Annie de waard vraagt op 7 juli 2009:
Mag je met een nederlandse auto een duitse caravan trekken ?
@Eric antwoordt op 7 juli 2009:
Ja
MvO antwoordt op 7 juli 2009:
Sterker nog, een groot deel van het nederlands caravanpark is van duitse oorsprong(fabrikaat).
Edwin antwoordt op 7 juli 2009:
MvO,
Ik denk dat de vraagsteller bedoelt een caravan met een duits kenteken
Ger antwoordt op 7 juli 2009:
Voor de wegenverkeerswetgeving wel maar wat de belastingwetgeving daar van zegt? Geen idee. Probeer dat eens bij de belastingdienst/Douane na te vragen.
Andreas antwoordt op 7 juli 2009:
Ik denk dat het alleen toegestaan is als de caravan op een duits adres geregistreerd staat, om te voorkomen dat wij allen een goedkopere caravan in Duitsland kopen en er hier vrolijk mee rond rijden, zonder dat-ie in NL is ingevoerd. De belasting/douane zal dit best wel afgeschermd hebben, net als bij campers.
T5 antwoordt op 7 juli 2009:
Andreas: noem eens 1 reden om massaal met caravans met Duits kenteken te gaan rijden...... (buiten garantie gevallen dan, waarvoor je naar je dealer gaat)
Op caravans zit geen BPM, wat wel op campers zit, daarin zit het verschil.
Jan@ antwoordt op 7 juli 2009:
Zoals wel vaker, een eventuele bekeuring kan je wel dragen maar hoe zit het met de verzekering??Want schade is een ander verhaal!!
Andreas antwoordt op 7 juli 2009:
@T5 - ik weet dat er geen BPM op caravans zit, zoals bij campers. Toch meende ik -maar kan het niet hard maken- dat duitse caravans in de 'Heimat' goedkoper zijn dan hier te lande?
dabbertje antwoordt op 7 juli 2009:
Duitse caravans kunnen idd goedkoper zijn voor Nederlanders. Maar dat wil nog niet zeggen dat je ook een Duits kenteken krijgt, daarvoor moet je een Duits ingezetene zijn. Kenteken moet altijd in NL worden aangevraagd.
Maar Annie mag gewoon met een NL auto een caravan met Duits kenteken trekken.
Gr. Daphne
Ps: ik vond de opmerking van MvO erg sterk 😉..... wij rijden ook met een Duitse caravan rond, net als de grote meerderheid van caravannend Nederland.
RobD antwoordt op 7 juli 2009:
Als men met "Duits" een Duits kenteken bedoeld: Ja
Het kenteken staat geregistreerd en de rest ( invoerrechten, bpm en verzekering) zijn niet belangrijk.Hiermee kan men jaren door alle landen rijden zonder dat politie of douane zich hierom druk maakt. Het vrije Europa.
T5 antwoordt op 7 juli 2009:
Beste RobD
Er kan geen BPM op een caravan zitten !
En invoerrechten zitten er ook niet op een caravan die uit de EU komt.
(Op een uit bv de USA geimporteerde caravan komen wel invoerrechten bij, omdat deze van buiten de EU wordt geimporteerd, ook hier weer GEEN BPM)
Invoerrechten gelden dus alleen voor caravans die van BUITEN de EU komen en voor de eerste keer op EU kenteken worden gezet, wat er daarna mee gebeurd doet er niet meer toe.
Aangezien Duitsland een EU land is, is dit dan ook niet van toepassing en kun je in EU landen kopen wat je wilt. Alleen als je met een NL kenteken wilt rijden moet de caravan naar de RDW vooor een eigen kenteken bewijs.
ROBD antwoordt op 7 juli 2009:
Beste T5: als je leest, lees je ook wat er staat: Het kenteken staat geregistreerd en de rest ( invoerrechten, bpm en verzekering) zijn niet belangrijk. Hiermee kan men jaren door alle landen rijden zonder dat politie of douane zich hierom druk maakt. Het vrije Europa.
Klopt dit niet met wat jij beweert?
T5 antwoordt op 7 juli 2009:
Beste RobD: je hebt gelijk (foutje, niet goed gelezen).
Nu het er toch al staat, hebben anderen er wellicht wat aan.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!