Caravantrekker.nl

Zuiverheid sterren klassering

R.R. Koning vraagt op 21 juli 2005:

Mijn huidige Renault Scenic 2.0 automaat scoort in uw berekening met een 950 kg caravan + belading, zowel caravan als auto elk 200 kg op uitkomst 4 1/2 ster.

Ik overweeg de aanschaf van een Kia Sportage 6 cyl. met automaat. Deze scoort 5 sterren met dezelfde berekening. Toch laat de Kia onder rijden met hoogste versnelling en op trekkrachthelling één ster minder zien dan m'n huidige Scenic.
Hoe kan dit ?? Is dit een fout ?


Naar laatste bijdrage

Reacties:

Bert antwoordt op 21 juli 2005:

Het kán op zich best dat er op een deelstergebied een mindere score uitrolt, maar omdat de andere scores beter zijn (zeg maar 5+) kan het totaal toch een even beter beeld geven. De totaalscore is namelijk niet een exact rekenkundig gemiddelde. Het ene deelgebied wordt zwaarder gewogen dan het andere.

Dit gezegd hebbende zie ik echter wel wat vreemds in beide berekeningen. Het enige verschil is wat ik zie hier overigens het gebruik van de 4e (hoogste) versnelling. De tekst, de sterren en de daadwerkelijke snelheden lijken niet helemaal in overeenstemming met elkaar.

Renault: 3 sterren, normale omstandigheden goed bruikbaar, 113 km/u = voldoende en 94 km/u met windkracht 3.
Kia: 2 sterren, alleen bruikbaar onder gunstige omstandigheden, 118 km/u = goed en 96 km/u met windkracht 3.

Vreemd... Ik heb (nog) geen verklaring hiervoor.

Toegepaste gegevens: Renault Scenic (versie 1) 2.0 automaat. 200 kg; Kia Sportage 2.7 V6 aut. 200 kg. Beide met standaard caravan van een modern type, 2.20 breed en 950 + 200 kg.

Zodra Menno terug is van vakantie duiken we hierin...


Bert antwoordt op 1 augustus 2005:

De verklaring voor het feit dat de Kia automaat (4-bak) v.w.b. gebruik hoogste versnelling net even wat minder scoort is gevonden. Het wordt alleen niet zo compleet omschreven in de tekst, dus daar moeten we aan werken...

De Kia heeft veel langere 3e en 4e versnellingen, zodat de grotere kracht van de motor t.o.v. de Scénic grotendeels verloren gaat. Anders gezegd: bij een bepaalde snelheid maakt hij veel minder toeren en dus is er dan minder vermogen beschikbaar. Ja, uiteindelijk haalt hij net wat hogere topsnelheden, maar we betrekken ook de kracht die er nog over is om even wat te versnellen bijvoorbeeld. De Kia heeft dan meer moeite om het in die 4e versnelling vol te houden dan de Renault. Hij zal dus als het goed is eerder terugschakelen naar 3.

Zo lijkt het dus - en zo is het ook - dat een auto met 26% meer peekaas en 28% meer koppel, maar wel met (incl. caravan) 9% meer gewicht niet altijd beter presteert! Wel is het zo dat in de juiste versnelling op de vlakke weg bij veel tegenwind én bergop op autobaanhellingen de Kia de Renault het nakijken geeft. Oók qua acceleratie bij hogere snelheden laat hij de Renault 'staan'.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker