Rijbewijs B of BE?
Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?
Rijbewijs B
Een B-rijbewijs is altijd voldoende als de caravan met belading (dus inclusief laadvermogen) niet meer mag wegen dan 750 kg. Dergelijke caravans hebben geen eigen kentekenplaat maar rijden met een witte plaat met het nummer van de auto. Elke caravan onder de 750 kg mag je trekken met een B-rijbewijs, ook als de combinatie boven de 3500 kg uit zou komen omdat de trekauto zwaarder mag wegen dan 2750 kg (zoals een bestelbusje).
Caravan zwaarder dan 750 kg
Is de caravan zwaarder dan 750 kg dan heeft die een eigen gele kentekenplaat. Ook dan is een B-rijbewijs voldoende maar dan moet de combinatie wel voldoen aan één voorwaarde:
Het maximaal toegestaan gewicht van de auto, plus het maximaal toegestaan gewicht van de caravan, bij elkaar opgeteld, is niet meer dan 3500 kg.
Maar let op: Het gaat alleen om de maximaal toegestane massa's van de auto en de caravan zoals die op de kentekencard staan onder F.2 (en bij de RDW geregistreerd zijn). Wat de auto of caravan daadwerkelijk beladen weegt is niet van belang.
Auto kenteken
+ caravankenteken
onder de 3500 kg, dan is rijbewijs B voldoende!
In bovenstaand voorbeeld is een B-rijbewijs dus onvoldoende! Ook al is de auto of de caravan niet beladen. Immers het gewicht bij F.2 van de auto is: 2265 kg en bij de caravan 1400 kg. Bij elkaar is dat: 2265 + 1400 = 3665 kg en dus meer dan 3500 kg.
Zou je toch gaan rijden met deze combinatie en heb je alleen een B-rijbewijs, dan riskeer je niet alleen een boete maar mag je ook niet verder rijden. Wettelijk rijd je namelijk met een ongeldig rijbewijs en bij schade kan je verzekering 'moeilijk' gaan doen.
Check zelf aan de hand van de officiële gewichten die op je kenteken staan welk rijbewijs je nodig hebt. Vul daarvoor je kenteken gegevens in: