AdM. vraagt op 29 januari 2017:
Koolmonoxidevergiftiging in de caravan is dit nu nog mogelijk met de kachels van tegenwoordig, de een zegt van niet omdat de rookgassen naar buiten gaan, en andere zeggen het blijft altijd mogelijk. en wat is dan de reden dat het wel of niet kan.
johan antwoordt op 29 januari 2017:
Ja blijft altijd mogelijk. Een scheur in het brander deel, lekke of niet goed aangesloten rookgas afvoer(schoorsteen)
Als er plekken zijn dat de rook naar buiten kan( of binnen eigenlijk), op andere plekken dan via de afvoer, kan dat problemen opleveren.
Durk antwoordt op 29 januari 2017:
Wat Menno schrijft is helemaal waar. Maar buiten dat is ventilatie erg belangrijk, niet alleen wat betreft het gevaar van koolmonoxide. Doeltreffende ventilatie is ook erg belangrijk voor het afvoeren van door ademen verbruikte lucht inclusief vocht geproduceerd door uitademen. Doeltreffende ventilatie is altijd te bereiken door het zorgen voor een opening op vloerhoogte en een opening die hoger gelegen is (rooster op dakhoogte of open raam).
Een caravan is altijd, hoe groot die ook is, een afgesloten ruimte waar, als er niet geventileerd wordt, de "gezonde lucht" al snel verbruikt is.
Dus mijn mening is: zorg dat je verwarming in orde is qua afvoer, kijk regelmatig naar het vlammetje in je kachel (geel: onvolledige verbranding, blauw: goede verbranding) en verder gewoon goed ventileren.
En als je het helemaal niet vertrouwt: neem een kanarie in een kooitje mee in je caravan, als die dood van z'n stokje valt is het foute boel. Deden de mijnwerkers vroeger ook.😉
Wij laten met een gerust gevoel de Truma branden in de nacht maar willen wel de frisse lucht kunnen voelen en inademen en de caravan wordt niet vochtig van binnen.
Durk
PieteR antwoordt op 30 januari 2017:
Wat Menno schrijft, is niet helemaal waar. Ook als het afvoerkanaal gestremd is, kan het optreden.
Kees antwoordt op 30 januari 2017:
De verbrandingsruimte met zijn aan- en af-voer is volledig gescheiden van het interieur.
Dus ook al zou de verbranding van de kachel door wat voor reden dan ook niet goed zijn en hopen CO produceren dan nog heeft men binnen nergens last van en loop je geen gevaar.
Zoals genoemd blijft ventileren een goede zaak. Veelal zijn hier in de caravanvloer en dak voorzieningen aangebracht (niet wintercaravan) maar het kan geen kwaad na het ontwaken de boel een paar minuten tegen elkaar open te zetten voordat men de kachel weer opstookt.
Bert antwoordt op 30 januari 2017:
CO is zwaarder dan lucht? Ja hè. Als het goed is zitten er drie afvoeren door de vloer van de caravan. Onder de kachel, koelkast en gasfles. Mooi, weer wat zekerheden.
Tevens zijn dit aanvoeren van koele verse lucht die met name door de niet permanent afsluitbare geopende afvoeren bij je dakluik(en) wat warmere lucht af zal voeren.
Een CO-melder kan natuurlijk wel voor gerustgevoel zorgen. Bij de Action is voor ca. 13 Euro (?) een goede te koop. Monteer hem niet tegen het plafond, zoals een rookmelder, maar net boven slaaphoogte bijvoorbeeld.
Quirien antwoordt op 30 januari 2017:
"Vroeger" bouwde men caravans met 4 van die permanente roosters bovenaan vaak iets uit de hoeken te vinden. Meestal zwart kapje aan de buitenkant, soms uitgevoerd in de wandkleur. In de deur een op den duur vergelend rooster. 😉
Maar serieus, een beetje ventileren nooit verkeerd.
AJ antwoordt op 30 januari 2017:
Bert schrijft: CO is zwaarder dan lucht monteer melder net boven slaaphoogte. Ik zou de melder dan onder slaaphoogte monteren. Je wordt dan nog op tijd wakker.
Durk antwoordt op 30 januari 2017:
Bert vergist zich, koolmonoxide heeft een dampdichtheid van 0,97 Er zijn nog meer eigenschappen te noemen, maar steeds komt het er op neer dat koolmonoxide een fractie lichter is dan lucht en dus zal stijgen. Bij een beetje luchtcirculatie zal het zich vermengen met lucht.
Een melder kan het beste opgehangen worden tussen 1 en 1,5 meter hoog, zijnde de hoogte van een ademend hoofd slapend of zittend of afwijkend als de c'van andere maten heeft.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 januari 2017:
Bert scheef: Als het goed is zitten er drie afvoeren door de vloer van de caravan. Onder de kachel, koelkast en gasfles. Mooi, weer wat zekerheden.
Maar als het nog beter is, dan kan er geen lucht van buiten komen in het interieur via het gat onder de koelkast en onder de gasfles 😉
Immers de dieselbak mag geen verbinding hebben met het interieur en ook het gedeelte achter de koelkast niet. Als de koelkast namelijk op gas brand is daar, in tegenstelling tot bij de kachel, wel een open vlam en worden de gassen niet via een afgesloten schoorsteen afgevoerd. De koelkast hoort dan ook zo bevestigd te zijn dat die gassen niet in het interieur kunnen komen.
Tegenwoordig ventileren de dakluiken ook als ze dicht zijn, maar m.i. is dit onvoldoende voor een goed klimaat. Als vuistregel kan je stellen dat een open dakluik voldoende is voor twee personen. Ben je dus met z'n vieren moet je eigenlijk twee dakluiken open zetten. Sommige caravans hebben ook nog dwangbeluchters in het dak. Die zijn voldoende voor 1 persoon.
Verse lucht komt binnen via de vloer rond het gat van de (Truma) kachel en bij sommige caravans via een rooster in de deur of op andere plaatsen bijvoorbeeld in de banken. Bij goede wintersport caravans wordt de lucht eerst verwarmd voordat die in het interieur komt.
Bert antwoordt op 31 januari 2017:
Top! Goeie reacties. CO is dus net wat lichter dan lucht en vermengt zich daarmee. Van oudsher is in mijn Kip de CO melder in de hoek geplaatst net boven het hoofdkussen. Lijkt me een goede plek.
Je schijnt rook- en andere melders te moeten vervangen na een jaar of tien. Die CO detector ter vervanging kostte toen ca. 90 Euro. Ik heb een paar jaar het 'risico' genomen en nu kost zo'n ding ruim 1/10e. Mooi toch.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen