Caravantrekker.nl

Subaru forester caravantrekker

Ruud vraagt op 15 maart 2017:

De subaru forester automaat 2.0 2009 heeft slechts 1 ster bij het rijdend nemen van een helling.Ik heb altijd begrepen dat Subaru 4 WD een uitstekende trekker in de bergen was. Welke praktische consequenties heeft dit?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 maart 2017:

De Forester van 2009 heeft een 'ouderwetse' automaat met maar 4 versnellingen en hele lange overbrengingen en dan ook nog een motor die pas bij hogere toeren voldoende kracht levert. Dankzij de koppelomvormer lukt het nog om weg te rijden op een helling, maar blijven rijden op een steile helling kan alleen door de extra kracht van die koppelomvormer. Een lange pasweg op die manier rijden geeft heel veel warmte ontwikkeling. Gelukkig zijn Subaru's wel degelijk maar de 'oude' 2.0 liter automaat is zeker niet ideaal. De score zonder het koppelomvormer effect is zo slecht dat we er maar 1 ster aan toe kunnen kennen.
4WD maakt onder normale omstandigheden het geen betere trekker en is alleen van nut in de sneeuw of op gladde ondergrond.


Ruud antwoordt op 16 maart 2017:

Dag Menno

Is het probleem van het te warm worden/ weinig vermogen op te vangen met handmatig terugschakelen?

Merci

Ruud


Kees antwoordt op 16 maart 2017:

Niet als je op die steile helling al in de grootste vertraging rijdt.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 maart 2017:

Zoals Kees zegt, handmatig schakelen helpt niet. Op een weg van meer dan 7,5% heb je al de eerste versnelling nodig (bij 1400 kg caravan) en wordt het steiler gaat de koppelomvormer werken. En dat natuurlijk ook als de snelheid onder de 40 km/u komt.


TheoS antwoordt op 16 maart 2017:

@Menno,

wordt het steiler gaat de koppelomvormer werken

Kun je dat eens uitleggen. Ik ben geen techneut en snap dit niet. De koppelomvomer werkt toch altijd?


Kees antwoordt op 16 maart 2017:

Een koppelomvormer werkt het best als er een groot toerenverschil is.
Bij het wegrijden vanuit stilstand wordt daarbij het motorkoppel vergroot en werkt de koppelomvormeer als een grote inefficiënte vertraging. Wanneer de voertuigsnelheid laag is en het motortoerental hoog zal er veel wrijvingswarmte worden opgewekt. Bij lange duur en onvoldoende (rijwind)koeling kunnen daardoor dus problemen ontstaan.
Bij een erg steile helling kan je dus wel wegkomen met die koppelvergroting maar wanneer de voertuigsnelheid gaat oplopen zal het beschikbare koppel dus afnemen. Immers, het toerentalverschil neemt bij oplopende snelheid af. Er kan dus een (evenwichts)situatie ontstaan dat het motorkoppel onvoldoende is om verdere voertuigsnelheid te bewerkstelligen en er ook niet kan worden opgeschakeld maar wel met veel slip (warmte) op het vergrote koppel kan worden verder gereden.


TheoS antwoordt op 16 maart 2017:

@Kees,
OK, bedankt.
Om het nog beter te begrijpen was ik nog een keer op zoek naar de mooie en uitgebreide info die Menno op deze site had over automaten en met name de koppelomvormer. Helaas is de uitgebreide informatie verdwenen.


Sjef Bertens antwoordt op 16 maart 2017:

Beste Theo S,

De werking van een koppelomvormer is niet zo eenvoudig uit te leggen.
Zoals Kees ook al heeft aangegeven kan een koppelomvormer het koppel vergroten.
Een vloeistofkoppeling kan net zoals een plaatkoppeling het koppel maximaal doorgeven. Dit volgens het principe: Aktie = Reaktie

Een koppelomvormer heeft naast de pomp (motor) en de turbine ( uitgaande as ) nog een zeer belangrijk onderdeel nl de stator.

Deze stator welke bij koppelvergroting stil staat geeft de terugkerende vloeistof uit de turbine een extra swiep in de goede richting naar de pomp waardoor de vloeistofsnelheid in de pomp groter wordt.
Hogere vloeistofsnelheid geeft grotere kracht op de turbine. ( uitgaande as )

Let wel: Elke koppelvergroting heeft minimaal een evenredige toerental verlaging tot gevolg.

De koppelvergroting bij dit soort overbrengingen is meestal een factor 2 tot 2,5.


Ruud antwoordt op 16 maart 2017:

Hoe een eenvoudige vraag leidt tot een diepgaande uitleg over motortechniek.Ik begrijp dat ik beter niet over moet stappen op de Subaru Forester 2.0 automaat uit 2009.Ik ga overigens een Adria Aviva 442 PH trekken uit 2017


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 maart 2017:

Een Subaru (2.0 aut.) heeft vele tevreden gebruikers ook als caravantrekker maar het is zeker ook een auto met een paar beperkingen. Of dat erg is hangt af van de eisen die je stelt en het gebruik dat je van je Subaru gaat maken.

En het mooie van de trekkrachtberekeningen en het uitgebreide trekkracht rapport is, dat je van te voren precies weet waar je aan toe bent 😉


Kees antwoordt op 16 maart 2017:

Ruud, je stelt twee vragen waar je twee eenvoudige antwoorden op hebt gekregen.
Motortechniek is in dit hele topic geheel niet aan de orde geweest.
Het is niet zo dat de door jou beoogde Subaru een slechte trekker is. Voor gebruik in Nederland kan het een prima keuze zijn. Voor andere landen trouwens ook.
Ga je het gebergte bezoeken dan kun je tegen een minpunt van deze trekker aanlopen. Het is dus maar net waar je naartoe wilt gaan met deze trekker.


Ruud antwoordt op 16 maart 2017:

Ja Kees da's een mooie samenvatting maar dat maakt het wat moeilijker.In het buitenland kom je ook wel eens bergen tegen.We zoeken niet specifiek de bergen op maar soms liggen ze op je weg.


Jan Teepe antwoordt op 28 maart 2017:

Ik heb jarenlang met de Forester (benzine) een caravan getrokken, maar wel met een dubbele handbak en dat ging goed. Maar laat ik nou toevallig afgelopen zomer op een camping in Frankrijk een Nederlander met een nieuwe Subaru Forester - benzine - automaat, met daarachter een 1500 kg. caravan, tegen komen met een vergelijkbaar verhaal. Absoluut ontevreden over de automaat, bleef constant schakelen, en moeilijk handmatig vast te zetten. Voor mij een reden geweest, om geen nieuwe Subaru te kopen. En ook maar geen automaat op de nieuwe Dacia Duster diesel 4*4. "Caravantrekker" nog hartelijk dank voor de prima test die jullie met de Dacia gedaan hebben.


TheoP antwoordt op 28 maart 2017:

De laatste reactie begrijp ik helaas totaal niet. De nieuwe Forester heeft een CVT die zich uiteraard steeds aanpast aan de verschillende omstandigheden maar ervaar ik toch anders dan een automaat die constant staat te schakelen. Ik ben met de nieuwe Forester nu twee jaar op stap geweest met een Knaus Sudwind met een beladen gewicht van ca. 1.500 kg en het ging feilloos en uitermate relaxed. Daarvoor heb ik meer dan tien jaar met een “oude” Forester op LPG met de conventionele vierversnellingen automaat met een Detleffs 435 dor geheel Europa gereden en ook dat ging prima; wel de powerstand van de automaat gebruiken met caravan. Met de aanschaf van de Knaus overgegaan naar het nieuwe type en ik ben een echte fan van de CVT geworden.


Ed antwoordt op 28 maart 2017:

Kan het verhaal van TheoP bevestigen, de forester heeft vanaf 2013 een CVT dus niks pendelen met het schakelen, dat gaat traploos.
Hoe die nederlander op die franse camping dat zo beleefde begrijp ik niet.
Heb zelf een Forester XT en dat rijd heel relaxed.
Dus nog een fan van de CVT!


Jan Teepe antwoordt op 28 maart 2017:

Oh Theo, mijn keuze om een Dacia Duster diesel 4*4 te kopen i.p.v een nieuwe Subaru Forester, heeft natuurlijk ook met de prijs te maken. Het prijsverschil tussen beide is in Spanje maar liefst 14.000 Euro. En laat ik maar niet het prijsverschil tussen deze Dacia in Spanje en Nederland vermelden. Daar wordt je als Nederlander niet vrolijk van.


JT® antwoordt op 28 maart 2017:

Ik kan het verhaal van TheoP volledig onderschrijven. Ook ik was verbaasd over het verhaal van Jan Teepe.
Mijn 1e reactie was: broodje aap verhaal.
Sorry Jan, dit is uiteraard niet voor jou persoonlijk bedoeld maar wel naar de man die jou dit heeft verteld.
Inmiddels rijd ik bijna 20 jaar tot volle tevredenheid met Foresters automaat.
De vorige was van 2003 en had dus slechts 125 pk en een lager koppel.
De nieuwe Forester is een cvt en schakelt dus niet constant tussen de diverse versnellingen, zoals wordt beweerd. Als je in de bergen rijdt gaat hij vrij snel naar de plm 4000 toeren (max koppel) en blijft daar.
Ga je toch manueel rijden dan blijft hij keurig in de ingestelde versnelling staan. Een gewone handbak is toch ook niet moeilijk vast te zetten, waarom deze dan wel?
Ik kan maar 1 conclusie trekken uit het verhaal van Jan Teepe: een geweldig fijne auto met een slechte chauffeur. Jammer dat zo iemand deze auto zo afkraakt.
Ook met het oude type Forester en een caravan van 1300 kg hebben we veel alpenpassen gereden waar menigeen niet durfde te komen.
Maar je moet wel in de toeren durven te rijden en goed je verstand gebruiken en uiteraard je auto kennen.
@Ruud, durf gewoon deze auto te kopen en schaar je bij een grote club tevreden rijders.

vrgr
JT®


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 maart 2017:

De CVT 'schakelt' door meer en minder gas te geven en heeft de neiging om icm de 2.0 benzine motor hogere toeren op te zoeken. Sommige mensen ervaren dat als onprettig. Dat ligt niet direct aan de CVT maar veel meer aan het karakter van de 2.0 benzine motor.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker