B Kemkers vraagt op 22 september 2016:
Afgelopen mei werd er geconstateerd dat mijn rubbers vervangen moesten worden,omdat mijn wielen niet helemaal recht stonden.Heb ik laten doen en ben daarna op vakantie gegaan naar Zuid-Frankrijk maar bij terug komst heb ik het zelfde euvel.Nu probeert mijn dealer te beweren dat hij te zwaar beladen is geweest en dat de oorzaak moet zijn.Dat wil er bij mij niet in heeft iemand een idee hoe ik dit oplos.
Ik heb toch garantie op mijn reparatie?
Sjef Bertens antwoordt op 23 september 2016:
Om een objectief oordeel te kunnen vellen moet er natuurlijk wel wat meer informatie zijn.
Wat is de wielen staan niet helemaal recht ?
Wat was daar het gevolg van en na hoeveel gereden km's ?
Welk euvel heb je na een rit naar Zuid Frankrijk ?
Kees antwoordt op 23 september 2016:
Los daarvan, als de klacht nog onverminderd aanwezig is heeft iemand zijn werk niet goed gedaan.
Dus garantie, jazeker wel!
Debouncer antwoordt op 23 september 2016:
Dealer kan van alles wel beweren. Hier is toch echt bewijs nodig en dat gaat hij niet leveren. Dus garantie op reparatie.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 september 2016:
Kan je overgewicht uitsluiten? D.w.z. heb je de caravan gewogen? Je zal niet de eerste zijn waarbij de caravan 150 kg meer weegt dan je denkt.
Is het een BOVAG caravanbedrijf? Misschien kan je daar het geschil voorleggen.
John antwoordt op 23 september 2016:
Weet je zeker dat je inderdaad niet te zwaar beladen bent?
Er zijn er genoeg die niet weten wat ze aan gewicht meeslepen!
Anders, stel de dealer per aangetekende brief aansprakelijk! Geef hem een kans om alsnog tot een oplossing te komen.
Frank antwoordt op 23 september 2016:
Rubbers vervangen van een Alko delta as is niet een klusje dat door ieder caravanbedrijf uitgevoerd wordt. Volgens mij zijn er maar weinig in Nederland die dit goed beheersen.
Een absolute specialist op dit gebied is Triorep in Scherpenzeel.
Bij een Delta as zakken de wielen ook langzaam ietsje scheef. Zeker als je aan de maximale belading van de as zit. Na ca. 10 jaar zijn rubbers versleten door ouderdom. De as van onze caravan krijgt ongelooflijk op zijn donder door onze wijze van vakantie vieren. Na het vervangen van de asrubbers stonden de wielen nog steeds ietsje scheef. Na de vakantie stonden ze nog iets schever maar wel in het goede (toe)spoor. Als ze echt ingezakt staan, zijn asrubbers versleten of verkeerd aangebracht. Het hangt dus vooral van de soort scheefstand af.
Ik zou een afspraak maken met Triorep voor second opinion. Echte vaklui die weten waar ze over praten. De caravan moet eigenlijk ook uitgelijnd worden na het vervangen van de asrubbers. Is dat wel gebeurd?
Na een bezoekje aan Triorep weet je heel veel meer. Ook weet je dan hoeveel je nog kunt laden want ze hebben het liefst dat je op vakantiegewicht voorbij komt. Het restant laadvermogen is dan doorgaans bar weinig of je zit in het "rood" ; )
Quirien antwoordt op 24 september 2016:
We plakken natuurlijk graag aan "iets versleten", een leeftijd .
Ik las eens in een artikel dat, en Frank zei het al, deze rubbers enorm op hun donder kunnen krijgen.
Nu schijnt het al te kunnen dat als je b.v. 100kg overbelaad dan de max aslast en je gaat door een flinke kuil de impact zo groot kan zijn dat het gedaan kan zijn met de (het ) asrubber(s).
En nog een bijkomstigheid is dat vele de caravan in de stalling worden gezet afgeladen met spullen die we juist onder het rijden er niet in willen en niet mee wegen in rijstandbelading en hierdoor ook al vaak de max asbelasting halen of overschrijden. M.a.w zo'n b.v. 6 maanden stalling met "overbelaste" as komt het rubber ook niet ten goede met het inzakken.
En het vervelende is dat in menige stalling je nu eenmaal niet je caravanas kunt ontzien door deze op te krikken.
De enige remedie is als de ruimte thuis het toelaat, laat alle zware spullen eruit en doe zoveel mogelijk lichte zaken in de caravan.
Ik vraag me wel af waarom zie je haast geen staalgeveerde assen meer? Ik heb er ooit 2 caravans mee gehad, goed het is misschien iets meer werk omdat je de vetspuit er 2x per jaar voor een goed onderhoud opzette en de schokbrekers elk jaar even goed moest controleren maar ik vond het niet verkeerd rijden.
.
Kees antwoordt op 24 september 2016:
Nu schijnt het al te kunnen dat als je b.v. 100kg overbelaad dan de max aslast en je gaat door een flinke kuil de impact zo groot kan zijn dat het gedaan kan zijn met de (het ) asrubber(s).
Het is niet zo dat die asrubbers worden gebruikt als een elastiek dat in één keer breekt als je het te ver uitrekt.
Die rubbers in de as zijn lange strengen rubber die tussen twee aslichamen in op indrukking worden belast.
Het leeghalen van de caravan tijdens het stallen heeft weinig effect. Het is de langdurige belasting die het inzakken van de vering tot gevolg heeft. Die paar kilo belading op het totaalgewicht is van niet zo'n grote invloed.
Ik vraag me wel af waarom zie je haast geen staalgeveerde assen meer?
Het is ook een duurdere bouwwijze.
Frank antwoordt op 24 september 2016:
In theorie helpt het opbokken van de caravan in de stalling zeer zeker. De druk is dan van de asrubbers af. Maar wie doet dat nu? Bovendien is het bijna absurd dat zoiets noodzaak zou zijn.
De ophanging van een auto verminderd ook na 10 jaar. Dit komt door gebruik en door uitdroging van de ophangrubbers. Ditzelfde gebeurt bij een caravan. Het is gewoon onomkoombaar. Erg? Nee, natuurlijk niet, maar de wegligging neemt gewoon ietsje af.
Wat B Kemkers schrijft (TS), klinkt minder goed.
Elke as heeft zijn eigen strengen. Deze moeten goed worden ingebracht. Zo'n as kan er daarna weer jaren tegen.
Bij maximale belasting en veel kilometers op hele slechte wegen krijg je ze wel weer kapot. Probeer maar eens de SS Aurelia naar Rome en vervolgens omlaag naar Calabrië met 100 kmu op de CC 😉.
Hoe is het ondertussen met de B Kemkers? Kon je verschil merken tussen een caravan met oude asrubbers en de nieuwe situatie?
Robertb antwoordt op 24 september 2016:
Dit is een erg moeilijke discussie. Wat is scheef, welke caravan, hoe is de slijtage van de banden, welke banden spanning, hoeveel weegt de caravan? Veel variabelen dus.
Onze Eriba Puck sleet banden scheef av per 4000 km. Zelf vond ik de banden scheef onder de Puck staan. De onderzijde iets naar binnen, de slijtage aan de band aan de buitenkant. Veren stuk was mijn gedachte. Erg ongerust ben ik een dealer gaan bezoeken in Nederland. De as was goed vonden ze, die stonden normaal iets naar binnen. Met het vullen van de caravan zouden ze iets rechter gaan staan. Wat ik moest doen is de spanning in de banden verhogen tot het maximale toelaadbare van de band. Zo gezegt zo gedaan, nieuwe banden in Noorwegen eronder, spanning aangepast, geen probleem meer.
M.i. dus moeilijk te beoordelen hoe de banden moeten staan.
Vwb op zijn donder krijgen van de as: onze Puck rijdt erg veel op slechte, onverharde wegen, met kuilen en bulten.(4000 km pj) De caravan en auto worden niet gespaard. En het houdt allemaal, de Puck nu 9 jaar.
Louis antwoordt op 24 september 2016:
Opbokken van de caravan in de stalling, maar wie doet dat nu ?
...Ik, zolang de huidige stallingbaas leeft tenminste, en ik m'n vaste plekje kan houden.
Maar wat ik hier in de discussie mis is of er ook sprake is, of zou kunnen zijn van een kromme wiel arm (en) ?
Hoeveel aanhangers met x benen zien we niet die de combinatie van maximale belading én een klap hebben gehad door een bermgat of iets dergelijks.
Dus : Staat wel echt vast dat het in dit geval aan de vervangen torsierubbers ligt .
Ik heb me er nooit echt in verdiept, maar zou het ook kunnen zijn dat er bij vervanging een te zacht soort rubber is gebruikt t.o.v. het laadvermogen/belasting ?
(Ik heb ook eens rubbers moeten laten vervangen, maar dit omdat de veerweg voelbaar en zichtbaar wat kleiner was geworden, maar de wielen stonden er evengoed kaarsrecht onder)
Frank antwoordt op 24 september 2016:
Inderdaad lastige discussie maar ondertussen weet ik dat op dit forum veel kennis en gezond verstand zit. Bij flink doordiscussieren komt menig topic tot veel informatie en inzichten.
Het mooiste zou zijn dat de TS-er voor de second opinion gaat bij Trio rep. Daar krijgt hij een goed en eerlijk antwoord dat weet ik zeker.
Sjef Bertens antwoordt op 25 september 2016:
Beste forumleden ik vraag me af of het mogelijk is de veerrubbers van de Euro Delta-as te vervangen.
Naar mijn mening zeker niet op een eenvoudige manier en onderdelen ervan kun je niet vinden bij Alko.
Wat natuurlijk wel mogelijk is om de totale as te vervangen.
Heeft iemand deze reparatie laten uitvoeren en zo ja gezien wat er daadwerkelijk is gebeurt ?
252
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 september 2016:
Ja. Triorep heeft daar een apparaat voor ontwikkeld.
Kees antwoordt op 25 september 2016:
Mede daarom begint bij mij het idee te ontstaan dat de asrubbers helemaal niet vervangen zijn bij die dealer van TS.
Het is niet echt een eenvoudig klusje wat elke dealer zomaar even kan doen.
Ben best benieuwd wat voor kosten daarvoor op de factuur zijn opgevoerd.
Dus mochten we ooit nog van Kemkers wat vernemen, graag.
Sjef Bertens antwoordt op 25 september 2016:
Inderdaad Kees, ik heb wat Google werk gedaan en kan op geen enkele manier bij Alko informatie vinden over deze veerrubbers.
Bovendien heb ik wel bekeken dat het absoluut geen eenvoudige reparatie zal zijn, waarbij naast de demontage van de complete as heel veel speciaal gereedschap noodzakelijk is.
Uitgaande van het feit dat deze reparatie normaliter niet in de eerste 10 jaar zou mogen voorkomen lijkt het mij in dat soort situaties zinvoller om de complete as te vervangen
De prijs van een complete 1500 kg. As is inclusief draagarmen lagering en remmen 650 euro.
Dan moet hij nog wel gemonteerd worden.
Louis antwoordt op 25 september 2016:
Het aantal vragen begint de antwoorden in te halen.
Zijn de rubbers wel vervangen ?
Is dat überhaupt te doen bij een Alko as en hoe gebeurt dit ?
De dealers doen het kennelijk niet zelf, maar wie dan ?
En dan hebben we nog kwaliteit en prijsverschillen van een complete as wanneer we voor complete vervanging gaan.
De budgetassen hebben onder andere wat lagering betreft een korte levensduur hebben we bij onze bedrijfsaanhangers ondervonden.
En een kromme arm met (ook minimale) hitte richten hoef je niet te proberen...hij is zó weer krom hebben we gemerkt, dus als men dit bij B.Kemkers enz.
Bert antwoordt op 26 september 2016:
We??
Louis antwoordt op 27 september 2016:
"We"...het bedrijf.
(Zoals bij "onze" bedrijfsaanhangers)
Ton Groenendijk antwoordt op 27 september 2016:
Om nog even terug te komen op de beginvraag van meneer Kemkers, gaat dit wel over de rubbers? Is er ook gekeken naar verbuiging van of scheurtjes in de opsluitplaten waarmee de as op het chassis is bevestigd? Het is maar een verwijzing naar wat mij ooit overkomen is.
Kees antwoordt op 27 september 2016:
Kemkers schreef:
Afgelopen mei werd er geconstateerd dat mijn rubbers vervangen moesten worden,omdat mijn wielen niet helemaal recht stonden.
Daarmee bedoelt hij niet de opsluitplaten toch?
'We' kunnen het hem vragen maar ik denk dat we niet veel gaan horen.
Louis antwoordt op 27 september 2016:
Ja, en dat is heel jammer.
Je probeert hier met elkaar ervaringen en adviezen uit te wisselen en te delen of mee te denken en een ideetje te opperen, maar als het er op aankomt laten mensen het helaas qua uitkomst vaak afweten.
B Kemkers antwoordt op 29 september 2016:
Caravan staat nog bij de dealer en de as is inmiddels weer gedemonteerd.De as is vervolgens naar een extern bedrijf gebracht die ook de nieuwe asrubbers hadden geplaatst.Waar een intern onderzoek word gedaan,de monteur van de dealer vertelde mij dat de bovenste rubber niet goed op zijn plaats zat.Ben benieuwd wat er uit de bus komt maar ben niet van plan om voor dit geintje een cent te betalen dat heb ik in het voorjaar al gedaan vind ik.Vr Groet B Kemkers.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 29 september 2016:
Lijkt me logisch dat dit niets extra kost. Succes!
Louis antwoordt op 30 september 2016:
Bedankt voor je reactie.
Dat is waar het om gaat, en waar men iets mee kan als het nodig zou zijn.
B Kemkers antwoordt op 9 oktober 2016:
De as is gerepareerd door het extern bedrijf in Assen,en door de dealer weer onder de caravan gemonteerd.Voor deze reparatie heb Ik niks betaald het viel onder de reparatie garantie.!!
Vriendelijke
Groet
B Kemkers.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.