Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Blogs Informatie Tests Reviews Advies Vragen Menu

Achteruitrijlichten verplicht?

Jilger Mout vraagt op 28 February 2019 om 08:25:

Beste mensen,

Wij hebben een caravan van 2016 en een auto van 2010. Nu heeft de caravan standaard een 13-polige stekker en is deze voorzien van een mistachterlicht en twee achteruitrijlichten.
Onze auto heeft echter een 7-polige stekker. Het mistachterlicht werkt naar behoren, maar de achteruitrijlichten (uiteraard) niet bij gebruik van een verloopstekker.

Nu wees onze dealer erop dat het verplicht is om. als je een aanhanger trekt die voorzien is van achteruitrijlichten, deze te kunnen laten werken. Oftewel, volgens de dealer zijn wij verplicht om de kabelset om te laten bouwen van 7- naar 13-polig.

Zelf kan ik hier geen sluitend antwoord op vinden. Kan iemand hier mij het verlossende antwoord geven? Ombouwen kost namelijk € 365, een verloopstekker €5.
Alvast bedankt voor het meedenken.

Groet,

Jilger Mout.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Debouncer antwoordt op 28 February 2019 om 08:38:

In de Regeling Voertuigen Afdeling 12, Artikel 5.12.51 onder L staat dat aanhangers die na 31 december 2012 in gebruik zijn genomen verplicht 1 achteruitrijlicht moeten hebben. Twee is ook toegestaan. De dealer heeft dus gedeeltelijk gelijk maar voor jou komt het er op neer dat je de auto wel om moet gaan bouwen.


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 28 February 2019 om 08:50:

Klopt, is verplicht https://caravantrekker.nl/info/stekkers.php
Bij de Politie controles waar ik bij was wordt er niet op gecontroleerd


Jilger Mout antwoordt op 28 February 2019 om 08:51:

@Debouncer,

Dat de caravan de verlichting moet hebben, klopt. Maar ik kan nergens vinden dat je dan niet met een trekauto mag rijden die de achteruitrijlichten niet aan kan sturen. En dat is nou net de vraag...


Leo antwoordt op 28 February 2019 om 08:57:

De boete voor het niet in orde hebben van het achteruitrijlicht van de aanhanger bedraagt 45,00 euro. Hoe vaak rij je met een aanhanger achteruit waar dan toevallig ook nog politie bij is ? Zal waarschijnlijk bij jou voor de deur of op de camping zijn. Ik zou het zo laten.


Debouncer antwoordt op 28 February 2019 om 09:05:

@Jilger Mout. Die uitzondering waar jij op hoopt bestaat wel bij lichte aanhangers v.w.b. het mistachterlicht. Heeft de auto geen (verplicht) mistachterlicht, dan vervalt de verplichting ook voor de aanhanger. Bij jou is dat niet het geval en is dus het gevolg van je verkeerde keuze bij de aankoop van je auto/trekhaak. Anders zou je kunnen stellen dat andere verlichtingsdelen ook niet hoeven te werken zolang de verbinding niet op orde is. Ik vermoed dat de aansluiting die je nu met de caravan gemaakt hebt met de 7-polige stekker ofwel onwenselijke verbingen heeft ofwel het volledige potentieel van je caravan niet benut. Standaard is het in elk geval van geen kant.


Michiel antwoordt op 28 February 2019 om 10:50:

De dealer heeft gelijk als ie zegt dat het achteruitrijlicht op de aanhanger moet kunnen werken als het er op zit. Maar dat daarvoor de gehele kabelboom á €365 moet worden vervangen is wel wat al te commercieel gedacht. Het gaat maar om één extra draad. Die van het achteruitrijlicht op de auto naar pen 8 op het 13 polig stopcontact. Weliswaar mis je dan de geschakelde 12 Volt voor je koelkast, maar daar hoor ik je niet over, dus ik denk niet dat je daar €365 voor over hebt.

Een handige Harry legt dat extra draadje voor veel minder dan €365 en ik zou zeker even verder rondkijken dan de dealer. En anders inderdaad maar het risico nemen voor een boete met een pakkans van nagenoeg nul.


Frans antwoordt op 28 February 2019 om 11:51:

Verkeerstechnisch is een werkende achteruitrijverlichting absoluut belangrijk voor achteropkomend verkeer. Tenzij je nooit achteruit rijdt staat het sukkelachtig en is het ergerlijk als de lampen niet werken. Je zou ook nog een achterlichtdraad kunnen opofferen door L en R samen te voegen in de caravan en de vrijkomende draad in de auto aan te sluiten op 8. Verder ben ik het met Michiel eens.


Michiel antwoordt op 28 February 2019 om 12:56:

@Frans

Het opofferen van de scheiding tussen links en rechts achterlicht was ook bij mij opgekomen. Maar dan zou ik die wijziging niet in de caravan maar in de verloopstekker aanbrengen. Dan blijft in elk geval de aansluiting van de caravan standaard en ontstaan er geen rare situaties als die eens achter een andere auto gehangen wordt.

Over het verkeerstechnisch belang van een werkende achteruitrijverlichting verschillen we van mening. De achteruitrijverlichting was aanvankelijk bedoeld om zelf iets te kunnen zien bij het in het donker achteruit rijden. Pas veel later werd het ook een signaal voor het achterop komende verkeer. Toen ik rijexamen deed was het niet verplicht en nog maar heel weinig autos hadden het standaard. Ik kan ook zonder werkend achteruitrijlicht wel zien of een auto met caravan achteruit rijdt. Dat zou iedere oplettende bestuurder ook moeten kunnen zien. Ik denk niet dat de verkeersveiligheid ernstig in gevaar wordt gebracht door niet werkende achteruitrijverlichting op een caravan. Het is ook nog steeds niet verplicht voor oudere aanhangers of aanhangers < 750 kg.

Maar ik zou het desalniettemin wel werkend willen hebben. Ik heb mijn 30 jaar oude caravan al in 1998 voorzien van een werkend mistachterlicht en achteruitrijlicht. Niet iedereen is zo handig al ik.


Arie antwoordt op 28 February 2019 om 20:01:

@ Jilger Mout: Of de achteruitrijlichten moeten werken op een aanhanger? Kijk eens in de regeling voertuigen artikel Artikel 5.18.38:

1 De verlichtingsinstallatie van aanhangwagens moet zodanig functioneren dat de functies van de verlichting en de lichtsignalen overeenstemmen met die van het trekkende voertuig.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Vul je kenteken in en check wat je mag en kan trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

B of BE-rijbewijs?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Caravan asrubbers vervangen?

Is de as van je caravan onderhoudsvrij of moet je daar toch af en toe naar (laten) kijken? We gaan op onderzoek uit.

Kogeldruk

Welke kogeldruk moet je hebben en hoe zit dit wettelijk?

© 2004-2019 Caravantrekker