Jan@ vraagt op 19 september 2016:
Terug rijdend met caravan over een weg met de spitsstrook open. Midden op reed een vrachtwagen vrij langzaam. Terwijl ik hem inhaalde bedacht ik, mag dit? Normaal gesproken mag je op de derde baan niet breder zijn dan 2,20 meter dacht ik en dus voor veel caravans verboden gebied. En twee, ben je verplicht om op de spitsstrook te rijden. ( ik doe het altijd maar sommige, vaak Duitsers, vertikken het)
Wie weet het?
Anko antwoordt op 19 september 2016:
Ik dacht altijd dat de beperking voor de 3de strook betrekking had op lengte (6 meter of zo) en niet op breedte?
Volgens mij wordt je geacht zoveel mogelijk rechts te houden. Als er aan de rechterkant een spitsstrook is, dan is zoveel mogelijk rechts dus op de spitsstrook.
Overigens denk ik dat het vaak meer met niet snappen te maken heeft dan met niet willen. Uitgezonderd uiteraard de mensen die op snelwegen zonder spitsstrook ook al niet zoveel mogelijk rechts hielden 😉
Jeen antwoordt op 19 september 2016:
artikel 43 lid 4 wegenverkeersregelement: Op een autosnelweg is het bestuurders van een samenstel van voertuigen met een totale lengte van meer dan 7 meter en van een vrachtauto verboden op een rijbaan met drie of meer rijstroken enig andere dan de twee meest rechts gelegen rijstroken te gebruiken. Het verbod geldt niet voor het geval zij moeten voorsorteren.
Meer kan ik er niet van maken......
Ale Kok antwoordt op 19 september 2016:
Als de spitsstrook open is geldt ook gewoon het rechtsrijgebod, behalve als je inhaalt.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het "keep your lane" als de spitsstrook open is want dat continue van rijstrook wisselen zorgt voor een onrustig verkeersbeeld vind ik, maar de wet gebiedt anders.
ben antwoordt op 19 september 2016:
Sterker nog:een spitsstrook of een strook voor vrachtverkeer moet gevolgt worden door de chauffeur!
B.v de strook voor de briennenoordbrug,een chauffeur moet deze verplicht volgen!
Mvg,
Ben
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 september 2016:
De spitsstrook over de vluchtstrook is zeker voor buitenlanders onbegrijpelijk. Opeens mag (of moet?) je een doorgetrokken witte lijn passeren, en mag dat dan wel? Of de weg drie rijbanen heeft waardoor je met caravan niet helemaal links mag rijden is m.i. dus maar de vraag. Ik zou het niet weten.
ben antwoordt op 19 september 2016:
Mee eens menno,hoe onduidelijk was het toen de spitsstrook werd ingevoerd!
John antwoordt op 19 september 2016:
Als de spitsstrook open is, is het gewoon een autosnelweg bestaand uit 3 rijstroken. Dus gelden er de normale regelgevinging v.w.b de 3-strooks snelwegen. De linker rijstrook is dus verboden gebied voor auto/caravan combinatie. Ook het zo veel mogelijk rechts rijden is dan van toepassing.
Dat het voor sommige mensen onduidelijk is heeft te maken met het gemis aan feitenkennis v.w.b. de regelgeving. En daar zijn we wel toe verplicht!
Tijs antwoordt op 19 september 2016:
En dat je in een drukke spits niet continu van links naar rechts v.v. moet slingeren, daar ben ik het helemaal met Ale eens. Maar dat moet dan geen excuus worden om kilometers lang niet naar rechts uit te wijken, liefst flink langzamer rijdend dan de maximum snelheid. Dat zie ik er dagelijks teveel doen en meestal zijn dat geen buitenlanders, maar NL-rijders die de spitsstrook nu toch echt wel een keer zouden moeten snappen. Onkunde, onbenul, onbeschoftheid?
(Om misverstanden te voorkomen: ik heb het hier niet over Ale. Die verwijzing is alleen i.v.m. onnodig rijstrook wisselen als alle stroken in de file een beetje stuivertje wisselen.)
Stef antwoordt op 19 september 2016:
Ben@
Spitsstrook of de rijstrook voorvrachtverkeer en bussen ( zoals bij de brienenoord ) zij twee versvhillende dingen!
Sptisstrook aan de rechterzijde van de weg mag/ moet door iedereen bereden worden : bij normaal rechts rijden kom je er automatisch op !
Inhalen ( dus naar de twede rijstrook gaan mag door alle verkeer )
Spitsstrook aan de linkerkant van de weg is gelijk aan een derde rijstrook.
Daar mogen vrachtauto's en auto's met aanhanger met een totale lengte van 7 mtr. Niet rijden. Vaak geldt hier door borden gereld een breedtebeperking en een snelheidslimiet van 80 km/h.
De extra rijstrook bij de van Brienenoordbrug en Terbregseplein is alleen toegestaan voor vrachtauto's ( > 3500 kg ) en autobussen.
Het is geen verplichte rijstrook , maar zij mogen er over rijden ; Wij met personenauto en aanhangwagen dus niet!!
Zij mogen hier elkaar onderling inhalen ; Dus zij mogen naar de rijstrook ernaast.
Het is GEEN verplichte rijstrook voor deze doelgroep, dus
komende vanaf Gouda op de A20 hoeven zij niet uit te voegen in de richting Rotterdam, maar mogen ook op de hoofdrijbaan blijven.
Het is hun eigen keuze en de meeste zullen deze aparte rijbaan kiezen , maar het hoeft niet.
Wij met caravans hebben daar echter niets te zoeken!
Hetgeen voor buitenlanders weleens lastig kan zijn
Mvg
Stef
ben antwoordt op 19 september 2016:
@Stef,deels heb je gelijk echter een vrachtwagenstrook moet ook echt gevolgt worden,doe je dat niet dan kan je echt een bekeuring krijgen.
En dat heel veel mensen niet weten hoe of dat een spitstrook werkt dat snap ik ook,ik zou zeggen:voer verplichte bijscholing in.Net zoals wij bijgeschoold worden met die zogenaamde code 95.
En ja Stef,ik weet wel het verschil tussen een spitsstrook en een verplichte doelgroep strook.Zou ik dat niet weten kan ik mijn lzv certificaat ook wel inleveren.
Men zou eens wat meer moeten doen aan bijscholing voor de gewone automobilist.
Louis antwoordt op 19 september 2016:
De derde baan, ook vanaf de tot rijbaan bevorderde vlucht/invoegstrook gerekend is verboden gebied voor ons sleurhutters.
Dat buitenlanders vreemd tegen deze spitsstrook aan kijken is ook heel begrijpelijk.
Maar ik zelf als geboren kaaskop vind het ook nog altijd een vreemd en onnatuurlijk aanvoelend iets, ook al werkt het.
Zeker ter plaatse van invoeg punten blijft het toch extra opletten.
Dat niet naar rechts gaan in het algemeen (ook al is er nog zoveel ruimte) zal altijd wel een ding blijven, spitsstrook of niet.
Maar zeg nu zelf : Na een aantal keren "geblokt" geworden te zijn tot achter iets tragers door mensen voor wie je juist even naar rechts bent gegaan maar die zitten te slapen en afzakken of anderszins neuzelen, tja...
Of het gaspedaal tot verboden gebied hebben verklaard als ze eenmaal op de c.c. rijden dan krijg je dit effect.
Veel c.c rijders verergeren het nog door al absurd ver vóór het passeermoment alvast maar naar links te gaan, en daardoor de doorstroming volledig te gaan blokkeren.
Of wanneer een rij auto's een colonne vrachtwagens nadert op links met 125, en dan allemaal af moeten zakken en opproppen omdat men ergens vóóraan eigenlijk niet door durft te zetten, en met 95/100 deze colonne voorbij kruipt.
Zo blijft er altijd wel iets...en "we" doen het tenslotte allemaal zelf nietwaar ?
Stef antwoordt op 19 september 2016:
Beste Ben,
Op de A 16 heb je gelijk , omdat men verplicht is zoveel mogelijk rechts te rijden en met de vrachtauto is dat op de vrachtautostrook.
De situatie op de A 20 in de richting Hoek van Holland , bij het Tebregseplein ligt dit iets anders.
Hier komt een afslag naar de vrachtautostrook die verder geheel los van de hoofdrijbaan verder gaat als zelfstsndige rijbaan. Je moet hier ook uitvoegen !
Volgens mij hoef je hiet niet perse uit te voegen , maar mag je de hoofdrijbanen vervolgen . Dit is immers niet verboden dmv borden!
Dit uitvoegen zou ook niet lukken op het moment dat je aan het inhalen bent ter hoogte of vlak voor de uitvoegstrook .Snelweg is hier 3 rijstroken en je mag gewoon inhalen.
Is mij al eens overkomen met de vrachtauto!
Mvg
Stef
Bert antwoordt op 20 september 2016:
Iemand heeft deze kennis vast paraat:
Mag je op een snelweg met bijvoorbeeld vier rijstroken slechts gebruik maken van de twee meest rechtse? Jeen meldde dat in de tweede reactie. Geldt dat dan niet voor touringcars? Ik kon het ff niet vinden....
Koos antwoordt op 20 september 2016:
Ook dat staat in het antwoord van Jeen toch, Nee tenzij de bus een aanhanger heeft dan is het nl. een samenstel van voertuigen.
Jeffrey antwoordt op 20 september 2016:
oei als dat zo is ben ik toch al een flink aantal keren de fout in gegaan. Ik kom toch ook wel is op de meest linker rijbaan. onze combi is net geen 12m lang en geen 3500kg of heeft dat er totaal niets mee te maken ?
Uiteraard probeer ik mijn tijd daar zo minimaal te houden. maar als 2 vrachtauto's elkaar passeren pfff daar kan ik iets minder goed tegen :D :P
@Eric antwoordt op 20 september 2016:
Ik bezondig mij er ook aan als ik het overige erkeer niet hinder terwijl ik weet dat de boetes niet mals zijn, ik meen iets van 160 euro.
Zelfs wel eens de 4e baan bereden
Inderdaad is het irritant als vrachtwaggels elkaar inhalen met 2 km snelheidsverschil en dat duurt dan km of 3 als je pecht hebt.
Ingecalculeerde bon dus maar nog nooit gekregen.
Wllem1 antwoordt op 20 september 2016:
Oh ik bezondig mij er regelmatig aan nl. bij de Drechttunnel, daar wordt je met caravan geacht de rechtse tunnelbuis te nemen terwijl de linker meer voor de hand ligt.
Stef antwoordt op 20 september 2016:
Willem1@:
Auto met caravan mag in de Drechttunnel zowel de rechter als de linker tunnel nemen ! En voor de linker tunnelx op het juiste moment gaan voorsorteren
Mvg
Stef
Anko antwoordt op 20 september 2016:
Je kunt je afvragen of er bij genoemde tunnel sprake is van 4 rijstroken of van 2 rijbanen met 2 rijstroken elk.
Als het het laatste is zou er zelfs geen reden zijn waarom je niet op de vierde ... uhh ... meest linker rijstrook zou mogen rijden. Tenzij er een inrijverbod geldt voor de linker tunnel buis.
@Eric antwoordt op 20 september 2016:
Voor de Beneluxtunnel van zuid naar noord mogen de vrachtwaggels ook ongestraft door de linkerbuis richting nieuwe A4 en dat is dus op de 3e en 4e baan oftewel 1e en 2e rijstrook.
Stef antwoordt op 20 september 2016:
Op het moment dat de onderbroken streken veranderd in blokken , veranderd de weg van 4 rijstroken in twee gescheiden rijbanen en vanaf dit moment mag je officieel met de caravan gaan kiezen in welke van de twee rijbanen en dus tunnels men wil nemen.
In de praktijk zie je de mensen al eerder positie kiezen.
Mvg
Stef
PieteR antwoordt op 21 september 2016:
Door de Drechttunnel naar het zuiden kun je het beste de rechterbuis kiezen, die gaat altijd sneller. In de richting Rotjeknor is de linkerbuis alleen handig als je veel te snel rijdt 😉
K.Beenhakker antwoordt op 21 september 2016:
@Stef: "In de praktijk zie je de mensen al eerder positie kiezen"
Klopt maar dan kies je dus voor de derde baan en dat mocht juist niet.
Als je gelijk hebt dan zou het vrachtverkeer ook voor de linker buis kunnen kiezen, dat scheelt in zuid-richting een rare slinger, maar dat heb ik daar nog nooit gezien.
Jan@ antwoordt op 21 september 2016:
Mijn conclusie uit de antwoorden is dat je niet de linkerbanen met caravan mag gebruiken wanneer een weg 3 of meer rijbanen heeft. De omgeving van Rotterdam is nog ingewikkelder zo lees ik alleen daar kom ik nooit. Mocht ik onverhoopt in een moment van onachtzaamheid hiervoor een bekeuring krijgen dan zal ik dat juridisch laten testen.Want ik vraag me af of een weg tegelijkertijd twee en drie rijstroken kan bevatten in het geval van een wel of niet geopende spitsstrook.
@Eric antwoordt op 21 september 2016:
@K.Beenhakkker:
Van noord naar zuid door de Benelux is de linkerbuis weer verboden voor vrachtverkeer, dit wordt op de matrixborden boven de weg aangegeven.
Bij bijvoorbeeld een stremming van de rechtermuisknop floepen die matrixborden borden uit en mag vrachtverkeer wel tijdelijk door de linker noord-zuid buis.
Heb begrepen dat de reden is dat de linkerbuis van de noord-zuid route wat (te) laag is voor vrachtverkeer.
Van zuid naar noord Rotjeknor mogen de waggels weer wel door beide buizen.
@Eric antwoordt op 21 september 2016:
Rechtermuisknop?
Fijn die spellingscontrole, het moet natuurlijk rechterbuis zijn..... 😉
Anko antwoordt op 21 september 2016:
"Heb begrepen dat de reden is dat de linkerbuis van de noord-zuid route wat (te) laag is voor vrachtverkeer."
Dat is bijzonder. Van een stremming in de rechterbuis wordt de linkerbuis toch niet hoger? 😉
@Eric antwoordt op 21 september 2016:
De linkerbuis noord-zuid is de oude tunnelbuis zuid-noord van vroeger.
Nee, hij wordt jiet hoger maar voor nood schijnt het wel te mogen/kunnen.
Deze info heb ik van vrachtwaggelchauffeurs dus geen officiële bron.
Janka antwoordt op 21 september 2016:
Ik begrijp dat er mensen zijn met zgn dikke vingers maar willen jullie aub eerst je tekst doorlezen alvorens dit definitief te plaatsen?
Het leest verdraaid lastig al die snelheidsfoutjes.
En wat zijn eigenlijk vrachtwaggels?
Een keertje is een woordgrap leuk maar het moet niet gaan vervelen.
Bert antwoordt op 22 september 2016:
Thanx, wist ik niet. Bij meer dan twee rijstroken mag je slechts de twee meest rechtse gebruiken als caravanner.
Op de 'beruchte' helling voorbij Luik (Tilf) heb je vier rijstroken. Ik bezondig me dus regelmatig - ook met cursisten - als ik met 80 km/u de 3e rijbaan pak om niet alleen de zware trucks met 50 op de meest rechtse, maar ook de krachtigere op de 2e die 70 rijden...
Tsss
Anko antwoordt op 22 september 2016:
Nou ja, dat is in Nederland zo. Maar weten we zeker dat dat in België ook zo is?
Louis antwoordt op 22 september 2016:
Vast wel Anko.
Eén Europa, dus logischerwijs natuurlijk ook gelijke regelgeving ?
Ik weet in Nederland al niet eens altijd zeker hoe snel ik zonder caravan ergens mag rijden...en ook bij deze vraag is voor velen gezien de reacties niet alles duidelijk.
Ligt dat nu aan ons ?
Willem1 antwoordt op 22 september 2016:
At your service, alleen voor autobussen is er een klein verschil
Wegcode in den België Artikel 21.3.
"Wanneer de rijbaan van een autosnelweg drie of meer rijstroken in de gevolgde rijrichting omvat, mogen de autobussen, autocars en andere voertuigen en slepen met een maximale toegelaten massa van meer dan 3,5 ton niet op een andere rijstrook dan een van de twee rechts gelegen rijstroken van de rijbaan rijden, behalve om de aanwijzingen van de verkeersborden F13 en F15 op te volgen"
Willem1 antwoordt op 22 september 2016:
Sorry ik was iets te snel, tot een totaalgewicht van 3500 kg mag je met de aanhanger dus wel op de derde rijstrook.
Het was nog vroeg 😉
Kees antwoordt op 22 september 2016:
Maar niet in Nederland.
Sitert antwoordt op 23 september 2016:
Maar dus wel in Belgie maar let wel: het gaat hier om de toelaatbare gewichten op papier.
Niks geen gerommel met weegplaten of i.d. Iedere bestuurder weet waar hij aan toe is.
Jeffrey antwoordt op 23 september 2016:
Dit vind ik persoonlijk toch een rare regel.
Met mijn huidige Ford mondeo kom ik op papier om boven de 3500kg uit. Met mijn vorige auto Opel Zafira was ik net onder de 3500kg
De ford trekt het allemaal veel makkelijker dan de Zafira.
Dit is volgens mij voor de verkeers veiligheid niet echt top.
Kees antwoordt op 23 september 2016:
Dan moet je ook eens in de toegestane snelheden duiken Jeffrey.
Voortaan niet sneller dan 90 km/u dus met die mondeo.
Jeffrey antwoordt op 23 september 2016:
Ik weet dat die belachelijke regel er ook is ondanks dat mijn Combi dus niet boven de 3500 kg uit komt. auto weegt Max 2200kg Caravan Max 1150 kg maar ja de auto mag 1800kg trekken dus mag ik maar 90 belachelijk. Omdat zoals vermeld in vorige bericht ,mijn mondeo een stuk krachtiger en meer de overhand heeft over de caravan dan mijn vorige ( goed rijdende) Combi met de zafira die dus wel onder die 3500 kg op papier bleef.
Anko antwoordt op 23 september 2016:
Weet niet hoe het in België is maar het gaat volgens mij niet om het maximaal toegelaten gewicht van de auto + het maximaal aanhanggewicht, maar om het maximaal toegelaten gewicht van de auto + het maximaal toegelaten gewicht van de aanhanger. In jouw geval dus 2200 + 1150 = 3350 hetgeen minder is dan 3500.
Anders zou je, als je het heel letterlijk neemt, zelfs zonder aanhanger niet op de derde baan mogen komen 😉
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!