat het dan recent na het onderhoud opeens misgaat met de lagers.
Had men eraf gebleven had er waarschijnlijk niets aan de hand geweest. 😉
Louis antwoordt op 11 augustus 2015:
Klopt Kees .
Helaas is al enige tientallen jaren praktisch vakmanschap en kwaliteit ondergeschikt gemaakt aan de theoretische "toetsenbordisteneconomie".
Ouderen met ervaring en verantwoordelijkheidsgevoel zijn (weer eens) te duur, worden verplicht wat minder serieus te werken, betweterig, en voelen zich vaak nog verplicht " waar voor het klantgeld" te leveren.
Dit laatste wordt helaas niet meer op prijs gesteld.
De zaak "verknallen" onder dekking van de naam van een branchevereniging, plus een gepeperde rekening en men is dit zakelijk acceptabel gaan vinden.
Helaas....
bleekie antwoordt op 12 augustus 2015:
De wiellagers van een Alko chassis hebben geen conische maar radiale lagers. Deze zijn niet nastelbaar en worden opgesloten met een ring en bout. Heb zelf een ongeluk gehad doordat de speling van het lager zo groot werd dat het wiel blokkeerde. Vervangen van dit soort lagers moet zorgvuldig en met het juiste gereedschap gebeuren. Helaas wordt nu nog teveel met een hamer gewerkt.
Debouncer antwoordt op 12 augustus 2015:
Oudere Alko-chassis, hebben wel degelijk conische lagers. Gezien de leeftijd van de caravan, gaat het hier waarschijnlijk ook nog om een in licentie gemaakt chassis. (Alko chassis in Joegoslavie gemaakt.
Sjef Bertens antwoordt op 13 augustus 2015:
Hoi Michel
Als je wilt voorkomen dat het wiel er helemaal af loopt moet je de constructie gebruiken welke in het verleden vaak toegepast werd bij de voorwielen van de auto's.
Hier wordt voor de stelmoer een afsluitring gemonteerd van ongeveer 5 mm. dik met een buitendiameter die groter is als de buitenste lagerring.
Deze afsluitring geeft een betere afsluiting voor binnendringend vuil en kan er het wiel nooit af zonder de stelmoer te verwijderen.
Kees antwoordt op 14 augustus 2015:
Die sluitring is aanwezig geweest Sjef.
Daarbij werd vastgesteld dat de wielmoer er nog opzat,maar dat de buitenste conische lager volledig stuk was(lagertonnetjes allemaal verdwenen.
Dit is op zich vrij onduidelijk. Wat wordt bedoeld met 'wielmoer'? Is dat de moer/bout waar het wiel mee aan de trommel is bevestigd of wordt daar mee de opsluit/afstelmoer van het lager bedoeld.
Is het de laatste dan vraag ik mij af of het wiel/remtrommel er uberhaupt wel af kan. Immers, er is ook nog een binnenlager dat voorbij die moer moet.
Bij een los wiel tijdens het rijden valt het lager uiteen.
Een zoektocht op en langs de weg zou ertoe kunnen leiden alle onderdelen terug te vinden waarna pas kan worden vastgesteld welke zaken wel of niet nog aanwezig waren tijdens het loskomen van het wiel.
Het relaas van Eerebout Michel laat veel vrij in te vullen en is alleszins duidelijk wat er nu precies aan de hand is en is allerminst logisch weergegeven.
Michel antwoordt op 14 augustus 2015:
Goed idee Sjef, maar had er ook al aangedacht,probleem is wel dat de stelmoer niet meer passen op het gat voor de borgpin.
Sluitring niet aanwezig Kees,tijdens het vervangen van de lagers aan het linkerwiel was er ook geen sluitring gemonteerd.
Ik bedoelde wel de afstelmoer die er nog opzat,en het wiel kan er wel af omdat de binnendiameter van de binnenste lager groter is dan de stelmoer
Kees antwoordt op 14 augustus 2015:
Antwoord 1:Indien een lager goed gemonteerd is kan het wiel er niet zomaar af lopen.
Antwoord 2: Een garage zoeken die wél lagers kan monteren en die de drukring niet vergeet terug te monteren.
Gijs antwoordt op 14 augustus 2015:
Meeste lagers gaan kapot door verkeerd monteren van conische lagers., vaak te strak afgesteld.
Cassette lagers aandraaien op 300 nm, simpel.
Maar het grootste probleem is dat veel bedrijven monteurs in dienst hebben die geen lager kunnen beoordelen, en uit voorzorg maar nieuwe lagers monteren.
Een lager beoordelen is toch zo simpel.
Op heel veel fora is dit het meest besproken onderwerp, maar het zou he minstbesproken moeten zijn.
Een zelfde lager in een auto gaat toch ook met gemak 200000 km mee, waarom in een caravan dan niet.
Vraag de monteurs maar eens als ze onderdelen vervangen dat je de oude terug wil.
Dan worden ze niet zo snel vervangen
Kees antwoordt op 15 augustus 2015:
Maar het grootste probleem is dat veel bedrijven monteurs in dienst hebben die geen lager kunnen beoordelen, en uit voorzorg maar nieuwe lagers monteren.
Een nog groter probleem is diezelfde monteur die met een hamer de trommel er probeert af te krijgen.
Gijs antwoordt op 15 augustus 2015:
Dat tikken tegen de trommel is nog geen probleem, zolang het maar geen slaan word.
Een lager kan best een paar tikken hebben, als je ziet wat voor klappen het onder het rijden krijgt is zijn die tikken niets.
Alleen als een lager gemonteerd word moet je de hamer vergeten.
Daar is nu eenmaal een pers voor nodig, maar dat is iets meer werk.
Doe je het precies met een hamer en een passende bus, dan is er nog niets aan de hand. Maar de meesten rammen de lagerschaal er zo effen in.
En als dat conische lager er in zit moet het afgesteld worden met een beetje speling, en niet strak aandraaien en een kwart slag weer los.
Grt Gijs
Kees antwoordt op 15 augustus 2015:
En toch is dat tikken met de hamer HÉT probleem waardoor de radiale lagers voortijdig aan hun einde komen. En niet geheel ontoevallig kort na een onderhoud. 😉
Een vergelijk met de situatie tijdens het rijden is niet opportuun. De tikken van de hamers zijn rechtstreeks op het lagerhuis terwijl tijdens het rijden de wielen en vooral de banden deze goeddeels absorberen.
Louis antwoordt op 15 augustus 2015:
Allemaal details...
Kernprobleem is dat je in het algemeen nauwelijks werk vertrouwd meer kunt uitbesteden, en dat is een hele trieste ontwikkeling.
Gijs antwoordt op 16 augustus 2015:
Zinloos om hier nog weer op te reageren.
Denk eens na, na een onderhoudsbeurt.
Wel eens gedacht hoe de afstelling zou kunnen zijn?
Ik heb al zoveel lager los gehad, vaak een tik met een hamer en los is de boel.
Later wel goed afstellen, en dat is vaak het probleem met conische lagers.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!