Caravantrekker.nl

Trekhaak en koeling

Hogerwerf vraagt op 9 september 2015:

Wij hebben een Mercedes E320 .daar willen we een trekhaak aan laten zetten voor onze caravan die weegt leeg 1330 KG geladen mag 1650 zijn. Nu horen we dat er een ook iets aan de koeling gedaan moet worden. Maar is dat echt zo een auto met z'n motor ? Help wat is wijs

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Alfred antwoordt op 9 september 2015:

Van wie heeft u dit gehoord, van een vage kennis of van de dealer?
Indien het een auto met automaat betreft, is het soms wenselijk om er een extra oliekoeler voor de automaat bij te plaatsen. Maar de dealer kan u daar het beste antwoord op geven.


Kees antwoordt op 9 september 2015:

Als je goed in de gaten houdt waar je mee bezig bent is dat niet nodig maar het kan zeker geen kwaad.
Het is wel zo dat het koelsysteem van de oudere trekkers vaak wel een reiniging kunnen gebruiken die het koelvermogen ten goede komt. Extra koelers aanbrengen is dan niet de meest voor de hand liggende oplossing. Het vervangen van de standaard radiateur is dan vaak voldoende om weer een goede koeling te waarborgen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 september 2015:

Wijs is zonder meer het advies van de dealer/fabrikant opvolgen. Eigenwijs is naar een fitter gaan en er een trekhaak zo goedkoop mogelijk onder laten zetten.
Zorg er in ieder geval ook voor dat alle electronica in de auto op de hoogte is als een caravan wordt aangekoppeld, ESP etc.


Kees antwoordt op 10 september 2015:

Vooropgesteld is het niet zo dat een trekhaak monteren onlosmakelijk verbonden is tot de noodzaak de koeling te moeten aanpassen. Niet alle modellen en type's kunnen even eenvoudig worden aangepast en voor andere is het gewoon niet mogelijk met standaard onderdelen en zal maatwerk door specialisten aan de orde zijn met bijbehorende kosten.

Daarnaast is het voor de dealer verstandig dit altijd wél te adviseren indien dat mogelijk is. Doet hij dit niet dan is het tegenwoordig niet vreemd dat hij aansprakelijk kan worden gesteld wanneer het op reis door wat voor oorzaak dan ook ergens eens mis mocht gaan. De relatie met zijn klant loopt hoe dan ook een deuk op.

De noodzaak tot extra koeling verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je minder van de motor vraagt. Simpel de snelheid aanpassen is in veel gevallen vaak voldoende om die noodzaak weg te nemen. Het is verstandig dit tijdig te doen om niet in problemen te raken.

Met een automaat (koppelomvormer) kan je koelingsproblemen voorkomen door de automaat (handmatig) voldoende toren te laten maken. Zo rond de 2000rpm bestaat er weinig slip en daardoor weinig warmte. De meeste automaten (en ook de mercedes) zijn standaard voorzien van een warmtewisselaar onderin de radiateur van de motorkoeling. Reeds door mij aangehaald zijn de vervuilde radiateuren waar onderin zich een boel bezinksel en vuil heeft verzameld waardoor (vooral bij automaten) de koeling van de automaat te wensen overlaat en hier de eerste winst wordt behaald.

Er zijn dus meerdere optie's om door aangepast gebruik de noodzaak van extra koeling te omzeilen.
Maar ik zou eerst eens gaan rijden om te zien of de mercedes wel een probleem heeft of niet voordat je daar geld aan uitgeeft.


Andreas-NL antwoordt op 10 september 2015:

@Kees: ik citeer: "Het is wel zo dat het koelsysteem van oudere trekkers wel een reiniging kan gebruiken die het koelvermogen ten goede komt".
Ik heb zo'n oudere trekker, nl. een Outback 2.5 benzine (automaat) van 10 jaar oud met 124.000 km gereden en die moet al snel naar de garage v.e. onderhoudsbeurt. Moet ik daar extra naar laten kijken en zo ja, wat doet men dan precies? N.B. Ik rijd nooit harder dan 90 en heb nooit koelproblemen gehad. De meternaald staat steevast op dezelfde plaats. De caravan weegt beladen ruim 1600 kg.


Frans antwoordt op 10 september 2015:

Wanneer een fabrikant een extra koelpakket als optie adviseert en aanbiedt dan is daar in combinatie met caravan trekken best een reden voor. Ik zou daar zonder meer voor gaan. Natuurlijk kun je de warmtehuishouding beïnvloeden door langzamer te rijden of door een airco uit te schakelen of zelfs de verwarming aan, maar dat zijn wel erg primitieve oplossingen als er een extra koelpakket is aangeboden…

Los daarvan, vervuilde radiatoren zijn idd veelvoorkomend, maar ook radiatoren waarvan de lamellen door een enthousiaste eigenaar zijn platgespoten bij het reinigen. Iets om te controleren. Hedendaagse radiatoren kunnen niet tegen een harde waterstraal. En het losweken van vuil en van binnenuit reinigen is niet voor iedereen weggelegd want vaak zitten er meerdere koelradiatoren achter elkaar.


MarkS90 antwoordt op 10 september 2015:

Een temperatuurmeter altijd in de zelfde stand zegt niets: die wijzer zit er vaak voor de show en is geen indicatie dat de motor warm wordt. Nergens staat namelijk hoe warm dat is.


John antwoordt op 10 september 2015:

"Nergens staat namelijk hoe warm dat is."

Bij jouw auto misschien niet, die van mij wel !


Sjef antwoordt op 10 september 2015:

Met deze zeer beperkte informatie komen er wel veel goedbedoelde adviezen, zeker als je nog niet weet of de extra koeling bedoeld is voor een eventuele koppelomvormer of voor de motor.
Mogelijk kan de vragensteller meer informatie verstrekken.


Kees antwoordt op 10 september 2015:

Andreas-NL,
Je kan een opmerking maken over de koeling maar dan kan men er weinig mee. Als je aandringt kan men een spoeling adviseren en daar zijn kosten aan verbonden.
De spoeling haalt niet het vuil en bezinksel uit de radiateur (geen RADIATOR, het is geen verwarming).
Je merkt er ook niets van als je nu al geen koelprobleem kent.

Het koelsysteem is uitgelegd met een bepaalde capaciteit. In die capaciteit is begrepen de extra warmteontwikkeling bij zware belasting en lange duur en de vermindering die onvermijdelijk met de tijd gaat optreden.
In het onderhoudsvoorschrift is opgenomen dat de koelvloeistof periodiek vervangen dient te worden. Dat is niet vanwege een vermindering van vorstbestendigheid maar vanwege teruglopende kwaliteit van de vloeistof door gel-vorming en verzadigd raken van de opnamecapaciteit van vuil en vet. Aan die wijsheid heb jij niets met een voertuig van 10 jaar maar kan wel de reden zijn van koelproblemen in de toekomst.
Wanneer jouw Outback eens met de caravan flink aan de bak moet zal de temperatuur oplopen wanneer de maximale koelcapaciteit benaderd en overschreden wordt. Hoe groot die capaciteit na 10 jaar nog is is alleen proefondervindelijk vast te stellen.
De reden dat er 'koelpaketten' als optie zijn te bestellen is doodeenvoudig en is hetzelfde als voor het achterwege laten van het reservewiel, gewicht.
Minder gewicht betekend een lager brandstofverbruik en maakt de auto dus aantrekkelijker.
De mindere capaciteit van het koelsysteem komt dan sneller aan zijn maximum bij het caravantrekken en men biedt dan de optie koelpakket aan. Dat kan variëren van een andere ventilator of extra ventilator tot grotere radiateur of aangepast koelcurve in het motormanagement.

Mocht je ooit de radiateur laten vervangen moet je voor de gein eens vragen of zij de nieuwe en oude radiateur willen wegen. Je zal verbaasd zijn hoeveel gewicht dat scheelt.
Nog leuker is om de oude eens open te slijpen om te zien wat er nou achterblijft, heel verhelderend.


MarkS90 antwoordt op 10 september 2015:

John, heeft jouw auto een geijkte thermometer? Nee, dat heeft namelijk geen enkele auto. In alle instructieboekjes staat dat de thermometer een indicatie is en niets anders.

Ik verzin het ook niet maar het is zo.

Koop een echte thermometer met geijkte thermocontact (nikkel 100 bijvoorbeeld) en klem dat tegen het motorblok bij de thermostaat. Pas dan heb je een idee hoe warm de motor wordt.


Anko antwoordt op 10 september 2015:

Mark,

Sla je niet een klein beetje door? Ook een niet geijkte temperatuurmeter geeft een aardig idee van hoe warm iets is. Net zoals een niet geijkte snelheidsmeter een aardig idee geeft van hoe hard je gaat.

Zit ik er ver naast als ik denk dat je beroepsmatig iets met thermometers te maken hebt?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 september 2015:

Een geijkte thermometer is overdreven maar de meter in de meeste auto's (zoals bijvoorbeeld VW's) geven niet de werkelijke temperatuur aan.


Anko antwoordt op 10 september 2015:

Benieuwd wat die dan wel aan geven ....


Kees antwoordt op 10 september 2015:

Zoals gezegd, een indicatie van de motortemperatuur. 😉


MarkS90 antwoordt op 11 september 2015:

Anko, je conclusie is juist: ik werk als service technicus en meet- & regeltechniek waarbij een verschil van 5 graden het verschil is tussen verwarmen of koelen. Wij gebruiken alleen maar geijkte spullen anders werken systemen helemaal niet goed.


Anko antwoordt op 11 september 2015:

Mark,

Daar heb ik wel beeld bij. Maar het lijkt mij dat een thermometer met een afwijking van +/- 5 graden (of zelfs een klein beetje meer) meer dan goed genoeg is om tijdens het rijden met caravan in de gaten te houden of je auto (veel) warmer wordt dan normaal. Staat de meter op dezelfde plek als anders? Dan is er niets aan de hand. Staat de meter ineens op een andere plek? Dan moet je op gaan letten. Ik kan me nl. niet zo goed voorstellen dat een auto gevaarlijk warm kan lopen zonder dat de meter beweegt.

Overigens stappen we er gemakshalve even overheen dat in veel gevallen enkel de koelvloeistof temperatuur wordt weergegeven (nou ja, een indicatie daarvan dan 😉), terwijl we, zo lijkt me, eigenlijk de olie temperatuur zouden willen weten.


Frans antwoordt op 11 september 2015:

De absolute waarde van de temperatuur aangeven in een personenauto is zelden interessant omdat degene die de aanwijzing moet interpreteren daarover veel te weinig kan weten; dat staat immers voor zijn type auto nergens beschreven in het instructieboekje en anders, dan nog, veel te ingewikkeld.
Het enige waarvoor een meter interessant is zijn afwijkingen constateren van ‘normaal’. Een meter die altijd stil staat en nu ineens gaat bewegen kan een aanduiding zijn dat het koelsysteem tegen het eind van de capaciteit aan loopt. Dat vraagt actief rijden en veel aandacht. Die afwijking van normaal is voor een normale sterveling veel beter te signaleren met een controlelamp en een tekst op een display.


Steven antwoordt op 14 september 2015:

als je een OBD lezertje hebt dat ook actuele waarden kan uitlezen, vergelijk dan eens de temperatuur die het motormanagement doorkrijgt met die op het dashboard.

Ik kan je nu al vertellen dat bij de meeste merken het metertje zijn vaste stand aanduidt tussen 70°C en 105°C... om dan boven 105°C dan snel omhoog te schieten.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker