Jeen vraagt op 30 mei 2016:
Ik ben in twijfel gebracht:
Tot nu toe ging ik er van uit (en zo staat dat ook op vrijwel iedere site) dat je in Frankrijk 130 mag als je MTM van de auto en MTM van de aanhanger samen niet meer dan 3500 zijn. Voor mijn auto (caddy maxi, 2350 kg MTM) en motortrailer (700kg MTM) gaat dit op.
Nu heb ik gelezen hier op de site (maar dat kan ik niet terugvinden) dat ze niet kijken naar de opgetelde MTM's, maar naar het maximum treingewicht van de auto (zodat ze ook op kenteken van de auto kunnen bekeuren). Voor mijn caddy is dat 3750kg.
Wie kan hier (gedocumenteerd met een goede Franse uitleg!) uitsluitsel over geven.
Wie kan hier gedocumenteer
Bert antwoordt op 30 mei 2016:
De tekst vind je hier terug: http://www.caravantrekker.nl/algemeen/snelheden.php.
Indertijd is over deze regelgeving in de Franse pers wat heisa geweest kan ik me herinneren. Bron weet ik niet meer helaas.
dabbertje antwoordt op 31 mei 2016:
Dus als ik het goed begrijp mogen ook heel wat vouwwagencombi's niet met 130 km/u door Frankrijk? Want maximum treingewicht van de auto is leidend?
Nooit geweten.
Gr. Daphne
Kees antwoordt op 31 mei 2016:
Yep.
Troost je, je bent niet de enige. 😉
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 31 mei 2016:
Op dit forum is het eerder aan bod gekomen met bronnen:
http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=29808
Jan@ antwoordt op 31 mei 2016:
Ach die flitsers "weten" dat toch niet. En de kans dat je hiervoor(zeker als buitenlander) wordt aangehouden is praktisch "zero". Bij een calamiteit is achteraf moeilijk aan te tonen hoe hoog de snelheid exact was.
Verstandig is tot maximaal die snelheid te rijden dat de combinatie stabiel/veilig aanvoelt en het verkeer het toelaat, met een maximum van 130.
Met gezond verstand kom je het verst. De regels zijn toch vaak te cryptisch om te begrijpen.
Anko antwoordt op 31 mei 2016:
Dus "130 rijden zolang het maar veilig en stabiel aanvoelt en het verkeer het toelaat" valt nog onder "gezond verstand"? Dat zullen m.i. heel wat mensen niet met je eens zijn. Ik in ieder geval niet.
En laten we wel zijn ... waarom zou je in vredesnaam?
Frans antwoordt op 31 mei 2016:
In de referte die Menno aanhaalt staat de Franse wettekst :
De Franse wettekst (Article R.413-8) luidt als volgt:
La vitesse des véhicules dont le poids total autorisé en charge est supérieur à 3,5 tonnes ou des ensembles de véhicules dont le poids total roulant autorisé est supérieur à 3,5 tonnes, (...): 90 km/h sur autoroute; 80 km/h autre routes.
Als ik die lees ben ik toch geneigd om het anders te interpreteren. Het gaat om een solo-auto met een toegestaan gewicht boven de 3,5 ton of een combinatie waarvan het totaal toegestaan rijdend gewicht boven de 3,5 ton is. Dat totaal toegestaan gewicht is niet het maximaal treingewicht van de auto, maar de som van het mtm van auto en mtm van aanhangwagen.
Die zware SUV met een bagagekarretje mag dus wel 130 km/h en hoeft zich niet te laten inhalen door een ‘Astra met een Tabbert’.
Jan@ antwoordt op 31 mei 2016:
Ik zeg niet dat je 130 moet rijden zolang het veilig aanvoelt. Het hangt van de combinatie af. Ik rij met caravan meestal ca 100, terwijl mijn trekauto best 120 zou kunnen met caravan van 1350 kg. Maar dat voelt gewoon niet goed. De vraagsteller heeft het over 700. In het (verre) verleden met vouwwagen (met grote wielen ) reed ik rustig 130 als het verkeer het toeliet.
Anko antwoordt op 31 mei 2016:
Jan,
Ik zeg niet dat jij zegt dat dat moet .... 😉
Maar 130 km/h en een aanhanger gaan wat mij betreft gewoon niet samen. Ongeacht hoe weinig die aanhanger ook mag wegen (bij dat soort snelheden is de vraag of licht perse een voordeel is).
Maar goed, zo zie je maar weer, een ieder zijn ding.
Jan@ antwoordt op 31 mei 2016:
""reed ik rustig 130 als het verkeer het toeliet""
En niet met een auto met abs, tractioncontrol, esp adaptieve cruise controle e.d.Gewoon een Renault 4/Kadett/Ascona e.d. (die Renault haalde dat niet)
Sommigen zullen zeggen: het is een wonder dat je nog leeft.Misschien hebben ze gelijk.
Ik had het niet willen missen, Russische roulette op driebaanswegen(deed ik niet aan mee) want die mooie tolwegen waren er niet.
Ik denk dat ik het overleefd heb door gezond verstand en te anticiperen.(doe ik nog steeds)
Kees antwoordt op 31 mei 2016:
Staat ook helemaal niet synoniem voor roekeloosheid of extreem gevaarlijk. Met een goed uitgebalanceerde combinatie ook heel goed mogelijk.
Waarom zou 200km/u solo nu meer handen op mekaar krijgen dan 130km/u met een caravan. In Fr. is dat dus geen bijzonderheid blijkbaar.
Jan@ antwoordt op 31 mei 2016:
Kees , mijn ervaring is dat maar weinige caravan combinaties zo hard rijden op de tolwegen.Het gross rijdt rond de 100. Het voordeel is , net als in Belgie dat je niet direct een bonn krijgt als je even 105/110 rijdt.
Louis antwoordt op 31 mei 2016:
Voorsorteren...uit de mode.
Bij einde afrit de zaak blokkeren door in het midden te gaan staan...in de mode.
Richting aangeven zodat de ander dóór kan...uit de mode.
Zonder overig verkeer te hinderen in of uitvoegen...uit de mode.
Wegrijden bij groen zonder eerst een afstand van 10 meter tussen de voorganger te laten ontstaan om meer verkeer en dus de doorstroming te bevorderen...uit de mode.
Rustig uitrollen en in één keer stoppen bij open brug...uit de mode.
Al een kilometer eerder stoppend en optrekkend als in een file voort te gaan sukkelen tot eindelijke stilstand...in de mode.
Verder kijken dan de eigen motorkap...helemáál uit de mode !!
Hoezo anticiperen waar zo vaak over gesproken wordt ?, ik zal wel blind zijn maar zie het weinig meer .
Auto's en caravans vol electronische hulpmiddelen proppen (dat is namelijk veiliger) zodat men al twitterend toch nog een beetje op de weg kan blijven...helemaal in de mode.
Doe er dan geen drie druppels regen bij want de paniek is compleet .
Een beetje vloeiend 130 met de solo auto rijden is vaak al een probleem, laat het met de caravan er ook nog achter toch maar liever achterwege .
Ik wil namelijk gewoon weer een beetje heel terug komen zonder oponthoud wegens brokken veroorzaakt door anti anticipeerders met hun hele alfabetje aan hulpmiddelen.
Jeen antwoordt op 1 juni 2016:
Dank voor alle antwoorden. Ik heb op verschillende Franse sites nog even nageplozen wat de Franse begrippen allemaal inhouden. Conclusie is helaas cf wat Menno aangeeft: max treingwicht van de auto is bepalend. Jammer want betekent altijd 90 met caddy.
Rest mij nu natuurlijk nog wel de vraag aan de formumleden of iemand al eens een bekeuring heeft gekregen waarbij op basis van max treingewicht auto >3500kg en snelheid >90 is bekeurd?
Robin antwoordt op 1 juni 2016:
Dan nu iets anders; je vertelt dat het maximale treingewicht >3,5 ton is.
Heb je in het dagelijks leven behoefte aan het maximale laadvermogen van jouw caddy, of mag dat 250 kg lager?
In dat laatste geval kun je dat op kenteken laten aanpassen (RDW, paar tientjes) en rijdt je legaal weer boven de 90 in Frankrijk.
Frans antwoordt op 1 juni 2016:
@Jeen: (..) Conclusie is helaas cf wat Menno aangeeft: max treingwicht van de auto is bepalend (..)
Hoewel het mij persoonlijk weinig boeit wat nu echt wordt bedoeld wil ik het bovenstaande nogmaals in twijfel trekken zonder een semantische discussie aan te willen gaan over teksten.
Wat heeft het voor zin om in een wettekst onderscheid te maken tussen een max toelaatbaar gewicht van een voertuig en een max treingewicht van een voertuig (met of zonder daadwerkelijk meerijdende aanhangwagen) als het max treingewicht alles bepalend zou zijn? Antwoord: heeft geen zin.
Omdat dat onderscheid wel wordt gemaakt wordt hier ongetwijfeld niet op het treingewicht gedoeld en kan men op grond van het toegestaan treingewicht dan ook niet op snelheid bekeurd worden.
Mijn ervaring is dat de 3500 kg grens niet tot bekeuringen leidt op de autoroute als je een beheerste rij-indruk maakt op rijdende politie (niet langdurig veel te hard en met een strak ogende en rijdende combi). Met een speedgun of radarkast kan geen relatie worden gelegd met het gewicht. Via kentekenfoto van auto en aanhanger kan de Franse politie ook weinig hard maken. Je moet dus al aanleiding geven bij subjectieve waarneming om staande gehouden te worden.
Jeen antwoordt op 1 juni 2016:
Volgens mij haal je twee dingen door elkaar.: Bekeuring op treingewicht natuurlijk uitsluitend wanneer er ook een aanhanger achter zit. Daar gaat dit hele discours over...
Treingewicht is zonder aanhanger niet relevant en daarmee ook niet allesbepalend.
Op de Franse kentekenbewijzen is expliciet de PTRA en PTAC als onderdeel opgenomen en daar wordt naar verwezen in de wettekst. Maar voor één uitleg vatbaar, ook als je het oneerlijk vind. Ik raad je aan de Franse teksten ook maar eens op te zoeken.
Neemt natuurlijk niet weg dat in de uitvoeringspraktijk wellicht niet op kenteken/treingewicht wordt bekeurd. En het zou kunnen dat de Franse politie niet de gewichten bij de Nederlandse kentekens weet of te weten kan komen. En: ook in Nederland wordt veel gedoogd. Allemaal onzekerheden....
Daarom ben ik ook benieuwd of er iemand op het Forum is die al eens een bekeuring heeft gekregen in deze situatie waarin de PTRA > 3500 is maar MTM + MTM < 3500 is.
Jeen antwoordt op 1 juni 2016:
@ robin:
De lol van de caddy is mede dat je er ruim 800 kg in kunt laden. 250 inleveren is mij helaas te veel. Dan kom in in weer in de knel als de catamaran op het dak ligt en de rest van de vakantiespullen achterin. Mijn caravan heeft ook al te weinig laadvermogen. Kiezen tussen twee kwaden dus.....
Frans antwoordt op 1 juni 2016:
@Jeen, ik vrees dat je helemaal gelijk hebt. Ik ben toen de regelgeving jaren geleden wijzigde wellicht op het verkeerde been gezet door juist de Franse teksten. Ook in Frankrijk is er een verscheidenheid aan uitleg. Voor mij is de uitleg van een Caravanclub niet zaligmakend, in het verlengde van publicaties van onze ANWB die soms ook voor meerdere (foutieve) uitleg vatbaar is. Er zijn Franse publicaties waarin letterlijk staat : ‘PTRA (poids total roulant autorisé): c’est la somme des PTAC du véhicule tracteur + celui de la remorque’ oftewel ‘MTM + MTM’. Dit is waarschijnlijk (vrijwel zeker) niet juist, maar wordt in de praktijk mogelijk wel zo gehanteerd.
Verder staat op het Nederlands kentekenbewijs voor zover ik weet niet de rubriek F3, zodat de Franse agent aan het rekenen moet…
Ook ik ben benieuwd naar de eerste negatieve ervaring 😉
Jan@ antwoordt op 2 juni 2016:
Je kunt je ook aan de formele, weliswaar voor meerdere uitleg vatbare regels houden natuurlijk als je je daar happy bij voelt en niet harder dan 90 rijden.
Probleem opgelost.
Hoe zit het eigenlijk met onze navigatie
apparatuur. 2500? euro boete als er flitspaal controle opzit, uitgeschakeld geldt niet; het mag er niet op zitten.
Kees antwoordt op 2 juni 2016:
Tsja, hoe zit het eigenlijk met een doorgetrokken streep in Fr.
De regels zijn toch duidelijk of in ieder geval de strekking ervan, hoe krom ze ook zijn.
Ga dan niet de slimme buitenlander uithangen.
Janka antwoordt op 2 juni 2016:
Jan@, daar kan ik kort op antwoorden.
TomTom heeft de flitspaalsignalering in Frankrijk verwijderd uit hun menu's.
Daarvoor zijn standaard in de plaats gekomen de "zone dangereux"
Dit zijn dezelfde locaties dan de flitspalen maar op deze manier is het wel toegestaan. Hier bood de Franse wetgever dus een opening waar door TT dankbaar gebruik van is gemaakt.
Hoe het zit met andere aanbieders zoals Garmin weet ik niet.
PieteR antwoordt op 2 juni 2016:
Heel vaak heb ik keihard gereden met onze combinatie en dat ging allemaal goed...
Toen de 90 werd voorgeschreven, ben ik op 90 gps gaan zitten en dat bevalt me gewoon beter, omdat het vakantiegevoel dan betere kansen krijgt.
Ik ben toch zeker niet op de vlucht... 😉
Frans antwoordt op 2 juni 2016:
Precies Pieter, het bevalt mij ook wel, alleen is 90 vaak te snel voor de rechter strook. Ik rij 90 tot 100 adaptief achter iets anders en dat scheelt ook nog eens veel brandstof. Alleen als je 's nachts rijdt is wat sneller wel minder slaapverwekkend.
Arthur antwoordt op 3 juni 2016:
@Jan: "Ach die flitsers "weten" dat toch niet. En de kans dat je hiervoor(zeker als buitenlander) wordt aangehouden is praktisch "zero"."
Let op met zo'n uitspraken! Men meet eerst de snelheid aan de hand van radarinstallaties en dan gaan vrachtwagens en caravans opzij voor een verificatie door de gendarmerie aan de hand van de autopapieren, soms ook met een weegbeurt. De kans om gecontroleerd te worden is wel bestaande, zelf onlangs ondervonden!
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.