Caravantrekker.nl

Afsluiten stroom naar caravan

Bart Bouwmeester vraagt op 17 september 2016:

Beste forumleden,

Sinds een aantal weken onze oude BMW X3 ingeruild voor een BMW X3 bj. 2011. Er zit een elektrische wegklapbare trekhaak onder en deze was voorzien van een kabelboom zonder een geschakelde + voor de koelkast.

Op mijn verzoek is een nieuwe kabelboom gemonteerd met bedrading voor de geschakelde + voor de koelkast. Gisteren voor het eerst de caravan achter de auto gehad, en nu vallen mij het volgende op:

De auto schakelt na afzetten contact vanzelf na 5 min alle stoom uit naar de caravan. Niet alleen de geschakelde +, maar ook de permanente stroom! Inmiddels contact gehad met de dealer en die beweerd dat mijn X3 is voorzien van een batterij switch die automatisch alle stroom na 5 min uitschakelt om de accu te ontzien. Daar is volgens hun niets aan te doen, maar 5 min stroom in de caravan is wel erg kort. Wanneer de auto weer even op contact wordt gezet en weer van contact af heb je weer 5 min stroom. De accuspanning wordt dus niet echt bewaakt, maar het een soort timer die iedere keer gaat lopen.

Hoort dit nu bij een modernere auto en moet ik hier nu mee leren leven, of zijn er toch andere oplossingen?

Groet Bart

Naar laatste bijdrage

Reacties:

ben antwoordt op 17 september 2016:

Is toch goed?..nooit geen leeggetrokken accu!


Kees antwoordt op 17 september 2016:

Een rechtstreekse draad op de accu doet wonderen.


Anko antwoordt op 17 september 2016:

Ben,

Natuurlijk heb je gelijk met wat je zegt. Maar soms wil je gewoon niet dat de stroom wegvalt. Stel hje maar even voor dat je een keer zonder elektriciteitsaansluiting op een camping staat of langs de snelweg overnacht en je wil vanaf je autoaccu de 12 volt verlichting in de caravan laten werken. Moet toch kunnen?

Niet voor niets maken we al jaren lang onderscheid tussen constante en geschakelde plussen. Bij Bart is de 'constante' plus geschakeld. Dat is toch op zijn minst vreemd?


Sjef Bertens antwoordt op 17 september 2016:

Bart het is een prima beveiligings methode.
Zoals Kees al heeft aangegeven is de oplossing een gezekerde extra draad vanaf de accu.


adje antwoordt op 17 september 2016:

Mocht je een mover-accu hebben dan is ook daar een oplossing voor stroom onderweg


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 september 2016:

Ik zou voor overnachtingen een losse aansluiting maken. Neem een draad van een meter of zes met aan de ene kant twee accu klemmen en aan de andere kant een 13 polige doos. Als je dan accu stroom nodig hebt verbind je de caravan stekker met de contactdoos en zet je de klemmen op de accu. Kan ook als je zou moeten afkoppelen.


Frans antwoordt op 17 september 2016:

Een boordaccu vind ik de fraaiste oplossing. Dan is het uitschakelen zelfs welkom.


Bart Bouwmeester antwoordt op 17 september 2016:

Allen dank voor jullie reactie. Mijn caravan is voorzien van een boordaccu en een schakeling om deze voor de 12 v in de caravan te kunnen gebruiken. Dus wat dat betreft geen probleem. Maar voor onderweg gebruik ik liever de autoaccu om de caravanaccu te sparen omdat we in Noorwegen veel wild kamperen. Onderweg bijladen lukt wel een beetje.

Groet Bart


Erik antwoordt op 18 september 2016:

Bel is een andere dealer of importeur en leg het "probleem" uit.


leo antwoordt op 18 september 2016:

Bart,

Heb exact hetelfde probleem gehad. na 5 minuten geen 12 volt meer in de caravan. Teruggegaan naar de trekhaak specialist. Die hebben een draad anders aangesloten op de 13 polige stekker. Nu opgelost.


PieteR antwoordt op 19 september 2016:

Ook in Noorwegen is een zonnepaneel van minstens 85 Wp erg fijn als je wild kampeert! 😉


Kees antwoordt op 19 september 2016:

Let wel dat de accu van de auto een start accu is die voldoende power moet houden om te kunnen starten. Een startaccu kan slecht tegen een constante (lichte) belasting om daarna nog voldoende power over te houden voor het starten.
Een boordaccu van de caravan kan daar veel beter tegen en is daarvoor ook uitstekend geschikt. Na tijdelijk gebruik onderweg wordt de boordaccu gewoon weer bijgeladen als de rit wordt vervolgd dus dat hoeft geen enkel probleem te zijn.
Als er onvoldoende power in de startaccu over blijft dan wordt er niets meer opgeladen en moet je op de hulptroepen wachten.
Bezint eer ge begint, zou ik zeggen.


Quirien antwoordt op 19 september 2016:

Tja, hoe simpel kan het soms zijn. Ik heb gewoon van mijn boord accu van 110 ah al jaren bij diverse caravans draden getrokken naar de de dissel met daarop een 13 polige aansluiting. Kan ik gewoon de stekker van de caravan in aansluiten.
En wat Menno aangaf zo'n aansluiting van een meter of zes draad met twee klemmen (blauw/rood) heb ik al sinds de begin jaren zowel met eerst een 7 polige en later een 13 polige stekker. Oh, en ook nog een aftakking bij de klemmen met een draad met een lampje met schakelaar. Kun nagaan dat gebruikte ik al naast mijn "stormlamp" in mijn tent.

En Kees gaf het al aan wees voorzichtig met je auto accu want dat is een heel ander type dan een boord accu.(smiley).


Frans antwoordt op 19 september 2016:

Wil je accu maximaal gebruiken voor wild kamperen dan moet je de caravanaccu ook maximaal geladen houden. Dat gaat uitstekend door het gebruik van een booster, waardoor je tijdens de rit de caravanaccu echt laadt zoals aan een stroompaal.
Een gedeeltelijk ontladen caravanaccu volledig laden zonder booster kun je gerust vergeten.
Al het andere met losse draden is ‘behelpen’ en zoals gezegd een risico voor de autoaccu als je geen zin hebt precies te volgen wat er gebeurt.


Paul antwoordt op 20 september 2016:

Hoort inderdaad bij een moderne auto.En is echt een goede beveiliging zijn heel wat vakantiegangers gestrand omdat de accu leeg getrokken werd door de koelkast


Anko antwoordt op 20 september 2016:

Blijf het vreemd vinden. Waarom hebben we het dan, los van alle risico's, nog over een permanente en een geschakelde plus? Want deze auto heeft gewoon twee geschakelde plussen, waarvan de ene het 5 minuten langer vol houdt dan de andere. Komt op mij een beetje zinloos over.

Als ik me niet vergis was één van de problemen van de 7 polige stekker dat er geen ruimte was voor een permanenten én een geschakelde plus. Nu zijn we 'allemaal' over op 13-polig en stappen we af van de permanente plus?


Kees antwoordt op 20 september 2016:

De permanente plus is bedoeld voor wat verlichting en de waterpomp etc.
De geschakelde plus is bedoeld voor de wat grotere verbruikers zoals koelkast ed.
De moderne auto's zijn vaak uitgerust met een overdadigheid aan elektronica en bijbehorende computers die allemaal stroom verbruiken. Komt de boordspanning onder een bepaalde drempel dan kunnen deze niet optimaal meer werken en/of zijn onduidelijke storingen het gevolg. De fabrikanten doen er dus alles aan om zoveel mogelijk spanning aan boord te houden. Een tijdslot van 5 minuten is er daar één van.


Anko antwoordt op 20 september 2016:

Ik snap wel wat je zegt hoor Kees, maar het doet niets af aan wat ik zeg.

Of je hebt alleen een geschakelde plus, óf je hebt een permanente en een geschakelde plus. Twee geschakelde plussen (al dan niet met tijdslot) is tamelijk onzinnig.

Als je zware verbruikers liever op de geschakelde plus wil hebben, dan moet je dat aan de kant van de verbruiker regelen en niet door de permanente plus ook geschakeld te maken. Want op die manier houdt de eigenaar tenminste nog de mogelijkheid om lichte verbruikers (zoals de door jou genoemde verlichting en waterpomp) op de permanente plus aan te sluiten. Nu kan dat niet meer. Want er is geen permanente plus meer.


Sjef Bertens antwoordt op 20 september 2016:

@ Anko,
Die constatering had Bart ook al gedaan vandaar het antwoord van Kees.

Aansluiting 9 loshalen en afplakken en dan een nieuwe gezekerde draad vanaf bat. + naar aansluiting 9 .


Frans antwoordt op 20 september 2016:

@Sjef, dit is hooguit een oplossing voor een ervaren technicus, maar schier ondoenlijk voor een doorsnee autorijder, zoals de draad wegleggen door het interieur, en dan moet je de auto nog in eigendom hebben. Zelfs voor een garage is het een tijdrovende en dus dure klus.


Kees antwoordt op 20 september 2016:

Maar wel een oplossing.


Anko antwoordt op 20 september 2016:

Sjef,

Ergens denk ik dat de kern van mijn boodschap jou ontgaan is. En Kees misschien ook wel, dat weet ik niet.

Natuurlijk weet ik wel waar een geschakelde en een constante plus van origine voor bedoeld zijn. En wat de risico's zijn. Die waren tenslotte al uitgebreid in dit draadje aan de orde gekomen. Ik snap alleen niet wat het nut van twee geschakelde plussen is. Als reactie op de vraag "Hoort dit nu bij een modernere auto" geef ik aan dat het op mij nogal zinloos over komt. Ook al doet die ene geschakelde plus het 5 minuten langer dan die andere. Dat maakt het wat mij betreft alleen maar vager. Waarom dan niet gewoon allebei tegelijk uit?

Nog een keer de risico's naar voren brengen of uitleggen waar een constante en een geschakelde plus voor zijn, zoals Kees doet, verandert daar niet veel aan.

Op jou komt het kennelijk ook een beetje vreemd over. Want, ondanks dat je aan geeft het een prima beveiligingsmethode te vinden, geef je twee keer een soort van aanwijzingen hoe je het kunt maken zoals het vroeger was / eigenlijk bedoeld was. Zou het dan niet veel handiger zijn als een permanente plus gewoon een permanente plus was?

Overigens wel opvallend dat Bart zelf aangeeft dat hij, behalve wanneer hij onderweg is, liever de al aanwezige caravan accu gebruikt. Wat hij dan 'mee moet leren leven' ontgaat me een beetje 😉


Sjef Bertens antwoordt op 20 september 2016:

@ Anko,
Sorry dat had ik niet goed begrepen.

Volgens mij is de BMW. X3 alleen berekend op het trekken van paardentrailers 😉

Zonder gekheid de garage moet hier toch iets mee kunnen.


John antwoordt op 20 september 2016:

Anko, toch de uitleg van Kees nog eens, of twee x, doorlezen.
Die 5 min. (Of meer).zijn er voor bedoeld om de autoaccu te sparen tegen te veel ontlading. Een ingebouwde veiligheid om de auto in top conditie te houden. Zeer best begrijpelijk!!
Een autofabrikant heeft maar een ding in het vizier. Het interesseert hem niet of er een caravan, aanhanger of fietsendrager word aangehangen. De auto moet in topconditie blijven ongeacht wat er verder op of aanhangt.
Dergelijke beveiligingen zullen in de toekomst alleen maar meer worden omdat we steeds meer luxe, lees elektrische gadgets, in de auto willen.


Kees antwoordt op 20 september 2016:

Anko bedoelt, waarom die 5 minuten?
Hij had dan liever gehad dat er helemaal geen vertraging op zat. Wat heeft dat dan voor nut als die toch na 5 minuten ook uitgaat.
Tsja, sommigen zullen blij zijn nog even de verlichting te kunnen gebruiken bij het afsluiten van de combinatie of nog even de knuisten te kunnen wassen en sommigen vinden dat niet nodig dus als-ie na 5 minuten toch uitgaat doet het hem dan gelijk maar uit.
Zoveel zinnen zoveel wensen. 😉


Anko antwoordt op 20 september 2016:

@Kees, p'cies!

@John, meer elektrische apparaten in de auto speelt geen rol. Want die gebruik je alleen onder het rijden en hoeven niet te blijven werken nadat je gestopt bent. Worden dan ook niet beïnvloed door genoemde 5 minuten timer. We hebben het tenslotte over de permanente plus voor de caravan (of wat daar voor door moet gaan) en niet over de sigarettenaansteker, o.i.d.

Ik zou me voor kunnen stellen dat ze al een 5 minuten regeling hadden voor stroomverbruikers in de auto (raampjes / schuifdak nog kunnen sluiten na uitzetten contact) en daar (uit bezuinigingsoverweging?) op hebben aangehaakt ....


Quirien antwoordt op 21 september 2016:

Kijk dat zijn nu de leuke dingen van zo'n forum.
Gisteren ben ik zo maar door Frank van hobbyist bevordert tot ervaren technicus(smiley).
Enne die tijd dat valt wel mee, maar je hebt wel een punt Frank, want aan je zelf natuurlijk een uurloon van b.v. € 70 p/u doorberekenen doe je niet.
@Sjef, dat afplakken mag dat ook met een krimpkousje of heb ik dan altijd geluk gehad?.


Quirien antwoordt op 21 september 2016:

Goh, ik was er zo onderste boven van dat ik 2x Frank typt inplaats van Frans, sorry


Bob antwoordt op 27 september 2016:

Jarenlang gebruikte ik de startaccu voor verlichting in de caravan. Zeker 4 dagen zonder dat de auto gebruikt werd. Toen kwam een andere, lees moderne auto met een heleboel nutteloze electronica aan boord. Het gevolg was dat de caravan slechts 1 nacht aan de startaccu kon. De klemspanning van de accu daalt uiteraard en de computer vindt het op een zeker moment genoeg en weigert de startprocedure. De accu heeft nog genoeg power, maar de hogere electronica is de boosdoener.


Sjef Bertens antwoordt op 27 september 2016:

@Bob,
Een paar vraagjes,
Welke auto met nutteloze elektronica ?
Is de nutteloze elektronica de oorzaak van de veel kortere standtijd van de start accu ?

De bronspanning van de accu heeft een minimale relatie met de ladingstoestand.
Start die auto nog als hij 10 dagen heeft stil gestaan ?


Peter G antwoordt op 28 september 2016:

Ondanks dat de dealer zegt dat er niets aan te doen is blijf ik me afvragen of deze functie niet te programmeren is. Veel functies kunnen gedisabled worden, waarom deze niet?


Louis antwoordt op 28 september 2016:

Misschien niet voor de hand liggend .
Maar als je tóch niet verder komt : zoek eens wat bij (hobby) rallyteams .
Dus zij die hobbymatig, maar wel op niveau met aangepaste "gewone" en nog een beetje betaalbare auto's racen.
Zij schakelen ook alle functies uit die storingen op kunnen gaan leveren, zonder dat ze zomaar even van alles uit de auto rukken want de zaak moet wel blijven draaien natuurlijk .
Dus daar móet wel meer kennis zijn om zo met electronica te kunnen spelen.


Kees antwoordt op 28 september 2016:

Die raceauto's worden compleet gestript. Daar gaat alles dus gewoon eruit en wordt niets uitgeprogrammeerd.
Afhankelijk van de race klasse kan/mag er wel aan de motorprogramering worden gesleuteld of compleet vervangen worden. Maar dat gaat dan om een heel andere computer of ECU en staat geheel los van interieur regelingen.

Ondanks dat de dealer zegt dat er niets aan te doen is blijf ik me afvragen of deze functie niet te programmeren is. Veel functies kunnen gedisabled worden, waarom deze niet?
Bij veel beveiligingsfuncties kan dat dus niet of heeft de dealer geen bevoegdheden (wachtwoord) om dit te kunnen doen.
Wat niet wil zeggen dat het onmogelijk zou moeten zijn. (Hacken)


Lonely Ranger antwoordt op 11 oktober 2016:

De batterij in een nieuwe wagen verschilt niet zo veel van de huishoud batterij. In een moderne wagen zit een AGM. Net zoals dat gebruikelijk is in de caravan/MH.

Vele nieuwe wagens hebben ook een start/stop systeem en belasten daardoor hun batterij al zwaarder dan in het verleden.

In een ver verleden was net voldoende spanning en stroom om je start motor rond te krijgen al voldoende om je motor te starten. Kijken we naar vele auto's uit de jaren 60 was er ook nog een mogelijkheid met de hand aan te slaan. Veel vermogen was er dus niet nodig. NU moet er bij het starten ook nog voldoende spanning en vermogen aanwezig zijn om de verschillende management systemen tot leven te wekken.

Waren er vroeger alternatoren van 80 of 100A dan gaan die nu al snel naar 150A en meer.

Met de batterijen gaat het dan weer de andere kant op. Had je vroeger in een bescheiden diesel een batterij van 120Ah. Nu zit er in een wagen met 3.2 diesel een batterij van slechts 68Ah.

Een kleinere batterij en de vraag naar gegarandeerde minimale spanning en stroom doet de autoproducenten het zekere voor het onzekere nemen. Zo weinig als mogelijk spanning laten afnemen als de motor niet draait.

Geen enkele fabrikant maakt auto's met de wensen van een caravanbezitter in het achterhoofd. Voor hen zijn wij maar een klein procentje van hun omzet.

Een deftige 230V~/12V= omvormer in de caravan kan ook dit soort management aan. Ze kunnen perfect naar huishoud batterij omschakelen zodra de permanente spanning weg valt. Je merkt het niet eens. Ze gaan dit ook doen als toevallig het 230V~ net even weg valt.


Louis antwoordt op 11 oktober 2016:

Nou....."zo weinig als mogelijk spanning af laten nemen als de motor niet draait".
Je wilt niet weten wat er bij mij allemaal gaat branden en zoemen alleen al als ik de knop van de afstandbediening heb ingedrukt.
Zelfs uit de spiegels komt straatverlichting .
Ook wanneer ik met motor uit, maar de sleutels nog in het contact in de auto blijf zitten, blijft er van alles enige tijd branden, en lijkt hij na verloop van tijd zelfs weer deels tot leven te komen alvorens in slaap te vallen.
En dan heb ik naar huidige maatstaven nog een relatief eenvoudige auto waarbij ik ook alles uit zet alvorens de motor uit te schakelen .
Ook de hoofdverlichting staat niet op automatisch, evenals de thuiskom verlichting die op volle sterkte na brand.
Aan start-stop doe ik ook al niet, dus ik vind eigenlijk dat er juist wél veel en veel meer energie bij niet draaiende motor verbruikt wordt dan bij een oude auto het geval was.
Het meeste leuk bij kunst en kitsch of op de kermis maar totaal overbodig, niet uit te uitschakelen en een aanslag op je accu.


Huib antwoordt op 13 oktober 2016:

Beste Bart,
Ik heb ook een X3 van 2011 gereden. (het nieuwe model)
Ook ik had dat probleem met het automatisch uitschakelen van de constante 12v (pin 9)
Maar op mijn verzoek heeft mijn dealer dat verholpen. Dus het kan wel! Dealer is Dusseldorp in Apeldoorn.
Succes er mee.
Mvg. Huib


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker