De koppeling is een gevoelig onderdeel van je auto. Door niet te veel gas te geven gaat die veel langer mee. Lees hoe je met en zonder caravan je auto langer heel houdt.
Wie herkent het niet …… Bij het minste geringste 'gemanoeuvreer' of in een file dat de koppeling begint te stinken? Ruik je de koppeling laat dat dan een waarschuwing zijn. Ga je lang op dezelfde manier door, dan is de kans groot dat de koppeling snel versleten is en een dure reparatie volgt.
Dat je heel eenvoudig kunt voorkomen dat de koppeling gaat stinken is bij veel automobilisten onbekend. Dit merken we tijdens onze caravancursussen waar ik me niet kan herinneren dat er ooit een deelnemer was die dit aspect al vooraf goed onder de knie had! En toch is het heel simpel, als je weet hoe.
bart schreef op 24 June 2019 om 16:25
Tot nu toe steeds het tegenovergestelde gehad, achteruit omhoog rijdend op gras: motor sloeg vaak af, zelf met awd en low gear. GAS LOS! las ik n.l hier ergens en knoopte me dat toen in de oren en de waarschuwing ook van hier dat je vanaf 1500 toeren al gauw je koppeling verbrandt. Maar daaronder is slippen van de koppeling dus helemaal niet erg, verbrandt er niks. En het gras blijft ook heel. Deze info had ik net nodig Probleem verholpen.
dendieje schreef op 03 July 2019 om 21:40
Als je het koppelingspedaal helemaal laat opkomen en zelfs je voet dan van het pedaal haalt, mag er niks slippen en heet worden. Gebeurt dat wel dan is er al vergaande slijtage. Ook wrijven er geen frictie platen tegen elkaar , want de meeste auto's hebben maar één frictieplaat en geen twee die tegen elkaar wrijven.Wrijving ontstaat tussen de frictie plaat en vliegwiel en drukgroep .
yuri schreef op 25 July 2019 om 22:49
@dendieje, met slippende koppeling wordt hier bedoelt dat je met de slip van de koppeling gaat manoeuvreren, oftewel fingerspitzengefühl met je linkervoet. om het gevoel te krijgen moet je maar eens proberen zo snel mogelijk op te trekken zonder gas te geven.
@caravantrekker, tegenwoordig zit op veel auto's een anti-wiel-spin systeem, aangeduid met veel verschillende afkortingen waaronder ASR/ESP/enz. Als je met wielspin moet wegrijden op een helling en je hebt dit niet uitgeschakeld dan slaat de motor constant af, het heeft bij mij eens 4 keer afslaan geduurt voordat ik begreep waarom dat was en toen ik de ASR uit zette konden we de reis weer vervolgen
Henk schreef op 17 October 2019 om 20:36
Met onze vorige auto (Skoda "Fabia 1", 1.4 8V) konden we moeiteloos stationair op een verharde vlakke weg wegrijden. Deze auto was handgeschakeld en de caravelair "Antares luxe" 390 woog dan 800 kilo. Nu hebben we een Opel "Meriva 1", 1,6 16V met een computerautomaat. Omdat deze auto 1200 kilo mag trekken, is de caravan ook zwaarder, zo'n 950 kilo. Bij koude motor (verhoogd toerental) rijdt het geheel zó weg, eigenlijk zelfs te snel, bij warme motor trekt ie het zelfs ook nog. Bij dit type is het heel belangrijk dat je de handrem gebruikt als je file rijdt, want dan alleen komt de koppeling "los" en zal de slijtage dus minder zijn. Gelukkig hebben we nog nooit file in de bergen gehad, dan zal de koppeling wel meer voor z'n kiezen krijgen, vooral omdat je deze alleen met het "gas" kunt bedienen.
Reageer
Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Schrijf een beoordeling van je eigen auto als caravantrekker.
Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus. De Op Maat cursus is er al v.a. € 169,-
Lees de achtergrond en de uitleg die we geven om de trekkrachtberekeningen beter te gebruiken.