Caravantrekker.nl

"Bereken de kogeldruk"

Ton van Leeuwen vraagt op 26 maart 2009:

Op de website is een leuk tooltje geplaatst om de kogeldruk te bepalen na het invoeren van wat gegevens (fietsen voor- / achter, disselbak, 5 opbergplaatsen in de caravan), opbouwlengte.
Maar is dat niet slechts een bijzonder ruwe indicatie van de werkelijkheid?
Immers, de "kale kogeldruk" (zoals de caravan wordt afgeleverd) verschilt toch ook per merk / type....?
Dus, tja, hoe "bruikbaar" is e.e.a.?

Of is mijn interpretatie van het tooltje onjuist?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Barry antwoordt op 26 maart 2009:

Nee


Ronny antwoordt op 26 maart 2009:

Ton,
Voor het laden van mijn caravan gebruik ik geen tool. Het is immers moeilijk de kogeldruk van elke caravan in een tool te berekenen lijkt me. Zoals je stelt heeft elke caravan een andere kogeldruk bij afleveren.
Ik laad het essentiele rekening houdende met de L - R verdeling en plaats de zware zaken zo dicht mogelijk tegen de as. Ik check dan de kogeldruk en stuur bij. Hoeveel kogeldruk er bij mij op moet weet ik van bij de dealer (60-65Kg).
Op deze manier rij ik al een tijdje met een stabiele combinatie.
Groeten


Theo antwoordt op 26 maart 2009:

Een methode om (proefondervindelijk) inzicht te krijgen in de effecten van lading op de kogeldruk, is hetvolgend:
Neem een jerrycan en vul deze met water tot hij 10 kg. weegt.
Meet de kogeldruk (precies). Leg vervolgens de jerrycan op diverse punten in de caravan (b.v. helemaal achter, halfweg achterkant en as, net achter de as, net voor de as, halfweg as en voorkant, voorkant, disselbak). Meet op ieder moment weer de kogeldruk (ook heel precies). De toe- en afname van de kogeldruk geeft je een goed inzicht in het effect van lading op je kogeldruk.
Omdat je met een jerrycan van 10 kg. werkt, weet meteen hoe e.e.a. procentueel doorwerkt: b.v. 6 kg. meer of minder kogeldruk betekent dat 60% van het gewicht op die plaats een positieve of negatieve invloed op de kogeldruk heeft.
Als je dit een keer gedaan hebt, heb je zoveel inzicht dat je hier heel gemakkelijk mee kunt spelen. Je kunt de kogeldruk op een bepaald moment al bijna voorspellen. Je hebt dan je eigen tool, waar je volledig op kunt vertrouwen. (Natuurlijk dien je wel ongeveer de gewichten te kennen van de lading. Dat is ook een keer wegen.)


Ton van Leeuwen antwoordt op 26 maart 2009:

Het moge duidelijk zijn dat ik de belading van m'n caravan (en daarmee het "afregelen" van een voor mij bruikbare kogeldruk redelijk beheers.... Ik hou zo ongeveer 50-55 kg aan. Bevalt prima (voor wat betreft "mijn" combinatie)!
Mijn oog viel echter op dat tooltje elders op deze website en vroeg me even hardop af of dat ding nou eigenlijk wel zinvol is.
De gebruiker kan visualiseren dat de kogeldruk afneemt als-ie gewicht achter de as plaatst en toeneemt als-ie gewicht voor de as plaatst.
Maar om daar nou een knalharde kogeldruk als resultaat uit te laten rollen gaat me wat te ver. Leuk bedacht, maar (zoals al eerder gezegd) bruikbaar.....??


Bert antwoordt op 26 maart 2009:

We spreken ook van het effect op de kogeldruk, als deze van huis uit al 30 kg meer is... Tsja. Misschien is het zinvol dat we een extra disclaimertje toevoegen. Net als een toevoeging dat zware spullen op de as het weggedrag verbetert en andersom.
De functie en het doel van het tooltje lijkt me overigens helder: inzicht verschaffen over de effecten van je belading op de kogeldruk. Als je die gewichten en de plaats goed inschat (of precies weet) werkt het tooltje verrassend (?) nauwkeurig.


jadatis antwoordt op 27 maart 2009:

Met door mij gemaakt Excell-formulier kun je het ook bepalen
http://www.caravan-forum.nl/viewtopic.php?t=6954
Daar staat de link en de gebruikerstips.
Maar ik heb dit niet voor niets een spel genoemd, omdat de nauwkeurigheid sterk afhankelijk is van nauwkeurig juiste invulling. Beter is het formulier op het eerste tabblad te gebruiken, waar je aan kunt geven waar gewicht en plaats tussenin zit. Achteraf neem je dan gelijk de bandendruk even mee, waar het formulier in eerste instantie voor bedoeld is.


Rico antwoordt op 27 maart 2009:

Als je het tooltje gebruikt zoals Bert dat aangeeft, dus om verschillen in belading te kunnen zien, dan werkt het best goed.

Wij hebben namelijk in de caravan andere matrassen aangeschaft. Deze zijn van gewone slaapkamerkwaliteit, dus niet van caravankwaliteit. Dus om te kijken wat nou het effect daarvan was op de kogeldruk, heb ik dat tooltje gebruikt en wat blijkt? Verrassend nauwkeurig resultaat toen ik het later met de disselweger nawoog.


Ton van Leeuwen antwoordt op 27 maart 2009:

Inderdaad is dat tooltje best nauwkeurig en gaat het over "het effect op", maar het is net wat Bert al opmerkt: het "gevaar" is aanwezig dat sommigen het getal dat er als resultaat uitrolt, als "exact" gaan zien.... (En dus verder zelf niets meer nameten!).


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker