Reinier van de Pol vraagt op 15 mei 2010:
Hallo beste caravan fans,
Van mijn Avento 420 TL de Luxe Royal is het polyester dof geworden. Graag wil ik dit weer netjes maken en aten glanzen.
Wie heeft er ervaring om dit klusje te klaren en kan mij er tips over geven?
Alvast hartstikke bedankt voor je reactie!
Met vriendelijke groet,
Reinier.
JH Vis antwoordt op 16 mei 2010:
Heb zeer goede ervaringen met D'Arc Loyal, het gele merk. Met name de cleaner voor sterk verweerde oppervlakken en de wonderwas voor minder verweerde oppervlakken. De laatste biedt tevens een zeer goede beschermlaag. Mijn advies om met de wonderwas te beginnen. Werkt dit niet (zo) goed , dan de cleaner gebruiken, daarna de wonderwas. Verkrijgbaar bij de betere watersportwinkel.
Bert (niet die van deze site) antwoordt op 16 mei 2010:
Bij ons in het dorp was er iemand die had hetzelfde probleem,die heeft de caravan toen weer als nieuw gekregen door hem op te poetsen met BUD.
groeten
Reinier van de Pol antwoordt op 16 mei 2010:
Kan ik er dan ook met "gewone" autocleaner en autowas mee aan de slag?
Reinier
RobD antwoordt op 16 mei 2010:
De autowas zal wel gaan, v.w.b de cleaner zou ik oppassen met de 'polijstwerking' van het spul. De c/van lak is minimaal qua dikte.
Vaak is een grondige wasbeurt al sterk resultaat verbeterend. Gebruik een concentraat die echt alle vervuiling verwijderd. Een goed geoutilleerde shop kan je hierbij wel helpen.
Pel antwoordt op 16 mei 2010:
GP van Halfords is gemakkelijk te verwerken in een emmer water en geeft uitstekend resultaat.
Mocht het polyester echt verweerd zijn eerst wassen met een dosis Jif in een emmer lauw water en een spons, dit krast niet.
Daarna afspoelen met water en laten drogen alvorens het GP te gebruiken.
michiel antwoordt op 16 mei 2010:
JIF?!?!? Nooit gebruiken op je caravan of auto!!! Ook niet op je polyester. Gebruik een " milde" autowas. Ikzelf gebruik meestal Turtle wax metalic (geen slijpmiddel!) en krijg daar de hele caravan (ook de " ramen" ) superglad en glanzend mee.
Reinier van de Pol antwoordt op 16 mei 2010:
OK, JIF of een ander schuurmiddel is dus uit den boze begrijp ik.
Ook begrijp ik dat er verschillende ervaringen zijn bij jullie die reageren. Al met al is er nog geen eensluidend antwoord moet ik zeggen.
Turtle wax? Zijn daar nog meer ervaringen mee?
En, wat is de werking van het GP product van Halfords? Daar is blijkbaar de nodige ervaring mee opgedaan.
Weer bedankt voor jullie spontane reacties!
Reinier.
RobD antwoordt op 17 mei 2010:
"Ook begrijp ik dat er verschillende ervaringen zijn bij jullie die reageren. Al met al is er nog geen eensluidend antwoord moet ik zeggen".
Dat zul je zeer waarschijnlijk ook niet krijgen. Zoveel zielen, zoveel meningen.
"En, wat is de werking van het GP product van Halfords? Daar is blijkbaar de nodige ervaring mee opgedaan".
Er zijn 3 merken 1x genoemd en je trekt de conclusie dat met GP de 'nodige ervaring' is opgedaan? Mwah.
JH Vis antwoordt op 17 mei 2010:
De afwerklaag van polyester, de gelcoat, is vele malen dikker dan een laklaag. Het is geen enkel probleem deze met een slijpend middel, zoals cleaner, te behandelen. Ik zou zelf niet gaan voor een produkt geschikt voor auto's omdat dit oplosmiddelen kan bevatten waar bv kit niet goed tegen kan. Neem een was en/of cleaner geschikt voor polyester.....uit de watersportwinkel! D'Arc Loyal is echt heel goed spul.
Pel antwoordt op 17 mei 2010:
Jif heb ik vijf jaar gebruikt en de Biod was daarna nog als nieuw!
Hij kwam in het voorjaar uit de buitenstalling en was dan behoorlijk vuil.
De ramen uiteraard niet met Jif doen.
Een goede vetoplosser werkt hier perfect Dreft bijv. en veel water.
Pel antwoordt op 17 mei 2010:
Ik ken nog een goed middel tegen insekten/poep en zwarte strepen:
123 te koop bij elke c.shop.
BIOD antwoordt op 17 mei 2010:
Voor polyester caravans zoals de BIOD, maar evenzeer voor ander polyester produkten met een gelcoatbuitenlaag (zoals de fronten/achterzijdes van Kip/Avento) raden we het gebruik van middelen welke de waslaag aantasten zonder meer af!
Gelcoat is een dikke coatlaag van ca. 0.8 mm en is enigszins poreus. De waslaag (welke het produkt van nature bij het lossen van uit de mal al heeft) dient als bescherming en dicht de porien zodat vuil niet kan indringen en biedt ook bescherming tegen verkrijting. Het is zaak deze waslaag intact te houden door 1 tot 2x per jaar het produkt in de was te zetten. Een vaste was zoals de honingwas die wij in de produktie gebruiken werkt prima; licht insmeren en met een zachte doek uitwrijven. Een produkt dat op deze manier behandeld wordt en voorzien is van een goede kwaliteit gelcoat blijft zelfs meerdere decennia lang glanzend. Het in de was zetten op deze manier kost voor een totale caravan ca. 30 minuten.
Echter (sorry Reinier): Sla je dit 1 of enkele jaren over dan dringt het vuil dieper in, wordt de gelcoat dof en verdwijnt de glans. Is de glans eenmaal verdwenen en lukt het niet om dit met 1 of 2x in de was te zetten voldoende te herstellen dan zit er weinig anders op dan de caravan te poetsen met een voor gelcoat geschikt polijstmiddel. Met een 3M produkt dat speciaal voor gelcoat is ontwikkeld hebben we verreweg de beste ervaring zowel voor matrijzengelcoat als voor produktgelcoat. Na het poetsen glanst de gelcoat weer maar heeft geen bescherming en zou dan spoedig weer dof worden! Na het poetsen daarom de caravan met Andy (Ajax werkt misschien ook maar dan krijg ik mgelijk voetbalfans van andere clubs over me heen) goed schoonmaken zodat alle poetsresten verdwijnen, naspoelen met schoon water en daarna 6x in de was zetten (elke waslaag steeds dun aanbrengen werkt beter dan 1 dikke laag). Daarna kun je weer overgaan op een ritme van 1-2x per jaar.
Verder:
- Nooit (!) een poetsmachine gebruiken voor het in de was zetten: de was wordt dan warm en komt als kleine korreltjes weer uit de gelcoat vrij waardoor de bescherming verdwijnt.
- Produkten als 123 of andere oplosmiddelhoudende schoonmaakmiddelen vermijden; deze lossen niet alleen het vuil maar ook de was op met als gevolg dat je kunt blijven schoonmaken;
- het produkt D' Arc Loyal ken ik niet, maar als het speciaal voor polyester jachten is ontwikkeld verwacht ik dat het goed zal zijn. Ik vermoed dat dit een polymeerlaagje op de gelcoat vormt wat eveneens de porien sluit. De hechting van polymeren en daarmee de duurzaamheid van de behandeling is echter weer afhankelijk van de voorbehandeling. Op een gelcoatlaag verzadigd met was zal het laagje minder lang in tact blijven.
Pel antwoordt op 18 mei 2010:
In feite is dit een bevestiging van de behandeling die ik toepaste destijds:
In de herfst werd de BIOD in de vaste was gezet maar niet uitgepoetst.
In het voorjaar werd deze vervuilde waslaag(hij stond buiten) verwijderd met een scheut Jif op een emmer water.
Vervolgens werd een vloeibare waslaag aangebracht.Kweet niet meer welke is te lang geleden tegenwoordig gebruik ik GP van Halfords.
Verder behoort bij het gebruik van 123 altijd een nieuwe waslaag aangebracht te worden ook van 123.(staat in de gebruiksaanwijzijng van dit goede product.)
En nee ik heb geen aandelen bij 123.
john antwoordt op 18 mei 2010:
Quote: In feite is dit een bevestiging van de behandeling die ik toepaste destijds.
Beste Pel, lees het verslag van de expert!? eens goed:
"Voor polyester caravans zoals de BIOD, maar evenzeer voor ander polyester produkten met een gelcoatbuitenlaag (zoals de fronten/achterzijdes van Kip/Avento) raden we het gebruik van middelen welke de waslaag aantasten zonder meer af!" en "- Produkten als 123 of andere oplosmiddelhoudende schoonmaakmiddelen vermijden"
Jif heeft oplosmiddelen en schuurt als de hel, het tast wel degelijk aan.
Karel Eimers antwoordt op 18 mei 2010:
Ja, John het wordt moeilijk voor Pel maar hij is niet de vraag steller, dus laat hem met rust.
gr. Karel
john antwoordt op 18 mei 2010:
Karel, ik zal de laatste zijn die iemand aanvalt. Toch zit er veel tegenstelling in wat Pel denkt (dacht) goed te doen.
Zijn bevestiging staat haaks op wat de expert te melden heeft.
Ik neem gemakshalve aan dat iemand die dagelijks met dit soort materie omgaat het juiste antwoord geeft. Duidelijk meld deze heer/dame: geen agressieve middelen (jif) en geen 123.
Dus waar pel zijn bevestiging vandaan haalt blijft een raadsel??
reinier van de Pol antwoordt op 18 mei 2010:
Beste mensen,
Heel hartelijk dank voor jullie reacties! Er is voor mij veel duidelijk geworden. Aan de uitleg en reactie van BIOD hecht ik veel waarde. Ik ga mijn Avento op deze manier behandelen.
Vandaag heb ik telefonisch mijn vraag ook bij Caravancentrum Meerkerk (ja, daar waar Avento werd gebouwd) gesteld. Tot mijn niet geringe verbazing werd ik kortweg naar de 123 producten die in shop verkrijgbaar zijn verwezen. Nu ik de uitleg van BIOD heb gelezen begrijp ik reactie die ik uit Meerkerk kreeg totaal niet.
Nogmaals, ik ben jullie zeer erkentelijk voor jullie reacties! Een heel fijn caravanjaar gewenst allemaal!!
Reinier.
john antwoordt op 18 mei 2010:
Misschien moet Meerkerk eens contact opnemen met het adviescentrum van Biod? Maar ik heb het vermoeden dat Biod stilletjes wel meeleest en zelf ingrijpt.......................
Karel Eimers antwoordt op 18 mei 2010:
John je hebt helemaal gelijk ook over waar Pel zijn bevestiging vandaan haalt is en blijft een vraag, maar Reinier is blij met al onze reacties en wenst ons een fijn caravanjaar en wij hem natuurlijk ook.
Gr. Karel
michiel antwoordt op 19 mei 2010:
Ik zat net ff te kijken op www.carclean.nl.
Zij verkopen online poetsproducten en hebben een sectie voor pleziervaartuigen.....en veel poets en clean producten speciaal voor gelcoats.
Erg handig
Pel antwoordt op 19 mei 2010:
Volgens mij heeft BIOD geen ervaring met JIF op een BIOD van pakweg 30 jaar geleden!
Mijn ervaring met dit schuurmiddel in de beschreven situatie is prima!
Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en elke weg heeft zijn prijskaartje!
Met 123 op polyester heb ik geen ervaring.
Dit gaf ik mee ter kennisname en zo had ik het ook geschreven.
Maar goed lezen is ook een kunst.
JH Vis antwoordt op 20 mei 2010:
In de plezierjachten wereld is het niet ongebruikelijk een sterk verweerde romp eerst met korrel 2000 waterproof te schuren waarna men met cleaner aan het poetsen slaat, eerst grof dan fijn. Al naar gelang de verwering eerst het minst ingrijpende produkt proberen, heeft dit geen resultaat dan overschakelen op een gradatie zwaarder enz...
john antwoordt op 20 mei 2010:
" Met 123 op polyester heb ik geen ervaring."
Dit terwijl in een eerder antwoord word gezegd: "Ik heb nog een GOED product gevonden: 123"
Ook hier weer tegenspraak, want hoe kan men iets als goed beoordelen, zelfs aanbevelen, terwijl er tevens geen ervaring mee is op de desbetreffende ondergrond?
Het feit dat Biod geen ervaring heeft met Jif op een 30jarige c/van zou ik niet van harte nemen. Ik ga er van uit dat iemand die dagelijks met de materie omgaat er meer ervaring mee heeft dan een doorsnee caravanner die 2x p.j. zijn hut wast.
Jan antwoordt op 20 mei 2010:
Voordat we verder gaan😉
Dat een Biod van polyester is gemaakt weet ik wel, maar waar zit het polyester aan een Avento? Of is het een andere kunststof abs of zo???
JH Vis antwoordt op 20 mei 2010:
Quote:.......maar waar zit het polyester aan een Avento?
Op een slecht fotootje kunnen constateren in ieder geval front, bovenzijde, achterzijde.....
Jan antwoordt op 20 mei 2010:
Lastig om te constateren via het fotootje wat het is.
Bij mijn vast veel goedkopere caravan is dat voorfront van de kunststof abs en dat is een kwalitatief veel minder spulletje dan polyester.
Bovendien is polyester repareerbaar en dat is abs ook niet.
Ik bedoel maar polyester kun je desnoods met schuurpapier voorbewerken en polijsten. Bij abs moet je daar maar niet aan beginnen.
JH Vis antwoordt op 21 mei 2010:
Jan, ik dacht dat je het model niet kende, vandaar mijn post waarin ik delen noem die van polyester (zouden kunnen) zijn.
Uiteraard kan ik de materiaalsoort niet via een fotootje bepalen, maar als de topicstarter het heeft over dof geworden polyester dan ga ik ervan uit dat het ook polyster betreft. Overigens zou ik de genoemde behandeling met ABS ook best aandurven...
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen