Caravantrekker.nl

Mover en accu

Dirk vraagt op 3 december 2015:

Hallo wij willen in het voorjaar een mover laten monteren , nu is de vraag wat is gebruikelijk of het beste .
de mover en accu gescheiden houden van de caravan of de huishoudstroom ook over de mover accu te laten lopen zodat je ook een keer zonder stroompaal ergens een nachtje kan staan (dit zullen we waarschijnlijk niet snel doen) maar toch . we zijn niet van plan om een 100 ah accu te laten plaatsen .
het zal waarschijnlijk een Reich mover worden met een Optima accu van 55 ah .

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 december 2015:

Als je de accu echt wil 'integreren' (wat ik het mooist vind) moet die goed aangesloten worden als je caravan niet standaard een accu aansluiting heeft. Dat is lastig.....
Het gemakkelijk is dus de accu 'los' te houden van de caravan electronica en eventueel handmatig via een extra draad aan te sluiten via de 13 polige stekker van de caravan. Een draad van de accu met een 13p contrastekker dus die je alleen verbind als je 12v in de caravan wil hebben.


Vino antwoordt op 3 december 2015:

Beste Dirk,
De keuze "Reich" mover is een perfecte keuze!Nu nog welk type van Reich.Als je toch voor het neusje van de zalm gaat, dan zou ik de mover, in combinatie met het nieuwste van het nieuwste, laten gaan met het Reich Mobility Pack.Weegt bijna niets, en de dealer kan deze op nr 10 van de trekhaak doos zetten.Dan is de accu,indien je de mover onderweg gebruikt hebt, na een ritje van ongeveer 3 uur weer vol.Het gebruik van de accu om deze te promoveren tot boord accu is afhankelijk van hoe je wilt gaan kamperen.Vaak zonder stroompaal of maar zelden?In het laatste geval zou ik het Mobility Pack alleen voor de mover gebruiken.

Met vriendelijke groet en succes met je keuze!

Vino.


Debouncer antwoordt op 3 december 2015:

Hoewel je keuze is gevallen op een uitstekende accu, zou ik wanneer je hem ook als boordaccu wilt gebruiken, toch kiezen voor een iets zwaardere. Bijvoorbeeld 75 ah. In feite heb je daamee een accu die qua ontladingsmogelijkheden gelijk is aan de gebruikelijke 105 ah. Het heeft ontegenzeggelijk voordelen om de moveraccu ook als boordaccu te gebruiken. Het belangrijkste is dan wel dat de accu dicht bij de gebruikers staat met veel minder stroomovergangen dan die van de auto. Bovendien is het type accu veel geschikter. Zelf heb ik de accu onder het bed staan in een vloeistofdichte accubak en heb direct bij de accu een schakelaar waar ik de accu op het boordnet kan schakelen. (kabel naar omvormer toe) Uiteraard gezekerd. Je moet dan wel even er om denken de stekker eerst even uit de auto te halen.


Bert antwoordt op 4 december 2015:

Interessante gedachte. Wat zou mooier zijn dan de moveraccu ook incidenteel te gebruiken voor het pompje en een paar lampjes.

Als je auto e/o caravan geen complete 13-polige koppeling heeft. En je caravan heeft slechts een heel eenvoudig omvormertje van 230 > 12V....

Wat en hoe zouden jullie dan het schema willen tekenen, en met welke extra benodigde attributen (diodes, andere omvormers enz.)?

Mijn uitgangspunt is: geen 12V verbinding tussen autoaccu en moveraccu, geen koelkast +, enz.


Debouncer antwoordt op 4 december 2015:

Het is geen hogere elektronica Bert. Als je je even voorstelt dat bij een systeem met 13-polige stekker er 2 plusdraden de caravan ingaan. De geschakelde plus die uitsluitend voor de koelkast is (en eventueel om een boordaccu te laden, maar dat zie je zelden)en de andere gaat naar de omvormer voor alle andere gebruikers in de caravan. Wanneer 230 v voorhanden is zal de omvormer die ingang kiezen en daar weer 12 volt van maken. Zelfs wanneer de auto aangesloten is. Als je dus de accu met een paar voldoende dikke kabels (4 of 6 mm²) aansluit op de 12 v ingang van de caravanomvormer werkt het al. Maar je wilt natuurlijk geen verbinding van caravan- en autoaccu. Dat voorkom je door een schakelaar bij de caravanaccu te plaatsen. Een mooie met lampje of een markering met aan en uit zoals ik heb. Vlakbij de accu (binnen 20 cm) moet je wel een zweefzekering in de draad opnemen. Die kan van gelijk amperage zijn als de zweefzekering in de auto. Je moet je er natuurlijk wel van overtuigen dat de caravanaccu uitgeschakeld is wanneer je de auto weer aankoppelt. Maar misschien bestaan daar ook wel systemen voor. Je zal zien dat de lichtopbrengst significant verbetert. Kan je dit niet zelf aanleggen, dan kan de dealer dit boor een betrekkelijk gering bedrag voor je doen.


Karel antwoordt op 4 december 2015:

Ik heb wel een schema van de installatie in mijn Sprite waarbij koelkast op 10 zit en de rest op 9 . Een relais op de 10 lijn zorgt er voor dat de caravan installatie inclusief accu alleen met de auto is verbonden als de motor draait en er daardoor spanning op punt 10 staat.
De accu wordt dus rijdend gewoon bijgeladen

Maar hoe voeg ik hier een schema toe ?

Als je maar weinig zonder paal staat is de optima van 38Ah ook voldoende en hij weegt maar 12kg.Ik heb een Reich mover.


fransvb antwoordt op 4 december 2015:

Mijn caravan is zodanig uitgevoerd dat als hij afgekoppeld is en niet aan de paal staat ik automatisch 12 heb van de caravan accu.
Als ik aan de paal sta heb ik voor mijn Fendt ook 12 volt voor de meeste lampen. Maar ook 230 voor de lamp in de zithoek en op de wandcontactdozen.
Als de auto stilstaat met aangekoppelde caravan en contactslot uit weet ik niet waar de stroom vandaan komt.
Heb wel 12 volt verlichting in caravan.
Als de auto rijdt met aangekoppelde caravan zal de stroom van de auto komen denk ik. Of is dat een gescheiden circuit met de binnenverlichting?
Zou de caravan accu onder het rijden ook opgeladen worden?


Michiel antwoordt op 4 december 2015:

Het met de accu verbonden laten van licht en pompje tijdens het rijden kan echter ook geen kwaad. Ik heb het zo geschakeld dat de auto- en caravanaccu door een dik relais verbonden worden als er spanning op de geschakelde plus komt. De bijbehorende draden zijn zes kwadraat en het relais kan 50A schakelen. Het circuit is met 30A gezekerd.

Bevalt goed.

MV


dirk antwoordt op 4 december 2015:

De caravan en auto hebben een complete 13 polige koppeling als het kontakt aan staat heb ik dus gewoon spanning in de caravan , het gaat mij echter meer om de vraag koppel ik de accu van de mover ook aan de rest of gebruik ik de accu alleen voor de mover en is het dan gewoon dus een apart gebeuren , wij staan voor 99% aan de paal dus het opladen van de mover accu is dan vanzelfsprekend .


Vino antwoordt op 4 december 2015:

Beste Dirk,
Ik begrijp uit je vraag en antwoorden, dat je de accu van de mover alleen wilt gebruiken voor de Reich mover om de caravan op de plaats te zetten etc..Wel is je wagen nog niet zo oud van jaren en heb je een 13-polige aansluiting op de wagen, dan laat het zo aansluiten:Tijdens het rijden accu(Reich)eventueel bijladen,en om de koeling op temperatuur te houden.Tijdens een stop/pauze etc,stroom van de wagen naar koeling en accu stopt.Wel nog stroom van de wagen voor enkel 12volt verlichting, toilet en waterkraan in de caravan .Dit is de enige oplossing om niet voor een probleem te komen staan.Je hebt tijdens de stop verder niets nodig.Blijf je ergens onderweg slapen en er is 220 volt aanwezig,stel dit dan in voor de ijskast,deze heeft 3 keuze's.De rest,water licht toilet en accu van de mover worden dan gevoed door de 220 volt stroompaal.Als je dit door je auto dealer hebt laten aansluiten, ga dan vervolgens naar de caravan dealer en laat deze doormeten of e.e.a.zo aangesloten op de wagen is dat boven staande functioneerd.Dit is de enige en goed werkende optie.De rest van spannende optie's zijn niet van toepassing, want dan zouden deze wel aangeboden zijn bij het plaatsen van de trekhaak.Uitgezonderd natuurlijk de techneuten onder ons die e.e.a. zelf kunnen aansluiten tot dat de electronica van de wagen besluit om er mee te stoppen.

Met vriendelijke groet,

Vino.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 december 2015:

Bijladen van de accu tijdens het rijden zonder speciale voorzieningen is nihil en ook niet echt nodig. Je kan immers op de camping steeds je accu opladen aan de paal. Gewoon de mover accu los houden van de rest voorkomt problemen zeker als je er weinig verstand van hebt.


Carlo antwoordt op 5 december 2015:

Ik heb voor mijn mover een 75ah batterij die ik oplaad voor ik vertrek. Ik sluit nooit aan de stroompaal op de camping. In de caravan heb ik led verlichting geplaatst. Mijn ijskast staat op gas. Ik ben op de 16 dagen dat ik weg ben nog nooit zonder stroom gevallen. Moest dat toch ooit eens gebeuren, heb ik nog altijd een kabel bij om een dag aan de stroompaal aan te sluiten en de batterij op te laden. Als ik aankom trek ik de 13 polige stekker uit de stekkerdoos van de auto en steek die in de stekkerdoos die ik in de disselbak heb geplaatst, niks zo gemakkelijk.


Karel antwoordt op 5 december 2015:

an: Menno
Datum: 04 December 2015 om 19:21

Bijladen van de accu tijdens het rijden zonder speciale voorzieningen is nihil

Sorry Menno maar nu beweer je onzin


Vino antwoordt op 5 december 2015:

Volgens mijn dealer gaat het laden van de nieuwste accu van Reich wel degelijk.Kijk ook maar eens op de site van deze firma:Reich invra.nl.Het laden zal niet in 10 minuten gebeurt zijn maar bij een rit van een uurtje of 4 is de accu weer aardig op krachten.Ongelooflijk, iets groter dan een pakje boter en weegt dacht ik 1200 gram.

Met vriendelijke groet,

Vino.


Michiel antwoordt op 5 december 2015:

Dat laatste kan ik bevestigen. Ik meet op de manier zoals ik het aangesloten heb al 5 A laadstroom bij stationair toerental. Bij hoger toerental wordt het meer, afhankelijk van de laadtoestand van de auto- en de caravanaccu.

Het geheim is "niet te krenterig met koper". Ik heb zes kwadraat liggen vanaf voor in de auto tot aan de caravanaccu. Met een draadje van 2,5 kwadraat schiet het inderdaad niet op. Menno heeft in zoverre gelijk dat om het te laten werken, je wel moet weten wat je doet.

MV


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 december 2015:

Om een accu te laden heb je een spanning nodig van tenminste 13,5V (AGM accu nog meer). Omdat de afstand tussen autodynamo en caravanaccu tenminste 10 meter draadlengte is, zal je spanningsverliezen krijgen waardoor de spanning bij bij het toenemen van de stroomsterkte zal afnemen. Zonder speciale voorzieningen zal de caravan accu dus nauwelijks geladen worden. Bovendien kan je je afvragen of wel alle 13p stekkers ook echt goed zijn aangesloten met 3x massa bijvoorbeeld.

Er zijn twee oplossingen:
1) Spanningsverlies beperken door zoals Michiel aangeeft meer koper te gebruiken. In moderne auto's is dat best lastig en ook het 'standaard' caravansnoer is niet dik genoeg.
2) Een 'booster' gebruiken die de laadspanning kan regelen en kan 'opkrikken'. In het genoemde Reich mobility pack zit een dergelijke schakeling waardoor de accu tijdens het rijden geladen kan worden.

Zomaar een accu aansluiten in de caravan (voor de omvormer) heeft nog een nadeel. Als er op de 13p stekker van de caravan constant spanning staat is dat niet ideaal. De stekker valt nog wel eens in het natte gras en dat is met spanning erop niet ideaal.
Vandaar mijn advies om het zo simpel mogelijk te houden of de boel met speciale voorzieningen goed, met kennis van zaken, aan te (laten) sluiten.


Kees antwoordt op 5 december 2015:

12V in nat gras raak je niet van onder de indruk hoor, de accu ook niet. 😉


Michiel antwoordt op 5 december 2015:

Door het vocht ontstaan kruipstromen die galvanische corrosie veroorzaken. Die groene klonten veroorzaken slechte contacten...


Frans antwoordt op 5 december 2015:

Als je de accu wilt integreren en er zit in de caravan geen accuaansluiting is het te overwegen om een andere lader/omvormer te installeren met aansluiting voor de constante stroomdraad (pen 9), bijvoorbeeld van Reich. Ik ben daar zeer tevreden over.
Met 230V voeding levert hij max 20A op 12V en kan diverse soorten accu’s laden en automatisch druppelladen.

Met 12V voeding vanaf de auto bewaakt hij het leegtrekken van de autoaccu. Zonder koppeling aan de auto heb je automatisch stroom uit de boordaccu. Inderdaad kun je de caravanaccu nooit 100% laden (zeg 13,2V) zonder booster, maar na een autorit komt de geïnstalleerde loodaccu wel weer op een klemspanning van 12,8V en daarmee kan ik weer meerdere dagen vooruit. Gebruik weliswaar geen mover, maar voed naast de verlichting, pompjes etc. wel alle 230V stopcontacten voor het koffiezetapparaat, usb laadapparatuur e.d. Het is wel zaak om allerlei andere vaste 230V duurverbruikers zoals boiler en koelkast uit te schakelen. Op doorreis dus nooit aan de paal en zonder verdere handelingen werkt altijd alles.

Omdat we ’s zomers in principe geen stroomaansluiting nemen boven de €2,50 en vaak op een plek staan met nauwelijks stroompalen moet de boordaccu na een aantal dagen worden geladen. Goed opladen doe ik dan vanuit een 230V aansluiting in de auto, gewoon bij stilstaande motor, soms in twee sessies. Eerste keer goed meten en daarna de tijd in de gaten houden en je komt niet eens aan de automatische afslag van de inverter. Energie-technisch niet fraai, maar als alles goed is bekabeld gaat het uitstekend. Als ik een mover zou aansluiten hoeft er denk ik niets aan veranderd te worden, hooguit en keer een andere accu.


René antwoordt op 7 december 2015:

Wij hebben ca 5 jaar geleden een mover laten monteren met daarbij een Optima Yellow top accu van 55 Ah. Op mijn verzoek is deze aangesloten op het boordnet van de caravan. Zodra we aan de stroompaal staan wordt de accu automatisch geladen. En hebben we geen 220 V, zoals bijv onderweg, dan werkt alle verlichting en de waterpomp gewoon. Koelkast staat onderweg niet aan.

Geweldig van de Optima is dat deze het hele jaar in de caravan kan blijven staan. Stalling in? Dan zorgen dat de accu geladen is en je de accupolen loskoppelt.
Op het loskoppelen en weer bevestigen van de accupolen na, heb je er zo totaal geen omkijken naar.

In principe hebben wij op de camping altijd 220 V, maar kunnen best een tijd zonder op deze manier. De 55 Ah Optima is nog nooit leeg geraakt.


dirk antwoordt op 7 december 2015:

Rene, ik kan me helemaal vinden in jou reactie mocht je een keer geen 220 hebben stekker eruit en gewoon een lampje en pompje via de accu in onze c.v zit led en een pompje gebruikt ook niks en op deze manier kom je nooit voor een verrassing met je accu van de auto . de koelkast kan altijd nog op gas .
ik denk dat ik het ook op deze manier laat aansluiten .
Thx voor de reactie,s.


Ton Groenendijk antwoordt op 8 december 2015:

Het integreren van de boordaccu kan wel degelijk voordelen hebben, maar eigenlijk alleen als je op hele kleine campings staat zonder stroom, onderweg in Noorwegen bv.,of in landen waar de elektriciteitsvoorziening onbetrouwbaar is. Ooit ging ik naar zo'n land, per groepsreis i.v.m. de gevreesde corruptie, en uiteraard viel ergens de stroom uit. Niet alleen op de camping maar in de verre omgeving. Blikseminslag. In onze caravan merkten wij alleen een tikje in de verlichting, maar even later zagen wij een horde medereizigers (allen mannen) die bij regen en bliksem met zaklantaarns en meters in de stroompalen liepen te poeren, terwijl wij lekker warm en verlicht binnen zaten. Hup de koelkast op gas en klaar was kees. Meest fascinerend was de reisdeelnemer die mobiel (via NL) naar de technische begeleider belde om te melden dat de stroom was uitgevallen.
"Steek maar een kaarsje aan" "Ik kan ze niet vinden, het is donker" Dat zijn de momenten waarop je blij bent met een geïntegreerde accu.


René antwoordt op 28 december 2015:

Graag gedaan Dirk. Wij hebben er veel plezier van zo, nog geen moment spijt van de aanschaf ervan. Veel plezier met de mover/accu!

En wat Ton schetst hebben wij ook al een paar keer meegemaakt op de camping. Stroom uitgevallen maar wij merkten er niks van. Tot we 220 willen gebruiken natuurlijk....

Het kostte ons destijds 100 euro extra bij het inbouwen van de mover plus accu.


Houtman antwoordt op 29 december 2015:

Dat je de Optima Yellow accu het hele jaar in de caravan kunt laten staan, kan ik onderschrijven. Bij dealer, acculeverancier en fabrikant hab ik dat nagevraagd en bevestigd gekregen. Zoals René opmerkt wordt aangeraden de aansluitingen op de polen los te koppelen.
Dit is overigens een harde eis van mijn stalling: of accu eruit of de polen loskoppelen.


Peter antwoordt op 7 januari 2016:

Juist dat integreren heeft, zoals al aangegeven, voor velen een voordeel. Zelf heb ik daarom iets ontwikkelt op basis van de vb10 (voor de hobbyist). Tijdens het rijden werkt de koelkast de accu wordt opgeladen met 7 Amp (stepup converter), de autoaccu wordt niet belast bij stilstaan met aangesloten caravan. Bij stroomuitval op de camping neemt de accu de verlichting maar niet de koelkast over, spanningsloze connector bij aanwezigheid van 230 volt enz. Maar, inderdaad, hoe kan je een schema in pdf uploaden.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 januari 2016:

pdf uploaden kan niet maar je mag hem mij wel mailen dan zet ik hem online.
Info@caravantrekker.nl


Hans antwoordt op 8 januari 2016:

Hier ben ik heel nieuwschierig naar.

Hans


Peter antwoordt op 9 januari 2016:

@Hans, het schema is gemaild.
Peter


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 januari 2016:

Dank Peter. Het schema is hier te downloaden:
http://caravantrekker.nl/vragen/images/schema.pdf


dirk antwoordt op 13 januari 2016:

Nou ben eruit , heb besloten dat er de Reich basic 1.8 gemonteerd word de accu word een optima 55 AH. dit word zo aangesloten zoals Rene al aangaf mochten we een x wild staan of ergens overnachten zonder stroom hebben we verlichting en pompje,s via de accu de koelkast blijft erbuiten . de mover word achter de as geplaatst omdat we een alko vario chassis hebben en er dan een montage plaat nodig is voor het plaatsen voor de as en dit nog een keer 2 cm kost dan houden we in totaal 13 cm bodemvrijheid over , achter de as hebben we geen plaat nodig en hebben we zo en zo al meer ruimte de bodemvrijheid is daar ongeveer 18 cm . nu nog ff kijken waar we de accu gaan plaatsen waarschijnlijk onder het bed ,in ieder gevaal voor de as , de mover word binnenkort geplaatst zodat we er met de pasen van kunnen genieten .


dirk antwoordt op 24 maart 2016:

Hoi Rene.

De mover zit er onder en gister de caravan naar huis gehaald i.v.m. Pasen . hij is aangesloten zoals jij het ook heeft laten doen dus helemaal goed.
Wat een luxe zeg normaal met de auto ervoor wel 10 a 11 m nodig om hem achteruit in het parkeervak te parkeren nu 1 vak leeg en fluitend keurig in het vak super.
Een fijne Pasen .


Frank antwoordt op 25 maart 2016:

Al een aantal jaren gebruik ik één van de lichtste Optima's (11 kg).
Overwinteren is geen probleem maar....
- vergeet niet je accuklemmen los te halen.
- bij aanhoudende flinke vorst maak je hem ook niet echt blij als hij 1 jaar ongebruikt is.

Accuklemmen niet los maken en vorst krijgen betekent ook voor een Optima meestal einde oefening. Dit is de reden dat ik nu met mijn 2e Optima bezig ben ; )
Ik haal hem er nu gewoon uit en als ik hem tussentijds aan de druppelaar/lader zet, dan heeft hij nagenoeg direct zijn volle capaciteit. Zelfs de kleine (11 kg) Optima movert overal naar toe.


Hein antwoordt op 29 maart 2016:

De accu van de mover van mijn caravan is stuk en er moet dus een nieuwe komen. Ik wil afstappen van de zware loodaccu’s en gaan voor een lithium. Ik overweeg de Liao Enginly Power van 30 Ah of de Reich Mobility Power Pack van 9 Ah. Beide hebben voor en nadelen.
De Liao heeft meer Ah en kan als boordaccu dienen, maar heeft van huis uit geen mogelijkheid tot bijladen tijdens het rijden. Hij is wel als beste getest door de ANWB, maar dat was al weer 3 jaar geleden!
De Reich heeft minder Ah, kan wel bijgeladen worden tijdens het rijden (ook wel nodig) maar kan niet als boordaccu gebruikt worden.
De prijzen zijn voor beide tussen de 350 en 400 Euro. Niet goedkoop maar het scheelt enorm in gewicht met een loodaccu.
Wie heeft ervaring met een van deze beide accu's?


Peter G antwoordt op 29 maart 2016:

Het nadeel van de Liao kan opgelost worden met een zuivere sinus omvormer. Een inverter van 100 watt, prijzen vanaf 50 euro, is al voldoende. Verwacht echter geen wonderen want de interne lader laadt met slechts 4 Amp.


Hein antwoordt op 29 maart 2016:

Peter G, goed idee om een 12-220 V inverter te gebruiken voor laden tijdens het rijden. Is een zuivere sinus nodig? Ik kan er geen vinden onder de 100 Euro, terwijl een gemodificeerde sinus al begint met 15 Euro.


Louis antwoordt op 29 maart 2016:

Afgelopen weekend nog even aan je mover gedacht Dirk om die 10/11 meter makkelijker te maken.
En...aan een grijzende man in spijkerbroek met zonnebril en licht overhemd met z'n rechterhand haaks omhoog en een pion en een caravan voor zich.
....Omgeving Eindhoven, nieuw aangelegde wegen, omleidingen, én een bordje doodlopende weg op een nieuw industriegebied waar een losse vrachtwagenaanhanger in de zichtlijn vóór stond en ik dus over het hoofd gezien had.
(De weg bleek voordien overigens wél gewoon doorgaand te zijn geweest, en nu dwarsover met kleine betonpaaltjes geblokkeerd)
Geirriteerd, en na zo'n 100 meter veel te snel en dus zigzaggend achteruit rijden even gestopt, en m'n vrouw verteld dat ik nu "aan een man met een zonnebril dacht" (zij leest Caravantrekker nooit en vroeg of ik ze nog wel op een rijtje had ha,ha), maar dus rustiger met een grijns de volgende ongeveer 60/70 meter keurig netjes recht afgelegd tot aan de eerste keermogelijkheid.
Ik heb m'n eerste recht achteruitrijcursus en beter kijken er voor dit jaar weer op zitten...
Irritatie werd dus toch nog even humor ondanks het kl... weer en het vastrijden .


Peter G antwoordt op 29 maart 2016:

@ Hein Excuses voor de url, maar dit is wat ik ff snel kon vinden. Wat extra vermogen 300 watt voor je weet maar nooit. Ik heb het zelf opgelost met een VB10 een Rameder set en een conventionele accu. Zie schema.pdf van 9 januari.
Ik raad je echt aan een pure sinewave te gebruiken daar nagenoeg alle voedingen switch mode zijn. Bij modified heb je geen controle over de effectieve waarde. Dit is de url:
http://www.lightinthebox.com/nl/300w-zuivere-sinus-omvormer-auto-oplader-adapter-12v-dc-naar-220v-ac_p4815974.html?prm=1.2.1.0


dirk antwoordt op 29 maart 2016:

Ach foutje overkomt iedereen weleens ,afgelopen jaar reed ik in Frankrijk een dorpje in sloeg rechtsaf en steil omlaag nou ik hield aan weerszijde 10 cm over het is genoeg maar voor hetzelfde geld moet je terug pfffffffffffffffffffffff , trouwens de Reich mover doet het prima heb er een lader opstaan van Xenteq 1 x ingesteld en klaar /hoofdlading/nalading en dan druppel .
Hopen er veel plezier van te beleven.


René antwoordt op 3 april 2016:

Fijn dat je er veel plezier van hebt Dirk en bedankt voor jouw bericht!

Het makkelijke vind ik ook ervan dat je er totaal geen omkijken naar hebt. Onderweg via de auto bijladen hoeft niet omdat je makkelijk voor het vertrek en bij aankomst kan moveren zonder dat de accu leegraakt.

Groet, René


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker