Caravantrekker.nl

Upgrade 2.0 TDI Volkswagen

Dingeman vraagt op 19 januari 2017:

Als bezitter van een VW Tiguan met 2.0TDI motor, 4WD en automaat blijk ik een motor met sjoemelsoftware te hebben. Recentelijk heb ik een brief ontvangen dat de software kan worden geüpgraded en zou het Kraftfahrt-Bundesamt bevestigd hebben dat er geen sprake is van invloed op prestaties, verbruik en CO2 uitstoot.
Op de website van kba.de is er alleen een korte melding te vinden zonder meetresultaten.
Omdat ik tegenwoordig de uitspraken van Volkswagen niet meer klakkeloos aanneem heb ik gevraagd om het rapport, waarin zowel de oude gegevens als de nieuwe metingen zijn vermeld.
Hoewel de VW-importeur beloofde om binnen 1 dag antwoord te geven heb ik nog niets ontvangen.
Hebt u meer informatie, zodat ik onderbouwd kan beslissen of het zinvol is om te upgraden of niet.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Frank antwoordt op 19 januari 2017:

Als je letterlijk naar het antwoord kijkt dat je gekregen hebt dan sjoemelen ze weer. Natuurlijk beïnvloedt de software de prestaties, verbruik en CO2 want daarvoor heette het ook sjoemelsoftware.
De invloed van deze software was er echter alleen gedurende de proef op de testbank. De software herkende ahw dat de auto getest werd. Het is dus een slimme software die zorgt dat de auto een veel mooier emissiebeeld laat zien op de testbank dan op de weg.
Door het installeren van nieuwe software wordt het sjoemelgedeelte ongedaan gemaakt.
In de praktijk blijft hij dus hetzelfde functioneren.

Zelf rij ik met een getunede 2.0 TDi. Als de dealer daarvan de software overschrijft ben ik mijn tuning kwijt. In dat geval worden de prestaties wel beïnvloedt want alles wordt gereset naar de lagere standaardwaarden.
Ik ben dan mijn hogere koppel en extra pk's kwijt.


John antwoordt op 21 januari 2017:

De gedachte dat de gehele software sjoemelt is al verkeerd. Het stukje sjoemelsoftware is geïntroduceerd om tijdens testritten (al dan niet op een rollenbank) zo efficiënt mogelijk te zijn. De software 'herkende' wanneer er een test werd uitgevoerd. In de normale praktijk deed dit stukje software niets. De update is niet meer of minder dan de normale software, die er nu ook al in zit, zonder het stukje wat sjoemelt. Er veranderd niets aan prestaties en pk's.


PieteR antwoordt op 22 januari 2017:

Hoe weet je dat, John?


John antwoordt op 22 januari 2017:

Uit eigen ervaring met mijn auto, Pieter.


Kees antwoordt op 23 januari 2017:

Ze gaan er dus iets uithalen (sjoemelsoftware) waar je normaal geen last van hebt en wat de prestaties niet aantast.
Waarom zou je die moeite dan nemen? Je schiet er niets mee op. Of je moet je daarbij een stuk prettiger voelen want een echte noodzaak is er niet.
Ben je eigenlijk op enigerlei wijze verplicht om dit te laten uitvoeren?


Frank antwoordt op 23 januari 2017:

Volgens mij ben je niets verplicht. Als je bij de dealer bent,zou hij volgens mij zelfs toestemming moeten vragen voor de update. Zelf ben ik op zoek naar een andere Passat 2.0 TDi. Het maakt mij niet uit welke software erop zit, want je merkt het verschil niet in de praktijk.


@Eric antwoordt op 23 januari 2017:

Denk dat als je aanspraak wilt blijven maken op fabrieksgarantie (mocht je daar nog recht op hebben) je dan de update (upgrade vind ik in dit verband een verkeerd woord) verplicht moet laten doen.

Zou best eens ten koste van je prestaties kunnen gaan, uitstootwaarden volgens typegoedkeuring moeten toch gehaald gaan worden zonder de sjoelemelsoftware.

Bij mijn oude Octavia is er ook een update geweest van de turbo.
Er is toen een extra ring gezet tussen turbo en turbinehuis en daarbij werd volgens de dealer een ieniemienie beetje vermogen ingeleverd.
Hoeveel exact wist hij niet te vertellen, ik heb er nooit wat van gemerkt tijdens het rijden.


John dekkers antwoordt op 23 januari 2017:

Gewoon niks aan doen lekker laten zitten en rijden


Jeen antwoordt op 27 januari 2017:

Dingeman vraagt of het zinvol is. Dat denk ik zeker.

1) Je auto staat nu geregistreerd bij de RDW voor een terugroepactie. Het is een ervaringsgegeven dat een niet uitgevoerde terugroepactie bij verkoop vraagtekens oproept
2) Er is al een test uitgevoerd met twee passat's tdi van 140 pk waarin is vastgesteld dat er nauwelijks verschillen optraden. De nieuwe software was zelfs iets zuiniger. Op internet is deze (Duitse) test zeker te vinden. Ik heb 'm destijds doorgelezen.
3) volkswagen geeft de schriftelijke garantie bij je update dat je vermogen en verbruik niet negatief worden beinvloed. Je kunt, als je nog steeds in complottheorien geloofd, een vermogenstest voor en na die tijd doen.

Heb je chiptuning toegepast dan ben je die na update kwijt. Wat let je echter om met de volkswagengarage te bespreken hoe je deze gecompenseerd kunt krijgen? Volkswagen zelf voert ook chiptuning uit. Wellicht zijn zij genegen die eigen chiptuning weer voor je te installeren tegen een bescheiden prijs of gratis?

Het enige risico dat ik zie is dat de nieuwe software, om tegemoet te komen aan verscherpte eisen, meer gebruik zou kunnen maken van uitlaatgasrecirculatie. Dat zou kunnen betekenen dat je inlaatsysteem en turbo sneller vervuilen met het risico op eerdere noodzaak tot vervanging van je turbo en/of schoonmaken van je inlaatsysteem.

Dat kun je dan weer voorkomen door de EGR klep dicht te laten zetten. Iedere tuner (ook de garage zelf) kan dat voor je doen. Je kunt dat ook weer combineren met chiptuning. Met een dichte EGR-klep en/of tuning ben je echter wel weer stevig aan het vervuilen.....


Kees antwoordt op 27 januari 2017:

"Er is al een test uitgevoerd met twee passat's tdi van 140 pk waarin is vastgesteld dat er nauwelijks verschillen optraden. De nieuwe software was zelfs iets zuiniger."

Hoe kan het zijn dat wanneer er wordt gesjoemeld met de software om uiteindelijk een gunstigere emissie te bereiken waardoor het vermogen terugloopt en dus het brandstofverbruik, het bij het updaten met nog minder brandstof toe kan bij hetzelfde vermogen?!? Dan had men dat om te beginnen natuurlijk wel gedaan.
Je hoeft niet in complottheorie te geloven maar wel in sprookjes is natuurlijk ook weer overdreven. Iets klopt hier dus niet. Die schriftelijke garantie van VW is geloofwaardiger dan de testresultaten met lager brandstofverbruik.
Ik ben meer geneigd te geloven dat het stukje sjoemelen door die update uit het programma verwijderd wordt en er verder niets gewijzigd wordt. Hoe kunnen ze anders een garantie daarvoor afgeven? 
Dus zinvol? Lijkt mij niet.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 januari 2017:

@Kees,
Ga er maar vanuit dat ze bij VW iets hebben geleerd in de loop der tijd. De huidige software is gewoon beter geworden.


Kees antwoordt op 28 januari 2017:

In zoverre klopt dat omdat er geen sjoemelsoftware meer in zit.
Motortechnisch is er nogal wat voor nodig om gunstige emissie te kunnen bereiken Menno.
Het is juist daarom dat men de toevlucht heeft gezocht tot deze sjoemelmanier om die emissie eisen te omzeilen.
Het is niet de software die het vermogen van een motor mogelijk maakt. Het maakt het regeltechnisch wel eenvoudiger. Het is daarom ook eenvoudig om met sjoemel schijnbaar iets te bereiken wat motortechnisch niet mogelijk blijkt. Daarvan heeft men nu het lid van op de neus gekregen en mij dunkt dat zij daarvan geleerd hebben.
Maar dat maakt het nog steeds niet mogelijk om met een simpele update iets mogelijk te maken waarvoor men voordien juist die sjoemelsoftware voor nodig had.
Bij de diesel gaat het bij het sjoemelen om de hoge NOx uitstoot.
NOx wordt gevormd bij hoge verbrandingstemperatuur dus bij hoge gem. effectieve zuigerdruk. Hoe hoger het vermogen hoe hoger de gevormde NOx.
Moet de uitstoot voldoen aan de norm dan is een reductie van het vermogen dus voor de hand liggend.
Wil men dat op een andere wijze bewerkstelligen dan zou men dat in de uitlaatgasbehandeling moeten zoeken. Er moet dan worden gedacht aan het verhogen van de ingespoten ureum of AdBlue die zorgt voor een reactie met NOx in de katalysator wat het motorvermogen niet beïnvloedt.
De update zorgt er dan wel voor dat het AdBlue verbruik fors omhoog gaat.
Bij een uitlaatgasbehandeling dmv stikstof opslag zorgt de sjoemelsoftware er dan voor dat deze opgeslagen NOx niet of nauwelijks wordt geregenereerd. Iets wat de motor prestatie negatief beïnvloed omdat daarvoor lagere uitlaatgas temperatuur is benodigd.
Gezien de schriftelijke garantie van VW ga ik er vanuit dat na de update het AdBlue verbruik aanmerkelijk zal gaan stijgen omdat het programma dat voor weinig AdBlue injectie zorgt wordt verwijdert.
Heeft het zin om voor die update te gaan? Als je geen probleem hebt met de hogere AbBlue kosten misschien.
Als je het niet laat uitvoeren verandert er niets.


Jeen antwoordt op 2 februari 2017:

Ik heb nog nooit een druppel adblue verstookt en zal dat ook niet doen. (De gemiddelde vrachtwagen die aan Euro v wil voldoen misschien wel)
Je zult dus met een ander verhaal moeten komen Kees om aan te tonen dat je deze update niet zou moeten doen.


Frank antwoordt op 2 februari 2017:

Ook mijn wenkbrauwen gingen omhoog Kees. Je hebt in ieder geval je technische hart weer kunnen luchten 😉. Kortom : Tdi eigenaren zonder getunde motor kunnen gerust de aanpassing laten doorvoeren. Daarnaast : Laten wij ons alsjeblieft niet druk maken over vervuilende dieselmotoren van personenauto's. Door overheid en media is iedereen bijna gehersenspoeld. De hogere wegenbelasting voor diesels is nergens op gebaseerd en ook de mate van vervuiling van de moderne dieselmotor is peanuts op het grote geheel. Het draait gewoon om inkomsten maar dat is een andere discussie 😉. Iemand die zijn tdi motor niet laat aanpassen hoeft dus geen gewetensbezwaren te hebben.



kunne


daniel antwoordt op 2 februari 2017:

Ik kan Frank volgen.


Kees antwoordt op 2 februari 2017:

Het zijn feiten Jeen.
Ik hoef niemand iets aan te tonen of te bewijzen laat staan overtuigen. TS vraagt of het wel of geen zin heeft en iedereen mag zijn eigen ding doen. Dat zal bij mij de pis niet lauwer maken dan-ie al is.
Vast staat dat als je niets doet er niets veranderd. Laat je de update uitvoeren dan gaat er iets veranderen. Of dat nou zin heeft of niet, er gaat iets veranderen anders heeft die update werkelijk echt geen enkele zin toch? Er moet dus een reden zijn dat men die update aanbiedt. In dat kader heb ik dat juist vanuit een technisch oogpunt bezien belicht.
Of dat nu wenkbrauwen laat rijzen of mensen niet overtuigt is lauter bijzaak. Ook vraag ik niemand een blind vertrouwen te hebben in modernere software. Je kunt ervan meenemen wat je wilt maar je weet natuurlijk zelf ook wel dat er niet voor niets iets gedaan wordt of dat men wil dat je dat doet.


johan antwoordt op 2 februari 2017:

Wij hadden een Golf 6, 1.6TDI uit 2011. Die ook opgeroepen werd om de sjoemel software te verwijderen. Had ook de positieve ervaringen gelezen over 2 2.0TDI blokken.
Helaas is de update van onze 1.6TDI slecht bevallen.
De motor trilde meer, verbruik nam toe, hij regenereerde veel vaker, stonk ook vaker bij het wegzetten. Soms meende ik zelf de ouderwetse dieselgeur te ruiken. Maar vooral het trillen en meer stinken. Uitzoeken en vragen aan enkele VW specialisten maakten duidelijk dat de EGR klep meer betrokken werd bij het geheel. Ik ben bang dat de roetfilters dus ook meer voor de kiezen krijgen, vandaar ook dat extra regenereren misschien?
Het koppel is wat lager, maar meer PK's. Moest echt even wennen, het was wat meer een scheur autootje geworden.
Erg handig in de stad om snel op te schieten, dat wel.
Al met al was het niet onze bekende lekker rijdende Golf meer.
We zijn verhuisd en maken nu geen 35000km per jaar meer, eerder een 12000 - 18000km.En veel korte ritten.
We wilden de TDI gewoon afrijden en dan benzine kijken.
Maar na de update hebben we versneld besloten de diesel in te ruilen. Ben benieuwd naar ervaringen van andere 1.6TDI rijders.


Anko antwoordt op 2 februari 2017:

"Het koppel is wat lager, maar meer PK's."

Uh ..... toerenbegrenzer er af?


Quirien antwoordt op 3 februari 2017:

Ik heb deze discussie een beetje van de zijlijn gevolg.
Wat ik vreemd blijft vinden en er bij mij ook niet in kan is dat er "niets" veranderd. Bij mij rijst dan ook de vraag, waarom doe je dit dan.😉 Schone schijn?
Vind trouwens dat het slimme jongens zijn om software te ontwikkelen die herkennen dat nu de wagen getest wordt, maar goed het zal wel.

Ik weet eigenlijk niet of TS inmiddels antwoord op zijn vraag heeft gehad. We zijn nu een aantal weken verder.
Overigens heb ik ook wel eens na een jaar een update gehad van mijn turbo. Zou ook nauwlijks iets veranderen.
Mooi dus wel, solo nauwlijks iets te merken . Zo gauw de caravan van ruim 1500 kg er achter hing dus wel.😉


Frank antwoordt op 3 februari 2017:

Het is maar software. Deze is probleemloos aan te passen. In dit land ken ik sowieso één echt goede tuner die de motorkarakteristiek zo veel mogelijk kan afstemmen op de wensen van de klant. Als je een caravan hebt dan wordt het koppel in bepaalde versnellingen anders neergelegd. Ben je een scheurijzer dan krijg je weer een andere afstemming. Wil je zuinig dan kan dat ook. Past de software niet goed bij jouw auto dan schrijft hij nieuwe. Eigenlijk zouden alle auto's een "groene knop" en bv een "caravanknop" moeten hebben. Dure auto's kennen soortgelijke keuzes vaak al mbv hun versnellingsbak. Geef gewoon alle auto's een groene knop voor de momenten dat er geen vermogen nodig is of je rustig naar je vakantieadres cruised. Spaar je geld en het milieu.


Anko antwoordt op 3 februari 2017:

"De hogere wegenbelasting voor diesels is nergens op gebaseerd en ook de mate van vervuiling van de moderne dieselmotor is peanuts op het grote geheel. Het draait gewoon om inkomsten maar dat is een andere discussie . "

Ik weet niet of het waar is wat je zegt, al heb ik grote twijfels ... Maar Google eens op "diesel ban". Als het om inkomsten ging, dan zouden ze juist auto's in de ban doen waar minder belasting voor wordt betaald.


Quirien antwoordt op 5 februari 2017:

Met de nodige intresse maar eens gegoocheld en verschillende items doorgenomen Anko.😉
Hier en daar ook wat doorgescrold en video's bekeken . Tja...... 2025!!..


Anko antwoordt op 5 februari 2017:

Inderdaad, pas in 2025. Maar dat is denk ik niet om dat diesels dan pas vervuilend zijn, maar omdat zoiets nu eenmaal niet sneller gaat 😉


Quirien antwoordt op 5 februari 2017:

Begrijp ik Anko. Maar mijn gedachte gingen nu al uit naar de huidige invoering van de LEZ (lage emissie zones) en de nodige vignetten hiervoor etc. of "straf tax" hieraan verbonden. Eerst de diesels in de ban (inderdaad die extra gelden 😉) . Dan misschien de benzine motoren, dan misschien alleen nog auto's niet langer dan 4,00 of 4,50 meter etc, etc. In steden.

2025 nog 7 jaar, ik zou haast in ieder geval geen diesel meer durfen kopen want je krijg dan allerlei straffen opgelegd. Tja, het is koffiedik kijken, of het er leuker en in totaal beeld schoner op wordt?
Het klinkt wat somber, misschien krijg je dan wel een extra tax opgelegd als je een caravan trekt.😉 ,


Louis antwoordt op 5 februari 2017:

Wat nu als je je auto die netjes loopt en prima rijd laat aanpassen ?
De fabrikant weer gelegaliseerd...en de consument er op achteruit als er nadelige gevolgen aankleven zoals ik hier proef ?
Ik zou zeggen blijf er dan af of vergoed me.
Voortaan metingen op de weg onder wisselende omstandigheden door een onafhankelijk instituut, en met één algemeen middel. (Zoals de geijkte weegschaal wanneer het gewicht betreft)
En op de enige plaats die echt telt...alleen achteraan bij de uitgang van de op dichtingen en/of omwegen gecontroleerde uitlaat.


Frank antwoordt op 6 februari 2017:

Zelf twijfel ik om weer een Tdi te kopen. Niet vanwege de vervuiling maar de onzinnige belastingheffing die misschien opgelegd wordt. Dan zit ik tzt met een onverkoopbare auto. Wereldwijd is de scheepvaart een fors grotere vervuiler dan alle auto's bij elkaar. Eén containerschip vervuilt net zo veel als miljoenen auto's. Zelfs in Nederland is de vervuiling van schepen net zo groot als alle auto's bij elkaar. Maar daarin zit geen melkkoe. Zit dus te twijfelen of ik nu wel of geen Passat in Duitsland ga kopen :(


Quirien antwoordt op 6 februari 2017:

Je vergeet de echte melkkoe nog Frank, wat die vervuilen.😉
En 2025 , misschien moet je dan wel geld toe betalen om je diesel auto kwijt te raken. Wordt dan een dure afschrijving!

Maar goed dat ik geen glazen bol heb.😉


Louis antwoordt op 6 februari 2017:

Ook dat begint inderdaad steeds lastiger te worden bij het maken van keuzes als je je er wat meer in verdiept.
Je bent ergens tevreden over, maar moet om te voorziene "bijna strafmaatregelen" voor andere opties kiezen voor zover er al bruikbare zijn.
Ondertussen nog dagelijks op enorme herrie getrakteerd door slechts 49 cc tellende scootertjes en "snor" fietsen die rookgordijnen leggen waar legers trots op zouden zijn, en nog altijd even veel stank blijven produceren als altijd al het geval was.
Er klopt in verhouding tot de "sjoemelsoftwarediscussie" én het hier gevraagde wel of niet upgraden iets niet helemaal lijkt me.




Quirien antwoordt op 9 februari 2017:

Even terug naar de orginele vraag.
Misschien ben ik wel een beetje brutaal of nieuwsgierig, maar....
Ik zou graag van Dhr. Dingeman willen weten of hij (ik ga er vanuit dat het een man is) of de VW-importeur op dit moment al iets gemaild/gezonden heeft ( de belofte was toch 1 dag? ) inzake het rapport over de metingen en wat eventueel daarin gesteld wordt, en wat zijn eventuele besluit is.

We zijn inmiddels ruim 3 weken verder.😉


Dingeman antwoordt op 9 februari 2017:

Dank voor al jullie bijdrages aan de discussie.

Allereerst ten aanzien van mijn naam en geslacht: ik ben inderdaad een man en Dingeman is mijn voornaam (vernoemd naar grootvader).

Omdat wij deze Tiguan met name gekocht hebben vanwege zijn trekeigenschappen heb ik nog steeds aarzeling om de software te laten vervangen. Zoals ook in dit forum blijkt zijn niet alle reacties op de update positief en ik zal het dus nog een poosje aankijken.

Waarom biedt VW toch deze upgrade aan aan de Nederlandse rijder? Wellicht voornamelijk uit kosten overwegingen. Als ik zie hoeveel onze mede-Tiguan gebruikers in de VS krijgen uitbetaald, dan komen wij er hier maar heel karig vanaf.

Van de importeur heb ik na de nodige wachttijd toch nog een antwoord gekregen: "Ik kan mij voorstellen dat u meer informatie wenst te verkrijgen over de software update van het Kraftfahrt-Bundesamt. Bij uw Volkswagen-dealer kunt u navragen of deze informatie vrij te geven is. Ook kunt u bij de officiële Volkswagen-dealer een certificaat opvragen met daarin de bevestiging vanuit het KBA dat de terugroepactie geen invloed heeft op het vermogen en het gedrag van de auto. Het certificaat van het Kraftfahrt-Bundesamt is goedgekeurd door het RDW. "

Hiermee wordt dus weer naar de dealer verwezen en ben ik er nog niet veel mee opgeschoten. Ik zal wel eens naar de dealer gaan om te kijken wat er te verkrijgen is.

Ten slotte: ik zal upgraden serieus gaan overwegen als er wat meer positieve ervaringen zijn. Nu zijn er nog te weinig positieve ervaringen.


johan antwoordt op 9 februari 2017:

kijk en lees ook eens op de Duitse VW gebruikers/rijders fora.
daar is ook veel technische en ervarings-info te lezen.


Kees antwoordt op 9 februari 2017:

Dingeman,
Wat hoop je te bereiken met die update laten uitvoeren?
N.a.v. al die vage officiële berichten en de verwijzingen her en der moet je je toch wel iets gaan afvragen lijkt mij.
Ben je nu tevreden met de auto waarom dan die wil om te veranderen?


Frank antwoordt op 11 februari 2017:

Mij interesseert die update en al het VW gedoe totaal niet. Het is gewoon een juridische kwestie.
In de VS liggen er claims omdat de consument zich bedondert voelt en er een claimcultuur heerst.
Ik heb zelf de sjoemelsoftware al lang geleden verwijderd. Heb besloten toch weer voor een 2.0 Tdi te gaan en ben nu op zoek in Duitsland. Veel Duitsers geven bij verkoop de softwarestatus weer. Ik neem het ter kennisgeving aan want ik laat hem na import weer tunen. Behalve als het een originele 170 of 177 pk wordt.
Er zit volgens mij ook geen significant verschil tussen de nieuwe software en de oude. In de sjoemelsoftware zit alleen een "slim" gedeelte dat een test herkend. Als deze herkenning plaatstvindt dan wijzigt de software de aansturing van de motor en krijg je een schonere uitstoot. Dit gedeelte zal in de gewijzigde software wel gewist zijn.
Moet ik het precies navragen voor liefhebbers woensdagavond as ?
Mijn kameraad is chef werkplaats bij VW/Audi en doet niet anders. Een eerlijker bron kan ik niet krijgen.


Kees antwoordt op 11 februari 2017:

En ook die weet het niet exact, net zoals vele medewerkers bij VW zelf.


Ale Kok antwoordt op 27 februari 2017:

Misschien dit even bekijken voordat je die upgrade laat doen.
http://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/aktuelle-stunde/video-vw-macht-gewinn-die-kunden-verlust-100.html


Erwin antwoordt op 27 februari 2017:

Heb mijn tiguan 20tdi ingeruild. Kreeg er best nog een leuk bedrag voor. Je moet wel erg naïef zijn wil je geloven dat je met een software update ineens aan alle regelgeving voldoet en de prestaties en/of betrouwbaarheid en/of levensduur hetzelfde blijft. De NOx zal toch omlaag moeten. Voor mij nooit meer een auto van VAG, had namelijk ook al de tsi problemen.


Dingeman antwoordt op 27 februari 2017:

Intussen ben ik bij de dealer langs gegaan maar ben daar verder niets mee opgeschoten.
Zij hadden niet meer informatie en stuurden me alleen een kopie van de verklaring van de importeur en voegden de tekst toe: "In de bijlage vind u een kopie van het certificaat dat wordt verstrekt op het moment dat de aanpassing is uitgevoerd, aan de onderzijde hiervan vind u een toelichting waarin wordt aangegeven dat de aanpassing geen negatieve gevolgen heeft voor uw brandstofverbruik, CO2-uitstoot, motorvermogen, koppel of geluidsniveau."

In deze verklaring wordt (uiteraard) niet gesproken over het "roetprobleem" zoals genoemd werd in het filmpje waarvoor Ale de link verstuurde.

Het is voor mij intussen duidelijk: NIET upgraden, tenzij dat wettelijk verplicht wordt.

Dank voor al jullie bijdrages.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 februari 2017:

Ik heb het filmpje ook bekeken en ga zeker niet VW 'verdedigen' maar het is wel de vraag of de oorzaak van die storing komt door de software update of dat die anders ook was opgetreden?


John antwoordt op 28 februari 2017:

Uitzonderingen zijn er op alle regels. Als je veel verkoopt zal er best een ontevreden klant tussen hangen. Schreeuwen die hard zullen ze best wel wat aandacht krijgen, de tevreden meerderheid hoor je niet 😉
Over het algemeen is het de media die alles opblaast tot uitzonderlijke proporties. Het schijnt te verkopen.


Hans antwoordt op 1 maart 2017:

Recentelijk heb ik een brief ontvangen dat de software kan worden geüpgraded en zou het Kraftfahrt-Bundesamt bevestigd hebben dat er geen sprake is van invloed op prestaties, verbruik en CO2 uitstoot.
Dus alles blijft hetzelfde zeggen ze dus ook de uitstoot die niet goed is(te hoog)wat is dan het nut ervan?


Frank antwoordt op 1 maart 2017:

Omdat niemand VW wil geloven, post ik hierbij de al eerder genoemde onafhankelijke test :
https://www.audi.nl/dam/nemo/nl/Modellen/Diesel/Autoreview_Test_Software-update_VW.pdf

Mijn kameraad bij VW/Audi bevestigt dit, want ook het personeel heeft bij hun eigen auto's gezocht naar nadelen. Deze waren er niet tot hun verbazing. Het is gewoon voortgang in ontwikkeling dat ze de auto's nu schoner en zuiniger en mooier kunnen laten lopen.
Ik heb besloten dat ik toch maar weer op zoek ga naar een Passat 2.0 TDi. Het rijdt goed, is zuinig en trekt de caravan voortreffelijk.


Louis antwoordt op 1 maart 2017:

Ik vind dat je een bedrijf als VW of elk ander met zo'n lange positieve geschiedenis sowieso niet zomaar af moet branden en bij voortduring zelfs kapot helpen maken.
(Kritisch blijven volgen is wel een punt van aandacht daar 'het vlees vaak zwak blijkt')
Maar de karrevrachten aan geboden werkgelegenheid, inkomsten enzovoort mag je ook nooit vergeten.
Milieu ontwikkelingen zetten tóch wel door daar iedereen onderhand wel overtuigd raakt van het feit dat dit uit eigen voortbestaansbelang gewoon hard nodig is.
Wat ik wel negatief vind is dat "daders" persoonlijk de dans altijd op financieel zeer aantrekkelijke wijze blijken te kunnen ontspringen.
(En niet alleen op dit gebied)
En alle niet of nauwelijks betrokken anderen het nakijken hebben, en met de vele miljarden aan veroorzaakte schade te maken krijgen.
Dus kopen maar Frank...niets mis mee.


Louis antwoordt op 14 maart 2017:

Heb je hem nu eindelijk al eens gekocht om een beetje het megaverlies van VW te helpen beperken Frank ?
Anders toch een beetje voortmaken graag.
Want ik lees net dat 'toppertje' Matthias Meuler na z'n afscheid E 7.78 miljoen bijgeschreven heeft gekregen.
(Haha...dát is tenminste nog eens stropdasgeld)


Frank ter Haar antwoordt op 16 maart 2017:

Haha, ja Louis, ik heb VW al geholpen. Moest zelfs tekenen voor "Einer manipulierten Abgassoftware". Tsja, die Duitsers zijn gründlich ; ).
Misschien help ik ze nog wel een keer want ik overweeg nog een iets jongere en luxere te zoeken. Deze gaat dan op marktplaats. Zit bomvol extra's (o.a. Xenon, chrom dakrail 170 pk etc.) dus moet wel lukken.


Louis antwoordt op 16 maart 2017:

Hoppa, mooi zo !
Als wij als consumenten het op zouden geven, en de economische kar(avan) niet zouden blijven trekken waar blijven we dan.
Er wordt met software in het algemeen wel "kwalijker gesjoemeld" dan dit beetje in de auto industrie.
(Zou er t.z.t. in autonoom rijdende auto's ook sjoemel besturing software gaan zitten want dan wordt het wél link, en moet ik onderhand maar weer eens op zoek naar een klassieker)


Ale Kok antwoordt op 17 maart 2017:

Één van de zaken die door de software werd gemanipuleerd is de EGR-klep. Deze klep stuurt een gedeelte van de uitlaatgassen terug het inlaatkanaal in. Deze klep is gunstig voor de uitstootcijfers maar is natuurlijk niet zo gunstig voor de motor, een gedeelte van de roetuitstoot komt terug in de motor.
Een andere techniek om de uitstoot terug te brengen is de toevoeging van AdBlue, dat spul kost echter geld.
In principe hebben deze technieken nauwelijks invloed op de prestaties van de motor.
Als je de beide technieken, zoals bij de foute software het geval was, bijna alleen onder de testomstandigheden inschakelt ondervang je het probleem van de inwendig vervuilende motor en de kosten van het AdBlue, terwijl de auto toch aan de eisen voldoet.
Nu is de truc van het(bijna) alleen tijdens de testomstandigheden inschakelen van de EGR-klep doorzien en wordt de software zodanig aangepast dat de EGR-klep gewoon (bijna)continue actief is.
Dat geldt ook voor het toevoegen van AdBlue.
Daaruit bestaat(met nog wat andere zaken) die software-update.
Op de prestaties van de motor heeft dat nauwelijks invloed, alleen zullen de onderhoudskosten wellicht stijgen doordat omdat er meer roet in de motor terecht zal komen en natuurlijk ook de kosten van het hogere AdBlue verbruik.




Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 april 2017:

Nog enkele interessante artikelen op dit gebied:

Onderzoek van AMT:
http://www.amt.nl/techniek/artikel/2017/4/zijn-vws-met-sjoemelsoftware-na-de-update-wel-schoon-10154008

Engelstalig artikel:
http://teknikensvarld.se/dieselgate-volkswagen-cars-loses-power-after-fix-456111/


Ale Kok antwoordt op 20 april 2017:

Ik mis nog de effecten van de vervuiling in het inlaat traject veroorzaakt door de het frequentere gebruik EGR-klep, waarschijnlijk was daar de testperiode nog te kort voor.


Steven antwoordt op 24 april 2017:

of toch niet te kort?

https://www.autocar.co.uk/car-news/industry/volkswagen-denies-its-dieselgate-fix-causes-breakdowns


Frank antwoordt op 24 april 2017:

Ondertussen heb ik ietsje ervaring met de nieuwe software en met de oude situatie. Dit is geheel onbewust gebeurd omdat ik niet wist dat de update erop zat. Sterker nog....ik werd erop gewezen dat de auto nog sjoemelsoftware had. Maar hij liep niet echt lekker. Ik heb meerdere Passats meegehad afgelopen periode. In de diverse exemplaren zat gewoon verschil in rijgedrag. Natuurlijk kon ik een verklaring vinden : de ene reed relatief korte afstanden (regionaal), de andere zat op de snelweg. Het snelwegexemplaar was echter onrustiger.
Bij een autotuner hoorde ik van problemen met sommige updates. De motor was bij sommige exemplaren enigszins van slag. Het plaatsen van oude software lost dan het probleem op. VW probeert vervolgens voor een oplossing te zorgen.
De passat die ik reed afgelopen weken, had blijkbaar een ietswat vervuilde motor. Zijn rijgedrag wijzigde (relatief) sterk tijdens de 1e tank Vpower en bleef wijzigen bij de 2e tank Ultimate. Ondertussen is de update verwijderd en rijdt hij nog beter. Tsja, het heeft mij flink aan het denken gezet. Let wel : het bovenstaande is gebaseerd op subjectieve waarneming.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 april 2017:

Het laatste woord is nog lang niet gezegd ;(

http://www.amt.nl/techniek/nieuws/2017/4/vw-update-voor-sjoemeldiesels-placebo-oplossing-10154073


Quirien antwoordt op 25 april 2017:

Subjectieve waarneming is nogal eens realiteit.😉


Louis antwoordt op 25 april 2017:

Misschien moeten politiek, échte milieumensen (dus geen brood activisten) en bedrijfsleven eens stoppen met acteren en de koppen serieus bij elkaar gaan steken.
Al het veroorzaakte geneuzel door deze peuters die schaamteloos uit eigen belang veel te grote broeken dragen lijkt toch helemaal nergens meer op.
(En niet alleen wat auto's betreft)


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker