Dirk vraagt op 23 maart 2017:
Vandaag viel mijn oog inde ANWB-winkel, op een fietshoes voor twee fietsen, die op de verpakking werden afgebeeld, voorop de dissel.
Nu dacht ik altijd, dat het niet verstandig zou zijn, om de fietsen tijdens de rit te beschermen met een hoes.
De rijwinddruk zou daardoor te groot kunnen worden voor het rek.
Mijn vraag is, of het kwaad kan om de hoes tijdens de rit te gebruiken, want op zich lijkt het me bij slecht weer wel beter voor de fietsen.
ReneK antwoordt op 23 maart 2017:
Hallo Dirk.
Ik gebruik de hoes niet tijdens het rijden maar op de camping bij slecht weer. Onderweg lijkt mij ook dat de druk te groot wordt. En ik denk dat de hoes door het geklapper veel minder lang mee gaat.
Groet, René
Ton Groenendijk antwoordt op 23 maart 2017:
Er zijn twee zaken waarvoor je een hoes tijdens het rijden zou gebruiken.
1. Ter bescherming tegen regen, maar bedenk dan dat je in de regen net zo veel spatwater van onderen te verwerken krijgt als regenwater van boven. Je zou dan zo'n hoes ook aan de onderkant waterdicht moeten maken. Nou, dat wordt een lange vakantievoorbereiding.
2. Ter bescherming tegen andere invloeden, al weet ik niet zo snel welke dat zouden zijn. Dan blijft alleen het gegeven over dat de luchtwervelingen tussen auto en caravan complex zijn en dat die invloed kunnen hebben op het rijgedrag. Wordt in dat samenspel tussen drag(van de auto) en frontwind (van de caravan) een groot, niet luchtdoorlatend object geplaatst zal de toch al ongunstige stroomlijn nog ongunstiger worden. Ooit was er en tijd dat objecten van 150 meter lang met 30 km/h door het water gingen , alleen met de kracht van gigantische fietshoezen. Niet doen dus, lijkt mij. Hoewel wetenschappelijk natuurlijk niet onderbouwd, heb ik de indruk dat het plaatsen van twee fietsen bij mijn combinatie al leidt tot een hoger benzineverbruik. Maar ja, dan is er natuurlijk ook weer kopwind, of een viaduct, of...
O ja, ook een bedenkpunt is het schuren van de hoes tegen de fietslak, want helemaal strak zal die wel nooit komen. klapperdelapper en uiteindelijk hangt een groot zeil bij 90km/h aan de teerste onderdelen van uw kostbare stalen ros.
Louis antwoordt op 23 maart 2017:
Zelf heb ik een andere reden waarom ik geen hoezen gebruik.
(Tijdens de rit)
Ik span de fiets (één) lichtjes naar beide zijden links en rechts af aan de caravanhandgrepen.
Zo kan hij nauwelijks meer heen en weer gaan wiegen en komt er geen extra kracht meer op de fietsrekbeugel bij afremmen.
(Dus geen hoes vanwege de spanbandjes van fietsframe naar de handgrepen die dan in de weg zouden zitten)
dirk antwoordt op 23 maart 2017:
Hallo,
Wij hebben 2 lichtgewichtfietsen samen 24 kg achterop staan ,normaal hebben we er geen hoes over maar 2 jaar terug in de Alphen konden we niet fietsen dus toen de fietsen daar 2 weken achterop bleven de hoes erover gedaan sluit goed af en naar huis gewoon laten zitten ,dit is voorop natuurlijk anders. maar om de fietsen extra stabiel te krijgen doe ik altijd aan de handremmen een tyraps staan ze muurvast .
Jasper antwoordt op 23 maart 2017:
Maar waarom zou je een hoes over de fietsen doen?
Die zijn er toch op gemaakt om weer en wind te trotseren?
Beetje overdreven zorg, lijkt het.
Beverwijk antwoordt op 24 maart 2017:
Ik heb mijn fietsen achterop de caravan en heb ze altijd afgedekt met een speciale gemaakte hoes die de fietsen helemaal afdekt ook van onderen daarvoor heb ik 3 fiamma hoezen versleten letterlijk in rafels dus een hoes laten maken waarom?:Het blijkt dat de fietsen ongelooflijk vies en nat worden ,ik denk door zuiging en dwarreling achter de caravan, medereizigers die hun electrische fietsen zonder hoes meenamen op de caravan constateerden later dat de fietsen het niet meer deden alle verbindingen zaten vol met water!! bij het uit elkaar halen van de stekkertjes liep het water er uit vandaar mijn hoes van licht bisonyl iets zwaarder doek ,hij klappert niet en is ijzersterk
dirk antwoordt op 24 maart 2017:
Beverwijk,
Precies wij zijn ook zuinig op onze fietsen en zeker als je een eind gaat rijden ,je moet maar eens kijken als je ze niet afdekt en je krijgt een bui pffffffffffffffffffff de hoes sluit onder ook af met rijgelastiek werkt prima en de tandwielen enzo blijven mooi schoon.
jjp antwoordt op 24 maart 2017:
N.a.v. de reactie van Dirk m.b.t. het vastzetten van de handremmen met tie wraps op de fietsendrager het volgende. Een behoorlijk aantal fietsen w.o. elektrische zijn inmiddels voorzien van hydraulische remmen van o.a. Magura. Fixeer deze remmen niet middels tie wraps. Doe je dit wel dan staan ze inderdaad muurvast op de fietsendrager om nadien te remmen als een trein……..!. De druk valt uiteindelijk geheel of gedeeltelijk weg. Niet echt prettig.
@Eric antwoordt op 25 maart 2017:
Dus?
Wielen vastzetten met een spanbandje om de velg?
arie antwoordt op 25 maart 2017:
doe ook een stukje verwarmingsbuis isolatie over je band
tussen je spatboard tegen trillen of afbreken van het spatbord
Dick antwoordt op 27 maart 2017:
In de handleiding van fendt staat dat het gebruik van een fietshoes wordt afgeraden
@Eric antwoordt op 27 maart 2017:
Waarschijnlijk omdat je fietsen en drage dan meer luchtweerstand hebben en dan dus meer kracht uitoefenen op de caravanwand?
Volgens mij raadt Fendt het gebruik van fietsendrager helemaal af de laatste jaren?
dirk antwoordt op 27 maart 2017:
Belachelijk fendt is toch zo,n super caravan oerdegelijk maarja ze dekken zich zeker in , mag je er nog wel mee gaan kamperen .
Louis antwoordt op 27 maart 2017:
Dat een fietsenrek aan een caravan 'afgeraden' wordt is niet zo vreemd.
In principe is iedereen het daar om diverse redenen min of meer wel wat meer eens.
Maar als fabrikant moet je dan ook duidelijk durven zijn en het gewoon verbieden hetgeen om voor de hand liggende redenen natuurlijk niet gebeurd.
Daarnaast, aan elke instap of goedkope caravan (ook hele oudjes) hangen fietsen zonder dat de achterwand er spontaan uit valt al zal er best eens wat gebeuren .
Dan mag je dat van een merk dat zichzelf tot de betere klasse rekent ook verwachten...mét of zonder hoes om de fietsen.
Wat je wél eens ziet is dat moderne vaak wat hoger en meer verticaal gevormde achter verlichting deels gehinderd wordt in uitstralen door fietswielen en fladderende hoezen.
Dat soort effecten moeten we natuurlijk niet hebben...
Beverwijk antwoordt op 28 maart 2017:
Mijn caravan is nieuw vanaf de fabriek verstevigd en voorzien van een fietsenrek aan de achterkant met certificaat max. gewicht 50 kg incl. rek blijft over voor de fietsen 43 kg.
Inderdaad kun je met belading en hoes het derde remlicht niet zien! maar dit is niet verplicht op een caravan ,het
toegestaan
John antwoordt op 29 maart 2017:
Houd er wel rekening mee dat door het gebruik van een hoes, de windkrachten die inwerken, kwadratiesch toenemen. Het wegstromen van de wind langs frame e.d. is er niet meer bij!
Ton Groenendijk antwoordt op 29 maart 2017:
Men is het er op dit forum in algemene zin wel over eens. Het gebruik van een fietshoes is alleen bij slecht weer zinvol en levert daarbij negatieve parameters mbt windvang en wegligging.
Daarbij bedenk ik mij ineens dat het schoonmaken van een fiets geen prettige klus is, maar het schoonmaken van een groot zeil, waar nog veel meer troep op zit ook niet. In een ander draadje op dit forum wordt gerefereerd aan al dan niet zinvolle accessoires.
Heb ik nog een vraag: waartoe dienen de kogel/handremafdekkingen al dan niet voorzien van ronkende reclame van de leverancier. Eerst trekken we door weer en wind over 's heren wegen, om, aangekomen op de camping, de trekhaak en de handrem aan het zicht te onttrekken en te beschermen tegen ehh...ja, waartegen? Wie geeft mij een reden om het ook te doen.
Quirien antwoordt op 29 maart 2017:
Ton, t.a.v. je laatste alinea doe ik een poging. Misschien tot bescherming of verdere uitdroging/veroudering van de rubberenhoes om de demper en verkleuring/UV inwerking van de kunstof onderdelen van de koppelingsdemper? Aan de andere kant hoe warm wordt het onder zo'n hoes wat weer zijn invloeden heeft. En eerlijk toegegeven ik bezondigd mij ook aan zo'n reclame object.
- Tja, en banden worden ook al aan de zonzijde beschermd door een hoes of stuk karton. Maar inderdaad als je kijkt onderweg wat dit te verduren krijgt kun je je afvragen, heeft het zin?
Een fietshoes heb ik ook maar wordt alleen gebruikt (ooit deed ik rijdend een tweetal pogingen van nog geen twaalf km ) op de camping. De enige "hoes" onderweg die ik gebruik is het zadelhoesje extra voorzien van een post elastiek😉.
En om redenen in een ander antwoord van jou en andere aangehaalde antwoorden gebruik ik deze niet. Las ergens eens hoeveel druk dit gaf en de belasting hierdoor op het mechaniek dit niet ten goede kwam. En de fiets zet ik nog met wat extra riempjes om de vork aan de buis extra vast zodat de fiets niet heen en weer kan. Dus laat de lucht maar lekker stromen.
Ach, en een fiets schoonmaken vind ik geen punt. Met een oude auto wasborstel, 2 maten kwast(jes) een paar oude sokken die ik over mijn hand en arm aantrekt is het met een beetje autoshampo in de afwasbak, zo gedaan.
Louis antwoordt op 29 maart 2017:
Ik gebruik de disselhoes ook altijd Ton.
Bij mij staat de zaak in de olie en vet, de stekker in contactvet (ook binnenin) dus heb ik al geen last van storingen of roest.
Toch bescherm ik het tegen UV in het belang van het rubber, maar ook het disselslot e.d.
In ons geval staat de caravan de hele zomer buiten, en in totaal in uren natuurlijk véél meer stil, dan gereden...vandaar.
(Ook gaat er daarom aan de zonkant een hoesje over de wielen)
Wat de fietshoes betreft gaat het wat anders.
Deze vind ik (tijdens de transporturen) niet nodig ondanks dat het bij ons om elektrische fietsen gaat.
Ook hier: Alle contacten en microschakelaartjes altijd in spray en vet, en geen enkele storing gehad in ruim vijf jaar.
(En dichte kettingkasten plus goed onderhouden uiteraard)
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.