Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Blijf van het gas af!

De koppeling is een gevoelig onderdeel van je auto. Door niet te veel gas te geven gaat die veel langer mee. Lees hoe je met en zonder caravan je auto langer heel houdt.

Blijf van het gas af!

Wie herkent het niet …… Bij het minste geringste 'gemanoeuvreer' of in een file dat de koppeling begint te stinken? Ruik je de koppeling laat dat dan een waarschuwing zijn. Ga je lang op dezelfde manier door, dan is de kans groot dat de koppeling snel versleten is en een dure reparatie volgt.

Dat je heel eenvoudig kunt voorkomen dat de koppeling gaat stinken is bij veel automobilisten onbekend. Dit merken we tijdens onze caravancursussen waar ik me niet kan herinneren dat er ooit een deelnemer was die dit aspect al vooraf goed onder de knie had! En toch is het heel simpel, als je weet hoe.

In onze cursussen is veel aandacht voor het gebruik van je auto, maar ook zelf kan je heel goed oefenen


Wat er gebeurt met de koppelingsplaten als je vanuit stilstand wegrijdt leg ik uit aan de hand van een voorbeeld. Als je in de winter koude handen hebt, wrijf je ze tegen elkaar. Doe je dit langzaam dan voel je geen warmte, maar doe je dit wat sneller dan worden ze warm. Voer je dan ook nog de druk op, dan loop je de kans op blaren. Zo werken tegen elkaar wrijvende koppelingsplaten ook. Geef je veel gas terwijl de koppeling slipt, ontstaat er al snel te veel wrijvingswarmte. En vergroot je dan ook nog de kracht, door het koppelingspedaal meer te laten opkomen, en snel te accelereren, wordt nog eens extra wrijvingswarmte toegevoegd.

Als we het gas geven nu eens geheel zouden weglaten? Dan slaat de motor af hoor ik je denken… Nou dat hoeft niet als je heel voorzichtig de koppeling laat aangrijpen. Laat langzaam de koppeling zo ver opkomen totdat je hoort dat het motortoerental iets afneemt. Je ziet dat ook op de eventuele aanwezige toerenteller. Door nu even te wachten zal je merken dat de auto heel langzaam in beweging gaat komen. Zodra er beweging in de auto is kan je het pedaal weer iets verder laten opkomen en dat bij stationair toerental. Je geeft geen gas en op de koppeling wordt weinig kracht uitgeoefend juist omdat de acceleratie minimaal is. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat de slippende koppeling te heet wordt. Door zo met een slippende koppeling weg te rijden kan je bij het toenemen van de snelheid de koppeling langzaam helemaal laten opkomen. Vooruit rijdend rijd je meestal na een meter of vijf met een snelheid van 5 à 10 km/u. Op deze manier wegrijden vanuit stilstand is met praktisch elke auto zelfs met aangehaakte caravan mogelijk, op een vlakke verharde weg. Rijdt de combinatie eenmaal dan is zelfs een lichte stijging geen probleem of zou je zelfs kunnen doorschakelen naar de tweede versnelling. Probeer het maar eens uit eerst met de solo auto!

Alleen op een hele steile helling kan het zinvol zijn om met spinnende willen weg te rijden in plaats van met een slippende koppeling


In een file is zonder gasgeven de beste manier om langzaam te kunnen rijden. Bovendien zal je ook merken dat je veel minder hoeft te remmen en veel minder hoeft stil te staan in de file. In de beruchte file bergop voor de Gotthard tunnel kan dat de redding zijn van je koppeling. Ga je met de caravan achteruit manoeuvreren dan kan je deze techniek ook toepassen. Alleen moet je de koppeling continue laten slippen omdat de snelheid anders te hoog wordt. Je linkervoet bepaalt als het ware de rijsnelheid. Het grappige is dat je dat rustig een half uur lang kunt doen zonder dat je neus onaangenaam getroffen wordt. Voorwaarde is wel dat je stilvallen zoveel mogelijk probeert te voorkomen en dat je niet met ingekomen oplooprem vanuit stilstand meteen achteruit omhoog moet. Is namelijk de (rol)weerstand te groot, zoals bergop, dan zal je toch wat gas moeten bijgeven omdat anders de motor onvoldoende kracht heeft. Dit moet je echter maar heel kort volhouden omdat anders de koppeling weer gaat stinken.

Gebruikt je deze techniek op een natte of drassige camping dan heb je minder last van doorslippende wielen. De kracht van de wielen wordt immers heel geleidelijk losgelaten op de gladde ondergrond, waardoor de wielen minder snel zullen doordraaien (spinnen).

Zou je per ongeluk de motor een paar keer laten afslaan, omdat de rolweerstand te groot is, is dat helemaal niet erg. Je kan immers beter de motor een enkele keer laten afslaan dan telkens met te veel gas wegrijden, ook al staat dat naar de buitenwereld toe misschien heel erg dom. En word je dan uitgelachen …. verwijs ze dan maar naar dit Blog op caravantrekker.nl.Reacties:

bart schreef op 24 June 2019 om 16:25

Tot nu toe steeds het tegenovergestelde gehad, achteruit omhoog rijdend op gras: motor sloeg vaak af, zelf met awd en low gear. GAS LOS! las ik n.l hier ergens en knoopte me dat toen in de oren en de waarschuwing ook van hier dat je vanaf 1500 toeren al gauw je koppeling verbrandt. Maar daaronder is slippen van de koppeling dus helemaal niet erg, verbrandt er niks. En het gras blijft ook heel. Deze info had ik net nodig Probleem verholpen.


dendieje schreef op 03 July 2019 om 21:40

Als je het koppelingspedaal helemaal laat opkomen en zelfs je voet dan van het pedaal haalt, mag er niks slippen en heet worden. Gebeurt dat wel dan is er al vergaande slijtage. Ook wrijven er geen frictie platen tegen elkaar , want de meeste auto's hebben maar één frictieplaat en geen twee die tegen elkaar wrijven.Wrijving ontstaat tussen de frictie plaat en vliegwiel en drukgroep .


yuri schreef op 25 July 2019 om 22:49

@dendieje, met slippende koppeling wordt hier bedoelt dat je met de slip van de koppeling gaat manoeuvreren, oftewel fingerspitzengefühl met je linkervoet. om het gevoel te krijgen moet je maar eens proberen zo snel mogelijk op te trekken zonder gas te geven.

@caravantrekker, tegenwoordig zit op veel auto's een anti-wiel-spin systeem, aangeduid met veel verschillende afkortingen waaronder ASR/ESP/enz. Als je met wielspin moet wegrijden op een helling en je hebt dit niet uitgeschakeld dan slaat de motor constant af, het heeft bij mij eens 4 keer afslaan geduurt voordat ik begreep waarom dat was en toen ik de ASR uit zette konden we de reis weer vervolgen


Henk schreef op 17 October 2019 om 20:36

Met onze vorige auto (Skoda "Fabia 1", 1.4 8V) konden we moeiteloos stationair op een verharde vlakke weg wegrijden. Deze auto was handgeschakeld en de caravelair "Antares luxe" 390 woog dan 800 kilo. Nu hebben we een Opel "Meriva 1", 1,6 16V met een computerautomaat. Omdat deze auto 1200 kilo mag trekken, is de caravan ook zwaarder, zo'n 950 kilo. Bij koude motor (verhoogd toerental) rijdt het geheel zó weg, eigenlijk zelfs te snel, bij warme motor trekt ie het zelfs ook nog. Bij dit type is het heel belangrijk dat je de handrem gebruikt als je file rijdt, want dan alleen komt de koppeling "los" en zal de slijtage dus minder zijn. Gelukkig hebben we nog nooit file in de bergen gehad, dan zal de koppeling wel meer voor z'n kiezen krijgen, vooral omdat je deze alleen met het "gas" kunt bedienen.


Henk schreef op 23 December 2019 om 19:20

Nog even een aanvulling: Het "zonder gas" wegrijden is nu mogelijk, omdat alle moderne auto's motoren met elektronische inspuiting hebben.
De elektronica zal proberen het "stationaire" toerental gelijk te houden en daardoor bij verhoogde weerstand ook meer benzine/diesel geven. Carburateurs kunnen dit niet. Ook bij oude dieselmotoren moet dit eigenlijk goed kunnen, omdat deze met een z.g. regulateur uitgerust zijn, die het toerental in principe ook constant houdt (hierdoor "roffelen" oude diesels stationair nog wel eens: het toerental zakt, er komt extra diesel, waardoor het toerental te hoog wordt en de diesel even wordt afgesloten, waardoor de cyclus opnieuw begint).


Reageer

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Trekadvies

Lees de achtergrond en de uitleg die we geven om de trekkrachtberekeningen beter te gebruiken.

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Alle Plug-in Hybrides

Juist een (Plug-in) Hybride is ideaal als caravantrekker. Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride auto's en maak hier een berekening met je caravan.


Blogs

ANWB Caravantrekker

De ANWB heeft een Caravantrekker, maar dat is heel wat anders dan de originele Caravantrekker rekentool op Caravantrekker.nl. Vaak worden beide met elkaar verward maar het verschil is groot!

Gewicht

Als we een caravan gaan trekken kijken we altijd naar het gewicht. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht?

Elektrisch aangedreven caravan

Deze mooie techniek wordt aangeboden door meerdere producenten. Dat is niet het probleem, wel de wetgeving om er mee te mogen rijden.

Elektronische rij-assistenten

Auto’s krijgen steeds meer elektronische hulpmiddelen die ons assisteren tijdens het rijden, ook met een caravan. Een overzicht van ADAS; Advanced Driver Assistance Systems.

AL-KO wijzigt service-intervallen

Elke 5000 km of jaarlijks moet volgens AL-KO het onderstel en de remmen gecontroleerd worden.


 

(Advertentie)

 

© 2004-2020 Caravantrekker