Ronald Slijkhuis vraagt op 24 februari 2008:
Een vraag;
Wij hebben een Peugeot 407 1.6 HDi 110 PK (2004). Op het kenteken staat vermeld dat deze auto "slechts" 1000kg mag trekken. Nu lees ik overal dat dit 1300 zou moeten zijn. Ook op deze site met onderstaande tekst;
Trekt u met de Peugeot 407 Berline - 1.6 HDI 16v [1300 trek] een beladen Hobby De Luxe 440 SF van 1200 kg dan is de gewichtsverhouding tussen auto en caravan 72%. Dit betekent dat deze auto en caravan - bij zorgvuldige belading en uiteraard correcte bandenspanning, ook van de auto - een goed bij elkaar passende combinatie vormen.
Helaas hebben we vooraf niet goed gekeken en zijn in het bezit van een Hobby 400 met een totaal gewicht van 1300kg!
Wie kan ons vertellen hoe e.e.a. nu echt zit met deze auto?
Alvast bedankt voor uw reacties.
Ronald Slijkhuis
Jan@ antwoordt op 24 februari 2008:
In principe is het gewicht dat op het kentekenbewijs staat wettelijk bindend. Als je kunt aantonen dat dit een dwaling c.q. fout is , moet je dat gaan uitvechten met het RDW. Neem dus contact met hen op.
Ronald Slijkhuis antwoordt op 24 februari 2008:
Bedankt voor je reactie Jan. Dwaling niet, waarschijnlijk een beginfout. De 407 1.6. HDi 110pk bj 2005 mag nl. wel 1300kg trekken en er is geen sprake van modelwijziging.
Wellicht is iemand het "gevecht" al aangegaan, dan graag de afloop hiervan.
Jan@ antwoordt op 24 februari 2008:
Een ""beginfout"" zou natuurlijk best kunnen al dan niet veroorzaakt door de fabrikant die deze gegevens aanlevert. Het is te hopen dat er veel ""medeslachtoffers"" zijn omdat je als eenling waarschijnlijk niet voor elkaar krijgt dat een instituut als het RDW door de bocht gaat. Probeer het ook eens op het caravan-forum medestanders te vinden.
In ieder geval proberen bij het RDW met ondersteuning van zoveel mogelijk gegevens van identieke auto's die weliswaar waarschijnlijk een jaartje jonger zijn.
Nee heb je al, ja kun je hopelijknog krijgen.
Succes.
Bert antwoordt op 24 februari 2008:
Uitermate vervelend Ronald. We hebben dan ook beide (!) auto's op onze site staan, zodat je gewaarschuwd had kunnen zijn. Vanaf het najaar 2005 is die wijziging doorgevoerd. Nu is het dus 1300, maar beperkt treingewicht (3020 kg). Laadt je de nieuwere auto tot toegestaan mag je nog steeds maar 1000 kg trekken. V.a. ETG ez*2001/116*0296*0j is het dus 1300. Ik geef je weinig kans om dit te veranderen, de medewerking van Peugeot heb je in ieder geval nodig.
Ronald Slijkhuis antwoordt op 25 februari 2008:
Bedankt voor je reactie Bert. Ja, de site is uitstekend en had dit kunnen voorkomen. We zullen dit inderdaad proberen via PSA. We houden u op de hoogte.
Groet,
Ronald Slijkhuis
Kristof De Clercq antwoordt op 15 mei 2008:
In België hebben ze dit ook tijdens de keuring vastgesteld. Gelukkig voor ons weegt onze caravan max. 1000 kg. Ik heb al een vraag geformuleerd naar Peugeot en deze hebben geantwoord dat er iemand telefonisch contact zal opnemen. Bij verdere verkregen inlichtingen zal ik deze vermelden. Ter info : mijn peugeot is een 1.6 hdi sw van februari 2008.
Ronald antwoordt op 1 juni 2008:
Schriftelijke navraag bij PSA leert het navolgende; u moet zich melden bij uw dealer, deze beantwoord (Van Zwienen) dat de auto ook bij een verkeerde dealer (Citroen) is gekocht en verwijst naar de garantievoorwaarden! Autoverkopers.. Nog niet veel verder, alleen de vakantie komt wel dichterbij. Gewoon trekken?
antwoordt op 1 juni 2008:
Gezien het alternatief, een andere auto kopen, zou ik het doen, misschien duurt het jaren voordat een of andere veldwachter je 'betrapt'.
Ik zou dan wel in Nederland blijven en versneld de auto inruilen zonder teveel erop toe te hoeven leggen.
Ronald antwoordt op 5 juni 2008:
Ja Roel, dat is het beste, alleen hoe vertel ik het mijn vrouw... Deze auto zouden we iets langer houden. De diesel is stteds minder intersant, dat motief dan maar.
Einde history.
@Eric antwoordt op 5 juni 2008:
Verzekeringstechnisch val je door de mand bij een ongeval als je willens en wetens toch met een caravan van 1300 kilo aan de rol gaat.
Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor je.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 juni 2008:
Is dat zo @Eric? Leg dat dan eens uit op grond van welk artikel.
@Eric antwoordt op 5 juni 2008:
Welk artikel, geen flauw idee!
De Peugeot van Ronald auto is RDW gekeurd om max 1000 kilo trekken, denk jij dat de verzekering er dan geen probleem van maakt als je met een caravan van 1300 kilo (300 kilo te zwaar) een ernstig ongeval veroorzaakt?
@Eric antwoordt op 5 juni 2008:
Is dit iets Menno:
http://www.tdekkers.nl/vr-h3a2.htm#art_3.2.10
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 juni 2008:
Het WA-deel van de verzekering zeker niet omdat verzekeringen verplicht zijn uit te betalen. Dit geldt ook als iemand zonder E-rijbewijs een te zware caravan trekt of als iemand met 200 km/u over de snelweg rijdt of bewijs door een rood licht rijdt. Neemt niet weg dat je wel een procesverbaal krijgt van een overtreding.
Voor het casco deel zou de verzekering moeten aantonen dat de bewuste overbelasting de reden is van het ongeluk. Dat lijkt me erg lastig zeker omdat er modellen 407 zijn die het gewicht wel mogen trekken.
@Eric antwoordt op 5 juni 2008:
Van: Menno
Datum: 05 June 2008 om 23:38
Het WA-deel van de verzekering zeker niet omdat verzekeringen verplicht zijn uit te betalen. Dit geldt ook als iemand zonder E-rijbewijs een te zware caravan trekt of als iemand met 200 km/u over de snelweg rijdt of bewijs door een rood licht rijdt. Neemt niet weg dat je wel een procesverbaal krijgt van een overtreding.
================================================
De verzekering zal vast uitkeren aan de gedupeerden maar komt het vervolgens weer bij de verzekerde opeisen ivm verwijtbaarheid.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Van: Menno
Datum: 05 June 2008 om 23:38
Voor het casco deel zou de verzekering moeten aantonen dat de bewuste overbelasting de reden is van het ongeluk. Dat lijkt me erg lastig zeker omdat er modellen 407 zijn die het gewicht wel mogen trekken.
================================================
Hoezo lastig, er staat op het kenteken toch zwart op wit dat de Peugeot van Ronald maar 1000 kilo mag trekken?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 juni 2008:
Het hangt dus van de polis voorwarden af of overbelading een uitsluiting is. Als de bestuurder onder invloed is, is dat wel eens het geval en zo zijn er vast nog wel meer uitzonderingen. Overbelading is niet de meest zware overtreding waarbij je het echt heel bont moet maken om geen vergoeding te krijgen. De boete prijzen zijn relatief laag. Bij 30% overbelading betaal je 200 euro boete. Telefoneren handsheld en door een rood licht rijden kosten meer samen😉
Feit is wel natuurlijk dat het niet mag en je jezelf dus een hoop ellende op de hals kan halen.
@Eric antwoordt op 6 juni 2008:
Was m'n verwijzing naar artikel huppeldepup van de verkeerswet iets overigens?
PS: zie verzekeringen niet als filantropische instellingen, dat zij ze echt niet als het er op aan komt 😉
Enneman antwoordt op 8 februari 2012:
In het instructieboekje van de peugeot 407 staat op bladzijde 117. "De waarde van het gewicht van de aanhanger geremd komt overeen met het trekvermogen van de auto op een helling van 12%. Het gewicht van de de aanhanger geremd (1000kg) kan worden verhoogd met 300kg op voorwaarde dat de belading van de auto zoveel wordt verminderd dat het maxium toegestaan treingewicht niet wordt overschreden.
antwoordt op 9 februari 2012:
Dat was ruim 3˝ jaar geleden ook al het geval 😉 en dat zal met franse auto's mogelijk de volgende 3˝ jaar ook wel zo blijven....de zgn franse truc: volle auto en lege caravan of lege auto en volle caravan of ergens daar tussenin, maar nooit volle auto en volle caravan.
vrgr
JT®
Janus antwoordt op 9 februari 2012:
Wat ons er wel aan herinnert dat Ronald nog zou terug koppelen.
Het nut van deze site valt of staat met de waarde van de gegeven antwoorden en als vragenstellers, als gewoonlijk, nooit meer iets van zich laten horen lijkt mij die waarde twijfelachtig i.i.g. niet te verifďeren.
Maakt voor de reageerders niets uit die weten draadje onder elkaar toch wel levend te houden, ik nu dus ook 😉)
Bert antwoordt op 9 februari 2012:
Kan wel zijn dat er zoiets staat in het instructieboekje, maar bepalend is toch wat er op het kentekenbewijs staat.
Jeroen antwoordt op 10 februari 2012:
Is dat in andere landen dan anders geregeld?
Bij mijn 207 SW staat ook in het boekje:
*** Het totale gewicht van de geremde aanhanger kan, binnen het maximum toegestane treingewicht, worden verhoogd
indien de belading van de auto wordt verminderd. Houd er in dat geval rekening mee dat het trekken van een aanhanger
met een licht beladen auto een negatieve invloed heeft op het weggedrag.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 februari 2012:
Hoe het in andere landen geregeld is weet ik niet 100% zeker. In NL is overschrijding van het maximaal treingewicht niet strafbaar (meer).
Janus antwoordt op 10 februari 2012:
So what, wie heeft het over strafbaar zijn. Ik dacht dat het hier de site was voor verstandig caravannen en als je verstandig bent repecteer je de adviezen van de constructeur.
Overigens wordt het max. treingewicht wel degelijk genoemd in de Regeling Voertuigen en staat het vermeld in het kentekenregister RDW. Overschrijding kan het leiden tot strafvervolging hoewel het treingewicht in de praktijk waarschijnlijk alleen bij een zwaar ongeval zal worden gemeten.
Zie Regeling Voertuigen
Artikel 5.1.2
Het is de bestuurder van een voertuig of een samenstel van voertuigen verboden daarmee te rijden en de eigenaar of houder verboden daarmee te laten rijden, indien niet wordt voldaan aan de in afdeling 18 van dit hoofdstuk ten aanzien van het gebruik van voertuigen of samenstellen van voertuigen van de categorie of categorieën, waartoe die voertuigen behoren, gestelde eisen.
Artikel 5.18.18a
1. Als in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van personenauto’s een maximum te trekken massa aanhangwagen is vermeld, dan mag de totale massa van aanhangwagens of de som van de aslasten van autonome aanhangwagens met een bedrijfsremsysteem achter die personenauto’s maximaal 3.500 kg bedragen en daarbij de laagste van de volgende waarden niet overschrijden:
a. de maximum te trekken massa aanhangwagen zoals die in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van het trekkende voertuig is vermeld;
b. de door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de constructie van het trekkend voertuig;
In dit specifieke geval hebben we het dus over .b. "het door de fabrikant bepaalde technisch toegestane"
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 februari 2012:
Verstandig caravannen gaat verder dan het 'domweg' houden aan (wettelijke) voorschriften. In sommige gevallen hoeft het helemaal niet zo erg te zijn dat het treingewicht overschreden wordt en in andere gevallen is een lager gewicht een veel grotere belasting voor de auto (en veiligheid).
Uit de aangehaalde wetgeving is juist op te maken dat treingewicht niet meer genoemd wordt (i.t.t. de wetgeving van een paar jaar terug). In de gegevens van de RDW is ook treingewicht niet opgenomen waardoor handhaving daarop erg lastig is.
Jan antwoordt op 11 februari 2012:
Ik zie nergens max. treingewicht staan.
janus antwoordt op 11 februari 2012:
Menno, ik zie niet in waarom "het houden aan de wet" als dom(weg) kan worden betiteld. Dat er voor verstandig caravan heel wat meer komt kijken is natuurlijk waar en daarom is dit forum het lezen waard. (duimpje op)
De term max. treingewicht heeft geen juridische waarde en heeft nooit in de wet gestaan. Ook in het eerdere Voertuig reglement werd gesproken over de door de "fabrikant toegestane massa" Door het harmonisatie proces binnen de EU is de omschrijving aangepast en er niet begrijpelijker op geworden, de juridische impact is echter ongewijzigd.
Het maximaal trekgewicht wordt door de fabrikant op gegeven voor de aanvraag tot toelating op de weg en is dus bij het RDW bekend als deel van het kentekenregister.Dat al deze gegevens niet op het kentekenbewijs staan doet niet terzake. Het is immers altijd in het instructieboekje vermeld en dit boekje is niet vrijblijvend doch is bij de auto een verplicht document.
De reden waarom de fabrikant het max. totaal gewicht van de combinatie wil beperken wordt ons nooit bekend gemaakt maar kan zowel het technisch vermogen, het weggedrag of de aansprakelijkheid omvatten.
Patrick antwoordt op 6 december 2012:
vanaf bouwjaar 2005 is het trekgewicht inderdaad 1300 kg.
Dit jar op vakantie geweest naar oostenrijk. Gewicht caravan 900 kg , geen problemen gehad met auto , prima trekker ,gemiddeld verbruik 7.8 liter diesel
Theo Gerrits antwoordt op 6 december 2012:
Artikel 5.18.18 Voertuigreglement
1.
Onverminderd artikel 5.12.7 mag de totale massa van aanhangwagens of de som van de aslasten van autonome aanhangwagens niet meer bedragen dan de in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van het trekkend motorrijtuig vermelde toegestane maximum te trekken massa. De totale massa van aanhangwagens die worden voortbewogen door personenauto’s, bedrijfsauto’s of driewielige motorrijtuigen, waarvan de toegestane maximum massa niet meer bedraagt dan 3500 kg, mag tevens niet meer bedragen dan de maximum massa die volgt uit het op de koppeling van het trekkend voertuig aangebrachte identificatiekenmerk of goedkeuringsmerk. Indien de koppeling daaromtrent geen gegevens vermeldt, mag de totale massa van de aanhangwagen niet meer bedragen dan 750 kg en niet meer dan:
a.
de ledige massa van het trekkend motorrijtuig, of
b.
de massa in bedrijfsklare toestand van het trekkend motorrijtuig.
2.
De totale massa of de som van de aslasten van samenstellen van voertuigen mag niet meer bedragen dan:
a.
de voor het samenstel van voertuigen in het kentekenregister vermelde toegestane maximum massa;
Bovenstaand het oude artikel uit het voertuig reglement, zie lid 2. Daar kwam het maximum terreingewicht aan de orde.
In de regeling voertuigen is dat vervallen en spreken ze alleen nog over overschrijding van aslasten, last onder de koppeling overschrijding van de toegestane max massa e.d.
Met vriendelijke groet
Theo Gerrits
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!