Caravantrekker.nl

Oplooprem

Hoe werkt de oplooprem van een caravan?

Oplooprem

In Europa zijn praktisch alle caravans uitgerust met een oplooprem. Een heel simpel en weinig geavanceerd remsysteem maar zeker doeltreffend. Bovendien is een oplooprem relatief goedkoop en eenvoudig in onderhoud. Dit geldt ook voor de trommelremmen van de caravan zelf.

Deze oplooprem zit onder een Car Cruiser caravan uit 1932!

De werking van de oplooprem

Kenmerkend voor een oplooprem is dat de rem in werking komt zodra de trekauto vertraagt. De caravan wil door zijn massa, snelheid behouden en drukt tegen de auto (oplopen). Het schuifstuk, dat aan de dissel bij de koppeling zit, schuift daardoor in en trekt aan de remkabels. De remvoeringen worden tegen de binnenzijde van de remtrommel gedrukt en de caravan remt.Door de kracht waarmee de caravan tegen de auto drukt wordt uiteindelijk het remvermogen van de caravan bepaald. Hoe groter de opduwkracht hoe groter de remkracht. Stopt de auto met remmen dan lossen de caravanremmen door het ontbreken van de opduwkracht. Bedenk echter dat de opduwkracht altijd door de auto wordt geleverd en die dus extra remkracht (en grip op de weg) moet leveren. De totale remweg met caravan is daardoor altijd langer dan bij een solo auto!Om te voorkomen dat bij gas loslaten of geringe remmingen de oplooprem meteen in werking treedt is een oploopdemper (een schokbreker) gemonteerd. Afhankelijk van de massa van de caravan zijn er diverse dempers leverbaar. Hoe zwaarder de caravan hoe groter de dempende factor moet zijn. Bij een forse overbelading van de caravan zal de dempende werking mogelijk tekort schieten! Slechte of versleten dempers verraden zich tijdens het rijden door een bonkende caravan achter de auto tijdens remmen.

Je kan de werking van de demper controleren door de caravan (afgekoppeld) op de handrem te zetten en met de hand het schuifstuk in te drukken en daarna uit te trekken. Dit moet (erg) zwaar gaan.Een dealer kan met behulp van een remmentestbank de caravanrem goed afstellen en bekijken of aan de wettelijke eisen is voldaan. Bij een goed afgestelde caravanrem merk je eigenlijk niets tijdens het rijden van het remmen van de caravan. Probeer wel zoveel mogelijk plotseling remmen te voorkomen en de remdruk zoveel mogelijk geleidelijk op te bouwen.

Achteruitrijden

Uit bovenstaande kan je je voorstellen dat bij het achteruitrijden ook de auto tegen de caravan drukt waardoor de caravanrem in werking treedt. Om dit te voorkomen is een zogenaamde terugrijautomaat opgenomen in de remtrommels.Deze automaat zorgt er voor dat via een mechanische schakeling de remschoenen op het moment dat de trommels achteruit draaien minder hard tegen de remtrommels gedrukt worden en er dus met ingedrukt schuifstuk toch, weliswaar met enige weerstand, achterwaarts gereden kan worden.. Dit systeem zorgt er ook voor dat als je de caravan op de handrem zet, de caravan nog tot een halve meter achteruit kan rijden. Koppel daarom de caravan op een helling achterwaards eigenlijk nooit zomaar los.

Afdalen in de bergen

Ook in de bergen heeft een oplooprem zijn beperkingen. Rijd je namelijk met een constante snelheid (door af te remmen op de motor) een steile helling af, dan zal de caravan tegen de auto drukken waardoor de caravan constant remt. Het gevolg is dat de caravanremmen oververhit kunnen raken.Het beste wat je hier tegen kan doen is regelmatig stoppen en de remmen laten afkoelen.

 

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Nieuwe data Cursussen

Een goede combinatie is belangrijk. Maar er goed mee om kunnen gaan is misschien nog wel belangrijker! Bert van het Caravantrekker Training Center geeft een aantal trainingen en cursussen.

Uitgebreid advies

Voor een goed advies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina past. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende Trekrapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Over het Trekrapport

Wie kan er beter oordelen over het Trekrapport dan de gebruikers? Lees de ervaringen die zij gegeven over het Trekrapport.


 

Lees ook:

Caravan (te?) zwaar

Genuanceerd advies

Hoe meer PK's, hoe beter?

Wet- en regelgeving

Blijf van het gas af!

 

Over Caravantrekker

Wat is de visie van Caravantrekker en wie zit daar achter?

Menno vertelt meer over de achtergrond. 

©2024 Caravantrekker