Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Vragen Menu

Artikel over Kogeldruk

Roelof van der Zee vraagt op 07 June 2019 om 15:26:

Hallo,

In bijgaand artikel wordt beschreven welke kogeldruk is toegestaan:

https://www.caravantrekker.nl/info/kogeldruk.php

Voor mij staan in dit artikel onduidelijkheden, dan wel tegenstrijdigheden.

De maker van de trekhaak zou bijvoorbeeld bepalen wat wettelijk mag en niet de auto, die veel lager kan zitten. Wettelijk is mooi, maar als er schade aan de auto of caravan ontstaat door een te zware druk volgens autofabrikant, wie kan er dan aansprakelijk gesteld worden?

Ook dit citaat mist denk ik onderbouwing (wie is "we", wat is iets?):

"Een kogeldruk die "iets" hoger is dan het instructieboekje aangeeft (75 kg in dit voorbeeld) vinden "we" meestal aanvaardbaar, maar nooit meer dan de laagste waarde op de typeplaatjes (100 kg in dit voorbeeld)."

In mijn geval (ik zoek een nieuwe auto) kan een Prius 75 kilo kogeldruk hebben bij een fietsdrager, maar in combinatie met trekken wordt dit 60 kilo en daar wil de importeur (navraag gedaan) niet van afwijken.
De suggestie in dit artikel dat ik wel makkelijk meer kogeldruk zou mogen toepassen, is in mijn ogen dan ook onterecht.
Of heeft de importeur mij verkeerd voorgelicht?

Kortom, ik denk dat dit artikel nauwkeuriger kan en beter kan voorlichten dan het nu doet, hoop dat mijn signaal daar aan bijdraagt.

Groet,

Roelof


Naar laatste bijdrage

Reacties:

Menno (Caravantrekker) antwoordt op 07 June 2019 om 17:26:

In het artikel wordt aangegeven hoe het wettelijk zit. Product aansprakelijkheid daar heb ik het niet over. Het instructie boekje staat vol met dingen die je beter niet kunt doen met een auto. Dat doet de fabrikant om zijn product te beschermen zoals Toyota zegt dat bij een aanhanger 60 kg genoeg is en voor fietsen 75 kg. (Bij de RAV4 maakt Toyota het nog veel gekker).

Wettelijk moet de Politie (of controlerende instantie) ergens de maximale kogeldruk kunnen aflezen op/in een officieel document. Dat kan alleen op een typeplaatje. De Politie gaat niet in instructieboekjes zitten bladeren.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Nieuwe caravans....

De modellen voor 2020 zijn gepresenteerd op de caravan-salon in Düsseldorf. Revolutionair nieuws is er niet maar het blijft leuk om op een beurs weg te dromen bij mooie nieuwe kampeerspullen voor de komende vakantie.

Trekkrachtrapport

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde trekkrachtrapport uit zo'n 30 pagina's met informatie bestaat.

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

© 2004-2019 Caravantrekker