Caravantrekker.nl

Klapband caravan

Degeest Roger vraagt op 17 augustus 2016:

Klapband zondag 7 augustus 2016
Geachte,
Graag had ik wat meer technische informatie betreffend nieuwe banden
Caravan Knaus Sudwind 450 FU jaar 2011 1500 kg – Alko Delta - as

De banden die op de caravan staan zijn van het merk Kargomax ST6000
185 / ..... / R14 C 104/102 N tubles M+S radial 4,5 bar
Band hoogte niet gekend (ook niet vermeld)
Zoals ik in KCK en forum en Experts gelezen heb, en begrijp zijn deze banden niet
geschikt voor de caravan Knaus.
Bij terug rit op 07/08/2016 krijg ik een klapband (linkerkant) caravan met volgende gevolgen.
Volgens mij waren het of zijn het belegde banden bij montage fabriek Knaus
Loopvlak band los gekomen en lap heeft bij snelheid van 90 km (rijdt nooit harder)
De wielkast zwaar beschadig ook mover door rond slaan lap van de band mover
Afgeknakt met daarbij boven de mover vloer beschadigt.
U kan in bijlage de band zien.
Mijn vraag, welke banden met alle gegevens kan u aanbevelen om op de caravan met Alko Delta as aanbevelen.
Volgens ik leest, voldoen niet alle types aan de combinatie alko delta as en caravan
Dit voor een veilige en stabiliteit op de weg (slingeren en zo ) problemen geven.
Zou wel aan breedte band 185 ----( bandhoogte is vraag teken nu) R14 C Tubles en Draagkracht caravan 1500 kg (laadindex 102 – 104 en snelheid index ) moeten voldoen Ook behoud van band hoogte caravan want een hoger band kan ook de wielkast beschadigen.
Heb al gehoord van het merk Yokohama R14 dat deze goed bij gaat
Maar ken geen gegevens van de band.
Zou het zeer op prijs stellen zou u mij een zeer uitgebreide informatie over geven.
Ook andere band type , moeten wel voldoen aan de combinatie van as en caravan
Zodat ik deze aangehaalde beschrijving banden die er op lagen kan vervangen door nieuwe die aan de Alko delta as beschrijving voldoen

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Kees antwoordt op 17 augustus 2016:

Elke band in de maat 185R14 met LI 102 voldoet. Er bestaan geen ongeschikte banden. Persoonlijke voorkeur is wat anders.
De oorzaak van de klapband ligt in 99% van de gevallen aan onderspanning/overbelasting. Een spijker in de band is dus voldoende.
Gebruik het zoekvenster eens op 'caravanbanden' en je hebt voorlopig leesvoer. 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 augustus 2016:

De band 185R14 heeft een hoogte van 82% maar die wordt niet gebruikt in de maat aanduiding. Elke band met maat 185R14C met loadindex van 102 is geschikt.

De Kargomax is een band 'for trailer use only'. Alleen geschikt voor aanhangers dus. Niets mis mee op een caravan alleen zijn er de laatste tijd klachten dat de slijtage op een Alko Delta as hoger is dan normaal. Dit is te verklaren doordat de wielstand van deze as niet recht is maar 'scheef'.

Jammer dat we nu niet meer kunnen zien of die extreme slijtage ook op uw band van toepassing is, en mogelijk heeft bijgedragen aan het loslaten van het loopvlak.

U kunt wat mij betreft elk merk band aanschaffen in de genoemde maat waarbij ik niet kan aangeven dat merk A beter is dan merk B.


sjef antwoordt op 17 augustus 2016:

Hoi
Vandaag de dag veel gemonteerde band door dealers is Hankook
Komt ook erg goed uit testen.
Gr Sjef


John antwoordt op 17 augustus 2016:

Een klapband ontstaat door te lage druk of overbelasting, delta as of niet!
Het heeft niets met Kargomax of welke A, B, C band dan ook.


Senior Be antwoordt op 17 augustus 2016:

Als de hoogte niet vermeld staat, dan gaat het om een hoogte van 80(82) %.
185R14 is dus 185/80 R14.
Het merk van de band doet er wel degelijk toe. Dat heeft u nu zelf ervaren!
Met een band van een gerenommeerd merk (een z.g. A-merk) heeft u gewoon minder kans op problemen. Het merk GT Radial heeft twee typen: Maxmiler en Kargomax. Dit merk werd door mijn dealer met klem afgeraden wegens een verhoogde kans op bobbels, bubbels en scheuren met klappen als gevolg.
Uw bandenmaat is de meest gangbare, dus bijna elk merk kan in die maat banden leveren.
De KCK heeft in het verleden duurzaamheidstesten met C-banden gedaan.
De A-merken Continental en Vredestein kwamen daarin als zeer goed naar voren.
Iets minder bekend, maar ook zeer goed en mogelijk wat goedkoper in
diezelfde testen waren Barum en Semperit.
Met Yokohama is trouwens ook niks mis.
Andere A-merken die redelijk makkelijk te verkrijgen zijn, zijn bijvoorbeeld Dunlop, Goodyear, Michelin, Uniroyal en Hankook.
Zelf heb ik onlangs twee nieuwe Hankook Vantra LT laten monteren, waar ik zeer tevreden over ben. Die keus was mede gebaseerd op het feit dat in mijn bandenmaat 175R14 beduidend minder keus in A-merken is.
Als reserveband heb ik een Maxxisband. Een merk dat bijna alle maten levert en dat in de KCK-testen elk jaar weer wat beter scoorde. Ook was dat merk een aanbeveling van dezelfde dealer die GT Radial ontraadde.
Banden met een berucht verleden zijn Matador en Kumho.
Dus hoezo elk bandenmerk is geschikt?
Die KCK-testen zijn overigens terug te vinden op internet.
Bij de keuze van banden zijn de volgende zaken van (levens)belang:
ruime loadindex, juiste bandenspanning, versterkte ventielen, A-merk, vervanging om de 6 jaar en zelf regelmatig de banden (laten) controleren op misvormingen (zoals bobbels en scheuren) en droogtescheurtjes.
Een A-merk kost overigens vaak maar een paar tientjes per band meer dan goedkope en onbekende (Chinese) merken. En dat slechts eens per 6 jaar!


Ton Groenendijk antwoordt op 17 augustus 2016:

Da's een prima betoog van senior Be. Toch wil ik als kanttekening wel een aantal zaken wat nauwkeurig bekijken. De bandentest van de ANWB is een slooptest. De banden worden op een vreselijke manier mishandeld tot ze de geest geven. Heel veel met dagelijks gebruik heeft het niet te maken. Het is een indicatie, maar meer ook niet. Maar goed, het is een geruststellend gevoel met banden te rijden waar men op welke manier ook, vertrouwen in heeft.
Lang geleden moest ik in Frankrijk, waar één van mijn Maxmilers (uiteraard) geklapt was op het loopvlak, twee nieuwe banden kopen. Bij een licht morsig bedrijf, aangeraden door een ander bandenbedrijf dat niet kon leveren, ("Attencion, monsieur, les autres sont des cowboys.")kreeg ik binnen een dag twee 165x13 Chin Sengs geleverd. Een nogal incourante maat voor C banden en gezien de naamstelling besloot ik direct bij thuiskomst bij de stalling/reparateur nieuwe banden te bestellen. Het bleek dat de stalling banden van hetzelfde merk leverde. Het is een oud chinees merk dat is opgericht en werkt onder auspiciën van een A-merk en dat al tientallen jaren grote hoeveelheden banden produceert. Eerst voor de Chinese markt met z'n slechte wegen en nu dus ook elders. Een duidelijk geval van badge-engineering en eigenlijk weet je nooit wat je koopt. De vele discussies op dit forum over banden wijzen ook in die richting. De door de heer Degeest gewraakte Kargomax ST 6000 in een R uitvoering zit nu al ruim 16000 km onder mijn cv met een geknikte BPW as en ze geven nog geen krimp. ik denk dat het altijd een beetje modderen blijft met die cvbanden, die altijd tot hun maximale vermogen worden belast. Er bestaat grote weerzin tegen het overbemeten van cvbanden. Trillingen, chassisschade, meubilair dat los komt en ga zo maar door. Maar als ik dan naast m'n cv sta en ik zie hoeveel vering er nog in de maximaal opgepompte banden zit, lijkt een beetje meer loadindex, gezien alle klapbanddrama's, toch het overwegen waard.


sjef antwoordt op 17 augustus 2016:

@daar gaan we weer vermoedelijk discussie weer zonder eind


Senior Be antwoordt op 17 augustus 2016:

Degeest Roger vroeg om praktische informatie.
Die heb ik geprobeerd hem te geven.
Cheng Sin heet tegenwoodig dus Maxxis!


Kees antwoordt op 18 augustus 2016:

Degeest had banden met een LI 102 ofwel 850kg met een aslast van 1500kg. Dat is voldoende overcapaciteit, meer is niet nodig.
Een band onder een caravan hoeft maar één ding te doen en dat is de caravan kunnen dragen. Alle 'voordelen' van een A-merk band zijn bij een caravan overbodig en dus onnodig duurder. Kwaad kan het echter niet dus als je daar een beter gevoel bij hebt, vooral doen.
Het merk doet er echt niet toe en de op gedane ervaring van Degeest heeft niets maar dan ook werkelijks niets met de merk keuze te maken en alles te doen met onderspanning waarschijnlijk agv lekrijden.
De slechte naam van sommige bandmerken is hoofdzakelijk te wijten aan de bandkeuze van de caravan constructeur. Te lage LI code onder de niet langer gebruikte 10% regel. Die stelde dat banden konden worden gebruikt die met een hogere spanning een hogere aslast konden dragen. Het feit dat er dan ook niet sneller dan 100km/h mocht worden gereden werd gemakshalve dan vergeten. Tsja en als er dan banden klappen kan je als bandenfabrikant wel de echte schuldige aanwijzen maar jouw naam staat op het rokende bewijs. Een beetje als het Buckler effect. En als je geknipt wordt moet je stilzitten.


John antwoordt op 18 augustus 2016:

" dus hoezo elk bandenmerk is geschikt?"
Vergelijk een band die onder een auto zit nooit met een band die onder een caravan moet. Een autoband moet aan meer eisen voldoen. De caravanband heeft er in principe maar twee: voldoende draagvermogen en de correcte spanning. Is een van deze twee incorrect dan gaat zelfs een AMerk (wat dat ook is) aan flarden.
Saillant detail: voor een tempo 100 keuring word gekeken naar de ouderdom van de band. Niet naar de algehele toestand, haarscheurtjes e.d. zelfs 2 mm profiel geeft geen reden tot afkeuring.


Frank antwoordt op 18 augustus 2016:

Sjef zuchtte al : daar gaan wij weer ; )

Blijkbaar is het voor velen lastig om een goede caravanband te vinden. Ik snap dat wel want als je echt doorvraagt bij dealers of bandenbedrijven krijg je gewoon verkeerde of matige antwoorden.
Op dit forum is er best wel een duidelijke conclusie over het type band alleen komt dit door oplaaiende discussies niet erg duidelijk naar voren.
Als ik veel genoemde uitgangspunten neem :
- betrouwbaar, duurzaam, draagvermogen, weggedrag, comfortabel (ivm kwetsbaarheid interieur). Als al deze eigenschappen voldoende aanwezig zijn dan zou het een goede band moeten zijn, toch?
Nooit hoor ik het woord prijs. In de praktijk blijkt echter dat men zich hier wel door laat leiden.

Vaak wordt geroepen dat er met de A merken geen problemen zijn. Ook staan A merken vaak hoger in de testen van camper- of light truckbanden. Hierboven worden Continental en Vredestein genoemd als aanbevolen door de KCK.
Daar kan ik uit eigen ervaring nog wel iets aan toe voegen. Met de Vredestein kun je mischien wel de rotspaden in donker Afrika berijden maar hij is stug en hard in zijn wangen. Een caravan krijgt daardoor onnodig veel te verduren. Een Goodyear is bv ietsje vriendelijker in zijn wangen. Met een Michelin heb ik nog geen ervaring, maar Michelin personenautobanden zijn doorgaans ook vriendelijk in hun wang. De nieuwe Continental Vancontact 200 is ook vriendelijk in de wang en heeft goede loopeigenschappen en een mooi langsprofiel. Dit is een band die alle hierboven genoemde eigenschappen duidelijk heeft.

Eigenlijk vind je bij alle light truckbanden in meer of mindere mate dezelfde lijn in eigenschappen als bij de personenautobanden van een merk. Dit is ietswat gechargeerd, maar wel logisch toch?
Voor de fijnproevers : Een langsprofiel heeft bv. meer rechtuitstabiliteit dan een blokjesprofiel.

Kortom : voor alle caravans die beladen >1200 kg zijn zou ik altijd voor een C-band gaan van een A-merk. Tenzij je amper kilometers rijdt of een vaste jaarplaats ergens in de buurt hebt. Het wegdek in het buitenland (vergeet even de route Soleil ; ) is doorgaans duidelijk slechter dan in Nederland. De caravanbanden krijgen het dus best te verduren en dus de caravan ook.


Frank antwoordt op 18 augustus 2016:

Ter onderbouwing van mijn gedachtengang heb ik nog ff gegoogled en een aantal testen gelezen.
Op dit moment komen Pirelli Carrier Camper, Michelin Agilis, Continental Vancontact 200, Goodyear Cargo, Hankook Vantra, Nokian C-line goed naar voren. Van Aziatische banden afblijven en ook Maxmiler en Nankang zijn zwak.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 augustus 2016:

Onder een (bestel)auto zit zeker een groot verschil in 'rijervaring' tussen verschillende banden. Continental Vanco 100 vind ik persoonlijk veel minder lekker rijden dan Michelin Agilis. Vooral het comfort van Michelin is beter.
Of je die ervaring dan 1 op 1 kan vertalen naar de caravan? Ik durf dat niet te stellen.....

De 'pest' van caravanbanden is dat die 11 maanden van het jaar niet gebruikt worden en in die twee ritjes 'op hun donder' krijgen door vaak met vollast langdurig te rijden (en soms met te weinig spanning). Ook wordt nog wel eens ongemerkt een extra stoepje of berm meegenomen, en het gebruik van een mover lijkt er op dat je langdurig de band op een klein oppervlak belast.
Daarnaast is de vering van menig caravan ook nog eens nihil en moet elke 'klap' opgevangen worden door de band.

Kortom de eisen en het gebruik van een 'caravanband' is totaal anders dan een bestelautoband, terwijl ze juist ontwikkeld worden voor bestelwagens. Ik kan dus echt niet zo zeggen wat de beste caravanband is..... eigenlijk zijn ze allemaal niet geschikt. Helaas bestaan er (nog) geen caravanbanden 😉


Frank antwoordt op 18 augustus 2016:

@Menno : bijna verbaast kijk ik naar jouw reactie.
Mover van invloed op een caravanband....come on!
Heb je de mishandeling van bestelwagens wel eens gezien, volgepakt met materiaal op bouwplaatsen? Veelal starre assen met ook stugge vering. Koeriersdiensten trekken zich van stoepranden, wegdek e.d. ook weinig aan. De gemiddelde caravanbezitter zal zijn banden niet snel zo "mishandelen".
De banden worden onder campers gebruikt die vaak op dezelfde plekken als caravans gebruikt worden. Hoezo geen vergelijk mogelijk? Duitse instanties gebruiken deze cijfers al heel lang.
Een caravan is alleen geen aangedreven voertuig maar een voortgetrokken object. Tractie en aquaplaning speelt veel minder een rol. Overstuur en spoortrouwheid, rijbaanwisseling en bochtengedrag, rolweerstand en duurzaamheid zijn toch zeer belangrijke bruikbare gegevens.
Diverse Duitse instanties geven duidelijke aanbevelingen voor caravangebruik.


John antwoordt op 18 augustus 2016:

Overstuur bij een caravan? En ook het bochtengedrag is veel beheerster bij een caravan. Er is niet of nauwelijks zijwaartse wrijving bij een caravanband. De bochten die genomen worden, worden veel beheerster genomen. Rolweerstand is met een gem. van 70km/u. ook te verwaarlozen en heeft op het verbruik een uitkomst die gelijk is aan nihil.
Menno's reactie was zo gek nog niet, wat de Duitsers ook zeggen😉


Kees antwoordt op 18 augustus 2016:

Je kan er een hele studie op loslaten maar het helpt allemaal zo weinig. De techniek in caravan onderstellen is wel enigzins geëvolueerd maar lijkt nergens op in vergelijk met een personenwagen of een moderne bestelwagen. Er worden geen hoogstaande eisen verwacht bij die caravan. Die wil alleen maar rollen en de trekker volgen, beetje remmen meer niet.
Alko doet nog een woeste poging om voorop te lopen met de Delta-as maar onderstel-technisch is het gewoon een aanfluiting die vroeg of laat resulteert in overmatige toespoor die spanning opbouwt in de sporing en daardoor extreme bandenslijtage.
Gewoon banden eronder die de last kunnen dragen klaar.
Maar dan heb je natuurlijk nog figuren die het aantal langsgroeven kunnen voelen in de band onder de caravan! Tuurlijk joh, moet kunnen nietwaar?


Frank antwoordt op 18 augustus 2016:

Banden worden nu eenmaal getest op bepaalde eigenschappen.
Maar het moet niet groter gemaakt worden dan het is. Er zijn gewoon merkbare verschillen in banden. Ook de caravan profiteert daar enigszins van. Het verschil staat ook compleet niet in verhouding met zaken als kogeldruk, belading etc. Het is gewoon pure fijnafstemming als de rest al kloppend is.

Als je nog nooit het verschil (auto of bestelbus) hebt gevoeld tussen blok- of mooi langsprofiel bij zijwind dan ga je het niet snappen. Zeker niet dat een caravan daar voordeel van kan hebben. Ook spoorvorming wordt door sommige banden gemakkelijker verwerkt. Best fijn als flinke spoorvorming niet voelbaar is.

Er zijn mensen op dit forum die wel verschillen voelden tussen caravanbanden. Misschien zijn deze verschillen wel specifieker dan ooit gedacht. (opnieuw mijn voetnoot: niet groter maken dan het is !)

De opmerking over de Delta as past helemaal niet in de discussie Kees. Heb je zelf ervaring met een slecht en een goed afgestelde delta as ? Ik weet zeker dat jij een middagje rondkijken bij Triorep leuk vind als techneut ;

Een goed afgestelde Delta as helpt bij het insturen van de bocht en voegt ook merkbaar iets toe aan de rechtuitstabiliteit. Slecht afgesteld kan hij je gaan tegenwerken en voor verhoogde slijtage of slechter weggedrag zorgen. Dit verschil is gewoon voelbaar als je daar ervaring mee hebt.
Het is in mijn ogen gewoon een mooie vinding voor caravans.


Sjef Bertens antwoordt op 18 augustus 2016:

Overstuur bij een caravan bestaat inderdaad niet maar dat wil niet zeggen dat er geen sliphoeken ontstaan tussen band en wegdek.
Door zijwind en zuigkracht bij passerende vrachtauto's worden er dwarskrachten op de caravan uitgeoefend waardoor er sliphoeken ontstaan bij de caravanbanden. Daardoor loopt de caravan uit zijn spoor.
Bepaalde vrachtwagens kunnen zelfs wisselende krachten veroorzaken waardoor de caravan de neiging heeft links en rechts uit het spoor te lopen.
Sommige noemen dat oncomfortabel weggedrag.
De grootte van deze sliphoeken is sterk afhankelijk van bandopbouw, bandenspanning en hoogte van de band,

@John
"Rolweerstand is met een gem. van 70 km/u ook te verwaarlozen"

De rolweerstand heeft niets met de snelheid te maken, het is een redelijk constante tegenwerkende kracht die wel weer afhankelijk is van de bandopbouw bandenspanning en het gewicht op de band.
Als je de caravan zelf moet duwen krijg je een aardige indruk van de grootte van de rolweerstand. Deze heeft wel degelijk invloed op het brandstofverbruik van het trekkende voertuig.

De functie-eisen van de caravanband gaan iets verder dan het dragen van het voertuig maar sommige wisten dat wel. ( geintje )


Senior Be antwoordt op 19 augustus 2016:

De twee aan deze reactie voorafgaande antwoorden vind ik zinnig en hoogwaardig.
We kunnen ook op grond van meerdere testen en persoonlijke ervaringen een lijstje met winnaars voorstellen:
- Continental ContiVan200
- Hankook Vantra LT
- Michelin Agilis
- Goodyear Cargo

De beschikbaarheid van jouw bandenmaat bepaalt mede je keuze.
Zo kwam ik tot de banden van het merk Hankook(uit Korea).

Af te raden:
- Matador, GTRadial Maxmiler en Kargomax, Kumho

Mogelijk voordeel van de twijfel: Maxxis.

Duidelijk een overwinning van de A-merken dus.


Frank antwoordt op 19 augustus 2016:

Sjef en Senior Be, goede posts en helemaal mee eens.
Precies de kern van het het verhaal.

Afgelopen jaar zijn in Duitsland 1300 ongelukken geweest met caravans/aanhangers.
De Duitse politie meldt bij diverse caravanongelukken als oorzaak : spoorvorming, turbulentie vrachtwagens bij inhalen of turbulentie doordat de caravan ingehaald werd.

Opgestoken wijsheden uit een test probeer ik vaak zelf uit. Gewoon hobby, gewoon leuk. Juist door deze ervaring blijf ik deze het posten.
Niet iedereen kan bv "overstuur" vertalen naar sliphoek. De krachten die soms onverwacht op de caravanband komen, kunnen echt fors zijn als spoorvorming, zijwind en turbulentie van vrachtwagens samenvallen. Een blokprofiel met losse hoge nokken heeft dan minder goede "rechtuiteigenschappen".
Door bandenkeuze, goede afstelling van delta-as en aks kun je onrust verder terugbrengen.

Ervaring Vredestein Comtrac vervangen door Continental VanConact 200 :
De lagere rolweerstand leidt niet tot een meetbare brandstofbesparing. Dit komt omdat je continue met snelheden >70 kmu rijdt. De luchtweerstand is dan relatief te hoog. Wel merk ik dat wegrijden bij peage, opritten of hellingen iets gemakkelijker verloopt. De "brom" vd motor blijft weg. Op 80 km wegen trekt hij iets prettiger, lichtvoetiger.


Jan Teepe antwoordt op 19 augustus 2016:

Ik kan jou maar 1 ding adviseren en dat is, ga naar een bandenbedrijf dat veel doet in zware bestelwagens, zoals bijv. Fiat Ducato. Die weten, dat deze max. 3.5 ton bestelwagens vaak overbeladen worden. Neem de maximale loadindex die je kunt krijgen voor jouw bandenmaat. Zet er 4.0 atmosfeer op en je hebt waarschijnlijk nooit meer last. En ja, de Delta as is een bandensloper. Maar als gem. caravanrijder moet je goed je best doen wil je de banden verslijten i.p.v. dat je deze door uitdroging verschijnselen moet gaan vervangen. 20- tot 25.000 km. gaan ze wel mee, maar dan zijn ze wel al een tijdje scheef afgesleten. En heren experts, is dat een probleem? ALS JE ZE OP DE JUISTE SPANNING HOUDT.


Seniir Be antwoordt op 19 augustus 2016:

Jan Teepe:
"ALS JE ZE OP DE JUISTE SPANNING HOUDT".
Eerder gaf hij aan dat die spanning 4,0 bar zou moeten zijn.
Dat is volkomen onjuist.
Bij sommige combinaties van caravans en banden is dat meer en bij andere combinaties weer minder.
Kijk op deze website onder het kopje informatie of bel met de gratis caravanadvieslijn van de ANWB of wacht tot Jadatis reageert, een autoriteit op dit terrein.


p antwoordt op 19 augustus 2016:

het type as heeft totaal niks te maken met de kwaliteit van de kargomax 6000 serie.

het zijn gewoon gevaarlijke banden en halen de geadviseerde leeftijd van 6 jaar echt niet.
bij caravanbouwers speelt de prijs een belangrijke rol


Kees antwoordt op 19 augustus 2016:

wacht tot Jadatis reageert, een autoriteit op dit terrein..

Excuseer, dat is teveel eer voor Peter.
Peter is een totale leek op bandengebied en noemt zichzelf een zelfbenoemde bandendruk specialist en is beslist geen autoriteit.


Neem de maximale loadindex die je kunt krijgen voor jouw bandenmaat.

Niet zo goed advies. Een band kent een (juist) inzetgebied en het is beslist niet zo dat de zwaarste band de beste is. De juiste Loadindex is de maximum toegestane aslast + 10 tot 25% gedeeld door het aantal wielen.


het type as heeft totaal niks te maken met de kwaliteit van de kargomax 6000 serie.

In zoverre dat door extreme sporing, wat niet zelden voorkomt bij dit type as, veel warmte in de band wordt opgewekt. Bij banden die uitsluitend 'for trailer use' geschikt zijn, zoals eerder door Menno aangehaald er het risico bestaat dat er in het loopvlak door grote warmteontwikkeling separatie plaatsvindt. Een soort omgekeerd vulcanisatie proces wat de band natuurlijk niet ten goede komt.
Van huisuit is de Delta-as voor deze toespoor geconstrueert. Daardoor wordt een constante zijdelingse spanning opgebouwd waardoor de caravan de trekker strak volgt.


Louis antwoordt op 19 augustus 2016:

Anno 2016 :
Zoals vaker op velerlei gebied : (heel) veel, en nóg veel meer theorie, maar helaas... géén rotsvaste informatie waar men echt iets mee kan.
En ach gossie...er is zelfs niet eens een Appje voor.
(We verzanden zo langzamerhand in een sneu bla,bla wereldje)


Kees antwoordt op 20 augustus 2016:

Niet iedereen heeft een (pokemon)appie nodig om zich te vermaken Louis. 😉


Quirien antwoordt op 20 augustus 2016:

Tja, wat moet ik nu nog toevoegen na al deze betogen?
Misschien vermeld dat ook dit draadje weer toegevoegd staat in de zoek machine. En opvallend is dat daar de topic , klapbanden, eindigde met een rode streep.
De enige kenmerken van oorzaak en gevolg die ik nog eens kan vermelden, maar dat is al zo vaak gezegd, is grotendeels te wijten aan onderspanning of overbelasting. En onderspanning kan zo maar onstaan , Kees noemde het al een spijker. En misschien nog erger of vervelender een lekkend ventiel of lekkende velg. Kijk in de zoekmachine maar eens onder velgen.

En al die ongelukken?
Ik vind daar niet in terug hoe hard reed de combinatie, hoe ervaren is een chauffeur, verkeerde belading, overschatting of niet goed inschatten wat de invloeden van een wegdek of wind voor gevolgen kan hebben etc.
En ik zal het al die jaren ook wel verkeerd doen want ik rijd altijd met 0,2 bar teveel maar als beladings en controlefreak houd ik bij elke stop wel door even om de combinatie te lopen de banden in de gaten.(voel maar eens hoe heet deze worden)

En die Delta as, ik meen dat dit mijn 3e of 4e is, goed in de gaten houden op slijtage patroon maar bij mij rijd deze "geweldig" (1700 as en meestal tot 1550 kg beladen met 4,5 bar) en heb ik de banden nog nooit voor het 6e jaar behoeven te vervangen.
Voor mij mogen we er nu mee ophouden, want we worden het toch onderling niet eens en moet ieder voor zich zelf maar uit al deze informatie die er beschikbaar is zijn eigen conclusie trekken. Pfff......


@Eric antwoordt op 20 augustus 2016:

@Quirien:
Ik vrees dat ik altijd verkeerde banden heb gekocht want die van mij worden wel best warm maar niet heet...? 😉

Zelfs m'n laatste aanwinst, de Hankook Vantra XL worden alleen maar lekker warm maar rijden ook wel erg lekker trouwens, wat strakker en comfortabeler dan m'n oude GT Maxmilers waar ik 8 jaar en dus bijna 50.000 km probleemloos mee rondgereden heb.
Toen deze er dit voorjaar afgingen heb mijn bandenboer ze bekeken en was zeer tevreden hoe ze zich gehouden hadden tijdens als die mishandelingen onderweg.


@Eric antwoordt op 20 augustus 2016:

Oh sorry voor de taalpuristen, het is natuurlijk "mijn bandenboer heeft ze bekeken" niet heb....


Cock de Zwart antwoordt op 20 augustus 2016:

Correctie:
Het is "de bandenboer" tenzij U zijn enige klant bent natuurlijk 😉


@Eric antwoordt op 20 augustus 2016:

Nee, gelukkig niet zijn enige maar wel zijn aardigste klant 😉


Kees antwoordt op 20 augustus 2016:

En misschien wel de enigste. 😉


Willem1 antwoordt op 20 augustus 2016:

Ha ha dit loopt uit de hand 😉

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/262/enigste_enige/

Vraag
Is enigste een correcte variant van enige in Dat is mijn enigste/enige kans?
Antwoord
Nee, enigste is geen standaardtaal. Correct is: Dat is mijn enige kans.

Terug naar de vraag dan maar?


TheoS antwoordt op 20 augustus 2016:

Het is "de bandenboer", tenzij u zijn enigste klant bent natuurlijk.

Sorry hoor maar taalknudig niet correct: Het is wel "mijn bandenboer", tenzij u meer bandenboeren hebt. In dat geval mag het zijn; het is " een van mijn bandenboeren".


Willem1 antwoordt op 20 augustus 2016:

@TheoS
"Mijn" is een bezittelijk voornaamwoord zoals in "mijn caravan" of "mijn banden"

"Mijn bandenboer" behelst dus het in eigendom hebben van de man.

Gelukkig heeft TS al antwoord gehad.😉


Louis antwoordt op 20 augustus 2016:

Als je beloofd het niet te verklappen Kees : Sssst, ik heb niet eens een mobiele telefoon !
Ook die van "de baas" ligt ongebruikt in de la.
Men leert maar eens vóórdenken in plaats van me onderweg gevaarlijk lastig te vallen...doe ik zelf ook.
(Na tig pogingen is het me 12 jaar geleden gelukt eindelijk van m'n rookverslaving af te komen)
Dat gaat me niet nog eens gebeuren op ander gebied.
Ik ben doodsbang voor die dingen daar mensen erdoor in zombies blijken te veranderen.
Maar wat ik bedoelde : Ieder zoekt en steekt z'n licht ergens op, maar het blijft moeilijk om op bandengebied ergens in één duidelijke klap aan dé juiste informatie te komen.
En dat mag toch hoogst merkwaardig zijn in deze tijd.
Het is ook volstrekt duidelijk waarom een fabrikant niet voor het beste kiest.
Tóch zou dit niet mogelijk moeten zijn daar banden in z'n totaliteit tezamen met het rem en rijwerk de belangrijkste basis onderdelen van een caravan zijn en blijven.
Vandaar de reactie met een kwinkslag .


TheoS antwoordt op 20 augustus 2016:

@Willem 1,
Mijn is inderdaad een bezittelijk vnw. Dit begrip mag je echter niet vertalen als "in bezit hebben, in de zin van eigenaar zijn". Zo spreek je ook over mijn huisarts, mijn garage, mijn huis (ook als het een huurwoning is), mijn stad, mijn dorp, mijn vaderland etc.


Louis antwoordt op 20 augustus 2016:

TheoS, trek het je maar niet aan met al die "nieuwe taal" vandaag de dag, daar is toch al geen houden meer aan...
Ook die "taalknudig" van jouw vanmiddag kan er prima bij hoor.
Gelukkig maar, anders komen er veel teveel winnaars bij het nationaal dikkethee.


TheoS antwoordt op 20 augustus 2016:

Louis,
Voor jouw technische en vaak ook andere bijdragen heb ik wel waardering.
Blijkbaar voeg je er nu een uizondering aan toe.😉


Louis antwoordt op 20 augustus 2016:

Het was zuiver als humor bedoeld TheoS..,en zeker niet om je te krenken.
(Niet alleen m'n ogen maar ook m'n hoofd zou blauw zijn als ik voor elk taalkundig en overhaast geschreven foutje een mep kreeg, dus dus til er niet te zwaar aan)
Maar ons gevoel voor humor verschilt dus kennelijk gewoon iets...
Gewoon lekker blijven fietsen als echte Hollan...
(Ook geen sneer, en weer een geintje zonder meer dus)
De boog moet tenslotte niet altijd te gespannen zijn .


TheoS antwoordt op 21 augustus 2016:

@Louis,
Ik zie nu pas dat in het eerdere bericht "taalknudig" stond. Beschouw mijn vorige reactie als niet geschreven.
Op een tablet tijdens vakantie gaat het schrijven met oudere, minder soepele vingers soms wat lastiger dan normaal.😉


Jeen antwoordt op 22 augustus 2016:

Slechts een concrete ervaring: op de zeer drukke zesbaans snelweg dwars door Belgrado bij ca 90 km per uur een lekke caravanband gekregen. Werd er door inhalend verkeer op gewezen. Voelde zelf nauwelijks iets in het rijgedrag. Band was plat. Ter plekke geen mogelijkheid om te stoppen. Er was zelfs geen vluchtstrook.... Aangezien ik geen doodswens heb ben ik zeker vijf kilometer doorgereden met een lege band met een aangepaste snelheid (ca 40 km per uur)voordat ik een uitwijkmogelijkheid vond.
Ik had gerekend op flinke schade maar was aangenaam verrast door het feit dat de band niet van de velg was gelopen, het loopvlak niet had losgelaten, en zelfs de velgrand niet was beschadigd. De band was een Michelin Agilis. De volgende band is weer een Michelin Agilis geworden op dezelfde velg....


TheoS antwoordt op 22 augustus 2016:

Met 90 km per uur met de caravan op de doorgaande weg in Belgrado als het zeer druk is? Dat is zelfs veel te snel als het niet druk is. Bovendien geldt daar een maximum snelheid van 80 km. per uur.

Het is een vierbaans weg met voortdurend extra stroken voor in- en uitvoegend verkeer (althans vorige jaren en vorige week nog 😉). Er is daarom veel ruimte om de weg snel te verlaten.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker