Ineke vraagt op 19 juni 2017:
Onze koelkast werkt prima op 220, ook bij temperaturen van 34. Maar zodra we een dag op 12 v hebben gereden begint het op te warmen en krijgt ie het, opnieuw op 220, niet meer koel.
Is dit "normaal" of is er iets wat niet goed werkt?
henkie antwoordt op 19 juni 2017:
In beginsel zou je denken dat de 230 volt op de staplaats niet werkt. Als blijkt dat de koelkast dan niet meer werkt.
Maar doet de koelkast het dan wel? Gaat het lampje aan in de koelkast en voel je warmte aan de achterkant?
Kan ook zijn dat het erg lang duurt voordat de koeling goed werkt, zeker als het op je staplaats erg heet is.
frank antwoordt op 19 juni 2017:
Thuis heeft iedereen koelkasten met een compressor. Dit betekent : snel koelen, grote capaciteit.
In een caravan zit een koelkast met absorbtie. Dit betekent : langzaam koelen, weinig capaciteit. Ze zijn ontwikkelt om ongeveer (minimaal) 20 graden te koelen op de omgevingstemperatuur. 's Nachts koelt het doorgaans af en daardoor is de koelkast koel genoeg.
Daarnaast werken deze koelkasten het beste op gas daarna 220 volt en tot slot op 12volt.
Vandaag ging ik onze afgesloten caravan in, het bleek 41 graden binnen ! Als je de caravan achter de auto koppelt en op 12 volt gaat rijden, daalt de koelcapaciteit van de koelkast. De caravan warmt binnenin ondertussen lekker op in de zon. De koelkast is daar niet voor gemaakt en kan dan zelfs flink opwarmen. Helaas is dit een groot nadeel van dit soort koelkasten.
Sjef antwoordt op 19 juni 2017:
Neem aan dat de zaak 13 polig is daar vanuit gaande is de vraag of de bedrading dik genoeg is minimaal 2en half kwadraat draad dikte zowel de plus als de min.
En of hij rechtstreeks van de accu komt of zo maar ergens afgetakt is wat nog wel eens gedaan wordt wanneer je zelf niet aan geeft hoe je het wil.
En als de + zomaar ergens afgetakt wordt meestal in de kofferbak wil het nog wel eens een dun draadje zijn.
Goede bedrading voor de koelkast heeft grote invloed op de werking onderweg.
Succes.
Michiel antwoordt op 20 juni 2017:
Twee en een half kwadraat is te weinig voor de 12 Volt van de koelkast. Het moet minimaal vier kwadraat zijn.
http://www.vlist.eu/mistlamp/index3.htm#Draad
Een ventilator om de ruimte achter de koelkast te koelen is bij wam weer vrijwel onmisbaar voor goede werking.
MV
dabbertje antwoordt op 20 juni 2017:
Zonder moeilijke ingrepen is er een trucje om de koelkast onderweg koel te houden. Vries thuis een paar pakken vruchtensap in. Doe deze tijdens de reis in de koelkast. Je hebt dan een lekker koel drankje (als deze al is ontdooid) en de koelkast hoeft niet zo hard te werken als je weer op 230V aansluit.
Gr. Daphne
Frank antwoordt op 20 juni 2017:
Wij vriezen meestal 2 plasticflessen water van 1,5 ltr in.
Dit geeft de koelkast buffer onderweg.
Een ventilator aan de achterkant helpt inderdaad ook (mondjesmaat maar alle beetjes...). Dit werkt ook alleen op de camping want onderweg heb je al rijwind.
Sjef antwoordt op 20 juni 2017:
@Frank dit vult wel lekker twee flessen water maar mijn voorkeur gaat naar wat anders uit haha
John antwoordt op 21 juni 2017:
Wat sjouwen jullie allemaal mee om de koelkast op volle koelte te hebben??
Er zijn toch overal winkels?!
Jeen antwoordt op 21 juni 2017:
Ineke, het is raar dat je na een dag op 12 volt, waarin de temperatuur in de koelkast is opgelopen, de zaak op 230 volt niet meer koel krijgt. Dat zou zonder problemen moeten kunnen. Het enige dat ik kan bedenken is dat je de koelkast misschien juist te véél laat koelen. Van koelkasten zonder compressor is bekend dat je de stand juist moet verlágen als de temperatuur oploopt. Zou het zo kunnen zijn dat je op de camping toen het lekker warm was de koelkast juist extra hoog hebt gezet? Dan is daar je oplossing: lager zetten, dan gaat íe meer koelen. (zie ook diverse artikelen hier op de site)
Frank antwoordt op 21 juni 2017:
Hard laten koelen of te hoog zetten is geen probleem zolang de koelkast aan de achterkant zijn warmte kwijt kan. Zolang de koelelementen flink handwarm zijn is alles ok. Raakt het achter "aan de kook" (pas op voor brandwonden! ) dan kan de regelknop inderdaad een beetje de koelkast oversturen. Je moet hem dan lager zetten zoals Jeen schrijft.
Hans antwoordt op 22 juni 2017:
Gebeurt dit altijd of is dit nu op de camping? Zou dan kunnen zijn dat de 230V aan de paal te laag is vanwege te lange leidingen. In dat geval: andere plaats proberen.
Ine antwoordt op 22 juni 2017:
Allemaal bedankt voor het meedenken.
Als we van huis weggaan staat de koelkast vaak al dagen aan en is dus ook het vriezertje goed koud. Het probleem is als we verkassen naar een andere camping, dan uren op 12 v rijden in de hitte, dan gaan bv de ijsjes ontdooien. Het duurt dan heel lang tot de koelkast weer goed koelt. Inderdaad wordt het achter erg heet, rooster eruit gehaald en koelkast iets lager gezet. We gaan kijken of dit beter gaat, maar dat wordt een volgende vakantie. Ook misschien na het rijden eerst een paar uur op gas koelen.
Michiel antwoordt op 22 juni 2017:
Als het achter de koelkast erg heet wordt, is een ventilator beslist aan te raden. Het helpt echt.
MV
Quirien antwoordt op 22 juni 2017:
Mijn jarenlange ervaring, het is al gezegd; Bij hitte de standknop voor koeling wat terugdraaien, Roosters eruit (en eventueel even uitlaten) en gaas achter bestaande roosters goed schoon houden geeft de nodige goede resultaten. 😉
Ventilatortje inbouwen heb ik ook vaak gedaan. Ook niets verkeerds mee maar... dan nog blijft gaas goed schoonhouden een punt.
Louis antwoordt op 22 juni 2017:
Als de mogelijkheid er is : Caravan zó plaatsen dat de roosterkant niet op het zuidwesten ligt.
Met een oud laken of zoiets voor schaduw zorgen zodat het deel van de caravanwand waar de roosters zitten niet bloedheet wordt.
Vriezer kort voor de rit vullen met diepgevroren voedsel, en het koelgedeelte met flink voorgekoelde spullen.
Onderweg bij een pauze eerst denken, en niet steeds open/dicht, open/dicht door bijvoorbeeld de kinderen.
Alle beetjes helpen .
Je kunt trouwens wel driekwart dag zonder koeling rijden zonder het echt aan de temperatuur te merken als je de zaak dicht laat, en er alles steenkoud hebt ingedaan voor vertrek.
Frank antwoordt op 23 juni 2017:
Mijn ervaring met absorbtiekoelkasten : de genoemde temperaturen zijn ongeveer de "breeklijn" tussen slecht of nog net voldoende functioneren. De goede/slechte ervaring met koelkasten hangt veelal ook af van de bestemming en vakantietijdstip van caravanners. Ik vond alle 5 gebruikte koelkasten "ruk" tov compressormodellen. De huidige doet het ietsje beter en dat komt door het ventilatorretje (geen wondermiddel maar het helpt toch iets)
Als dagtemperaturen boven 30 graden komen en ook de nachttemperatuur boven de 20 graden blijft en er is weinig
wind dan is een absorbtiekoelkast kansloos. Wij laden meestal ingevroren waterflessen als buffer voor onderweg op 12 volt. Als het buiten >30 graden dan wordt het in de caravan probleemloos >35 graden. Zo'n koelkast is dan kansloos op 12 volt. Ligt de nachttemperatuur op de camping <15 graden dan komt het redelijk goed snachts. Alleen als er nog zo'n autodagje volgt wordt het lastiger. Soms zijn de koelkasten aan revisie toe. Dat betekent goed schoonmaken aan de achterkant. Daar moet het stofvtij en brandschoon zijn. De bovenkant van de koekast moet achter het rooster afgedicht zijn. Er mag geen warme lucht boven de koelkast kunnen stromen! Hier hoort een schuin plaatje te zitten dat de warme lucht naar buiten het rooster leidt. Ook kan de pasta achter de koelplaat aangetast zijn. Dan geleidt en koelt hij niet meer goed. In dat geval plaat verwijderen en nieuwe pasta aanbrengen.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!