Jaap vraagt op 31 augustus 2015:
Ik ben benieuwd wat de mensen op caravantrekker van het volgende vinden. Mijn vrouw en ik mogen beide om verschillende medische redenen niet veel tillen/belasten. Als wij op een camping zijn kunnen we dus niet de aankomende en vertrekkende cararavaner behulpzaam zijn met het gebruikelijk rukken en trekken aan de caravan. Wij voelen ons dan toch wel opgelaten omdat wij kwieke zestigers zijn waar aan de buitenkant niets aan te zien is. Maar wij voelen ons ook niet geroepen onze medische problemen met iedereen te bespreken. Gelukkig hebben veel mensen tegenwoordig een mover en natuurlijk hebben wij zelf zo'n ding aangeschaft.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 31 augustus 2015:
Je kan ook heel goed hulp aanbieden door uit te leggen hoe ze met de auto de caravan op, en vooral ook van de plaats krijgen. In 95% van de gevallen kan dat namelijk zonder te sjorren (of te moveren)!
Ik begrijp ook dat dergelijke hulp vooral door instructeurs van Caravantrekker gegeven wordt, maar iedereen kan het leren 😉
Overigens wordt die 'hulp' niet altijd gewaardeerd ;(
Bob antwoordt op 31 augustus 2015:
Gelukkig komen er steeds meer campings waar de auto niet meer op het kampeerveld mag komen en de campinghouder de caravan op z'n plek neerzet. Hier is dus hulp overbodig.
Janka antwoordt op 31 augustus 2015:
Hier hetzelfde "probleem".
Als we zien dat iemand echt hulp nodig heeft helpen we hun na een beetje uitleg door iemand anders voor ze te charteren die wel kan en wil helpen.
En geloof me, het werkt.
Bert antwoordt op 31 augustus 2015:
Overigens wordt die 'hulp' niet altijd gewaardeerd ;(
Jawel hoor, indien met tact gebracht en na achterlating van een foldertje... 😉
@Jaap. Ik begrijp je frustratie, je wilt helpen maar enz... Ik heb al jaren geleden afgeleerd aan mijn en andermans caravan te gaan sleuren of duwen, mede vanwege mijn zwakke rug. Dat ga ik ook niet uitleggen aan de hulpbehoevenden. Helpen doe ik uitsluitend door aanwijzingen te geven hoe het probleem op te lossen.
Ik ben er van overtuigd dat na een gedegen (manoeuvreer)training zeker de helft van onze cursisten al een heleboel anderen kunnen helpen op deze wijze!
JT® antwoordt op 31 augustus 2015:
Als ik aan dit onderwerp denk, krijg ik spontaan weer pijn in mn rug 😉
De laatste vakantie zo'n situatie meegemaakt.
Men komt aanrijden en omdat men weet dat men niet kan manoeuvreren koppelt men direct na uitstappen op het pad de caravan al los en rijdt de auto dan weg.
Daarmee is de toon al gezet, men weigert die auto er weer voor te zetten uit angst voor een totale afgang.
Na wat duw en trekwerk ging het niet naar de zin van de eigenaar.
Ik heb toen weer voorgesteld de auto er voor te zetten.
Nee, we gaan het nog een keer proberen.....het schoot mij in de rug en heb daar 14 dagen last van gehad.
De caravan is scheef blijven staan, 4 weken lang.
Ik heb toen "gezworen" dit nooit meer te doen. Met licht werk wil ik graag helpen maar voor de rest niet meer.
Iemand die niet kan manoeuvreren en niet bereid is daarbij hulp te accepteren zal het zonder mijn fysieke hulp moeten doen.
Met mijn rug is het goed gekomen en met de relatie met de buren ook. Ze vonden het zeer vervelend en we hebben gezellig een (of twee) flesjes wijn leeg gedronken.
Ik ben dan echter wel zo vrij om het onderwerp ter sprake te brengen en hen op een nette manier duidelijk te maken dat ze dit eigenlijk niet van hun buren mogen vragen op deze manier. Hoe ze dat volgende jaren gaan oplossen weet ik niet.
Een kleine caravan is meestal geen probleem, maar boven de 4,5 meter en 1300 kg zou ik het niet meer aan mn buren durven vragen.
Ook heb ik al een paar keer meegemaakt dat door al het duwen en trekken er een handvat werd los getrokken of een deuk midden in de achterkant van de caravan werd gedrukt.
Dat zijn toch behoorlijk vervelende situaties die mogelijk de sfeer behoorlijk kunnen verzieken.
Ik ben dus om meerdere redenen zeer terughoudend met het aanbieden van fysieke hulp.
Nee, ik voel me niet bezwaard. Ik zeg zeer netjes dat mijn rug dat niet kan verdragen.
Jaap, je kunt dat ook doen zonder direct je hele ziel en zaligheid op tafel te leggen.
vrgr
JT®
Vino antwoordt op 31 augustus 2015:
Ik denk dat veel mensen met dit probleem zitten.Ik zelf trouwens ook.Versleten rug en 2 nieuwe knieën.Kan beslist niet helpen.Wel een mover 8jr.geleden laten plaatsen.Indien er te weinig hulp voor handen is ga ik wel helpen, maar houd alleen het handvat vast.Maar hoe lossen we dit op?
Niet gaan helpen maar als jezelf vertrekt en de mover werkt niet door een technisch probleem?Kan me voorstellen dat de buren welke jij ook niet geholpen hebt, dan ook niet bereid zijn om in te springen.
Met vriendelijke groet.
Bert antwoordt op 31 augustus 2015:
Hoe op te lossen? Lees mijn reactie nog eens... 😉
In bijna alle gevallen is er met de auto best wat te doen om die caravan op z'n plek te krijgen of er vandaan. Kun je echt niets meer (neuswiel opdraaien enz.) dan vind je heus wel iemand je te assisteren of over te nemen. Bijvoorbeeld je vrouw?? En dan is er ook nog de campingeigenaar die vast een grasmaaier met trekhaak heeft.
Let wel: ik laat mensen heus niet eindeloos modderen - ik wil graag helpen, op mijn manier - maar lever geen andere fysieke inspanning dan de caravan even recht te zetten bijv.
Louis antwoordt op 31 augustus 2015:
Toch wel een beladen onderwerp gezien het snel groeiende aantal reacties.
Het valt ook niet mee om het goed te doen.
Als je niet fysiek helpt ben je voor de één al snel een z..!
De ander ziet je bij hulp toch als bemoeial, en de volgende ziet behulpzaam zijn middels goedbedoelde adviezen weer als ongewenste betweterigheid .
Ik kijk de kat altijd eerst maar even uit de boom om in te kunnen schatten of hulp echt wel nodig en gewenst is.
Wil ondanks het risico zelfs wel in hun auto stappen, maar heb toch veel liever dat men hier gewoon een cursus volgt of minstens een mover aanschaft.
Want uiteindelijk moet je toch je verantwoording nemen en zorgen dat je de algemene problematiek van caravannen zélf aan kunt.
Wat daar ook voor nodig is....zelfs als het stoppen met kamperen in zou houden.
Zoals je zelf (heel ingrijpend) tóch ook je rijbewijs in zou moeten gaan leveren wanneer het zelfvertrouwen of fysieke vermogen wegebt, en je een gevaar gaat vormen.
Maar goed, ander onderwerp...
MarkS90 antwoordt op 31 augustus 2015:
Ik blijf van andermans spullen af en dat verwacht ik ook van anderen. Daarnaast heb ik geen hulp nodig omdat ik de caravan gewoon met de auto op de plaats neerzet: het enige wat dan nog gedaan moet worden is een zwiepertje zodat de caravan parallel staat met de rest van het veld.
Overigens denk ik dat je met een zwakke rug niet eens aan een caravan moet gaan sjorren. Het resultaat heb ik hier net gelezen.
Jaap antwoordt op 31 augustus 2015:
Goed te horen dat meer mensen met hetzelfde probleem zitten. Er is wel wat veranderd met het kamperen. In de jaren 90 stond het hele veld spontaan op om je te helpen. Het waren dan ook wel kleine lichte caravans van dik onder de 1000 kilo
PieteR antwoordt op 1 september 2015:
Verwen jezelf, koop een goede mover. Beter voor je eigen rug en die van de buren!
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 september 2015:
Met een mover kan je je buren niet helpen. Met kennis wel! Dus nog beter....investeer in kennis!
Louis antwoordt op 1 september 2015:
Bert 31-8 om 18.23 :
....en na achterlating van een foldertje.
In geen enkel kampeerblad, en op geen enkele campingreceptie ben ik ooit informatie over caravantrekker.nl tegengekomen .
Terwijl iedere beheerder toch ook belang heeft bij een zo ongeschonden mogelijk terrein .
Dus er ligt nog een lucratieve en nuttige taak voor jullie...
(Afgelopen weekeind na alle nattigheid weer veel onnodige zwarte sporen zien trekken...inclusief bijbehorende draaikuilen wegens veel teveel stuurwerk)
John antwoordt op 1 september 2015:
Out of the box denken: Een folder hoeft niet per sé een fysiek ding te zijn😉
beverwijk antwoordt op 1 september 2015:
Mijn advies koop een mover!! Ik ben lid van een caravanclub met ong 350 equips en ze hebben allemaal een mover zelfs de kleine eriba,s Mocht je dat financieel niet kunnen trekken Prima maar je moet je inderdaad zelf redden met de auto of evt campingbaas
Je vernielt echt je rug om aan caravans te gaan drukken van pakweg een ton gewicht
Reinier antwoordt op 1 september 2015:
Van mijn ouders geleerd: wat u niet wilt dat u geschiedt, et cetera. Ik zal dus altijd mijn hulp aanbieden, als ik zie dat mijn collega-caravanners misschien een extra handje kunnen gebruiken. En om daarbij je eigen (fysieke) grenzen aan te geven, is toch helemaal niet erg? Daar hoef je dan ook niet eens over in detail te treden. "Hee, hulp nodig? Ik wil je helpen, maar het liefst met een lichamelijk lichte klus." Mijn ervaring is dat zoiets absoluut op prijs wordt gesteld.
PieteR antwoordt op 1 september 2015:
Hoi Menno, je kan je buren wel degelijk helpen door zelf een goede mover aan te schaffen, want zij hoeven je dan niet meer te helpen met die caravan op zijn plek te duwen. Ook dát is kennis. En uiteraard is het ook de moeite waard om elkaar hints te geven over betere stuurmanskunstjes... Het een hoeft het ander toch niet uit te sluiten?
Maar toch, mijn oma heeft het me vaak gezegd: Goed gereedschap is het halve werk!
Frans antwoordt op 1 september 2015:
@Jaap, voel je vooral niet schuldig. Ik ben zo’n stakker 😉 die nog steeds zonder mover werkt, maar ik verwacht helemaal geen spontane hulp ook al krijg ik die soms wel en ook al wordt die in voorkomend geval in dank aanvaard. Voor anderen ben ik stand-by om een hand toe te steken of voor een eventuele suggestie, maar waak er voor om me op te dringen. Als de buurman op zijn stoel blijft hangen terwijl wij aan dat ding trekken en duwen denk ik ‘groot gelijk dat je je rug er niet aan waagt’.
fransvb antwoordt op 1 september 2015:
Stel dat de caravan aan de haal gaat en je komt te vallen en in het ergste geval onder de caravan komt.
Dan lijkt mij het verstandiger om niet te helpen. dit bericht verstuur ik vanuit Kroatie staande op een helling.
dus auto ervoor of mover gebruiken maar niet met mankracht.
Louis antwoordt op 1 september 2015:
fransb, je herinnert me aan m'n eerste caravan waarbij ik al springend aan de handrem trekkend (dus met geluk zonder wijsheid) ontsnapt ben aan zo'n situatie.
Het zou een praktisch verticale val van zo'n vier meter op hebben geleverd.
Of ik "total loss" zou zijn geraakt blijft een vraag, maar m'n zeer gewaardeerde caravannetje wel degelijk.
Een ware zweetexplosie als je je neuswieltje een fractie van de rand af ziet staan...
Bert antwoordt op 1 september 2015:
Citaat Menno: Dus nog beter....investeer in kennis!
Het is toch geen rakettechnologie Louis? Wrom toch even niet een beetje investeren in kennis (lees: kundigheid) en al die avonturen en bijna mishaps zijn uit de wereld? Joh, aan de handrem en toch bijna doei?? Komop!
Paar dagen geleden op De Grensheuvel - terrassencamping - best wel geregend - een combinatie achteruitomhoog 15 meter, doel: om te keren. Vooruit kon dat óók. Zonder een meter achteruit te rijden!
Betreffende trekauto was een V70 XC D5 automaat dus dat ging wel hoor.
Maar toch. Met een iets mindere flexibele trekauto en koppeling raak je op die manier toch heel snel in de problemen? Toch? En hoe simpel is het te voorkomen?
Echt waar, door kennis, nee kundigheid te vergaren. Te kijken, vooraf situaties te beoordelen. Ingewikkeld? Nee. Te leren binnen een dag.
Situaties beter leren beoordelen, ook verkeerssituaties onderweg met of zonder caravan in bijzondere omstandigheden?
Zie menu links boven...
Louis antwoordt op 1 september 2015:
Ha,ha Bert goede tip, alleen....dit voorval stamt nog zo'n beetje uit de tijd van jeugdige overmoed .
Ik had bijna Bromsnor nog om hulp en raad had kunnen vragen als hij niet achter Swiebertje aanzat, of aan de koffie bij Saartje.
BJvd antwoordt op 4 september 2015:
Zolang ik gezond ben van lijf en leden, heb ik geen enkele neiging om voor mijn Avento van 1100 kg een mover aan te schaffen.
Bij aankomst eerst te voet een goede verkenning uitvoeren en dan met de auto de caravan op zijn plaats zetten. Kleine correcties kunnen wijzelf nog wel aan en anders vraag ik gewoon hulp bij de buren.
Al 30 jaar gaat het op die manier eigenlijk altijd wel goed.
En als dat zo uitkomt, help ikzelf op mijn beurt weer de buren.
Vele handen maken namelijk licht werk.
Wel of geen mover is voor mij dus geen vraag.
Waar ik wel een antwoord op heb, is op de toenemende verdwazing van het gebruik van een boormachine om de 4 pootjes uit of in te draaien.
Dat vind ik alleen voorbehouden aan mensen met een ernstige lichamelijke handicap.
dabbertje antwoordt op 4 september 2015:
Daar gaan we weer...... @BJvd of iemand een ernstige lichamelijke handicap heeft is niet altijd met het blote oog waarneembaar en ook is niet te zien of iemand al op camping nummer 11 is, dus al 80 keer de poten in- en uit heeft gedraaid. Dus slik die verbazing maar in bij het zien van een accuboormachine.
Gr. Daphne
PieteR antwoordt op 5 september 2015:
Dit jaar voor het eerst een accutol gebruikt, een 18V Makita.
Ik kan je vertellen, dat voor het eerst sinds lange tijd mijn rug en knieën gespaard bleven. Over knieën gesproken:
Bij de Lidl heb ik me kniebeschermers aangeschaft en ook dat blijkt fantastisch te zijn als de haringen in de grond moeten!
Kortom: verwen jezelf, je hebt vakantie!
Durk antwoordt op 5 september 2015:
Dag BJvd,
Wat leuk om hier weer een echte oorspronkelijke kampeerder aan te treffen, mooi man dat jij
-nog steeds zelf met een slinger je auto start
-dat jij je nog steeds met scheermes en zeep scheert
-dat jij nog in een auto rijdt zonder stuur- en rembekrachtiging
-dat jij nog steeds ventileert als in een oude eend, zonder aanjager
-dat jij in je caravan nog steeds een handpompje hebt voor de kraan
-dat jij nog steeds kookt op een houtvuurtje
-dat jij nog steeds een kaarslamp gebruikt i.p.v. een elektrische zaklantaarn
-dat jij nog steeds kaarten naar huis stuurt i.p.v. smsjes of appjes
dus dat jij je tegen alle ontwikkelingen in weet staande te houden in je retro-leefstijl en je zo verschrikkelijk op afstand voelt van alle moderne verworvenheden.
Alleen jammer dat je echtgenote waarschijnlijk ook nog steeds met de hand de was moet doen.
Ik woon in de buurt van Staphorst en daar zoeken ze nog steeds wat invulling voor het Museum. Ben je bereid daar een paar weken per jaar een poosje je levensstijl te exposeren?
Beste man, ik heb bewondering voor je archaïsche levensstijl die tot in details uitgewerkt is. Maar om je te sparen: ga je niet eregeren aan alle verworvenheden van deze tijd en vervang bijvoorbeeld de olielampen in je huis door een paar elektrische gloeilampen.
Laat je ons nog een keer horen hoe het je vergaat met leven in 2015?
Hartelijke groet via dit moderne medium, of kan ik je beter een briefje per postduif sturen?
Durk
JH Vis antwoordt op 5 september 2015:
De reden dat er steeds meer mensen met lichamelijke klachten zijn ligt oa aan het feit dat er teveel hulpmiddelen zijn in het dagelijks leven die het bewegen, iets wat ons lichaam zeer goed past, onnodig maakt. Ik frons ook regelmatig mijn wenkbrauwen als, zoals later vaak blijkt, een fit iemand zijn pootjes uitdraait met chinese techniek. De reden waarom ik kampeer is omdat de gemiddelde kampeerder heel sociaal is en niet te beroerd om zijn medekampeerder een handje te helpen. Vandaar dat ik geen behoefte heb aan een relatief veel te zwaar hulpmiddel als een mover. In 1e instantie voldoet het manouvreren met de auto. Ligt de plek ongelukkig dan verder met de hand, al dan niet met hulp van een medekampeerder. Een ieder moet hier maar zijn of haar eigen keuze in maken. Ik zal altijd helpen en eventueel ongevraagd mijn hulp aanbieden. Afgelopen zomer kreeg ik ook ongevraagd hulp toen ik tijdens windvlagen mijn voortent op moest zetten. Dit werd zeer gewaardeerd en bevestigt mijn gevoel mbt kamperen. Mensen geraken in deze moderne tijd meer en meer op zich zelf waardoor hulp aanbieden helaas geen gewoonte meer is...
BJvd antwoordt op 5 september 2015:
Ben ik nu echt de enige die zich verbaast over het komische gebruik van accuboormachines om die 4 pootjes in of uit te draaien?
Een simpel klusje van 2 minuten!
Graag ook de reacties van medestanders!
Quirien antwoordt op 5 september 2015:
Er zijn ook haringen die je met de (accu)boormachine de (minder harde) grond in en uit kunt kunt draaien. Goh, laat ik nu "blij" zijn dat ik beperkingen heb, doe ik dus niet aan hoe heet het ook al weer, verdwazing, mee. Pffff...
tja en er zijn heel veel goede movers in omloop,maar er zijn er die het nog presteren het wiel de zachte drassige grond in te boren!! Om er vervolgens dan niet meer zonder andere maatregelen uit te komen.
Weten niet dat je door tweeknoppen in te drukken het ene wiel anders kan laten draaien dan de andere.
Zou dit ook niet een gevolg van lagerschade op kunnen leveren als je het wiel "omwringt"?
joop b antwoordt op 5 september 2015:
Verbazen erover doe ik niet, vergeet niet dat men volgens mij op hogere leeftijd nog kampeert dankzij de nieuwe technieken. Ik behoor ook tot de ouwe knarren maar kan die boortol gelukkig nog thuis laten.
Frans antwoordt op 5 september 2015:
@BJvd, met jouw post van 04 September 2015 om 13:34 ben ik het helemaal eens met uitzondering van de laatste regel. Van mij mag iedereen ‘met de tijd meegaan’ en de meest onnodige dingen gebruiken die hij maar wil. Persoonlijk vind ik een boormachine een lawaaierig ding dat zonder noodzaak weer extra aandacht vraagt (lader, waar ligt het spul, accu’s, diefstal, stempeldruk...) Geef mij maar de slinger 😉. Kamperen heeft voor mij ook als aantrekkelijk aspect dat ik doorlopend beweging heb en daar past het opdraaien van de poten ook bij. Btw, gebukt slingeren gaat veel makkelijker dan geknield.
Jaap antwoordt op 5 september 2015:
@JH Vis
Datum: 05 September 2015 om 08:45
Dit is nu precies de reden dat ik deze discussie gestart ben. Of iemand fit is bepaalt JH Vis dit? Mijn vrouw heeft kanker gehad en haar lymfeklieren zijn verwijderd. Ikzelf heb na verkeerde bewegingen maanden last van jicht en peesontstekingen. Dat heeft dokter JH Vis niet gezien zeker.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 september 2015:
Ik draai nooit mijn pootjes elektrisch uit. Altijd is die boortol leeg of niet sterk genoeg. Bovendien heb ik een hekel aan in en uitpakken dus zou ik eigenlijk een speciale boortol voor de caravan moeten hebben die dan weer niet opgeladen is, bij vertrek. Nee, dan nog eerder een level systeem.
Maar pootjes uitdraaien hoeft echt niet altijd. Als we aangekoppeld overnachten draai ik helemaal geen pootjes uit. En alleen twee achterpootjes is soms ook voldoende.
Waar ik me over verbaas is het aankoppelen met de mover. De auto wordt gestart en tot een meter voor de caravan gereden. Dan wordt de mover gepakt voor die laatste meter. Waarom dat dan ook niet met de auto? Even oefenen en samen met je partner (of mijn kind) krijg je exact de kogel onder de koppeling. En maak dan niet de fout niet ver genoeg te rijden... 5cm er naast is minder 'erg' dan 1 cm te ver naar voren.
Kan je de mover gebruiken voor situaties waar het echt nodig is. Overigens is het fijn als je kan caravannen zonder hulp van anderen, maar je buren helpen (als je dat kan) of hulp krijgen is prima. Maar laat de leiding (verantwoordelijkheid) wel bij de caravan eigenaar. Ondanks alle goed bedoelde adviezen.
Ad antwoordt op 5 september 2015:
Menno,
Waarom zou ik bij aankoppelen de mover niet gebruiken? Is toch beter dan met draaiende diesel al dan niet met hulp van partner of kind de auto er nauwkeurig onder proberen te zetten..
Met de mover gaat alles electrisch en stiller. Daarnaast makkelijk op de centimeter te manouvreren, zonder hulp.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 september 2015:
Die stinkende start heb je toch al gemaakt door de auto te verplaatsen. Met de moeder kost (mij) veel meer tijd en moeite......
Ik moet wel bekennen dat als ik allen ben, ik de mover wel gebruik.
PieteR antwoordt op 5 september 2015:
Menno, je bekentenis doet me echt goed! Zelfstandig (zonder moeders aanwijzingen) kamperen, heeft jou dus domweg een (goede) mover gekost? 😉 😉 En mocht je nog een uitstekende, compacte accutol zoeken: mail me! Dat ding heb ik nog steeds op de eerste lading draaien na heel wat verkassen en andere schroefacties!
En voor de diverse DHZ-artsen in deze draad: Neem alsjeblieft eens van anderen aan, dat er nog meer onder de zon is dan jullie nurkse gezeur over het gebruik van andere hulpmiddelen dan jullie op basis van hooguit je eigen bevindingen prefereren. Please!
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 september 2015:
Mijn computer maakt van mover blijkbaar 'moeders' 😉 Moeders helpt al jaren niet meer...
JH Vis antwoordt op 5 september 2015:
@ Jaap
jouw perceptie kan en wil ik niet beoordelen maar hoe kom je er bij dat mijn bijdrage op jou en je vrouw gericht is? Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat dit draadje langer is dan alleen jou post. Wel kan ik je ter geruststelling zeggen dat er een groot verschil is tussen fit en kwiek. Verder moet je je niet zo druk maken over hoe mensen over een bepaalde kwestie zouden kunnen denken. Jij bepaalt toch zelf wat je wel en niet doet?
Anko antwoordt op 5 september 2015:
Ik sta nog wel eens te twijfelen: wel of geen mover. Nu caravanen wij pas sinds 2005, dus zo heel veel ervaring hebben we nog niet. Maar ik denk dat ik in de afgelopen 11 jaar minstens 60 keer onze caravan op een veldje heb neer gezet en hooguit twee keer heb gedacht: "nu zou een mover handig zijn geweest".
De laatste keer was afgelopen zomervakantie toen we onze 1500 kg zware en 7,09 meter lange caravan overdwars achterin een veldje van 8 meter breed en 12 meter diep wilden plaatsen. Een veldje met 50 cm hoge muurtjes langs de lange kanten en een 150 cm hoge muur aan de achterzijde. De ondergrond van losse steentjes liep naar achteren toe ook nog een beetje op ook (had uiteindelijk 30 cm aan blokken onder mijn rechter wiel nodig om de boel waterpas te krijgen). Natuurlijk de caravan met de auto zo ver mogelijk achterin gereden en daarbij op het laatste moment een zwieper aan het stuur gegeven. Je mag blij zijn als je dan het linker wiel van de caravan binnen anderhalve meter van de achterste muur krijgt. Er is simpelweg geen ruimte. Ik denk dat Menno en Bert het wel met mee eens zullen zijn dat geen cursus daar wat aan gaat veranderen 😉 ) Maar goed, om zo min mogelijk leefruimte te 'verspillen' wil je het liefst wat dichter tegen die muur aan staan. En dus is het met de hand een aantal malen steken, omdat je maar 90 cm ruimte hebt. Pffff .....
Helaas stonden we helemaal op de hoek van de camping, naast twee stacaravans / chaletjes en een ouder Sloweens stel met een camper. Ja, dan schiet het met de hulp niet heel erg op. Met temperaturen boven de 35 gr C had een mover daar echt een uitkomst geweest. Natuurlijk. Maar als ik de op dat moment gehad had, had dat wel betekend dat ik al die andere jaren iets van 60 kg aan mover en accu mee gesleept had, die ik op die momenten eigenlijk helemaal niet nodig had. Ofwel omdat het prima zonder ging, ofwel omdat er ruim voldoende hulp beschikbaar was. Terwijl we, als gezin met twee opgroeiende kinderen, ons laadvermogen prima voor andere zaken kunnen gebruiken. Uiteindelijk zijn we er ook dit keer gewoon zelf uitgekomen.
Tsja, wat is dan wijsheid?
Even voor de duidelijkheid: als ik of mijn vrouw lichamelijk beperkt zou zijn was de keuze snel gemaakt, hoor.
Louis antwoordt op 5 september 2015:
Ik heb altijd wel collega's in mijn leeftijdsgebied gehad, die bij alles altijd de lijfspreuk hebben gehanteerd :
"Wie z'n gemak niet zoekt is lui", en "waarom moeite doen als het makkelijk kan"....ze zijn inmiddels dus ook bijna allemaal zo soepel als een plank, met de conditie van een lantaarnpaal.
Heb wél een electrische fiets, maar trap meestal lekker zelf .
Ik kan dus kiezen, net als met m'n movergebruik.
Gelukkig zijn er hulpmiddelen voor als het nodig word, en dan zal ik ze ook echt wel gaan gebruiken.
De auto doet 98 %, de mover de rest zodat ik minstens een dikke 200.000 km met m'n koppeling kan blijven doen, en preciés sta waar ik wil, al is het ook met m'n disselneus tussen twee boompjes of struiken .
Kan geen auto tegenop, al volg je ook twaalf cursussen.
Aankoppelen doe ik altijd alleen, en sluit me dan af voor m'n omgeving, want ik hou niet van deuken of krassen in m'n bumper en wil niets vergeten doordat er iemand tegen me aan gaat staan kakelen.
BJvd : Accuboormachines in het algemeen gebruik ik sowieso niet.
Altijd te zwak, te langzaam, lader kapot of accu leeg.
Bukken moet ik toch evengoed...of ik nu de slinger of wat dan ook gebruik, en het is gratis gymnastiek.
Kees antwoordt op 5 september 2015:
(had uiteindelijk 30 cm aan blokken onder mijn rechter wiel nodig om de boel waterpas te krijgen).
Dat zijn nou de voorbeelden die mij snel enige wens tot een mover totaal doen afnemen.
Dát zijn ook de plekken waar je niet moet willen staan om het bezit van zo'n onding te rechtvaardigen.
Er zijn nu eenmaal plekken op de camping waarbij je de campeerbaas gewoon moet negeren of hem duidelijk maakt dat dat geen optie is, laat daar maar een tent gaan staan.
Je betaald voor een overnachting tegenwoordig in goudblokken dus mag je minmaal een vlakke plek van minimaal 100mtr2 verwachten met de auto ernaast.
Overigens boeit het mij bijzonder weinig waar een ieder zich over verbaasd in mijn gedrag zolang ik niemand tot last ben. En wie klaagt over het geluid van mijn supersterke, altijd opgeladen en kort bij de hand liggende DeWalt gaat hem opeten. Zijn ze nou helemaal! 😉
Bert antwoordt op 5 september 2015:
Anko zei: Ik denk dat Menno en Bert het wel met mee eens zullen zijn dat geen cursus daar wat aan gaat veranderen 😉
Tsja, 7,09 en ruimte voor 8,00 meter. Toch wel heb je voor zo'n manoeuvre de halve breedte voor je auto ook nodig. Zeg in totaal yep, precies 8 meter. Buiten kijf dat het met een mover simpler gaat. 😉
Toch hebben we een simpele methode om die manoeuvre uit te voeren bij de caravantrainingen die we geven. Daar komen we overigens vaak niet aan toe omdat natuurlijk het leren rechtachteruitrijden of bochtjes maken al lastig genoeg is.
De truc is simpel, want in feite zijn het twee bochten. En je hebt een referentie nodig. Bovendien moet je weten wat de uitzwaai is.
Leuk man!
Bert antwoordt op 5 september 2015:
@Louis. 350.000 km zonder mover en originele koppeling. Rijden met caravan in de bergen is mijn hobby....
Stef antwoordt op 5 september 2015:
Alleen je caravan moeten aankoppelen;
Klein achteruitrijcameraatje en je plaats het trekkend voertuig exact
Onder de koppeling van de caravan.
Mvg
Stef
Louis antwoordt op 5 september 2015:
Helaas, drie en een half kan ik niet hard maken omdat ze weggaan ergens tussen 2 en 2.5, maar wie weet...
Bergrijden is ook een van mijn hobby's, maar dan alleen, zonder caravan, en zo hard mogelijk.
(Niet verklappen, anders krijg ik vast een commentaarlawine)
Anko antwoordt op 6 september 2015:
@Bert,
Heel, heeeel misschien krijg je hem zonder handwerk overdwars in het vak. Denk het niet, omdat de auto niet haaks voor de caravan kan staan en je dus meer dan de halve breedte van de auto nodig hebt. Maar ik weet wel 100% zeker dat je hem niet overdwars *achterin* het vak krijgt.
De caravan moest er ook weer een keer uit komen. En dat ging zelfs met de hand niet zonder steken. Inderdaad vanwege de uitzwaai aan de achterkant.
Bert antwoordt op 6 september 2015:
We gaan kijken? Ik daag je uit. Best bereid tijdens een workshop (zie: http://caravantrekker.nl/instructie/workshop.php deze manoeuvre je te leren.
Niet gelukt dan geld terug. 😉
PieteR antwoordt op 6 september 2015:
En voor de solokampeerders met rugklachten:
Ik was bij een moverleverancier in Zwijndrecht en zag daar een accutol gebruikt worden op een manier die ik nog niet kende. Poten in- en uitdraaien, movers in- en uitdraaien en dat kostte schijnbaar geen stroom en al helemaal geen kracht.
Uiteraard gebruiken zij een versie zonder klopboor, maar precies toen ik op pad ging om zijn broer te kopen, was er een met klopboor een stuk voordeliger.
Zonder reclame te willen maken, slechts wetend dat enkelen onder ons zonder bijrijder op pad gaan is hierbij merk en type: Makita DHP 480.
Omstreeks hemelvaartsdag heb ik de eerste accu er in gestopt en die is na flink gebruik van de mover nog steeds niet leeg. (En dat wil wat zeggen bij een ouwe Reich movecontrol!)
Anko antwoordt op 6 september 2015:
@Bert,
zie je mail 😉
Dick antwoordt op 19 oktober 2015:
de mening van een ander is niet zo belangrijk. ne een mislukte hernia operatie en nog wat meer ziekenhuis getop kan ik met de accuboormachine en de mover toch volop genieten van de caravan. Menno moeder i.p.v. mover kun je zo rechtzetten in de computer dit is gewoon op te lossen door het woord mover één keer goed te typen.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.