Dabbertje vraagt op 17 februari 2006:
Is er een overzicht waarbij wordt vermeld welke bandenspanning bij welk gewicht hoort?
Wij hebben een caravan met 185R14C banden loadindex 102, max toegelaten gewicht 1350 kg. Wij hebben de banden altijd op 3,8 tot 4 bar gevuld, maar bij de bovagbeurt werden ze direkt op 4,5 gezet zoals het stickertje aangeeft. Wat volgens mij niet nodig is want mijn caravan weegt geen 1700 kg maar tijdens de remmentest maar 1060 kg en mag maar tot 1350 kg beladen worden.
Wat me ook opvalt is dat zelfs lichtere caravans met C-banden ook allemaal zo'n 4,5 bar stickertje hebben en iedereen trouw dat er ook in doet, want het is nou eenmaal voorgeschreven door de fabrikant. Maar is dit nou wel goed. Krijgen we straks niet een hele generatie caravans met misschien wel mankementen als gevolg van te weinig vering?
Bert antwoordt op 17 februari 2006:
Ik ben het met je eens, maar heb Vredestein om een officieel standpunt gevraagd. We zullen dat hier publiceren zodra ons dat bereikt.
Jan antwoordt op 17 februari 2006:
De Maxmiler C banden onder mijn ca 1100kg zware caravan zet ik altijd op 4 atm. Echter op het zicht lijkt het altijd of ze te zacht zijn. Is dit verbeelding? Ik heb de neiging ze harder op te pompen. Verder vraag ik me af of de vering/schokdempers onder de caravan niet voldoende zijn om eventuele construktie schade te voorkomen. Bovendien l maakt 0,5 atm nu ook weer niet zoveel uit lijkt me.
Bert antwoordt op 17 februari 2006:
Mijn caravan weegt ongeveer 1400 kg en met index 102/8plyers (850 kg) van Vredestein en nu Gislaved heb ik die ervaring niet op 4 bar.
Als je een keer achter een lege caravan rijdt zie je hoe zo'n ding kan stuiteren. De banden dienen ook als onderdeel van de vering. Een C-band is stugger maar ook hoger qua bandwang dan een meestal gebruikte bredere maar lagere band. Vandaar dat de C-band best een hogere druk kan hebben om vergelijkbaar ingedrukt te kunnen worden. Maar - mijn voorlopige mening - we moeten dit niet overdrijven. Ik denk dat met genoemde banden en caravan 3,7 à 4 meer dan genoeg is.
Maar we zullen de reacties even afwachten. Ik heb ook Michelin om opheldering gevraagd.
Bert antwoordt op 22 februari 2006:
Van Vredestein heb ik een reactie gekregen: "adviseer asjeblieft 4,5 bar". De reden is voor de hand liggend. In de wetenschap dat spanningscontrole zeer sporadisch zelf wordt gedaan én de onderschatting van het feitelijk gewicht van de beladen caravan is het advies van die feitelijk niet noodzakelijk 4,5 bar (immers alleen nodig bij feitelijke belasting tot het max. toegestane van de band, de loadindex) toch altijd een goede. Het kan dus geen kwaad, die hogere (meer dan strikt noodzakelijke) spanning.
Wat betreft de verende eigenschappen van een caravan mede door de band, hoe zit dat dan? Rammelt de boel niet los? Blijkbaar niet, want was de argumentatie: Kip als afnemer van Vredestein Commercial banden pompt ze steevast tot 4,5 bar op. (En als Kip een reden kan bedenken om ze *niet* uit elkaar te laten rammelen, dan zullen ze dat niet nalaten.... (red.))
De Vredesteinadviseur gaf overigens wel aan dat een 'wat' lagere spanning, indien de caravan een stuiterig gedrag vertoont, best wel wat verlaagd kan worden en adviseerde dan bijv. 4 bar.
In het algemeen geldt voor 'normale' caravanbanden 3 bar, voor zgn. re-inforced banden 3,5 en voor C(ommercial) banden de 4,5 (of 4) bar.
Dabbertje antwoordt op 22 februari 2006:
Ben lichtelijk verbaasd over de reden die Vredestein aangeeft waarom 4,5 geadviseerd moet worden. Er wordt eigenlijk van fout gebruik uitgegaan. Misschien zou voor deze groep mensen dan maar de massieve band gemonteerd moeten worden als er toch geen vering noodzakelijk is.
Waar de fabrikanten dan de mond en folders vol hebben over de fantastische wegligging van hun caravans worden die eigenlijk weer teniet gedaan door de adviezen van max druk in de banden. Maar goed, dat wordt door de gemiddelde caravanner waarschijnlijk toch niet gevoeld.
'T is in ieder geval fijn te weten dat het verder geen kwaad kan om de banden max druk te geven, maar dat het niet noodzakelijk is. Nu nog de politie bij caravancontrole langs de snelweg overtuigen dat ik m'n banden niet te zacht heb staan als ik maar 3,8 in de banden heb zitten.
Bert T. antwoordt op 13 maart 2007:
Op de strip boven de wielkast van mijn Chateau Calista Chalet staat ook aangegeven 4,5.
Bij navraag aan mijn dealer in Nijmegen kreeg ik als pertinent anwoord "Op 4,5 zetten". Aldus gedaan met resultaat dat bij de eerstvolgende BOVAGbeurt na enkele maaanden werd geconstateerd dat mijn (originele) banden een bol loopvlak hadden dus er sparke van carcasbreuk zou zijn. Inderdaad. Na montage van een zwaarder type banden werd vergeten om de oude rubber ventielen te vervangen hetgeen in Zuid Franrijk tot breuk van beide ventielen leidde. Gelukkig bij aankomst op de camping. De rubber ventielen heb eerst vergoed gekregen na beroep op de BOVAG-organisatie. In het algemeen verneem ik links en rechts dat het beter is om bij 4,5 atm metalen ventielen te monteren.
Verder lees ik op de site van "caravantrekker.nl" dat het beter is om de bandenspanning aan te passen aan het beladen gewicht van de caravan.
Ergo: De klacht van beschadiging van de banden door te hoge bandenspanning op caravan van genoemd merk ben ik veel meer tegengekomen op de site van "caravanforum.nl"
ANWB zal in de KCK 2007/5 e.e.a. nader behandelen.
ramon antwoordt op 13 maart 2007:
wat ik me af vraag is het volgende , mijn rapido geladen 850 kg van nu heeft banden 165 R 13 C , 94/92 N van eind 2002 , ik wil ze vervangen na 6 jaar , zou ik ze niet beter 1 jaar vroeger vervangen en er re-inforced banden opleggen deze moeten toch een betere vering meegeven voor de caravan denk ik , zeker 20 jaar met rapido's vouwcaravans gereden van +- 600 a 650 kg geladen bandjes van firestone 145 SR 10 72 R , en toyo 145 / 80 R 10 69 T zeer zachte flanken nooit problemen gehad en dan voor zo een kleine bandjes , ik begin me af te vragen of die C banden nu zo wonderbaarlijk zijn , op de camping aankomen en borden kommen naar de knoppen is ook niet zo plezant , ik heb nooit iets gebroken gehad bij mijn vorige reizen , mijn eerste reis was in 1972
Bert antwoordt op 13 maart 2007:
@Bert T
Zie ook http://groups.google.nl/group/nl.reizen.caravan/browse_thread/thread/5a70efad8d3b0a93/ca876e2a87d866c3?lnk=st&q=chateau+banden&rnum=3&hl=nl#ca876e2a87d866c3
ramon antwoordt op 13 maart 2007:
stja , normaal denk ik Otto rijd met een chateau bandenmaat Maxmiller Steel belted 165R13 type 94/92 draagvermogen 630 a 670 kg verdeeld op 2 of over 4 wielen het gewicht te dragen per band , hij zet ze op 4,5 bar terwijl ze maar 2,8 tot 3,3 bar mogen hebben , en hoeveel heeft hij geladen .
de grote rapido vouwcaravan ( ik heb al 3 vouwcaravans gehad heb er nu nog twee ) weegde geladen 650 kg en had TOYO 145/80R 10 69T banden , 69 is draagvermogen per band 325 kg , T snelheid 190 km per uur , en nooit meer dan 2,7 bar druk in gedaan de banden stonden wat bol ( ingezakt zogezegd ) maar jaren naar kroatie zonder moeite bijna altijd 125 km per uur gereden , er moet ook rekening gehouden worden 55 kg kogeldruk dan gaat er 25 kg minder druk op elke band komen te staan .
Peter antwoordt op 11 januari 2008:
Heb een artikel geplaatst op het camperforum, wat ook voor caravans opgaat.
http://www.camperforum.nl/viewtopic.php?t=8397755
Hiermee kun je zelf de bandendruk uitrekenen.
bij een doorlink naar discussie kom ik ook terug op de maximale druk en waarom je daar bij verstandig gebruik van kunt afwijken.
mvr gr Peter
hobby 450 antwoordt op 11 januari 2008:
persoonlijk zal ik er zeker geen toyo banden onder gooien dat zijn banden voor sportief rijgedrag en zijn veel te zacht en onder een caravan horen eenmaal versterkte banden en ik hou me gewoon aan het merk waarmee mijn caravan van de band mee rolde en ja de druk die op de caravan staat die moet je aan houden dat zei mijn dealer te weinig lucht veel slijtage aan de wangen van de ban en te veel luxht dan gaat het loopvlak te snel slijten met je auto doe je het ook
Huub antwoordt op 11 januari 2008:
Re Toyo-banden: deze zijn er gewoon als C-band. Toyo banden zijn absoluut aan te raden (Japans A-merk) en vergelijkbaar met de Europese topmerken. Als je deze banden voor caravans aanschaft kijg je bovendien banden die i.h.a. slechts 2-3 maanden daarvoor zijn geproduceerd (last-in, first out!). Voor een paar euro extra blijf je bespaard van problemen als met Matador.
renaat antwoordt op 11 januari 2008:
hallo,
wat een complete nonsens lees ik hier:
A-merken > B-merken > c-merken
autobanden > reïnforced > commercial banden
4,5 bar verlagen tot 3 bar wegens geen max belading!
T-banden verwarren met S-banden en N-banden!
loadindex: wat is dat ?
Matador... Kumho...Maxmiler... allemaal klapbanden!
dot-code: wat is dat?
kortom een complete poespas, die bewijst dat het merendeel van de caravanners niet weet waarmede hij / zij bezig is. :-(
Meno en Bert hebben het reeds x-maal gesteld: belading + loadindex + bandendruk + snelheidsindex...het hangt allemaal samen...er is weinig ruimte om te experimenteren 😉)
Roel antwoordt op 12 januari 2008:
Als je niet thuis bent in de verschillende 'normen en waarden' van de banden wereld wil dat nog niet zeggen dat het komplete nonsens is.
Dat het overgrote deel van de caravanners niet weet waar zij mee bezig zijn is discutabel maar wel begrijpelijk.
Het merendeel van de caravanners is zich niet bewust van het vaak beperkte laadvermogen wat vervolgens schaamteloos wordt overschreden met als mogelijk gevolg bandenproblemen die niet altijd voor de volle 100% aan de band zelf is te wijten.
Door onbegrip wordt de klapband daardoor zelf als makkelijke oorzaak aangewezen waarbij men zich gesteund voelt door de vele lotgenoten die de dezelfde makkelijke oorzaak als voor de hand liggend heeft aanwezen.
Men heeft vaak niets geleerd en blijft vervolgens net zo makkelijk die mud aardappelen meetorsen. Er zitten nu toch A-merk C-banden op!
Huub antwoordt op 12 januari 2008:
Note dat in mijn reactie hierboven 'C-band' staat voor commericial band (band voor bestelwagens en lichte vrachtwagens) en niet voor c-merk of iets dergelijks.
In het algemeen is het niet onverstandig om het advies van de fabrikant op te volgen.
Echter, als de betreffende fabrikant (en helaas het gros van de caravanhandel) om enkele euro's te besparen de goedkoopst verkrijgbare banden monteert, danwel banden die bij maximale druk maar net het maximum laadgewicht van de caravan kunnen dragen dan is er voldoende reden om andere prioriteiten dan de fabrikant te laten prevaleren en te kiezen voor een veiligere band.
Veiliger niet alleen voor de caravanner maar ook voor de medeweggebruikers. Laat je daarbij niet verleiden door experimenteren maar door gedegen advies.
Helaas worden de goede adviezen in dit forum afgewisseld met wellicht goed bedoelde slechte adviezen waardoor voor de gemiddelde caravannner de waarde van de discussie op dit forum beperkt is.
Overigens is het niet verkeerd om naast een goede band ook te kiezen voor de Tyron veiligheidsgordels, zodat zelfs bij een klapband de combinatie goed bestuurbaar blijft en de schade tot een minimum beperkt.
Pieter antwoordt op 12 januari 2008:
Matador; What's in the name ?!
Peter antwoordt op 17 januari 2008:
Op het Nederlands camperforum heb ik onder de kennisbank een artikel over het berekenen van de bandenspanning.
Als je dat leest met alle linken die eraan vast zitten. dan ben je weer helemaal op de hoogte. Ook reactie van bandenfabrikant over de max druk aanhouden en mijn mening daarover staat in de link naar de discussie.
mvrgr Peter
Peter antwoordt op 17 januari 2008:
Sorrie , ik zag dat ik hier al gereageerd had.
LeGro antwoordt op 17 januari 2008:
Een ervaring die ik wil vermelden: bij nieuwe caravan voorzien van Matador-banden op juiste spanning bleef caravan zoeken (achterop dus extra ca 25 cm op het wegvlak nodig). Na vervanging van de nieuwe banden door echte banden op juiste spanning werd rijden met de caravan weer verantwoord en ontspannend.
Roel antwoordt op 17 januari 2008:
LeGro schreef: "........ (achterop dus extra ca 25 cm op het wegvlak nodig."
Wat bedoel je hiermee?
Wat bedoel je met het zoekgedrag van de caravan? Hij volgt toch gewoon de auto en geen eigen koers?
Wat zij 'echte' banden?
LeGro antwoordt op 18 januari 2008:
Roel, sorry voor de onduidelijke uitdrukking, maar door de slappe wang van het gemonteerde type band (op voldoende spanning) en zodoende het zijdelings 'verschuiven' van de caravan, was zo'n 25 cm meer wegdek-ruimte nodig aan achterzijde caravan doordat de caravan als het ware boven de loopvlakken naar links en rechts verschoof.
Door verwisselen van de banden met banden voorzien van stevigere wang liep de caravan strak achter de auto, zoals gewenst en dan is pas sprake van het koers volgen van de auto.
Roel antwoordt op 18 januari 2008:
Een groot misverstand bestaat over de koersvastheid van een band. Die wordt niet bewerkstelligt door de zijwang maar door de radiaalgordel (meestal van gevlochten staaldraad) onder het profiel. De zijwang van een band is maar enkele milimeters dik en heeft alleen een karkas van enkele draden. Deze draagt het gewicht en zorgt voor comfort.
De banden gemonteerd met een 'stevigere wang' zijn waarschijnlijk met een grotere draagkracht die uiteraard ook koersvaster kunnen zijn door de zwaardere radiaalgordel.
Helaas kiezen fabrikanten er vaak voor om de te monteren banden als sluitpost op de begroting te beschouwen waardoor er een band onder komt die net aan de minimale vereisten voldoet. Dit resulteert voor de caravanbouwer in een lagere kostenpost. De van nature goede rij-eigenschappen van het gebruikte chassis worden hierdoor teniet gedaan buiten het feit dat de eindgebruiker vaker dan nodig is kan worden geconfronteerd met banden problemen.
renaat antwoordt op 19 januari 2008:
hoi,
Sedert ik mijn Maxmilers 165/13 vervangen heb door Maxmilers 175/13 heb ik de indruk dat voorbijvlammende busjes en touringcars op de snelweg, mijn caravan veel minder doen "kwispelen". Kortom het rijgedrag is beter en de hogere loadindex / veiligheid is meegenomen.
Pieter antwoordt op 19 januari 2008:
Renaat, eerst schrijf je dat Maxmiler klapbanden zijn en vervolgens schrijf je trots dat je nu bredere Maxmilers hebt gemonteerd die de wegligging verbeteren?!
Logica ontgaat me, maar zal wel zoals de banden met Chinese raadsels te maken hebben.
renaat antwoordt op 19 januari 2008:
@ pieter
Eerst heb ik het verhaal gedaan van de klapband van mijn vriend Jos. Dat probleem is nog niet opgelost.
Ikzelf had in 2004 twee kapotte Maxmilers maar zonder gevolgschade. Ik heb toen gekozen voor één maatje groter: Maxmiler 175/13 en heb sedertien geen problemen meer gehad...
Ik durf zelfs stellen dat Maxmiler/ Kumho/ Matador...enz... GEEN klapbanden zijn op voorwaarde dat op de caravan het juiste type -lees voldoende draagvermogen- wordt geplaatst en de bandendruk ok. is.
logisch 😉
Roel antwoordt op 19 januari 2008:
Renaat schreef:..........Ik durf zelfs stellen dat Maxmiler/ Kumho/ Matador...enz... GEEN klapbanden zijn op voorwaarde dat op de caravan het juiste type -lees voldoende draagvermogen- wordt geplaatst en de bandendruk ok. is.
Die stelling kan ik onderschrijven.
Gijs antwoordt op 22 januari 2008:
Vergeet die gebruikelijke rommel die veel te vaak onder caravans gemonteerd wordt .
Een welgemeend advies van een ervarings deskundige ;
Als u nieuwe banden nodig heeft of een nieuwe caravan aanschaft laat dan banden monteren van een gerenomeerd merk , onder u auto laat u ook geen Max Millar , kumho , Matador of een ander extra goedkoop merk monteren,... toch ??
Een paar tientjes méér voor een goede band voorkomt veel ellende .
Denk er daarbij ook aan een 10% hogere loadindex te kiezen , let op uw bandenspanning en u heeft heel veel zorgen minder .
Dit soort banden rubrieken zouden grootendeels overbodig zijn als er af fabriek een GOED banden merk gemonteerd zou worden met een ruim bemeten loadindex en ook niet onbelangrijk ,... UW VEILIGHEID is in het geding met deze ROMMEL !!!
Meer weten ?... lees " Matador banden " , vriendelijke groeten , Gijs.
Roel antwoordt op 22 januari 2008:
Goedenavond Gijs, tijd geleden.
Heeft jouw dealer jou nog tevreden kunnen stellen na jouw heikele 'rubber' ervaringen? )" Nu ook een goed reservewiel?
Gijs antwoordt op 23 januari 2008:
Ik ga morgen een afspraak maken om binnenkort de door de dealer nieuw bestelde Goodyear " C " band te laten monteren , d.w.z. te laten wisselen voor de af fabriek gemonteerde Matador band op mijn reserve wiel.
Dus ik ga in april met 3 goede banden weer met veel plezier en onbezorgd op reis , maar blijf wel steeds de banden en de spanning controleren ,... blijft belangrijk , groeten , Gijs.
Roel antwoordt op 23 januari 2008:
Blij dat alles goed gekomen is, Goeie reis!
renaat antwoordt op 23 januari 2008:
hallo,
@gijs
En welke maat band zal je dealer op je reservewiel plaatsen? Goodyear C-band lijkt me prima in vgl met de kleine merken zoals Maxmiler, Matador enz...
Ook de loadindex en de snelheidsindex en het type band zou ik graag kennen.
Je bent nooit te oud om iets bij te leren 😉
grt Renaat
Gijs antwoordt op 23 januari 2008:
Hallo Renaat ,
Mijn Caravan mag totaal 1700 kg wegen , ik heb de laatste vakantie 2 Matador banden kapot gereden op één dag .
Ik heb 2 nieuwe banden laten monteren in Frankrijk :
Goodyear 195R14C Cargo G28 106/104P , de dealer heeft een redelijk betalingsvoorstel gedaan en dat is reeds afgehandeld.
Hij heeft eenzelfde band besteld die binnenkort op de reserve velg gemonteerd wordt omdat ik NOOIT MEER iets te maken wil hebben met Matador of een ander goedkoop (onbekend) slecht merk , vriendelijke groeten , Gijs
renaat antwoordt op 23 januari 2008:
dat ziet er goed uit!
loadindex van 106 = 950 kg per band / 1900 kg voor de beladen caravan
snelheidsindex: P = 160 kmh als ik me niet vergis
je bent een bofkont dat je met 14 duimsvelgen rijdt😉
met 13 duim zag het plaatje er helemmal anders uit :-(
grt Renaat
Roel antwoordt op 23 januari 2008:
Q 160 km/u T 190 km/u W 270 km/u
R 170 km/u H 210 km/u Y 300 km/u
S 180 km/u V 240 km/u ZR > 240 km/u
Henk v. Es antwoordt op 25 januari 2008:
Gijs zegt. UW VEILIGHEID is in het geding met deze ROMMEL !!! en later nog eens dit. omdat ik NOOIT MEER iets te maken wil hebben met Matador of een ander goedkoop (onbekend) slecht merk.
Goedkoop of onbekend wil niet zeggen dat het rommel is. Ik rijdt al jaren op de niet bekende merken omdat ik weinig kms maak. Ik heb er nooit een probleem mee. Dat die banden onder caravans klappen is de schuld van die caravanner. Als je niet zo'n hele santemekraam meesjouwt heb je ook geen last van klapbanden. Al die mensen die problemen hebben moet je eens vragen hoeveel gewicht die caravan heeft. Het merendeel weet het niet eens maar als de banden klappen weten ze opeens dat de band het gewicht niet of net aankonden. Ja, ....dank je de koekoek.
Gijs antwoordt op 25 januari 2008:
Als u "Matador banden" in typt bij zoeken , dan vindt u in deze rubriek alle info over hoe ik met mijn caravan op reis ga. En dat niet alleen , tevens veel reacties van anderen met hun ervaringen , vriendelijke groeten , Gijs.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 29 april 2008:
Op deze vraag kunt u niet meer antwoorden.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.