Caravantrekker.nl

Welk merk

Willem T vraagt op 23 augustus 2016:

Al enige tijd ben ik mij aan het oriënteren op de caravanmarkt. We willen of nieuw of jong-gebruikte.
Elk merk heft wel een indeling/uitvoering welke voldoet aan onze eisen. Dat is het problem dus niet.
We willen gewoon een kwalitatief goede en stevige caravan. (Heb reeds caravan gehuurd maar die vonden we toch wat slapjes. Merk zal ik niet gaan noemen anders........komt er geen eind aan.)
Prijzen ontlopen elkaar eigenlijk onder aan de streep ook niet zo heel veel.
Maar nu: Elke dealer adviseert zijn eigen merk/merken en ik geef ze geen ongellijk, maar hoe zit het nu werkelijk....?
Onderstellen, ramen, dakluiken enz enz, komen veel van dezelfde fabriek. Is het allemaal echt één pot nat ? of zit er toch nog verschil in de één of de ander. Hoe zie ik dat en waar moet ik echt op letten ??



Naar laatste bijdrage

Reacties:

Hennie antwoordt op 23 augustus 2016:

De Consumentenbond publiceert af en toe de resultaten van onderzoeken naar automankementen / betrouwbaarheid van auto's.
Iets dergelijks zou ook een goed hulpmiddel kunnen zijn bij het kiezen van een caravan. In een "caravanland" als Nederland zou dat een welkom onderzoek zijn


Quirien antwoordt op 23 augustus 2016:

Tja, zijn er eigenlijk mog wel "slechte" caravans De een heeft een iets degelijke kwaiteit maar zal dan misschien iets zwaarder worden/ zijn. Maar de constructie technieken worden steeds beter en lichter dus.....

En ik heb wel voorkeur voor bepaalde merken, maar dat ga ik ook niet zeggen anders krijg ik weer van repliek. (Smiley)


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 augustus 2016:

Ik kan me voorstellen dat de keuze lastig is.... Ik heb hier al wat geschreven over de keuze: http://www.caravantrekker.nl/caravankiezen/keuze.php

Een kwalitatief goede en stevige caravan is eigenlijk moeilijk te verenigen met de eisen die 'wij' ook aan caravans stellen, namelijk niet te duur en niet te zwaar.
Bovendien 'verkoopt' bouw kwaliteit niet maar wel mooie gordijntjes of een extra lampje.

Eigenlijk is de kwaliteit van elke caravan minimaal. Het is een compromis en veel hangt af hoe je de caravan gaat gebruiken en wat je dan belangrijk vindt. Veelal is een duurdere caravan van betere kwaliteit maar de verschillen in prijs zijn wel veel groter dan het verschil in kwaliteit.


willem T antwoordt op 23 augustus 2016:

Gewicht maakt niet zo heel veel uit.
Auto is groot, sterk en zwaar genoeg. Ook beschik ik over de benodigde rijbewijzen.


Quirien antwoordt op 25 augustus 2016:

@Willem T ,
in het najaar komen allerlei aanbiedingen met enorme kortingen in de vorm van diverse "gratis" niet te versmaden opties terwaarde van €4000,- tot 4500,- of 5 jaar garantie " gratis " vochtcontrole (er schuilt natuurlijk wel een addertje onder het gras in de zin van verplichte onderhouds beurten) en zelfs na 5 jaar gratis nieuwe banden etc. etc. Ik zag er al enkele voorbij komen.
Dus misschien kun je nu je slag slaan. Trouwens een beetje kwaliteitsonderzoek in vergelijking met andere merken is toch wel te doen en wel degelijk te vergelijken? Ga er maar eens een paar bekijken en laat je niet met een kluitje in het riet sturen en niet te snel beslissen.
Het is maar waar je prioriteiten aan stelt.( smiley).


Jan@ antwoordt op 26 augustus 2016:

Als je nieuw koopt zou ik zeggen: degene die qua indeling het best past, die je het mooist vindt en die binnen je budget ligt. Niet onbelangrijk is de kwaliteit van de dealer is mijn ervaring. Sommigen leveren slordig en sommige leveren heel goed af, zoals die van mij. Na tien jaar intensief gebruik nog geen los deurtje, wandje oid.
(Jong) gebruikt grondig laten inspecteren i.v.m. verborgen gebreken plus voldoende garantie bedingen.(minimaal een jaar, aan drie maanden bovag heb je niet veel in de stalling).
succes.


Tom antwoordt op 26 augustus 2016:

Willem,
Waarom laat je niet je eigen caravan bouwen?
kun je de caravan helemaal naar eigen wens laten bouwen en inrichten.


Willem T antwoordt op 11 september 2016:

Zijn die Tabberts van tegenwoordig goed?
Heb nl een Tabbert gezien en een fendt. Beiden voldoen aan mijn uiterlijke wensen.
Allemaal 2016 met korting.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 september 2016:

Tabberts zijn prima caravans en zeker bij gelijke prijsklasse niet minder dan een Fendt.


Louis antwoordt op 11 september 2016:

Zonder in merknamen te vervallen is mij in de loop der jaren hetzelfde als wat bij automerken gebeurd is opgevallen :
Promotie van de naam werkt, en men gaat daar voor.
Noem een Renault Dacia, en men is terughoudend.
(Voor de buren ?)
Maar het prijsverschil blijkt zeker het kwaliteitsverschil niet goed te maken .
Mijn in verhouding duurste en als bovengemiddeld goed merk bekend staande caravan die ik gehad heb lekte bijvoorbeeld ook bovengemiddeld, en de vloer veerde ook al bovengemiddeld.
Bij oude auto's en motoren noemt men gebreken vaak liefkozend "charme"...(ja,ja) bij caravans kun je ook ontkennend relativeren, maar je bent natuurlijk gewoon de klos ook al verdoezel je het.


Quirien antwoordt op 12 september 2016:

Ik laat mij ook niet verleiden door een bepaald merk te noemen maar....
ik persoonlijk vind een langere dissel fijn , een ruim serviceluik, een iets bredere deur, een disselklep die rechtstandig omhoog gaat een goed bed een tafel op ronde poot en zo kan ik er nog wel wat opnoemen.
Ik zei het al eerder waar leg je je prioriteten en die kunnen voor de een heel anders zijn.
En slechte caravans zijn er eigenlijk niet en Louis gaf het al aan en de verhalen die ik soms aanhoor, met een hele dure kun je ook ellende hebben.


Elliot antwoordt op 12 september 2016:

@Willem T, heb je Eriba/Hymer al eens overwogen?
Meer bepaald de Nova SL of nieuwe S serie.
De bouwkwaliteit van deze caravans is hoogstaand en in de genoemde series wordt geen hout meer gebruikt in de constructie.
En indien je erop uit trekt in de winter, ideaal.
Ze zijn wat aan de zware kant, maar voor jouw wagen geen probleem blijkt.


Louis antwoordt op 13 september 2016:

Goed, beter, best .
Inbouwapparatuur is over het algemeen hetzelfde.
Hang/sluitwerk, luiken e.d. kunnen behoorlijk verschillen.
Evenals de constructie die tegenwoordig ongetwijfeld beter is, al zien we ook nu nog ongerestaureerde echt oude caravans .
(De tijd zal dus ook bij nieuwe technieken weer de enige echte graadmeter blijken te zijn)
Maar zolang er nog zoveel persoonsafhankelijk handwerk in een caravan of camper zit, zal goede productiebegeleiding en controle kwaliteitsbepalend zijn, en kun je dus nog altijd in een maandagochtend exemplaar terecht komen.


dabbertje antwoordt op 13 september 2016:

Ook ik zal geen uitspraak doen over welke caravan kwalitatief het beste is, ik heb wel een voorkeur die niet ter zake doet.
Wij hebben nu onze 4e nieuwe caravan, allen van verschillende merken en ze zijn allemaal goed gebleken en ze hadden allemaal wel iets dat even moest worden nagekeken of herstelt.
Ik heb wel een voorkeur gekregen voor sommige gebruikte materialen. Bv liever een Alko chassis dan BPW. Niet vanwege rij-eigenschappen maar de stabielsteunen. Alko staat steviger en de caravan wiebelt minder op de plek. Een dakluik liever opendraaien met slinger dan een die met een beugel opengaat. Ik ben klein en kan er niet meer bij als het luik open is. Zo kan ik m'n lijst wel aanvullen. Allemaal dingen die niets met kwaliteit te maken hebben maar met gemak.
Kies gewoon wat bij je past. Alles kan kapot en alles kan heel blijven.


Robin antwoordt op 13 september 2016:

Het is van de reageerders verstandig om geen merknamen te noemen, maar als ik het goed lees is dat wel de vraag.
Ik lees Fendt en Tabbert; dat zijn merken die veel langkampeerders en in Frankrijk Nomades ziet rijden. Kabe en Eriba-Hymer zijn ongetwijfeld vergelijkbaar.
Zelf had ik een Sterckeman (een wat goedkopere caravan) en nu een HomeStar (made by Kip, wat duurdere caravan) en ik zie zeker verschillen op details. Vaker op styling en gebruiksgemak. Maar de feitelijke bouwkwaliteit, daar merk ik geen verschil in.
Diezelfde conclusie heb ik bij meerdere caravanners gehoord; niet over dezelfde merken, maar bij hun ervaringen met diverse merken.
Iemand die kan onderschrijven dat Tabbert, Fendt, Kabe en Eriba-Hymer tot de kwalitatieve top behoren? Mis ik nog namen die in de 'toplijst' horen of moeten er namen uit?
Willem T; twijfel je nu tussen Fendt en Tabbert? Of zijn er nog meer kandidaten en kunnen 'ervaringsdeskundigen' hun ervaringen delen?
Oh ja; er zijn ook nog reviews op deze site te vinden....


Quirien antwoordt op 13 september 2016:

Zo juist met mijn echtgenote terug van een "warme" fietstocht.
Tja, wel meer dan 1000 caravans en de nodige campers gezien die onder de zinderende zon stonden te bakken en te wachten op een nieuwe eigenaar c.q. dealer..
Een fabriek maar diversen "merken" op het gigantisch terrein gezien.
Van LMC tot TEC , Dethleffs en ik meen ook nog Hymer.
Misschien moeten we die ook maar in het rijtje erbij zetten.

En helaas was ik vorige week net te laat want er was net een bezichting //rondleiding geweest. En voor een hollandse kaaskop gaan ze geen rondleiding geven.
Had ik natuurlijk wel een kritische vraag kunnen stellen, tenzij Elliot al antwoord op zijn vraagstelling heeft gehad. Maar goed nu zit ik in een andere topic.

En nu ik toch aan het afwijken ben, bij terugkomst zag ik een Biod staan op het andere veldje. Even dacht ik dat het Benno was(smiley) maar neen, het was een Nomade van 2004 en nog punt gaaf. Ik schat een opbouw van rond de 4 meter. De eigenaar(ik meen dat hij Hein heet) wist het niet meer precies.(wilde het wel opzoeken).
Ach, ook heel aardige mensen , er werd zomaar tijdens het gesprek spontaan een kop thee met een stukje chocolade aangeboden.
Dus Biod mag voor mij ook op de lijst.(smiley).
Oh, ik heb voor Menno en Bert gelijk maar werving voor hun site gedaan. Kun je nagaan, nog wel zonder commissie geld.
.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 september 2016:

Volgende keer als je mijn BIOD tegen komt staat de koffie ook klaar 😉

BIOD's lijkt altijd kleiner dan ze zijn...Nuttige binnenlengte van een Nomade is 4,50 m.

LMC is met zijn 'long life technologie' een voorloper als het gaat om 'houtloos' bouwen en zeker niet verkeerd! Andere merken doen dit na, zoals de Engelsen (Sprite, Swift etc). De Eriba Nova's hebben hun PUAL bouwwijze en is ook goed. Burstner e.a. maken gebruik van polyester vloeren, Caravelair in de duurste versies van XPS isolatie.
BIOD is uniek door de monocoque bouwwijze van naadloos polyester, maar geen caravan in serie meer. Kortom het is bijna niet meer bij te houden en bovendien maar de vraag wat je belangrijk vind.


Quirien antwoordt op 13 september 2016:

Goh, ik word er verlegen van. (Smiley) Nu al een uitnodiging van Benno en Menno.
Oh, wat de koffie betreft die neem ik zelf wel mee want ik mag maar een bepaalde samenstelling.
tja, voor mij is het leven nog steeds, Carpe Diem. De volgers die deze site al langere tijd bezoeken zullen het wel snappen.


Benno antwoordt op 16 september 2016:

UITNODIGING!
Een ieder die op de camping een driekleurige BIOD met een zilveren VW Golf VII ziet staan: kom lekker kletsen en een pilsje drinken.
Dat is wel leuk van een BIOD, als er nog eentje op de camping staat heb je bijna altijd een leuk contact. Ook dit jaar weer vreselijk veel plezier gehad met een Nomade broeder in Spanje.

Willem T,
Vorige week in Zeeland zag ik een Dethleffs C'go. Dit is een andere caravan qua interieur kleuren. Deze was gebroken wit met lichtgrijs. Ik was er kapot van. In één woord prachtig.
Ze zijn nog betaalbaar ook en Dethleffs is een zeer goed merk.
Ik begrijp niet dat heel caravannend Nederland klakkeloos de Duitse interieurnorm accepteert. We hebben toch thuis ook niet allemaal alles bruin?



Quirien antwoordt op 17 september 2016:

Die Dethleffs C'go ook niet verkeerd, zag zeker wel 100 in Sassenberg bij de LMC fabriek op het terrein staan keurig gesorteerd in diversen maten/uitvoeringen wachtend op afname.

@ Menno, het is inderdaad een 4,50 mtr. opbouw. Ik heb de vormgeving in het echt nog eens goed bestudeerd, lijkt inderdaad door zijn "gestroomlijnde" vormen kleiner.
tja, ik heb maar tegen mijn echtgenote niet de prijs genoemd(smiley) trouwens en buiten dat, wij zijn heel content met onze Knaus Suedwind limited edition voorzien van allerlei extra's en al tien jaar zonder problemen bij tot voor 3 jaar geleden een intensief gebruik van 5-7 maanden per jaar. Ik zei het al eerder in een andere topic die is voor mij met mijn beperkingen net "groot" genoeg.
Dus Knaus mag voor mij ook op de lijst..




dabbertje antwoordt op 17 september 2016:

Als we dan toch namen gaan noemen mag Knaus van mij ook wel op de lijst 😉

Wij zijn dit jaar van Eriba/Hymer overgestapt naar Knaus. Ik was even bang dat het zou tegenvallen op isolatievlak. De Eriba heeft immers PUAL wanden. Toch was dit in gasverbruik niet echt te merken met de Knaus. Na ontvangst in januari dit jaar zijn we namelijk meteen naar de sneeuw gereden. We hebben iets meer gas gebruikt, maar de caravan is een meter langer. Ook speelt buitentemperatuur mee, dus is het lastig vergelijken.
Verder kan ik niet zeggen dat er een kwaliteitsverschil zit tussen de twee caravans.


dabbertje antwoordt op 17 september 2016:

Correctie, de Knaus is een halve meter langer dan de Eriba.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 september 2016:

Alleen de Nova heeft PUAL.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker