Caravantrekker.nl

Stabilisator

Paul vraagt op 9 maart 2016:

Kan iemand mij vertellen hoe ik kan controleren of mijn remschoentjes in mijn stabilisator nog goed zijn of versleten?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Reinier antwoordt op 9 maart 2016:

Zit er geen indicator op? Bij het slijten verschuift die van + naar -. Althans, zo is dat op mijn Winterhoff 3000. En op ALKO koppelingen zit naar ik meen een groen/rode stift waarvan het rode deel steeds meer in het zicht komt naarmate de slijtage toeneemt.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 maart 2016:

Een dealer gebruikt daar een kogel voor die op een soort momentsleutel is gemonteerd. Want naast versleten kunnen de kupjes ook sterk vervuild zijn, waardoor de werking minder is geworden.
Meestal kan je tijdens het rijden wel voelen of je met of zonder ingeschakelde stabilisator rijdt. Voel je geen verschil, kan die versleten zijn (of je voelt sowieso geen verschil tussen met en zonder ingeschakelde stabilisator 😉)


Frank antwoordt op 12 maart 2016:

Over de Alko stabilisator 2000/3000 kan ik wel eea vertellen.
Er is maar één goede controlemogelijkheid : de indicatoren op je stabilisator.
Daarnaast zijn er nog een aantal indicatoren. Hiervoor moet je echter ervaring hebben met het slijtageverloop van je koppeling. Je kunt het nl. ook voelen en vaak horen bij aankoppelen en rijden.
Het antwoord dat Menno geeft, is niet juist.
De stabilisator en de klemkracht op jouw kogel is nl. heel specifiek voor jouw combinatie. Een andere auto met een ietsjepietsje kleinere kogel geeft een compleet ander beeld op de momentsleutel. Dealers maken hier een grote fout. Deze werkwijze kan zelfs leiden tot een minder goed rijdende combinatie
Ik stel mijn eigen stabilisator altijd af. Veel NM (of hoge klemkracht) betekenen ook niet altijd dat de combinatie beter of fijner rijdt.

Heb je een Alko? Welk type?


Kees antwoordt op 12 maart 2016:

Veel NM (of hoge klemkracht) betekenen ook niet altijd dat de combinatie beter of fijner rijdt.
Maar is wel wat een stabilisator hoort te doen.
Alle indicatoren ten spijt maar het resultaat, meten met de dummyknop op een momentsleutel, is de enige juiste 'indicator' om feitelijk te kunnen vaststellen of de werking is naar behoren, voldoende of te wensen overlaat.

Persoonlijk vind ik het een onding en alleen in het leven geroepen om niet ideale combinatie's (lees ongunstige gewichtsverhouding of te grote caravan) nog enigzins aanvaardbaar over de weg te krijgen.


Frank antwoordt op 12 maart 2016:

@Kees : omdat dealers een momentsleutel gebruiken, denk jij dat dit ook de beste weg is.
Het geeft slechts een indicatie. De beste weg zou een combinatie van beide zijn. Als je kogel 49,1 is en de dummy 50,0 wat denk jij dat er dan gebeurd? Wat meet je dan? Uit ervaring kan ik je vertellen dat je weinig kunt met deze uitslag. Ook niet als de Alko verder technisch 100% is.
Het vertelt ook niets over de werking van de bovenste cup. Als deze relatief ver versleten is, neemt de werking van de zijdelingse frictiecups ook snel af.
Als je dan met een momentsleutel meet, lijkt alles ok.
In de praktijk zakt de koppeling echter te ver over de kogel. De frictiecups aan de zijkant sluiten dan niet meer mooi aan (verlechterde centrering) en er ontstaat ruimte op de koppeling. De werking is dan minder. Dit meet je niet met de methode momentsleutel. Daar doen de krachten aangekoppeld/onder het rijden niet mee.
Zelf heb ik redelijk wat testkilometers gedraaid om achter de reacties van de Alko te komen.
Na ca. 15.000 kilometers is de bovenste cup bij mij aan vervanging toe. De indicatoren staan dan nog in het groen of halverwege.Toch voel ik dan verminderde werking. De zijcups kunnen dan nog probleemloos mee. Met de bijgeleverde opvulringen bepaal je de druk van de zijcups. Als de kogel weer mooi gecentreerd in de koppeling is opgesloten, voel je dat hij weer soepeler en beter zijn werkt doet.
De Alko is voor mij een heerlijke koppeling mits goed afgesteld. Slecht afgesteld haalt hij veel comfort weg.
Ik snap dus niet waarom jij het een onding vind.
Wat gebeurt er of wat voel je dan?


Paul antwoordt op 15 maart 2016:

Frank
Ik heb geeb Alko
Maar een Westfalia SSK. de "remschoentjes" zitten aan weerskanten van de stabilisator


Frank antwoordt op 15 maart 2016:

Hoi Paul, helaas....van de Westfalia heb ik geen verstand.
Met een AKS 2004/3004 had ik je zeker kunnen helpen.

Ik weet ook niet of een Westfalia nastelt of nastelbaar is.
Bij een AKS loopt de werking merkbaar terug na 15.000 km.
Dit hangt ook een beetje af van de toestand vd autokogel en of je ook veel binnenwegen rijdt .
Wil je zekerheid en genieten van volle klemkracht kun je de elementen natuurlijk vervangen.
Een koppeling zit met flinke klemkracht op de kogel.
Stel : als je alleen een losse koppeling op je kogel zou zetten dan krijg je er met de hand geen/nauwelijks beweging in van links naar rechts.
Als je toevallig een afneembare trekhaak hebt, is dit best gemakkelijk te testen.


Paul antwoordt op 17 maart 2016:

Frank
Bedankt ,ik heb inmiddels nw rem cups besteld


Hennie antwoordt op 17 maart 2016:

@ Frank
De kogel van mijn trekhaak heeft aan de bovenzijde een klein plat vlakje van naar ik schat nog geen cm. Dat zou dan betekenen dat
a) de bovencup zijn werk niet goed kan doen
b) dat de zijcups per definitie uit het midden zitten
(zou niet erg zijn als ze een kogelgewrichtje zouden hebben)

Klopt mijn conclusie?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 maart 2016:

Er is geen 'bovencup'. De kogel wordt helemaal omsloten dus maakt de afgeplatte bovenkant niets uit en doen de cupjes aan de zijkant gewoon wat ze moeten doen.


Jasper antwoordt op 17 maart 2016:

Ik heb wel de SSK en ik kan je zeggen dat de klemkracht vrijwel alleen bepaald wordt door de zuigerveer waarmee je de koppeling in werking stelt.
Volgens de gebruiksaanwijzing zouden de remschoentjes versleten zijn als de spanhendels zijdelings tegen de koppeling aan liggen. Maar ik heb ervaren dat, ook als dat nog niet zo is, zoveel van de frictieplaatjes kan zijn afgesleten dat de metalen vatting van de remschoentjes ook al uitgesleten kan zijn.
Maar ook is er aan de zijkant van de koppeling een sleuf te zien, met een nokje erin, waarbij te tekens - + X zijn ingeslagen. Staat het nokje onder de - dan zou de koppeling of de kogel zijn versleten. Echter, afgelopen jaar stond het nokje bij mij net in die - positie. De dealer er naar laten kijken, maar die vond alles nog in orde.
Maar wat Menno zei geldt ook. De remvoeringen kunnen verglaasd zijn en dat los je op door de lagerpennen te verwijderen en de cups op te schuren. Of te vervangen.
Dat heb je in gang gezet, zie ik. In dat geval nog een advies: als ze niet te ver ingesleten zijn, bewaar ze voor een volgende keer. Ze zijn niet goedkoop.


Kees antwoordt op 17 maart 2016:

De frictiecupjes zijn niet van invloed op de positie van de trekhaakknop in de koppelingsmuil.
Ook zonder frictiecupjes doet de koppeling gewoon zijn werk.


Robin antwoordt op 18 maart 2016:

@Menno, ik denk dat 'we' elkaar hier niet goed begrijpen; bij mijn ALKO 3004 heb ik de bovenste cup vervangen omdat deze in de stalling was afgebroken.
Daar zit dus wel een cup. Dat was ook mijn reden om deze destijds te monteren; de auto was te zacht gedempt en sloeg op drempels (met c'van) te ver door. Dankzij de bovenste frictiecup sloeg hij niet meer door.
Maar uit jouw reactie lijk je iets anders te bedoelen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 maart 2016:

Ik zou spreken van de voorste cup (ALKO heeft het ook over voor-achter) omdat het grootste gedeelte van de cup aan de voorzijde zit. Dat laatste stukje doet niet zo veel meer, ook al omdat er een gat in zit en daar weinig kracht op staat. En eigenlijk zijn dat geen echte cups omdat die niet geklemd worden voor de stabilisatie.


Wim antwoordt op 19 maart 2016:

Lijkt een trend ook hier cupje afgebroken toen ik hem uit de stalling haalde lag los op de dissel was al zo volgens de stallingeigenaar.Volgens mijn caravandealer door lomp rangeren.


fransvb antwoordt op 19 maart 2016:

Ze rangeren met een pen die ze in de koppeling steken.
Dat is makkelijker dan met een knobbel aan je rangeertoestel.
Bij het Alko slot kreeg ik een kunsstof antidiefstal knobbel.
Die knobbel zat zelfs klem in de koppeling.
Dus raad ik iedereen aan om met een spiegeltje je koppeling te controleren.
@Wim en dat is dus lomp rangeren


Frank antwoordt op 22 maart 2016:

@Menno : lees de ervaring van Robin. Deze combinatie van voorste/bovenste cup wordt onderschat. Bij vervanging merk je de verbetering duidelijk. Deze frictiecups hebben natuurlijk niet de druk van de zijcups maar helpen behoorlijk bij dempen van deining en dragen bij aan goede werking van zijcups.
@Kees : als voor/bovenste cup en achtercup versleten zijn, komt er lichte speling op de koppeling. Hierdoor centreren de zijcups niet mooi meer en verliezen ze een deel van hun werking. Dit komt omdat de koppeling bij grotere krachten "heen en weer" beweegt. Doordat ik veel getest heb met de AKS bij uiteenlopende klemkracht, afstelling, slijtage, snelheden e.d. weet ik nu dat de verschillen groter zijn dan verwacht. Het doet mij soms ook pijn als ik de onzin bij dealers hoor. Maar tsja...commercie.


robertb antwoordt op 12 mei 2016:

Meen dat ook anderen wellicht mijn laatste ervaringen kunnen gebruiken.
De Winterhoff WS 3000, op onze Eriba Puck, heeft een gradenverdeling in vier stappen. De slijtage indicator stond op 3+. Moest goed zijn dacht ik, de handel om de stabilisator in werk te zetten moest ook nog steeds goed aangedrukt worden.
Heb voor de aardigheid een losse trekhaakkogel met schroefdraad gekocht, passende moer erop en ja toch maar de momentsleutel. Tot mijn verbazing kon ik de Nm maar omhoog blijven draaien (>250Nm), zonder dat de sleutel klikte.
Na blokjes schuren, ontvetten, kogel ontvetten,geen resultaat. De remblokjes er uit gehaald. Gepast op de kogel...de plastic-vatting van de remblokjes stonden tegen de kogel aan, geen contact meer met het frictie materiaal. Nieuwe remblokjes gemonteerd, opnieuw meten met de kogel-momentsleutel: 150 Nm.
Blij dat ik hier meelees en leer.

Mvg, Robert


Peter G antwoordt op 12 mei 2016:

@Robertb. Dit is informatie waar ik iets aan heb. Bedankt hiervoor. Na wat zoeken kwam ik op de site van al-ko als maximale waarde 300 nM tegen. Ik ga het proberen met de afneembare kogel van een andere auto. Nog een ding, had je de sleutel niet lager moeten draaien om tot een waarde te komen. Het frictie moment komt lager te liggen en daarom klikt je sleutel niet.


Frank antwoordt op 12 mei 2016:

Peter, bij de Alko zit er geen plastic rand om het frictiemateriaal. Dit kan je dus niet overkomen. Bij een 2004 of 3004 serie krijg je gewoon te veel speling. Bij een kogel van 49 mm moet je vulplaten gebruiken. Een kogel van 50 mmm zit standaard al flink strak. De zijindicatoren op de Alko geven je dan goede indicatie of er kogel en alko goed passen . De bovenindicator moet wel voor de helft of meer groen zijn voor optimale werking. Als de alkocups versleten zijn komt er ook ietsje hoorbare speling op bv spoorwegoverwegen. Een losse kogel met meter geeft alleen een juiste indicatie als de kogels even dik zijn !


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker