Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Blogs Informatie Tests Reviews Advies Vragen Menu

Koopgids trekauto

Welke auto kan ik het beste kopen? Ga goed na welke eisen je echt moet stellen aan je (nieuwe) auto. Uiteraard moet het maximaal trekgewicht voldoende zijn, maar er is veel meer om rekening mee te houden.

Trekgewicht zegt niet zo veel

Het is niet verstandig om alleen naar het maximaal trekgewicht te kijken. Dit zegt namelijk heel weinig over de trekkracht van de motor en het trekcomfort. Belangrijk is om te zorgen dat de auto voldoende 'gewicht' heeft om de caravan ook tijdens het slingeren de baas te blijven.

Wat is een geschikte auto?

Die auto die aan jouw wensen voldoet. Ga je één keer per jaar in de vakantie 3 weken naar de camping, dan kan je andere eisen stellen dan een reiziger die elke maand zijn caravan gebruikt en meer dan 10.000 km per jaar rond rijdt over allerlei (binnen)wegen in Europa.

Vind je het geen probleem om met 'vrachtwagen snelheid' te rijden dan heb je aan een 'kleinere' auto wellicht voldoende. Wil je elke vrachtwagen ook veilig kunnen inhalen heb je een zwaardere en sterkere auto nodig. Ga je alleen via snel- en hoofdwegen naar de camping dan zijn de prestaties op steile wegen in de bergen wellicht minder belangrijk.

trekkrachtberekening beoordeling

Hoe kies je een auto?

Rijdt je niet zo veel/vaak met de caravan kies dan een auto die vooral solo goed voldoet. Maak daar een berekening mee en kijk of dat voor jouw gebruik voldoende is.

Zijn de trekeigenschappen wel erg belangrijk, beantwoord dan onderstaande vragen en we geven alle auto's die aan je wensen voldoen.

Vul in

Wat is het beladen gewicht van je caravan:

Selecteer de gewichtsverhouding. Tot aan het het aanbevolen trekgewicht rijdt het prettigst. Zeer ervaren bestuurders kunnen met een lichtere auto rijden maar dan is goede belading en aangepaste snelheid van belang. Kies alleen tot aan het maximaal trekgewicht als je maar een klein stukje met de caravan gaat rijden.
Aanbevolen advies trekgewicht
Maximaal aanbevolen gewicht voor zeer ervaren bestuurders
Maximaal toegestaan trekgewicht

Heb jij of je partner die ook moet kunnen rijden, een B- of BE-rijbewijs? Let wel op dat de uitkomst slechts een indicatie is en dat je altijd je combinatie aan de hand van het kenteken moet controleren.
B-rijbewijs
BE-rijbewijs

Welke prestaties vind je belangrijk? Overdrijf niet want 'uitstekende' prestaties zijn echt niet altijd nodig.

Prestaties op de vlakke weg zoals binnen Nederland:

 

Prestaties op snelwegen in het buitenland met bergen/heuvels:

 

Prestaties in de bergen en op steile hellingen (paswegen):

Selecteer op een aantal kenmerken van de auto om het aantal gevonden modellen te verkleinen.

Merk auto
Brandstof soort
Soort auto
Versnelling
Bouwjaar
Aandrijving
Nieuwprijs vanaf
tot maximaal

 

Als je op zoeken klikt, krijgt je een lijst met auto's waarbij globaal is aangegeven wat de prestaties zijn met een 'standaard' caravan. Je kan dan ook je selectie verkleinen en sorteren. De uitvoer ziet er zo uit:

De snelheid in het eerste getal, heeft betrekking op een autobaan helling van 5% stijging en het tweede getal is de snelheid op de vlakke weg onder moeilijke omstandigheden. Het hellingspercentage is het maximum waarop nog weggereden kan worden.

Bedenk dat de selectie niet in alle gevallen helemaal volledig is, zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de prijzen niet volledig en actueel zijn.

Maak ook een echte berekening

Omdat de prestaties niet alleen afhangen van het gewicht van de caravan moet je altijd een berekening maken met de auto en je eigen caravan!

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Vul je kenteken in en check wat je mag en kan trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Persoonlijk advies

Van elke combinatie is een uniek 18 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien geven we je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op al je vragen.

Slingeren

Waarom gaat een caravan slingeren? Een uitgebreid artikel over alle aspecten die van invloed zijn over het slingeren van de combinatie.

Bandenspanning

Hoe hoog moet de bandenspanning van mijn caravan zijn? Bekijk het in de Bandenspanningscalculator.


 

 

 

© 2004-2018 Caravantrekker