Caravantrekker.nl

's nachts rijden?

Ralph vraagt op 25 maart 2008:

Hallo,
We zitten er over te denken om komend jaar op 's avonds en 's nachts het eerste stuk te rijden. Voordeel zou zijn dat de kids dan lekker slapen..pap rust later wel.Wie heeft hier ervaring mee en wat zijn de tips qua tijden. We willen zaterdags in Rauzan (circa 1200 km) aankomen.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jan@ antwoordt op 25 maart 2008:

Eén keer gedaan toen kinderen klein waren. Sommigen zweren erbij, ik vond het vreselijk. Je ziet niets alleen die rode lichten voor je; gevaarlijk; in slaap vallen, ook van anderen;wat als je pech krijgt(unheimisch)er is bijna niets open behalve benzine; de volgende ochtend zijn de kinderen fris en jij gesloopt. Dat was eens maar nooit weer.


willem antwoordt op 25 maart 2008:

ik doe het al 20 jaar zo ,snachts naar slovenie of frankrijk italie of tjechie , maar zorg wel dat minstens nog bijrijder wakker is . De rest mag slapen .
nooit geen file = heerlijk


Ronald antwoordt op 25 maart 2008:

Ook 1 keer gedaan en nooit weer. Voordeel is inderdaad lekker rustig, ook op de weg rustig. Je kunt weinig zien in het donker en je hebt steeds de neiging om een keer te ogen dicht te doen. Wij vertrekken nu altijd op zondag, is ook heel rustig en toch overdag, heerlijk!


Rob antwoordt op 25 maart 2008:

We vertrekken meestal rond 1 a 2 uur in de nacht. Ik heb zelf heel weinig slaap nodig dus dat maakt het wel makkelijker, maar ga de avond vóór het vertrek nog wel een paar uurtjes slapen.

Mijn kinderen zijn echter meestal klaar wakker bij vertrek en vallen pas in slaap als ik eigenlijk net van plan was te stoppen....

Hoe ver je komt is afhankelijk van je snelheid, het aantal stops, de frequentie van de stops en natuurlijk wat je zelf wilt / kan.
Ik ben vorig jaar op een zondagochtend om 1 uur vertrokken richting Italië (via de Gotthard). Kruissnelheid rond de 95km/h, geen files, droog weer en ikzelf was de hele reis superfit. De eerste stop pas met het ontbijt en daarna zo'n beetje om de 3 uur. Wel zoveel mogelijk gecombineerd met tankstops. Eind van de middag (1600) zaten we in Parma (ik schat zo'n 1300 km).

Alles zat dus wel heel erg mee en de zondag vertrekken en rijden is wat dat aangaat echt een aanrader.




Ger antwoordt op 26 maart 2008:

Voor beroepschauffeurs heeft men het Arbeidstijdenbesluit. Dat is er niet voor de grap. Wat ik dan even niet begrijp is, daar waar we op vakantie gaan, na een jaar hard werken en de voorafgaande stress van het inpakken, we de kinderen op de achterbank parkeren en midden in de nacht aan de rit gaan. Wetende dat de meeste mannen de combinatie van huis naar de camping rijden vraag ik mij oprecht af waar we dan mee bezig zijn. Neem twee dagen extra vakantie en doe lekker kalm aan. Het is namelijk VAKANTIE!


Roel antwoordt op 26 maart 2008:

Arbeidstijdenbesluit en vakantie zijn natuurlijk twee zaken die niets met elkaar te maken hebben. In tegenstelling juist, wanneer het één van toepassing, is dan is het andere dat juist niet. Dat noemen we vakantie hebben.😉
Maar alle gekheid op een stokkie, het komt meer voor dat voor beroepsmatige uitoefening het kunstje aan regels gebonden is en voor een incidentele particulier niet. Gelukkig maar toch? Het zou een beetje te ver gaan als de manier van vakantie vieren door regels opgelegd moeten worden.

De reden van de nachtelijke rit kunnen divers zijn en varieëren van meer tijd op het vakantieadres willen spenderen, geen last van de dan (hopenlijk) slapende kinderen, verkeersdrukte vermijden of het beter kunnen concentreren.
Het is aan de eigen verantwoordelijkheid voor je gezin hoever je daarin gaat.


mercha antwoordt op 26 maart 2008:

In het verleden ook in de nacht vertrokken
Nee, ook niet meer voor ons
Man slaapt toch niet op commando, dus dat betekent dat hij al niet fris de auto instapte.
En dan van de nacht de dag in, vreselijk vond ie t.
En ook als je pech hebt(niet te hopen), gevaarlijk in t donker op de vluchtstrook ,vind ik
Nee voor ons in de ochtend vertrekken 650km rijden.
En dan lekker overnachten op n camping.Heerlijk douche, n pilsje pakken. Dan heb je al vakantie.
gr mercha


Richard antwoordt op 26 maart 2008:

Mijn ervaring met 's-nachts rijden zijn positief. Belangrijk ist elke 2 uur een pauze van minimaal 15 minuten en lichamleijke oefeningen. Een paar dagen vooraf voldoende slapen.


gert antwoordt op 26 maart 2008:

nou het is echt jammer dat men verlichting op een aut heeft uit gevonden, de nacht is voor het ongedierte?

gert


gert antwoordt op 26 maart 2008:

nou het is echt jammer dat men verlichting op een auto heeft uit gevonden, de nacht is voor het ongedierte?

gert

sorry een o te weinig


JCdeR antwoordt op 26 maart 2008:

Wij starten altijd s'nachts onze vakanties. Ik slaap overdags tot ongeveer 22:00 uur, doe de laatste test en dan om 23:00 vertrekken we. 100Km/uur om de 2-3 uur een koffiestop. Het is dan heerlijk rustig, ons zoontje slaapt van 23:00 tot 9:00 de volgende ochtend en dan zijn we op een echte "vakantieplek" aangekomen waar we dan vervolgens een dag, of wellicht 2 blijven.... S'nachts rijden vind ik persoonlijk fantastich, rustig op de weg, overzichtelijk en je bent in staat een redelijk konstante snelheid te rijden. Ik ben altijd een nachtmens geweest, ik kan me goed.voorstelen dat anderen een hekel hebben aan S'nachts rijden.
Wij doen het niet om tijd te winnen, wij hebben alle tijd op de wereld maar het is altijd een zeer rustige en relaxte aanvang van een vakantie. Terug doen we dit ook, de allerlaatste strek, recentelijk in een ruk van Avignon naar Munchen gereden, wellivh wat onverantwoord maar naar het gevoel ging alles goed.


Carlo antwoordt op 26 maart 2008:

Ik moet dikwijls s'nachts werken dus onder de vakantie s'nachts rijden? ik denk er niet aan.Het zandmanneke komt en zonder je het weet zit je naast de weg .Wij doen zoals Mercha ,optijd vertrekken regelmatig stoppen en na ongeveer 650 km een camping nemen,douche een goei pint drinken gaan eten een wandeling maken .En de volgende morgen geen wekker, zo begint bij ons een goede vakantie.De nacht is voor de ratten en de sukkelaars die moeten werken, de rest slaapt.


Rob antwoordt op 26 maart 2008:

Het zandmannetje kan ook smiddags keihard langskomen als de zon al uren op de voorruit schijnt. Gelukkig verschillen we allemaal. De een vindt snachts rijden heerlijk en de ander vervloekt het. De een is na 4 uur rijden al doodop en de ander houdt het een heel stuk langer vol. De een gaat via binnenwegen en vijf keer overnachten naar de eindbestemming en de ander wil zo snel mogelijk daar aankomen. Wat maakt het uit?
En voor sommige reageerders hierboven: de vraagsteller vraagt om ervaringen en niet om kritiek op andere te geven. Laten we het ajb gezellig houden.


mercha antwoordt op 26 maart 2008:

my idd(:


Marcel antwoordt op 26 maart 2008:

Het is mij slecht bevallen. De reis is dodelijk saai als iedereen in de auto slaapt en je ook niets van de omgeving ziet. Je kunt de radio niet hard zetten, want dan worden de kinderen en je partner wakker.

Uiteindelijk wordt je toch behoorlijk moe (als je het ritme niet gewend bent) en loop je het risico dat je te laat stopt.

Kom je op de camping aan, dan slaap je de tijd die je bespaart met reizen.

Wij gaan op zondagochtend of maandagochtend vroeg weg (5 uur vertrek) en stoppen vaak (1e kopje koffie vaak nog in Nederland)


Joris antwoordt op 26 maart 2008:

Wij doen net zo als Marcel. Vertrekken zondagmorgen vroeg (rond 05.00/06.00uur) en overnachten dan rond 16.00/17.00uur. De volgende morgen vertrekken wij dan weer rond 08.00 en rijden naar onze eindbestemming (meestal Zuid-Frankrijk of Spanje). Rijden op zondag vinden wij perfect. Vooral als je rond 05.00/06.00uur vertrekt kom je die dag al lekker ver. Het enige verkeer wat je ziet op de weg is vakantieverkeer (niet heel veel, zoals op zaterdag hoor!!), en dat maakt het rijden op zondag vind ik ook erg leuk.


Wim antwoordt op 28 maart 2008:

Wij zijn onze vakantie reizen met de auto altijd 's avonds begonnen, in het begin zonder en later met kinderen.
Ik vindt het heerlijk rustig om in de nacht te rijden en , maar dit is persoonlijk, 1 nacht overslaan gaat goed.

Onze ervaring met eerst 1 en daarna 3 kinderen is zeer positief. Wij vertrekken dan rond 21.30 uur en de kinderen vallen binnen een uur in slaap. De volgende ochtend rond 7.30 uur wakker.
Dan is het al heel vlug tijd voor een uitgebreid ontbijt +/- 1.30 uur.Hierna rijden we tot max 14.00 uur door.
Er wordt gedurende de reis wel om de max 3 uur gestopt. In de nacht korte stopts en overdag iets langere.
De volgende dag ben ik dan weer goed uitgerust om het laatste stuk van de reis te doen.
Het plaatsen en opbouwen van de voortent lukt dan meestal wel voor 14.00 uur die dag.

Samenvattend ik vind het 's nachts reizen met kinderen prettiger dan overdag.


Hans B antwoordt op 29 maart 2008:

Kom zeg, ga op vakantie toch geen nachtdienst draaien!


Ralph antwoordt op 29 maart 2008:

Dank voor alle reacties..veel positieve en negatieve..ervaring zal het dus moeten leren..

Denk er nu sterk aan om op donderdag op vrijdagnacht om 1 uur te gaan rijden en dan een uur of 11 een camping te zoeken. Kids en vrouw lekker relaxen en ik ff rusten. Dan op zaterdag laatste stuk rijden. UIteraard rusten wij regelmatig..borstvoeding in de auto is lastig..

Iemand deze rijtijden al geprobeerd?
weet dat het vakantie is maar als je 8 uur lang gillende kinderen op de achterbank hebt rijd het ook niet echt ontspannen..


Geert antwoordt op 30 maart 2008:

Misschien een tip: Rond 04.00uur vertrekken en dan doorrijden tot 15.00 en dan overnachten en zaterdag het laatste stuk rijden. Je bent dan toch goed uitgerust en uw kinderen slapen wel in de auto, vooral als het nog zo vroeg is.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker