Caravantrekker.nl

Rijden met een CVT automaat

Tiemstra vraagt op 2 juli 2016:

Ik heb sinds kort een Subaru Forrester met CVT automaat na altijd auto's met handschakeling te hebben gehad. Ik heb een Eriba Touring caravan van 1000 kg.
Kan iemand mij tips geven hoe te rijden met deze combinatie in heuvelachtig terrein, in de bergen en met het inhalen op de snelweg.
Moet ik tijdens het rijden ook gebruik maken, en zo ja wanneer van de SI modus van de versnelling, of is het verstandiger de bak op "manueel" te zetten?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Kees antwoordt op 2 juli 2016:

Cursusje boeken bij Bert?

En lees dit draadje eens: trekhaakhoogte Subaru Outback.(Om teleurstellingen te voorkomen).
Het laatste deel gaat niet meer overtrekhaakhoogte.


Quirien antwoordt op 2 juli 2016:

Specifiek informatie over Sub cvt automaat en bepaalde kan ik niet geven, ik heb nu eenmaal geen Sub. Hier op deze site staan wel wat artikelen omtrent het rijden/werking etc.
Wat ik wel kwijt kan is dat zo'n Cvt slimmer is dan je denkt. Tja , en leer hem (of zou het een zij zijn) maar eens bespelen
(niet bang zijn om te experimenteren, weet je gelijk hoe deze reageert) met je rechter voet.
Soms trek ik wel eens aan de flippers om de "regie " in eigen hand te hebben, maar of ik het dan beter gedaan zou hebben? En ik heb zo'n vermoeden dat met 1000kg het met de automaat alleen allemaal zal lukken. Maar er zijn vast Sub forrester rijders die je kunnen inlichten.En Bert zal ook de nodig informatie kunnen geven heeft vast wel de nodige cursisten met deze auto gehad.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 juli 2016:

Het is een enorm verschil of je met een 'gewone' caravan rijdt of met een Eriba touring. De luchtweerstand is zo veel minder dan bij een gewone caravan (zoals in het genoemde draadje over de Outback) dat een Forester (ook de benzine) daar geen enkel probleem mee heeft. De CVT zal zelf heel aardig weten in welke versnelling gereden kan worden. Heuvelop vermoedelijk wel met wat toeren.


Jan@ antwoordt op 3 juli 2016:

Mijn ervaring is dat ik de manuele standen alleen gebruik
helling afwaarts om op de motor te remmen. Verder weet een CVT, zoals Menno al opmerkt, precies welke stand hij moet kiezen onder welke omstandigheid (helling op, wind tegen enz.)


Theo antwoordt op 11 juli 2016:

Net terug van een lange vakantie in Frankrijk met een Knaus Sudwind 500, gewicht zo'n 1.600 kg. De CVT in de Forester doet het geweldig. Bergop geen centje pijn. Rijdend op de cruisecontrol wil hij bergop wel de snelheid vasthouden met als gevolg dat hij hoog in toeren klimt, logisch want er wordt veel vermogen gevraagd. Als ik dat op dat moment niet wilde schakelde ik de cruisecontrol uit en hield de toeren op ca. 4.000 (maximum koppel); dan zoekt de CVT automatisch de juiste snelheid er bij, dus bijvoorbeeld 80 op 4.000 toeren in plaats van 100 bij 5.000. Bij mijn vorige (conventionele) automaat zakte de snelheid steeds zover dat hij van de cruisecontrol sprong.
Bergaf is heel simpel af te remmen met behulp van de peddels; je kunt hem hierbij gewoon in de automaatstand laten staan en wanneer de omstandigheden er naar zijn (b.v einde helling) neemt de automaat het weer over.
Ik ben tijdens deze ritten een steeds grotere fan van de CVT geworden.


Jan@ antwoordt op 12 juli 2016:

Het is inderdaad een mooi systeem. Wat ik me o.a. afvraag is de levensduur, gaat het een beetje lang mee?.In ieder geval ververs op tijd de olie van de cvtbak, bij mij is dat al bij 50/60K, = sowieso erg belangrijk voor het functioneren en de levensduur. Het 2e is: is een cvt-bak bestand tegen ""extreme"" omstandigheden t.o.v. een bak met tandwielen. Bijv. in het terrein door mul zand helling op; iemand anders(zwaar) uit het mulle zand trekken op een camping (heb ik een keer gedaan). Ok de gevolgen voor een handbak met koppeling of andere automaten weet je natuurlijk ook niet op de lange duur maar de techniek van een cvt voelt voor mij in die omstandigheden kwetsbaar aan.


Anko antwoordt op 12 juli 2016:

Het lijkt mij dat de maximale belasting van een transmissie niet zo zeer bepaalt wordt door de omstandigheden waaronder je rijdt, maar door het maximale vermogen / koppel van de motor die er voor ligt: hoe diep / mul het zand ook al zal zijn, meer kracht dan de motor kan produceren komt er niet op de transmissie te staan.

Je mag toch hopen / verwachten dat de transmissie daarop berekend zal zijn?

Wellicht wordt het een ander verhaal wanneer je constant het maximale koppel / vermogen van je motor aan spreekt, maar dan heb je wel meer problemen.


Louis antwoordt op 12 juli 2016:

Jan@, als je eens in de buurt van Eindhoven bent is het DAF museum een aanrader.
Daar kun je opengewerkte modellen bewonderen van deze jarretel aandrijving.
In plaats van de oorspronkelijke rubber snaar zijn hier prachtige vernuftige varianten op ontwikkeld.
Een lust voor het oog.
Er staat ook een formule auto met deze aandrijving die goede resultaten heeft behaald.
(Dus zo kwetsbaar zal het inmiddels waarschijnlijk niet zijn)


Jan@ antwoordt op 12 juli 2016:

Zal ik inderdaad een keer doen Louis. Op Youtube zijn ook filmpjes van CVT-bakken te vinden waarin je goed kunt zien hoe het functioneert. (maar in het echt zien is natuurlijk leuker).
Daar mag je vanuit gaan Anko. Ik ben ook geen terreinrijder
maar zoals op de camping kan wel eens voor komen. Reparaties aan aut. zijn duur, dus een beetje levensduur is wel zo belangrijk.


Michiel antwoordt op 4 augustus 2016:

Wij hebben dit jaar een reis naar Zuid Spanje gemaakt met een Forester Lineartronic CVT en een Kip Vision. De CVT in de Forester is (in Nederland) standaard voorzien van een extra koeler om zware omstandigheden beter aan te kunnen. Daarom mag hij 2000 kg trekken, ipv de 1200 kg die de XV met vrijwel dezelfde aandrijflijn mag. Over de duurzaamheid maak ik me, bij goed onderhoud, geen zorgen. Subaru heeft niet voor niets een ijzersterke reputatie en in USA rijden er werkelijk miljoenen Subaru's rond met een Lineartronic CVT.

Tijdens onze reis heb ik het schakelwerk vrijwel altijd overgelaten aan de bak zelf, en alleen bij lange afdalingen de 'flippers' gebruikt om beter op de motor te kunnen remmen. Hij remt dan trouwens echt opvallend goed op de motor. Ik heb de SI-drive vrijwel altijd in de Intelligent stand gehad, omdat ik vind dat hij het dan prima doet. In druk sverkeer kan het handig zijn de Sport-stand te activeren. Het toerental blijft dan wat hoger en het gaspedaal reageert dan veel sneller. Hierdoor voelt de auto veel alerter. Dit kan ook handig zijn wanneer je achter een langzame vrachtwagen vandaan komt op een helling. Als het starttoerental hoger is (door de Sport-stand of door de handschakelstand) kom je er merkbaar vlotter achter vandaan. Als je op een flinke helling achter zo'n trage vrachtwagen beland en dan vanuit de Intelligent stand in Drive het gas op de vloer drukt lijkt de auto in eerste instantie wat te aarzelen. Door op dat moment met de flippers terug te schakelen (gewoon in Drive laten staan) lijkt hij ineens te begrijpen wat je wilt en schiet het toerental omhoog en trekt hij er vlot voorbij. In Intelligent staat alles kennelijk op standje zuinig, want dat vind ik de auto echt. Hij heeft over de hele reis ruim 1 op 9 gereden. Heel netjes voor een AWD SUV van 1500 kg leeg en ook t.o.v. mijn vorige benzine trekkers.

Wij vinden het echt de ultieme reis/trekauto. Hij is zeer stil en comfortabel, en voelt heerlijk stabiel met de caravan aan de haak. De automatische niveauregeling is een uitkomst. 4 volwassen met bagage en 75 kg kogeldruk doen hem niets. Hij veert dan eerder nog wat comfortabeler.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker