Caravantrekker.nl

Wanneer banden vervangen?

Op vakantie zit je niet te wachten op een lekke band. Maar hoe lang gaan caravanbanden eigenlijk mee? De meningen zijn verdeeld maar ook veranderd!

Wanneer banden vervangen?

Wettelijk moeten banden een minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm. De meeste mensen rijden echter niet zoveel met hun caravan dat het profiel helemaal versleten is. Uiteraard zijn er uitzonderingen waarbij banden bijvoorbeeld scheef afslijten maar dan is er wat anders aan de hand (zie het blog Abnormale bandenslijtage). Meestal worden caravanbanden vervangen omdat ze te oud zijn.

Zes jaar!?

In het verleden zijn er veel campagnes door de branche (o.a. BOVAG) gevoerd om caravanbanden na zes jaar te vervangen. Bij oudere banden droogt immers het rubber uit en neemt de kans op een klapband toe. Deze aanbeveling kom je dan ook overal op internet tegen en wordt vaak door dealers geaviseerd. Ook mogen banden niet ouder zijn dan zes jaar voor de geldigheid van de Duitse Tempo 100 keuring en hebben sommige verzekeringsmaatschappijen dit als eis opgenomen in hun polis voorwaarden.

Heb je een Duitse Tempo 100 sticker en dan is die alleen geldig bij banden jonger dan 6 jaar. Heb je een verzekering kijk dan zelf even in je polis of er iets is opgenomen over de leeftijd van caravanbanden, anders zou de schade die veroorzaakt is door een te oude band niet gedekt kunnen zijn. Maar als deze redenen niet van toepassing zijn dan is klakkeloos preventief vervangen na zes jaar misschien niet nodig.



Nieuwe inzichten

Zowel de VACO (bedrijfsvakorganisatie voor de bandenbranche) als de ANWB hebben hun oude advies vanwege voortschrijdend inzicht (nieuwe productiemethoden van banden) aangepast. Het advies van de ANWB luidt tegenwoordig:

"Ga niet op basis van alleen de leeftijd vervangen, maar laat de banden na hun zesde gebruiksjaar periodiek door een specialist extra intensief op schade door veroudering controleren. Omdat onzichtbare (ouderdoms-)schade nooit uit te sluiten is, is preventieve vervanging na bijvoorbeeld tien jaar aan te raden."

De VACO geeft een vergelijkbaar advies hoewel ook wel 8 jaar als maximum wordt genoemd. Alleen de BOVAG heeft het nog op hun website over preventief vervangen na 6 jaar.

De DOT code geeft de leeftijd van de band aan. 3119 betekent dat de band geproduceerd is in week 31 uit het jaar 2019

Wanneer banden vervangen moeten worden is volgens Caravantrekker niet in een algemeen advies te vatten dat alleen op basis van de leeftijd wordt gegeven. Het type, de conditie van de band en de gebruiksomstandigheden spelen zeker ook een rol. Controle van je banden door je dealer of bandenspecialist is heel verstandig en zijn ze dan nog in goede staat dan lijkt mij het advies van de ANWB, pas vervangen na 8 á 10 jaar, prima.

Controle en bandenspanning

Jaarlijks naar je banden (laten) kijken is dus verstandig. Zijn er beschadigingen (kijk ook aan de binnenkant!) of zijn er droogte scheurtjes dan is vervangen noodzakelijk. Een juiste (voldoende) bandenspanning verkleind de kans op klapbanden nog meer dan alleen de leeftijd van de band. Controleer dus regelmatig (elke paar maanden) even de bandenspanning. De juiste bandenspanning vind je via onze Bandenspanningscalculator. Een TPMS systeem waarop je de bandspanning al rijdend in de auto kan aflezen is een handig hulpmiddel, maar ook een visuele controle bij elke stop onderweg is nuttig.

Meer veiligheid

Krijg je onverhoopt toch een lekke band dan is de gevolg schade te beperken door het monteren van Tyron (flat tyre protection) ringen in de band.



Met een Tyron ring in een band kan die niet van de velg aflopen als die lek is. De kans op schade aan de (aluminium) velg en de caravan wordt daardoor een stuk kleiner. Belangrijker is wellicht nog dat je met een lege band, al langzaam rijdend, nog enkele kilometers kunt doorrijden. Je kan dus altijd een veilige plek opzoeken om te stoppen en waar je de band kan wisselen.



Bij de aanschaf van Tyron krijg je een sleutel waarmee elke 'garage' de band ook zonder speciaal gereedschap kan demonteren. Meer informatie over Tyron: Tyron.info

Goed gevoel

Het klingt 'zweverig' maar het beste advies dat Caravantrekker kan geven is te zorgen dat je op weg bent met een goed gevoel. Uiteraard is het advies van je dealer en vervangen binnen 10 jaar zinvol, maar vervang je banden eerder als jij denkt dat het nuttig is. Zorg wel altijd voor voldoende bandenspanning en draagvermogen.

Krijg je een prettig gevoel als je de bandenspanning in de gaten kan houden monteer dan een TPMS systeem en vind je het prettig dat je altijd een veilige plek kunt opzoeken bij een lekke band monteer dan Tyron ringen. Je bent dan het meest ontspannen op reis!


11 december 2019



Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Cursussen

Een goede combinatie is belangrijk. Maar er goed mee om kunnen gaan is misschien nog wel belangrijker! Bert van het Caravantrekker Training Center geeft een aantal trainingen en cursussen.

Uitgebreid advies

Voor een goed advies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina past. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende Trekrapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.


Blog

Trekkrachtgrafieken

In een trekkrachtgrafiek zijn exact de motorische prestaties van de trekauto met een caravan te zien.

Caravannieuws 2024

Op de beurs in Düsseldorf zijn alle nieuwe modellen voor 2024 gepresenteerd aan het publiek. Wat valt (mij!) daarbij op?

Ervaringen met elektrisch rijden

In 2023 is het niet gek meer een elektrische auto met caravan tegen te komen. Wat zijn de ervaringen van gebruikers in de praktijk?

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Anti-slingersystemen

Als we het over techniek hebben dan zijn caravans weinig innovatief. Toch is er tegenwoordig één accessoire dat veel te weinig aandacht krijgt en echt het verschil kan maken: elektronische anti-slingersystemen.


 

(Advertentie)

 

©2024 Caravantrekker