Henkules vraagt op 18 maart 2009:
Ik ben een nono op het gebied van navigatiesystemen, maar wil er nu 1 kopen. Zijn er ook navigatiesystemen die bv aangeven als je in de bergen rijdt of een bepaalde weg ongeschikt is om met een caravan te rijden? Zoals op een normale kaart aangegeven wordt met een hellingspercentage.
@Eric antwoordt op 18 maart 2009:
Naar mijn weten zijn er nog geen miep-miep systemen die stijgingspercentages aangeven.
Toch nog maar gewone papieren kaart ernaast houden dan?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 maart 2009:
Met hellingspercentages bij mijn weten niet. Wel heeft TomTom een versie voor vrachtauto's en daar kan je de afmetingen van je voertuig bij opgeven. Maar die versie is erg duur en speciaal voor de zakelijke markt.
Bovendien zou je als die systemen zouden bestaan eerst een antwoord moeten geven op de vraag: "Wanneer is een bepaalde weg ongeschikt is om met een caravan te rijden?" Ik geef daar waarschijnlijk een ander antwoord op dan jij.
WL antwoordt op 18 maart 2009:
Los van die versie voor vrachtwagens zijn er diverse systemen die een vrachtwagen/busstand hebben of hebben gehad. Bij die stand gaat het ook om de hoogte van bruggetjes en zo en wellicht ook draagvermogen. Garmin heeft die bij de NUVI-serie er weer af gehaald omdat hij niet goed werkte. Ik begrijp dat het bij een update weer terug komt als het beter werkt, maar dat zal nog wel een tijd duren. Ik heb gehoord van mensen die met hun Tom-Tom op vrachtwagenstand mooi tóch voor een te lage brug stonden. Het is dus met meer merken een probleem en er wordt nog aan gewerkt.
Ik zou er dus niet te veel op letten, maar zoals boven al opgemerkt bij de planning altijd even de papieren kaart gebruiken en wellicht ook de gratis ANWB routekaarten -als je lid bent- want die geven hellingen aan. Voer dan de plaatsnamen in die aan wat betere wegen liggen, b.v. de rode wegen. Dan weet je zeker dat er geen probleem is. Let er wel op dat de de goedkopere (en dat zijn zeker niet altijd de slechtere) modellen soms één 'via-punt' toelaten en dat als je wat meer betaalt, je een route kunt invoeren die je wilt rijden. Met de caravan moet je toch wel wat plannen, vrij op de gok rijden kun je op je bestemming doen als je caravan staat.
Zet het beeld klein genoeg (juist niet te ver inzoomen) en op hoog detail (veel kleine wegen zien om je heen), zodat je verder vooruit kunt kijken en een beter beeld krijgt van je omgeving dus ook van het belang van de weg waarop je rijdt. Dan zie bepaalde problemen soms beter aankomen. Zoals een foutieve planning over een fietspad (paaltje pas net gezet door de gemeente). Of haarspeldbochten waardoor je beter kunt anticiperen.
Belangrijk is dat je de instelling kiest voor 'snelste route' en NIET voor 'kortste route'. De laatste kiest echt de kortste weg over de allerkleinste weggetjes, de eerste kiest altijd betere en meer belangrijke wegen omdat die nu eenmaal sneller rijden. Je zult merken dat die wegen geschikt zijn voor caravans.
Ander punt: je kunt vaak bepaalde wegtypes uitsluiten, b.v. wel of geen snelwegen, maar ook 'geen onverharde wegen'. Dan laat je bepaalde kleinere wegen schieten. Wil je juist secundair rijden, maar toch op betere wegen kun je een combinatie kiezen van 'geen tolwegen', maar wél 'snelste route' dat levert in Frankrijk dan b.v. een goede route op over de route national.
Tot slot: leer steden/plaatsnamen, adressen en kruispunten gebruiken en vooral het verschil in effect daartussen. Blijf zelf bewust rijden en plannen. Soms moet je instructies van het apparaat negeren en gewoon doorrijden omdat je uiteindelijk, na herberekening, een betere route volgt buiten een drukke wijk om. Het apparaat rekent nl. gewoon uit op exacte data en één seconde verschil levert de 'snelste route' op. De invoer van kaarten en interpretatie daarvan in zo'n apparaat is ook maar mensenwerk en dus niet feilloos.
Veel plezier met snuffelen naar apparaten en straks met het gebruik.
WL
Bob antwoordt op 18 maart 2009:
Een paar vragen die ook met navigatieapparaten te maken hebben: Ik lees nooit wat een update van de kaarten kost. Hoeveel is dat? En hoe vaak komt een update? Hoe kan je zo'n update in het apparaat krijgen? Kan je bepaalde landen uitsluiten? (Ik zal waarschijnlijk nooit in Finland of Bulgarije komen.) Geeft meer ruimte voor details van de gewenste landen.
mvg
Bob
RobD antwoordt op 18 maart 2009:
Nav-systemen met hellingspercentages? Waarvoor, zoals Bert al aangaf, waar ik tegenop kom blijft een ander waarschijnlijk staan. Wil je compleet op zeker koop een vrachtautoversie en je weet dat je met de hoogte voor 99% goed zit. Niet een navi is 100% goed in alles. Met de standaard systemen kom je in principe overal.
v.w.b updates: ga naar de website van je merk navi en check voor updates. Hier staan ook de prijzen vermeld. In de betere electronica zaken zijn ook aparte (landen) kaartjes te koop die je kunt wisselen.
WL antwoordt op 18 maart 2009:
Dat hangt af van merk en eventueel abonnement.
Er zijn jaarlijkse updates. Ik meen dat Tom-tom iets per kwartaal doet en Garmin heeft een jaarupdate die je los koopt, maar ook sinds kort een abonnement dat per kwartaal update.
Ik dacht dat Ton-tom updates goedkoper zijn, maar als die vaker uitkomen is dat op jaarbasis weer duurder. Garmin jaarupdates waren zo'n 70 á 80 euro, en ik dacht nu net goedkoper geworden. Ze hebben nl. sinds half januari nu ook de mogelijkheid van een updateabonnement gedurende de hele levensduur van het apparaat dat je hebt. Dat kost pakweg 120 of 130 euro ineens en levert kwartaalupdates zoalang je hetzelfde apparaat nog hebt.
Ik meen dat er mogelijkheden zijn om updates selectief te laden, dus inderdaad bepaalde landen te kiezen of uit te sluiten, maar dat kan weer per merk verschillen.
Je kunt het beste eens rondneuzen op de diverse fora voor navigatiesystemen. Dan zie je de verschillen per merk wel. En wat dacht van testrapportjes?
Overigens met jaarupdates werd mij in de winkel vaak aangeraden om dat maar eens in de drie jaar te doen.
Zo veel wijzigt er nu ook weer niet.
WL
janka antwoordt op 18 maart 2009:
Even een korte nuance toevoegen. De snelste route is per definitie niet altijd voor caravans de beste. In bepaalde gevallen kun je beter (altijd) op het laatste deel van de rit de door de camping aangegeven aanrijroute via hun borden volgen. Ik spreek uit ervaring in deze.
WL antwoordt op 18 maart 2009:
Klopt, ik had het over het algemene beeld. Zodra je campingborden ziet wordt dat je GPS. Overigens is zelfs dat niet altijd feilloos, maar dat komt dan meestal door de ligging van de camping.
De algemene strekking is natuurlijk: denk niet dat je GPS foutloos is, je moet nog steeds zelf nadenken en hem leren gebruiken.
Maar bij Franse bewegwijzeringssituaties waarbij soms ineens een wegwijze rechts of links achter je staat en om een hoekje leebaar is, is het wel heel erg prettig als op tijd de goede richting wordt aangegeven. En ook in het donker is het een stuk prettiger gevoel dat je gerust een wegwijzer mag missen...
WL
Marc antwoordt op 18 maart 2009:
Het antwoord van "WL" is het meest complete en correcte, met de aanvulling van "janka". Dit is om in een kadertje boven je bed uit te hangen. Er is al heel veel geschreven over dit onderwerp en soms laaien de emoties hoog op, want bijna iedereen heeft zijn verhaal of ervaring.
Edwin Molenaar antwoordt op 18 maart 2009:
Ik denk dat iedereen zich goed moet realiseren dat een navigatie een hulpmiddel is en blijft. "vaar"er niet blind op. Dus een redelijk voorbereiding blijft noodzakelijk. Hoe goed en hoe goedkoop/duur de navigatie ook is. Ik heb zelf een koeriersbedrijf en rijden dagelijks met 11 auto,s/bussen/vrachtwagens en kom zo dus regelmatig voor verrassingen te staan hoe up-to-date je navigatie ook is. Hoe vaak je "ineens" niet voor een bord staat dat je er niet in mag enmeer van dat soort dingen zou ik niet te veel verwachten vanbeperkingen mbt hoogtes/%/afwijkingen.
gebruik de navigatie als hulpmiddel en daarnaast zelf je gezond verstand gebruiken. Dus niet op commando "hier links"
succes
henkules antwoordt op 19 maart 2009:
bedankt voor alle tips, er zijn zeker bruikbare tussen.
henkules antwoordt op 19 maart 2009:
de reden om een navigatie systeem aan te schaffen is als volgt; mijn vrouw heeft niet heel veel ervaring met kaartlezen, na 10 jaar vakantie vieren is het wel beter geworden. Vorig jaar hebben we een caravan gekocht en nu ziet mijn vrouw de bui al hangen. we rijden fout en krijgt van mij dan een opmerking (tja je bent een man, he) Het voordeel van zo'n navigatiesyteem is dat ik dan geen blauwe plekken krijg. Hoezo? nou, vroeger ging ze dan met een kaartenboek ( grote krengen) slaan als ik een opmerking maakte en nu heeft ze niets om te slaan.
Nu wil ik ook niet direct in de bergen rijden maar langzaam ervaring opdoen met de caravan. De vraag was dan ook voor de toekomst. Je gaat niet elk jaar een nieuw systeem kopen, lijkt mij.
bedankt voor alle tips.
vr.gr. Henk. (vorige reactie te snel op verzenden gedrukt)
jozef antwoordt op 20 maart 2009:
weet niet of het mag maar hier een link van navigatie met helling percentage :
http://www.carfone.nl/over_ons.html
WL antwoordt op 20 maart 2009:
> Nu wil ik ook niet direct in de bergen rijden maar langzaam ervaring opdoen<
Steile hellingen vind je niet alleen in de bergen. Juist in de heuvelgebieden vind je de steile hellingen omdat daar de weg niet altijd om de berg heen gaat.
Maar je kunt uitstekend beginnen met Eifel, Ardennen, Dordogne. Maar ook de Alsace-Lorraine en Auvergne (Massif Central) zijn ook erg goed te doen, omdat je als het ware van buitenaf tot aan de voet van de bergen naar de bergen toe kunt rijden. Ook het Schwarzwald is erg geschikt, al moet je daar al meer 'doorheen, dus met wat meer hellingen (noordelijk deel is lager, 8% hellingen, zuidelijk deel is hoger, nog niet geweest) Ik heb het gereden met een Berlingo met een tot 1100 kilo beladen caravan erachter (dus max. toegestaan gewicht). Niet erg gunstig op papier, maar het ging uitstekend. Ook pakweg 8% max tegen gekomen, althans met de caravan erachter. Zonder caravan bij het toeren uiteraard meer.
Nu heb ik een veel sterkere trekauto.
Samengevat:
1. met een goede combinatie hoef je niet bang te zijn.
2. er zijn prachtige gebieden met een 'berggevoel' die uitstekend toegankelijk zijn met caravan voor beginners.
Oh, en met een erg goede kans op mooi weer...
W.L.
WL antwoordt op 20 maart 2009:
Oh ja, en Dordogne, Auvergne, heb ik als beginner gedaan. Swarzwald en Elzas/Vogezen twee jaar later (met Zweden ertussenin). Ik durfde dat omdat ik het Massif Central al erg goed kende en dus ook het karakter van de wegen daar.
WL
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.