Caravantrekker.nl

Auto met grijs kenteken

Berth vraagt op 1 oktober 2016:

Mag je met een auto met grijs kenteken met een caravan naar het buitenland ?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 oktober 2016:

Ja hoor. En als je niet beroepsmatig onderweg bent zonder beperkingen.


Debouncer antwoordt op 2 oktober 2016:

Je mag zonder meer met een bedrijfsauto met caravan rijden. Maar het kan beperkingen hebben. Je kan tegen het nog altijd onduidelijk zondagsrijverbod in Duitsland aanrijden. Hoewel dat volgens advocaten niet meer van toepassing is voor recreatieaanhangers. Ook kan je tegen tachograaf- of riteregistratie-regels aanlopen. Als je de auto als particulier bezit is er geen probleem. Wel is het aan te raden om de autogegevens van de RDW uit te printen om een en ander aan te tonen. Ook verschillende vertalingen van https://www.ilent.nl/Images/Verordering_561-2006%20Rij_en_rusttijden_april_2007_NL_tcm5-16116_tcm334-325298.pdf


Quirien antwoordt op 2 oktober 2016:

Inderdaad, zoals Menno het al aangaf geen enkel probleem.
Zo'n 15 jaar geleden was dat onder caravannend Nederland zelfs even een hype totdat.....

Overigens mocht je particulier zijn en spelen er bepaalde omstandigheden mee(wat je maar beter niet kunt hebben) is er nog zelfs voordeel mee te behalen.
Kijk maar even onder; belastingen bij grijs kenteken.


Ton Groenendijk antwoordt op 2 oktober 2016:

Voor zover mijn kennis strekt is het zondagsrijverbod in Duitsland alleen van toepassing op bedrijfsvoertuigen boven de 3500 kg. Mocht je combinatie (busje met caravan) daarboven komen dan val je onder de regeling voor particulieren. Dat is wellicht de reden dat je steeds meer kleine Poolse vrachtautootjes ziet, waarvan je je dan afvraagt of dat economisch wel verantwoord is. Maar dit terzijde.
Bekend voorbeeld is de ZZP-er die met een dubbele cabine (Vivaro of zo) en zijn gezin met cv op vakantie gaat. Die hoeft zelfs geen tacho te hebben (voertuig is niet ingericht voor het bedrijfsmatig goederenvervoer) en zolang de laadruimte niet vol zit met bedrijfsgoederen is er niks aan de hand, ook niet als het busje op naam van de zaak staat. Als je metselaar bent is dan het wel verstandig je speciekuipen niet mee op vakantie te nemen, alsmede de steigerdelen. Dan heb je wat uit te leggen bij controle. Goede reis!


gea antwoordt op 2 oktober 2016:

Dit is wel een erg domme reactie van je Ton,
Stel dat je met een busje met dubbele cabine in italie rijdt en je hebt daar nieuwe specie kuipen in leggen, wat dan?
Als je met een nl vrachtauto in duitsland rijdt die uit nl afkomstig zijn en je rijdt een stukje binnen door aan de grensstreek door bijvoorbeeld belgie of duitsland word je beboet en met inbeslagname van de goederen.
Dat mag en kan helemaal niet.


TheoS antwoordt op 2 oktober 2016:

Dit is wel een erg domme reactie van je

Los van de vraag of het verdere deel van je reactie inhoudelijk klopt, is dit niet de manier waarop we op dit forum elkaar horen te bejegenen.


Remco antwoordt op 2 oktober 2016:

Je mag gewoon met een grijs kenteken auto op vakantie met een caravan of dergelijke erachter.
Zelfs solo is dat geen probleem..
Wij doen het al jaren..

Ideaal zelfs voor een vakantie gewoon vol laden die handel en gaan met die banaan.

Veel plezier


Ton Groenendijk antwoordt op 3 oktober 2016:

Beste Gea, even terug naar de vraag van berth. we hebben het hier over het onderscheid tussen bedrijfsmatig vervoeren van goederen en het particulier op reis zijn met de auto van de zaak. wellicht is de franje die ik in mijn antwoord heb verwekt misleidend voor het onderwerp, of wordt die niet zorgvuldig gelezen, maar het doet niks af aan de stelling. Het mag gewoon. "Als je met een vrachtauto in", ja, maar we hebben het hier niet over vrachtauto's. Ander voorbeeld dan: een schoenmaker/winkelier gaat naar Italië met z'n gezin en cv. Hij koopt in Italie 1000 paar mooie schoenen en neemt die mee terug. (passen 2000 schoenen in een Vivaro?) Zelfs dan is er nog niks aan de hand, tot blijkt dat hij als vervoerder voor derden die schoenen vervoert. (of als hij in loondienst voor een schoenenbedrijf werkt) Dan valt hij onder de wetgeving voor goederenvervoer. Nog één dan: Mijn cv staat in italie, ik ga even naar huis en kom later terug om mijn cv op te halen. Dat mag toch? Maar nu geef ik opdracht aan een bergingsbedrijf om mijn cv naar huis te brengen. Die man of vrouw zal zich toch echt aan de rijtijdenwet moeten houden. Daar gaat de vraag van berth over. Nl: wat is je eigen positie binnen de wetgeving.
Sorry als ik niet duidelijk ben geweest. Rest nog één vraag: Zijn de speciekuipen in Italie zó veel beter dat het de reis rechtvaardigt? Als ik het zou kunnen zou ik nu een smiley met een knipoog toevoegen.


Debouncer antwoordt op 3 oktober 2016:

Gek genoeg is het niet relevant of het een vrachtauto of wat we in de praktijk "Grijs kenteken" noemen. Het is een bedrijfsauto en dat staat op het kentekenbewijs. De wet zegt het volgende: van goederen waarbij de toegestane maximummassa van de voertuigen, dat van de aanhangwagens of opleggers
inbegrepen, meer dan 3,5 ton bedraagt. Dus niet alleen de auto (die komt met -B-rijbewijs niet eens over 3,5 ton) maar ook het maximaal TOEGESTANE aanhangergewicht. Dus een trekhaak alleen kan al uitmaken of je tacho- of registratieplichtig bent. Wordt de auto NIET gebruikt voor het bedrijfsmatig goederenvervoer, volstaat een rittenregistratie. Onder deze voorwaarde mag de auto een beperkt aantal uren per week bestuurd worden. Wel iets om rekening mee te houden want de boetes zijn niet mals. Als de auto als particulier bezit is geregistreerd is bovenstaand niet van toepassing.


Kees antwoordt op 3 oktober 2016:

Leuk verzonnen maar dat raakt kant noch wal.
Ik heb een bedrijfsauto zonder tacho of rittenregistratie met een trekhaak die niet is ingericht voor goederenvervoer met een MTM < 3500kg die dagelijks rijdt in privegebruik.
Die gaat gewoon met caravan naar het buitenland, al jaren lang. Niemand die dat tegenhoudt.
En wie gaat dat waarom beboeten?


Debouncer antwoordt op 3 oktober 2016:

@Kees Ofwel ik zuig het uit de dikke duim of jij hebt je nooit in de materie verdiept. Ik hou het op het laatste want in mijn eerdere reactie heb ik al een link gegeven naar de onderhavige wetgeving die jij blijkbaar niet gelezen hebt.


Remco antwoordt op 3 oktober 2016:



Debouncer bedoeld waarschijnlijk de zakelijke rijder ( zzp of dergelijke)
Dan heb je alleen verantwoordelijkheid tegenover de belastingdienst mits je fiscale voordelen heb met het grijskenteken voertuig..



Debouncer antwoordt op 4 oktober 2016:

@Remco. Dat bedoel ik niet. Ik doel op het Rijtijdenbesluit. Overtreding daarvan levert een economisch delict op en dus een stevige boete. Het is dus wel zaak om je even in te lezen in de materie. Regel is dat wanneer je in Nederland een tacho moet hebben, die ook op je kentekenbewijs komt. En dan moet je jezelf aan rij- en rusttijden houden. Hetzelfde geldt wanneer je registratieplichtig bent.


Remco antwoordt op 4 oktober 2016:

Waarom heb ik daar nooit geen last van gehad dan?

Ik ben zzp'er met een Renault traffic max gewicht 3000kg met een maximale aanhanger gewicht van 2000kg..

Misschien omdat ik onder de 3.5 ton voertuig rond rij?

Wij zijn verschillende keren met die bus met caravan naar Spanje geweest, het bovenstaande heb ik nog nooit gehoord rijtijden wet met een grijs kenteken auto.

Voor een vrachtwagen wel maar voor een grijskenteken auto niet


Debouncer antwoordt op 4 oktober 2016:

@Remco Daarom zou het wellicht handig zijn de link eens te openen die ik eerder stuurde. En je blijft zeker niet onder het gewicht, want je gaat er met je combinatie 1500 kg overheen. Nogmaals lezen en leren.


Remco antwoordt op 4 oktober 2016:

En hij heeft nog gelijk ook....

https://www.ilent.nl/onderwerpen/transport/vrachtauto/chauffeurs/wet_en_regelgeving/ digitale_tachograaf/gebruik_en_vrijstelling/

Ff scrollen naar
Bedrijfsbusjes en personenwagens met een aanhanger

Jezus wat een kromme wetgeving weer...
Zucht....


Kees antwoordt op 4 oktober 2016:

Artikel 3
Deze verordening is niet van toepassing op wegvervoer door:voertuigen of een combinatie van voertuigen die;

h) worden gebruikt voor niet-commercieel goederenvervoer en waarvan de toegestane maximummassa niet meer dan 7,5 ton bedraagt;


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 oktober 2016:

Het is m.i. niet de bedoeling van de wetgever dat de ZZP-er (bijv. een klusbedrijf) die met zijn caravan op stap gaat een tachograaf in zijn auto moet aanschaffen. Anders is het mogelijk voor de caravandealer die (al dan niet zakelijk) met een caravan op stap is. Immers de normale vakantieganger is op het moment dat hij met caravan op stap gaat geen beroepsmatige vervoerder en niet beroepsmatig onderweg waardoor ook de arbeidstijdenwet m.i. niet van toepassing kan zijn (maar de schoenen verkoper kan beter geen schoenendozen mee terug nemen van zijn vakantie in Italië).


Debouncer antwoordt op 4 oktober 2016:

Ik denk dat je het niet begrijpt Menno. Het gaat hier om Europese wetgeving. De regels zijn in Nederland net zo geldig als in willekeurig welk ander EU-land. Ben je in Nederland Tacho- of registratieplichtig, dan ben je dat in het buitenland ook. En staat dat eenmaal in je voertuigpapieren dan heb je jezelf ook aan de rijtijdenwet te houden. Dus in 1 keer naar Spanje gaat niet meer op. Ongeacht of de aanhanger een caravan of iets anders is. Vandaar dat ik ook aangaf om je zeer goed van documenten te voorzien die aantonen dat je het grijs kentekenvoertuig uitsluitend particulier gebruikt. RDW geeft al die info. Kijk maar eens na op RDW-OVI.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 oktober 2016:

Wat ik niet begrijp Debouncer is jouw bericht. Enerzijds stel je dat je goed moet documenteren dat je de auto particulier gebruikt en anderzijds kan je niet met de caravan naar Spanje? Zeg je daarmee dat je particulier wel naar Spanje kan en zakelijk niet? Dan zijn wij het toch eens 😉


Kees antwoordt op 4 oktober 2016:

De verordering 562 (uit 2006) handelt om beroepsmatig goederen vervoer met economische belangen.
Het mag vrij duidelijk zijn dat het nu om particuliere bewegingen gaat met een recreatievoertuig als sleep.
Geen Europese hond die een particulier vakantieganger naar papieren vraagt en je bekeurt op rijtijden- of arbeidstijdenwet. Simpelweg omdat die niet van toepassing zijn.


Debouncer antwoordt op 4 oktober 2016:

@Menno. Ik zeg niet dat je privé wel en zakelijk niet naar Spanje kan. Ik zeg dat als je een Tachograaf hebt (of moet hebben) je bij controle tegen de rijtijdenwet of tegen de tachoplicht aan loopt. Beide ongeveer even duur. Particulier heb je geen andere last dan met documenten aan te tonen dat je vrijgesteld bent. Die tacho kan immers op elk moment bekeken worden net al bij een vrachtauto. Kees opmerking is hiermede ook weerlegt. En dan gaat het nog maar over een tacho en die zijn eigenlijk voor goederenvervoer. Bij kleine auto's zal het doorgaans om bedrijven gaan die de auto voor gereedschap e.d. gebruiken. Dus geen commercieel goederenvervoer. Die mogen 12 uur per week met de auto sturen en moeten daarvan een rittenregistratie bijhouden. Knappe jongen die naast zijn werk ook nog in die tijd een ritje Spanje kan maken. Ik zeg maar: bezint eer gij begint. Want het gaat wat er op tacho of rittenstaat vermeld is en niet om wat er achter hangt.


Kees antwoordt op 4 oktober 2016:

Je moet toch eens op de spaanse en italiaanse campings gaan kijken. Het staat daar vol met busjes die normaal gesproken de rest van het jaar je uit de sokken rijdt 's morgens vroeg op weg naar de klus.
Verder is het wel een leuk verhaal, voor vrachtwagens misschien, maar niet zo ernstig dat je de caravanners met een busje hiermee aan het bibberen krijgt. En waarom? Waarheid en toepassing liggen nogal ver uit elkaar. Wat was het ook weer met die klok?


Debouncer antwoordt op 5 oktober 2016:

@Kees. Zie niet zo snel de meerwaarde van een bezoek aan Spaanse en Italiaanse campings op dit gebied. Dus dat laat ik maar even achterwege. Wat je opmerking over vrachtwagens betreft. De Rij-Rusttijdenwet is er ooit gekomen om oververmoeide vrachtwagenchauffeurs te voorkomen. Kwaadwillende bedrijven weken toen uit naar combinaties die met -B-E_ bestuurd mogen worden. Het is dus gewoon reparatiewetgeving. Dat de handhaving geen prioriteit lijkt te hebben is een feit. Net zoals het een feit is dat handhaving van de ene dag op de andere ingevoerd kan worden.


Wawikje antwoordt op 9 oktober 2016:

voertuigen of een combinatie van voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel goederenvervoer en waarvan de toegestane maximummassa niet meer dan 7,5 ton bedraagt. Al het vervoer dat door een onderneming wordt verricht is commercieel vervoer;

Als zzper kan ik dus zonder tacho rijden met mijn opel vivaro met dubbele cabine omdat ik niet commercieel goederen vervoer,


Debouncer antwoordt op 9 oktober 2016:

Je kan zonder tacho rijden, maar niet zonder rittenadministratie. En dan is het aantal uren dat je op deze auto mag sturen beperkt tot 12 uur per week.


Kees antwoordt op 9 oktober 2016:

Dat op zich is onjuist en die 12uur waar het wel voor gold (<500kg) is inmiddels niet meer geldig.


Debouncer antwoordt op 10 oktober 2016:

Leuk om iets te roepen, maar zonder onderbouwing niets waard.


Kees antwoordt op 10 oktober 2016:

Ik ga dat ook niet onderbouwen omdat jouw argumentatie totale 'crap' is.
Jij kunt heel goed verwijzen naar verschillende sites met niet van toepassing zijnde verhandelingen. Gebruik die gave nu ook maar.
Blijf vooral je best doen overtuigend te worden, iets waarin je mi nog niet in geslaagd bent.


Debouncer antwoordt op 10 oktober 2016:

Je roept dus maar wat.


Remco antwoordt op 10 oktober 2016:

Misschien moeten de mensen de gok dan maar nemen om zonder tachograaf of ritten administratie te rijden....

Ik zal alvast bovenop mijn bijtelling van 11000 euro per jaar ( Renault Traffic dubbele cabine).
Contact opnemen met de desbetreffende instanties om te vragen naar welke rekening ik mijn boete moet overmaken. Zou 30000 genoeg zijn of moet het meer zijn?

Deze topic gaat nergens meer over dan in mijn beleving iedereen te plagen met een totaal combinatie gewicht van boven de 3500 kg...


Quirien antwoordt op 10 oktober 2016:

Pff... om grijs van te worden. Oh neen, dat kan niet meer want dat was ik al.(smiley)


Remco antwoordt op 10 oktober 2016:

Binnen 5 werkdagen weten we het....

Goedendag,

Ik heb een vraag over het privé gebruik van mijn bedrijfsauto tijdens vakantie.
Mag ik zonder tachograaf of ritten administratie de caravan achter mijn Renault Traffic hangen om op vakantie te gaan naar Spanje?
Ik ben zzp'er en betaal bijtelling voor mijn bus die ik met eigen geld heb aangeschaft.
Op de site is het mij niet helemaal duidelijk.

Nationale vrijstelling tachograaf
08-08-2016 | PDF-document, 49 kB
Bedrijfsbusjes en personenwagens met een aanhanger
De tachograaf is verplicht als de Toegestane Maximum Massa (TMM) van het voertuig, inclusief de aanhanger en / of oplegger, meer dan 3500 kg is. De TMM is terug te vinden in het kentekenbewijs van de voertuigen. Vanaf 24 juli 2009 is elke lichte bedrijfsauto in de klasse N1 (bestelauto) of M1 (een van een personenauto afgeleide bedrijfsauto) die met een aanhanger een gezamenlijke toegestane maximum massa (TMM) van meer dan 3500 kg heeft, verplicht een tachograaf te gebruiken.

Met vriendelijke groet Remco


Remco antwoordt op 11 oktober 2016:

Reactie Via e-mail (Inspectie Leefomgeving en Transport) 11/10/2016 05:35 NM
Geachte heer Remco,


Als de maximum toegestane massa van het voertuig of van de combinatie niet meer bedraagt dan 7.500 kg hoeft u als chauffeur van een vrachtauto waarmee u niet-commercieel vervoer verricht geen tachograaf te gebruiken
Niet-commercieel goederenvervoer valt onder een vrijstelling van de rij- en rusttijden en het gebruik van de (digitale) tachograaf, mits de maximum toegestane massa van de combinatie (trekker + oplegger of auto met aanhangwagen) niet meer bedraagt dan 7.500 kg (Ledig gewicht trekker + toegestane maximum massa oplegger/aanhangwagen

Deze vrijstelling staat omschreven in art. 3 onder h van de Verordening (EG) 561/2006

zie ook de link:
https://www.ilent.nl/onderwerpen/transport/vrachtauto/chauffeurs/wet_en_regelgeving/digitale_tachograaf/gebruik_en_vrijstelling/
en de link op deze pagina naar de Verordening.

Sow is dat ook weer duidelijk...
Iedereen een fijne vakantie met zijn of haar bedrijfsauto.


Kees antwoordt op 11 oktober 2016:

Zoals ik reeds op 04 October 2016 om 15:28 had aangehaald.

Thank u very much Remco. 😉


Debouncer antwoordt op 12 oktober 2016:

In mijn eerste antwoord in deze draad haalde ik al dezelfde publicatie aan. In hetzelfde stuk staat in artikel 13 wat ik bedoel. Maar ik vind het verder wel prima zo. Ik rij particulier grijs, heb BPM betaald en betaal hoge wegenbelasting. En ik heb alle papieren die dat bewijzen aan boord en vertalingen van de wetgeving.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker