Pascal vraagt op 11 januari 2009:
hoeveel NM trekkracht hebben we gemiddeld voor caravan van 1360 kg beladen? Is 200Nm genoeg?
lambert antwoordt op 11 januari 2009:
Lees wat meer op deze site over koppel en vermogen en maak vervolgens enkele berekeningen. Je zult zien dat de verschillen per auto nogal groot kunnen zijn.
antwoordt op 11 januari 2009:
Dat is geen maatstaf om aan af te meten.
Zaligmakend is wat er aan de wielen beschikbaar is.
RobD antwoordt op 11 januari 2009:
Belangrijker is te weten hoeveel koppel heb je beschikbaar bij welk toerental. Een overschot aan motervermogen is leuk, maar als dit niet goed word overgebracht heb je er niet veel aan.
Ger antwoordt op 11 januari 2009:
Des te meer, des te beter, mits op de wielen gebracht. 200 Nm riekt naar benzine, een dieseltje heeft meer en brengt dat ook mooi naar de wielen, met andere woorden, een TDI of CDTI trekt als een beest maar ja, dat koppel begint bij 260-270 Nm en opwaarts en, ook een voordeel, het komt al los bij lage toeren.
Tijs antwoordt op 11 januari 2009:
Oftewel: voer eens de gegevens van de caravan in op deze site en kijk welke soort auto's er met een goede beoordeling uit komen. De sterren e.d. worden duidelijk genoeg uitgelegd incl. uitleg waarom inderdaad vermogen alleen niet zaligmakend is (maar net als geld, wel makkelijk om te hebben 😉).
antwoordt op 11 januari 2009:
Sorry hoor Tijs, op een magere vraag volgt een mager antwoord. 😉
Peter antwoordt op 11 januari 2009:
Zijn we niet gewend Roel. Normaal geef je een goed en ondebouwd antwoord, maar eenerzijds heb je wel gelijk.
pascal antwoordt op 11 januari 2009:
wat ik eigenlijk vraag is of je met een auto wat ongeveer 200nm heeft goed uit de voeten komt met een caravan van max. 1360kg en of iemand mischien een soort gelijke combinatie heeft?
RobD antwoordt op 11 januari 2009:
Pascal, als je aangeeft wat voor een auto, automaat of handbak, benzine of diesel, komen we misschien verder. Dit is erg vaag
Bert antwoordt op 12 januari 2009:
@pascal. Het heeft niet zoveel zin je vraag te herhalen als je de goedbedoelde adviezen om bepaalde items op deze site te bestuderen niet opvolgt. Als je dat wél hebt gedaan, maar er niet uitkomt of het niet begrijpt, zeg dat gewoon, dan gaan we nader op de materie in.
Een korte inleiding. Het is, zoals gezegd geen kwestie van koppel (in de folder, aan de krukas) of vermogen (pk's of kW's) alléén. Het is mogelijk dat een motor met 150 Nm koppel beter presteert dan eentje met 200 Nm, en het is mogelijk dat een auto met 100 pk beter presteert dan eentje van 125 pk. Huh? Ja! De maximum trekkracht en het maximaal vermogen aan de motor (krukas) wordt namelijk via de versnellingsbak en de wielen gereduceerd met als doel acceleratie en topsnelheid te genereren. Solo lukt dat veel auto's aardig, want daartoe zijn ze geconfigureerd. Met caravan wordt dat anders, dan is ineens de versnellingsbak (de overbrengingen daarvan) uiteindelijk verantwoordelijk voor slechte dan wel goede prestaties vooral in de bergen. Voor een hoge topsnelheid op de vlakke weg heb je vermogen nodig (pk's of tegenwoordig kW's). De auto met uiteindelijk het meest van die dingen kan het snelst, maar soms alleen bij heel hoge toeren terwijl een andere met veel minder vermogen erg goed met het verkeer kan meekomen bij gematigde toerentallen. Niets is dus zoals het lijkt en zeker niet de getalletjes in de folder...
Alleen deze website geeft het antwoord op de vraag of een bepaalde auto slecht, matig, redelijk, goed, beter, best met een bepaalde caravan uit de voeten komt.
pascal antwoordt op 12 januari 2009:
dat is een duidelijke reactie van Bert ik zal mijn vraag nog wat toelichten ik ben van plan om een andere auto te gaan kopen maar ik weet niet precies hoeveel nm ik nodig heb om goed uit de voeten te komen ik heb nu nl 165nm en ben op zoek naar een krachtigere motor maar nu is de vraag is bijv 200nm genoeg ik wil graag wat ervaringen horen of vergelijkings materiaal lezen alvast bedankt
Marcel antwoordt op 12 januari 2009:
Om het simpel te houden. het hangt voor een belangrijk deel van de versnellingsbak of. Aleen het aantal pk's en het koppel zegt niets.
Overigens is het ook van belang om te weten waar de vakanties naar toe gaan. In Nederland hebben we betrekkelijk weinig bergen en gaat het al gauw redelijk.
Als je een bepaald type auto noemt en naar ervaringen en/of suggesties vraagt, krijg je betere antwoorden.
Hans antwoordt op 12 januari 2009:
@Pascal: Meerdere mensen hebben al verzocht om meer info. wil je na elke antwoord weer iets toelichten? Als je nu meteen alles eruit gooit zijn we je van dienst !!
Wat wil je trekken? Nee anders: hoeveel kg wil je gaan trekken.
Waar wil je ermee naar toe? Rundhausen of de bergen in?
En wat voor een auto heb je op het oog, automaat of handbak, benzine of diesel?
Dit blijft erg vaag allemaal. Zo kunnen we blijven rekken en gissen
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 januari 2009:
Het is heel simpel....maak een berekening van je huidige combinatie en vergelijk die met andere...Je ziet dan precies de verschillen. Kom je daar zelf niet uit...vraag een persoonlijk vergelijkingsadvies aan via deze site...
pascal antwoordt op 12 januari 2009:
ik heb een caravan van 1360kg beladen en wil die graag gaan trekken met een fiat croma 2.2 benzine automaat zou graaag willen weten of deze combinatie voldoet voor vakanties naar het zuiden maar toch genoeg reserves heb voor het geval dat.
Jan antwoordt op 13 januari 2009:
He He, eindelijk weten we wat!!!!!!!
Koen antwoordt op 13 januari 2009:
Een ervaring van iemand met ook een Fiat Croma 2.2 automatic benzine :
http://www.caravantrekker.nl/review/gebruikservaring.php?merk=Fiat&serie=Croma
Lijkt me echt wel (ruim) voldoende.
Heb je al een trekkrachtberekening gemaakt ?
Ook met je huidige trekauto en vergelijk beide resultaten : dat is 1 van de beste methodes (vind ik).
Marcel antwoordt op 13 januari 2009:
Op basis van de trekkracht berekening zou ik er zonder meer mee weg willen. De combinatie heeft voldoende kracht.
Check wel of de automaat eventueel een koeler nodig heeft.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.