Caravantrekker.nl

Aankoopadvies trekauto voor lange caravan

Mon!que vraagt op 28 april 2011:

Wij hebben een nieuwe caravan gekocht van 8 meter lang inclusief dissel. De caravan mag beladen 1700 kg wegen.

We rijden nu in een Opel Omega station 2.2, deze mag volgens het kenteken 1650 trekken. We houden de caravan nu zo leeg mogelijk en leggen alle zware spullen in de auto.

Over enige tijd gaan we een nieuwe auto aanschaffen. Ik wil dan het liefst een auto die allemaal groene sterren krijgt en waarvan ook de stabiliteit hoog scoort. Maar als ik op deze site zoek, naar een auto op benzine voor een caravan van 1700kg, kom ik uit op Porsche Cayenne, BMW X5, Audi Q7 of zelfs Hummer e.d. uit.

Mijn vraag is: Met welke BETAALBARE benzine auto (i.v.m. de wegenbelasting) krijgen wij deze caravan veilig over de Pyreneeën naar Spanje?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

marcel antwoordt op 28 april 2011:

Het soort auto dat je noemt, maar dan ouder. Alternatief een busje.

Helaas zijn er geen kleine goedkope auto's die een caravan met 5 groene sterren over de bergen kunnen trekken 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 april 2011:

Ga er maar vanuit dat je in een 8 meter lange caravan zoveel spullen opbergt dat die ook daadwerkelijk straks 1700 kg gaat wegen. (zit er ook een mover onder?)
Je hebt dan, wil je een beetje veilig rijden een auto nodig die ook zo'n 1700 kg leeg weegt. En dan nog is het niet aan te raden veel harder dan 80 a 90 km/u te rijden.
De keuze in betaalbare auto's is dan inderdaad klein....helaas.

Wellicht had je dit moeten bedenken voordat je zo'n grote en zware caravan kocht 😉


Jan Z antwoordt op 28 april 2011:

Ik weet je budget niet maar koop liever een oudere auto waar je veilig mee op weg kan, bv een Mercedes E 240 automaat combi mag 2100kg trekken en lijkt mij tenminste een beetje veilig, en okè wegenbelasting is misschien wat hoger maar de aanschaf kan meevallen omdat veel mensen juist geen grote benzineauto willen.


Mon!que antwoordt op 28 april 2011:

@ Marcel: Het hoeft ook geen kleine auto te zijn hoor.
@ Menno: Ja, er zit ook een mover onder. Het is moeilijk om hem onder de 1700Kg te houden. En wat het vooraf bedenken betreft: de Omega krijgt hem nu prima mee, maar ik wil graag voor de toekomst een goede opvolger aanschaffen.
@Jan Z: Die mercedes kan ik op deze site niet vinden. Wel een E280 combi. Daarbij is de score vrij laag: 84% en 2* voor stabiliteit.

Wat denken jullie van een Opel Antara 3.2?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 april 2011:

Het is heel lastig om een auto te vinden waarbij de stabiliteit hoog scoort. Dit komt doordat als zo'n zware en grote caravan gaat slingeren er wel een hele zware auto voor moet staan om die krachten aan te kunnen. Bij dergelijke caravans is het dan ook zaak te voorkomen dat je in een slinger komt. Snelheid in de gaten houden is daarbij dus het belangrijkst, naast een goede belading! Daarnaast is het zeker zinvol als de caravan uitgerust is met een elektronisch stabiliteitssyteem (ATC, Leas of iDC) of de auto is uitgerust met ESP met trailer assist als extra vangnet.
Maar nogmaals.... rijdt niet te snel met zo'n caravan.


Jan Z antwoordt op 28 april 2011:

Goed gevonden, maar die is wel duur in wegenbelasting en ook duur in verbruik(ook al die tijd zonder caravan)met caravan komt een 3.2V6 Antara als je geluk hebt uit op 1:4 met zo`n caravan.
Hoeveel km rij je per jaar?


Tijs antwoordt op 28 april 2011:

Is dan wel geen benzine, maar diesel, maar kijk ook eens naar een tweedehands Ford S-Max. Zijn leeg al 1650 kilo en met veel bagageruimte om de zware dingen in de auto te leggen. Met een Hobby van bijna 7,5 m. en zo'n 1.600 kg kon hij prima overweg al moet je natuurlijk niet met 120 van een helling afvallen.


Andreas-NL antwoordt op 28 april 2011:

Denk ook eens aan een Kia Sorento 3.3 V6 (evtl. op LPG) die zwaar (en sterk) genoeg is om deze caravan aan te kunnen.


Mon!que antwoordt op 28 april 2011:

@ Menno: Bedankt, we zullen zeker niet te hard rijden; bergop of vlak maximaal 90 en bergaf maximaal 75. De caravan heeft wel een stabilistiekoppeling, maar niet electronisch.
@ Jan Z: De wegenbelasting van de Antara is niet veel duurder dan die van de Omega. Met de omega rijden we nu weinig. Voor de lange ritten zonder caravan gebruiken we een Toyota Aygo. Met de Omega (en later misschien de Antara) rijden we ongeveer 6000km per jaar.
@Tijs: Bedankt voor de tip. Ik heb op deze site de Ford S-Max 2.5 20v Turbo even voor onze caravan gezet, en dat gaf de volgende score: 88% en 1*. Ik ben op zoek naar beter. Met ons aantal Km's per jaar, is het ook niet zo handig om diesel te nemen.


Mon!que antwoordt op 29 april 2011:

@Andreas: Ik zat nog te typen toen jouw reactie binnenkwam, ik zie die nu pas.

Kia Sorento is er een die mij ook erg aanspreekt! Wat mij alleen opvalt is, dat als ik hem vergelijk met de Opel Omega station 2.2, het versnellen van 70-90 bij de Omega zo veel vlotter is dan bij de Sorento. Het lijkt er op dat het hoogste koppel van de Sorento bij veel meer toeren ligt dan bij de Omega. Ik ga hem ook eens vergelijken met de Antara.


TheoS antwoordt op 29 april 2011:

Heb je al eens gekeken bij Volvo?
Zowel bij de V70 als bij de S80 zijn er diverse benzine uitvoeringen, die aan de vereisten zouden kunnen voldoen. Ook hebben de XC70 en de XC90 ieder een benzineuitvoering die passend zou kunnen zijn.


Bert.s antwoordt op 29 april 2011:

Is het niet mogelijk een auto te huren als je met de caravan weg gaat?.... bijv vw transporter
Je kunt dan voor normaal gebruik een kleine auto kopen


RobD antwoordt op 29 april 2011:

"Je kunt dan voor normaal gebruik een kleine auto kopen"
Hebben ze al..................😉

Tja Monique, wat wil je? Nieuw of gebruikt? Je budget bepaald maar met 6000km p/j is het misschien raadzaam om gebruikt te kopen. En dan zijn er meerdere die in aanmerking komen VW Tiguan, LR Disco of Defender, de Aziaten waaronder de Antara, Q5 Volvo, enz. Zelf rijd ik met 1800-2000kilo aan de haak en ben erg blij met voldoende overgewicht voor de haak, voor mij essentieel om relaxed te rijden.


Robbert antwoordt op 29 april 2011:

Wat dacht je van een Audi A8? Weet niet of het betaalbaar vindt, maar voor tussen de € 15k en 20k koop je er eentje van 7 of 8 jaar oud met een hele sterke benzinemotor. Zo'n A8 zal zonder enige problemen je grote en zware caravan de bergen over trekken. Rij je de rest van het jaar ook op stand 😉En zo'n grote bak schrijft stevig af, je koopt ze dus voor relatief weinig t.o.v. nieuwprijs. Verder zijn er niet zoveel auto's die 1700 kg caravan veilig mogen (en kunnen) trekken. Ander alternatief is nog Lexus RX 300 of RX 350. Deze Lexus koop je 7/8 jaar oud voor ca. € 12k tot 15k (voordeel is grote betrouwbaarheid van de Lexus).


Mon!que antwoordt op 29 april 2011:

@TheoS: Volvo V70 geeft volgens deze site 80%, dus 5* in oranje, echter voor stabiliteit maar 2*. De XC90 scoort wel uitstekend, maar die ligt helaas toch wel boven ons budget.

@BertS: Over huren hebben we ook even gedacht, maar dat loopt aardig op. Wij willen graag vaak tussendoor weg kunnen, de caravan aanhaken en gaan! Als je dan eerst nog een auto moet huren, dan worden de kosten van zo'n weekje of weekend toch weer hoger.

@RobD: We willen het liefst een niet te oude 2e hands bijvoorbeeld uit 2007. De Antara spreekt me op dit moment heel erg aan. Ook rijden we al jaren Opel Omega (nu onze 3e). Enige nadeel van de Antara: veel minder bagageruimte dan onze Omega. Wat rijdt je zelf?


Mon!que antwoordt op 29 april 2011:

@Robbert: Audi A8 is zeker een geweldige wagen, maar eentje van 2007 kost minimaal 39.000. Wij denken meer aan een bedrag van rondom de 20.000. We zijn zelf niet handig met techniek, dus dan loop je met zo'n oudere auto al snel tegen allerlei onkosten bij de garage aan. Ik ga ook eens kijken bij de andere merken die je noemde, bedankt voor t meedenken.


RobD antwoordt op 29 april 2011:

@ Monique:
De Antara is geen Opel, ondanks de logo's die er opzitten...😉

Wat Rob zelf rijd...Een Q7 Diesel.


Mon!que antwoordt op 29 april 2011:

Q7 vind ik prachtig, maar voor ons toch te duur.

Twijfel nu tussen Kia Sorento 3.3 en Opel Antara 3.2. Als trekker komt de Antara net iets beter naar voren, maar de bagageruimte is slechts 370 liter, terwijl de kofferbak van de Kia een inhoud van min.890 liter heeft. Ook verbruikt de Antara (G-label) meer dan de Kia (F-label), maar de Kia is weer iets duurder in wegenbelasting.

Wie rijdt er in een Kia of een Antara en hoe is je ervaring?


jan antwoordt op 29 april 2011:

wij rijden nu 6 jr met een kia sorento 2.4 met een caravan van 1500 kg ,en gaan altijd naar spanje ,het is een geweldige auto alleen het benzine gebruik met caravan is aan de hoge kant 1 op 6
vr gr jan


Mon!que antwoordt op 29 april 2011:

Dankjewel Jan. Mijn voorkeur begint uit te gaan naar de Kia. Jouw ervaring helpt daar weer bij.


GD antwoordt op 29 april 2011:

@Mon!que,

al gedacht aan monovolume(sharan VR6), met de juiste balading haal je hiermee 4,5 groene ster en hier heb je natuurlijk ruimte zat om zoveel mogelijk in de auto te laden.


Mon!que antwoordt op 29 april 2011:

Lijkt me ook mooi zo'n Sharan, Klopt 't dat de 2.8 VR maar tot 2000 gemaakt is? Een auto van 11 jaar, vinden we te oud.


Jan antwoordt op 29 april 2011:

Misschien toch maar een kleinere caravan?
Of een vaste staanplaats?


Waterad antwoordt op 29 april 2011:

Kia Sorento 2.5 CRDI VGT bouwjaar 2006-2009
Is volgens mij voor minder dan 20k tekoop.

Zorg voor 400 kilo in de auto, desnoods aardappelen of zelf wat meer gaan eten 😉
en hij scoort 3* op stabiliteit en 72% gewichtverdeling.
En dan karren maar ! 80-90 hè, hard zat. Je hebt tenslotte vakantie.


Waterad antwoordt op 29 april 2011:

Aanvulling:

Met 100kg op de trekhaak doet ie 5* groen en 4 op stabiliteit.
Misschien mag er zelfs minder in de auto mee.

Succes.


Ron antwoordt op 29 april 2011:

Wij rijden met een Hyundai Santa Fe 2.7i (4wd) uit 2007 en bevalt perfect. We trekken er een caravan van max beladen 1700kg mee.
We gaan er alleen in de zomer mee weg naar Zuid-Frankrijk en rijden dus voornamelijk over Route Du Soleil en met 3 kinderen op de achterbank ook nog gaat dit heel erg goed.
We rijden met caravan goed door en zitten dan op een verbruik van 1 op 6/ 1 op 6.5) Ook veel ruimte in de auto, voor ons een heerlijke auto en kan perfect een grote/zware caravan trekken!


Ron antwoordt op 29 april 2011:

We zijn met deze combinatie ook naar Castellane geweest, vanaf Lyon is het dan aardig veel klimmen en dalen (vergeleken met Route Du Soleil), ging ook goed!
Wij rijden met caravan rond de 100km/h en afdaling 80-90km/h en dit op de teller, echte kilometers ligt dus vaak iets lager.


Martijn antwoordt op 30 april 2011:

1650KG aan caravan achter de 2,2 Omega, dat is nogal wat! Maar goed, het is maar net wat je wilt. Persoonlijk zou ik nooit een dergelijk grote auto achter een personenauto hangen. De gewichts verhouding wordt gewoon verre van ideaal. Daarbij geef je ook nog eens aan dat je een niet al te zware auto wilt ivm. de motorrijtuigenbelasting.
Om op de vraag zelf in te gaan..
Als je de caravan op 1650KG max. kunt houden is een Opel Vectra 2.8 V6 turbo misschien een goede keuze. Mag 1800KG trekken en doet dat mijn zijn 230 of 250PK (afhankelijk van bouwjaar) met twee vingers in de neus.
Een iets duurdere oplossing is een Opel Insignia 4x4 2.8 V6 turbo. Deze mag op kenteken 1700KG trekken. Mede door het hogere eigengewicht van de Insignia (door de 4x4) is dit nog (welliswaar met 500kg geladen in de auto) een goede combinatie. Een gewichtsverhouding van 72%. Al zou ik persoonlijk liever zo rond de 65% blijven.

Hoop dat je er wat mee kunt.


Bert.s antwoordt op 30 april 2011:

Is de Opel Vectra 2.8 V6 turbo met zijn leegewicht van 1400 kg niet erg licht voor een caravan van 1700 kg?


Martijn antwoordt op 30 april 2011:

Heb je gelijk in hoor! 1480KG is inderdaad vrij weinig. Er moet wel 500 Kg in gegooid worden 😉.

Echter zoals ik ook al aangaf, 17oo KG is voor eigenlijk elke personenauto té veel. Of je moet al direct in de top gaan zoeken, 7-serie's, S8'en of misschien een van de zwaarste S6'en. Maar het zou niet mijn keuze zijn!.


Fr@ns antwoordt op 30 april 2011:

Terug naar de vraagstelling: die ging over een trekauto voor een lange caravan en niet zo zeer over een zware, waar de discussie nu in is verzeild geraakt. Toch maakt dat een wezenlijk verschil. Lang en zwaar is veel lastiger dan alleen zwaar.


Bert antwoordt op 30 april 2011:

Ja, en een lichte Vectra met 500 kg beladen draagt wel bij aan een betere gewichtsverhouding maar ook niet veel meer dan dat. De Omega is vermoed ik zo zwaarder van zichzelf, zwaardere wielophanging, langere wielbasis et cetera.

De vraag was ook niet of de Omega volstaat, Mon!que wil binnenkort een andere auto die beter scoort wat betreft de veiligheidsreserve en te verwachten stabiliteit. Een vectra zal dat dus zeker niet gaan worden.

Lang en óók zwaar hoor Fr@ns, 1700 kg toegestaan en zoals al aangegeven, in een grote caravan gaat veel in en die wegen 'dus' ook veel. Of je moet bijzondere maatregelen nemen, zoals jawel Mon!que met de Omega ervoor ook al deed.


Martijn antwoordt op 30 april 2011:

Bert,

Dat snap ik. Echter staat ook aangegeven dat ze een auto met een niet al te hoog eigen gewicht willen ivm. motorrijtuigenbelasting. Eigenlijk een beetje tegenstrijdig icm een caravan van 1700KG. De Insignia zou evt. nog wel een optie kunnen zijn vanwege het hoge eigen gewicht.

Verder weet ik weinig auto's van dat formaat met een hoog eigen gewicht. De Citroen C5 viel hier eerst ook onder, echter is deze met komst van de facelift veel lichter geworden.


Karin antwoordt op 30 april 2011:

Ik onderschrijf de reactie van Ron, zeer goede ervaringen met de Santa Fe 2.7i. Verbruik 1:8,5 met caravan. Hangt tot 1500 kg (7,5m) achter, geen stabilisator. SF weegt in beladen toestand ca. 2000 kg, mag 2000 kg trekken, maar ik heb liever wat gewicht over, dus dat hang ik er niet achter. Tandemasser (zoals de onze) of enkelasser maakt wel wat uit voor de stabiliteit. De nieuwe versie van de SF (2.4) is trekauto van het jaar in de 4WD klasse in de ANWB-test. Ook zeer goede ervaringen met de Jeep Cherokee en Grand Cherokee, beide de 4.0 l. Die hebben door hun leeggewicht van ca. 2000 kg wat meer reserve, al legde ik ook toen het zware spul zo veel mogelijk in de auto. Verbruik is hoger dan van de SF, maar als je zo weinig km maakt is dat inderdaad minder relevant en ze zijn gebruikt redelijk betaalbaar. En weinig kosten aan gehad, ondanks een zeer respectabel aantal km op de teller. In alle 3 voldoende bagageruimte om inderdaad wat zwaarder spul in de auto te leggen. Zal een beetje afhangen van hoeveel je wilt besteden, maar in de klasse (jong) gebruikt is heus wel wat keuze. Ik heb zelf destijds 2 verschillende Sorento´s geprobeerd, wel beide 2.4 benzine en ze vielen bij mij bij de testrit met caravan af. Moeite met vertrekken, moeite met versnellen, moeite om in de tunnels omhoog te komen en te veel lawaai. Ik heb geen bezwaar tegen terugschakelen als het nodig is, maar als ik hier in een simpele tunnel al 2 versnellingen terug moet om niet helemaal stil te vallen waar ik met een andere combinatie met gemak in de hoogste versnelling naar boven rijd weet ik genoeg. Voelde op alle fronten of ze er moeite mee hadden. Maar misschien toevallig slechte exemplaren geweest. Een sterkere Sorento zal het omgetwijfeld beter doen. De 50 PK extra van de Santa Fe maken toch blijkbaar nogal verschil. Ik ben geen voor- of tegenstander van bepaalde merken, een auto voelt goed of niet. Ik zou zeggen gewoon de 'kandidaten' uitproberen met de caravan er achter.


michiel antwoordt op 1 mei 2011:

suzuki grand vitara 3.2 V6 al eens overwogen?
Santa Fe lijkt me ook een voor de hand liggende optie, vooral de 2.7v6.
Dodge Nitro misschien?
Subaru Tribeca 3.6??? (al is die nog wat duur)


michiel antwoordt op 1 mei 2011:

je hebt wel rijbewijs BE neem ik aan.....


Rob antwoordt op 1 mei 2011:

Hoezo geen Ford Mondeo of S-Max 2.5 220 pk benzine van vanaf bouwjaar 2007?
Deze auto's zijn breder en hebben een grotere wielbasis dan de Omega en hebben een laadvermogen van meer dan 800 kg in de auto. In diverse (trek)autotests is gebleken dat de Mondeo een prima onderstel heeft en prima raad weet met zware caravans.

Ik zou zeggen zoek een Mondeo Wagon 2.5 van (bouwjaar 2007-2010) met niveauregeling achter.
Zoveel mogelijk (zware) spullen in de (tot 1800 liter) kofferbak van de Mondeo i.p.v. in de caravan. Zorg dat de Mondeo op ongeveer 2 ton komt, caravan van ongeveer 1600 kg erachter en rijden.
Bovendien heb je in het dagelijks verbruik veel meer rijplezier aan een Mondeo met 220 pk in plaats van een pakweg Sorento met starre assen.


Robbert antwoordt op 1 mei 2011:

En wat dachten we van een Subarus Forester 2.5 XT? Mag 2 ton trekken en heeft 200+ pk. Erg goede trekker. Gezien ledig gewicht gunstig in wegenbelasting. Voor goede combi met caravan moet je dan wel flink laden in de auto...

voor 16.900 zie ik er eentje uit 2005 met 100k op de klok bij Subaru Alsmeer met volledige onderhoudshistorie...


Rob antwoordt op 1 mei 2011:

Ik mis in alle antwoorden onze auto. Onze Eriba Nova weegt ook 1700 kg, en onze Renault Espace 2.0T uit 2004 heeft daar geen moeite mee. Ten opzichte van een Omega hoef je dan over ruimte ook niet te klagen, en ten opzichte van 4x4's valt het verbruik nog wat mee.

Succes!


Bert.s antwoordt op 1 mei 2011:

Als ik uit bovenstaande 2 moest kiezen werd het de renault.
De subaru mag dan wel 2000 kg trekken, maar zijn eigen gewicht van ongeveer 1400 kg is wel aan de lichte kant


Mark antwoordt op 1 mei 2011:

Renault Grand Espace hebben wij en inderdaad een heerlijke auto en heel veel ruimte in de auto!
Wij hebben de 2.0 16v (dus niet de turbo) en hebben er een caravan van 1500kg achter dat uitstekend gaat.
Met een caravan van 1700kg zou ik denk ik wel voor de turbo gaan, al mag deze auto/motor (2.0 16v) 1800kg trekken.


Mark antwoordt op 1 mei 2011:

Wij hebben overigens niet de grand espace, maar de normale espace. Grand Espace heeft mijn broer en daar zit nog veel meer ruimte in, vooral fijn als je meerdere kinderen hebt. Zij hebben overigens wel de 2.0 turbo.
Zij rijden alleen niet met caravan, zij hebben een paradiso(vouwcaravan) en dat gaat natuurlijk erg makkelijk met zo'n auto ervoor.


Ron antwoordt op 3 mei 2011:

wij reden (nu touran) een Seat alhambra 1.8 turbo benzine automaat, een super trekker, mag 1800 kg trekken,mag met orginele trekhaak 100 kg kogeldruk hebben , net een berkening op los gelaten met een caravan beladen tot 1700 kg . en kom op 5 groene sterren....!!!


dirk antwoordt op 7 mei 2011:

Er zijn goede Toyota Landcruisers te koop, bouwjaar plm 1985, wegenbelastingvrij, max trekgewicht 3500 kg. Diesel bijna onverwoestbaar .
Succes gr Dirk


michiel antwoordt op 8 mei 2011:

zinvol dirk, ze willen en nieuwere auto aanschaffen en jij komt met een vervuilende, bejaarde Landcruiser aan.
Misschien als jullie zelf sterk genoeg zijn is zo'n familiefiets iets......kun je met zijn vieren je grote caravan omhoogtrappen.
De potentiele trekker zal een enorme bakbeest moeten zijn om die enorme woonwagen, want ik vind dit geen tourcaravan meer, te verslepen!


Mon!que antwoordt op 8 mei 2011:

Hartelijk dank voor de vele reacties. Ik denk dat we voorde familefiets gaan (grapje). We rijden nu met de omega en caravan terug van een weekje clamperen in Duitsland. Combinatie doet t nog uitstekend. Maar op deze route nog geen berg gezien. We beginnen te denken aan een beter merk dan Koreaan, maar dan iets ouder. Bijv Jeep, die kunnen best lang mee volgens mij.


John antwoordt op 8 mei 2011:

Van: michiel Datum: 08 May 2011 om 12:24
"zinvol dirk, ze willen en nieuwere auto aanschaffen"

Toch ff alles lezen Michiel !!!


lambert antwoordt op 8 mei 2011:

@ Mark.
Ik heb zelf een Fendt 550 TG (Ongeveer 1700 kg) getrokken met een Renault Espace 2.0T, maar daar zeer slechte ervaringen mee. Zeker op nat gras en bergop gaat het niet lekker en achteruitrijden was helemaal een drama. (continue slippende koppeling nodig)
Heb deze dan ook in 2008 vervangen door een nieuwe Landcruiser 3.0 d4d die met deze caravan totaal geen problemen en ook nog zeer aardige verbruikscijfers heeft.


Willem antwoordt op 9 mei 2011:

Monique; hoe kom je er op om een Jeep te kopen ?? en te schrijven een beter merk te kopen dan een koreaan.

Als je een Jeep met bv een Sorento vergelijkt ben je met de Sorento vele malen beter / slimmer uit.

Of bedoel je ipv een Jeep (wat een merknaam is) een terreinwagen in het algemeen.

Afgelopen week in een gerenomeerd Duits caravan vakblad is de Sorento getest en de uitkomst was verbluffend goed.

Een Jeep (als merk) met caravan er achter zal 1 op 4 rijden, en solo 1:7 / 1:8


RobD antwoordt op 9 mei 2011:

"Een Jeep (als merk) met caravan er achter zal 1 op 4 rijden, en solo 1:7 / 1:8"

Ik heb een Duitse SUV,diesel, maar teken voor zulke waarden. 😉


Mon!que antwoordt op 9 mei 2011:

Ik kom op Jeep als merk doordat ik het idee heb dat dit auto's zijn die heel lang mee kunnen. Op dit moment staan er op Autotrack.nl Jeeps te koop tot 23 jaar oud. En als wij er dan maar weinig km's per jaar mee rijden, dan kunnen we er heel lang mee doen.

Verder heb ik toevallig van de buurman op de camping deze vakantie hele nare ervaringen gehoord over zijn Kia Sorento.

Maar 1 op 4 is inderdaad niet zo aantrekkelijk. Ik blijf bezig met orienteren. Inmiddels heb ik weer veel bijgeleerd van al jullie reacties. Vooral belangrijk blijkt een hoge kogeldruk voor de stabiliteit. De Omega mag 'slechts' 75kg, de Jeep 140. Ook vindt ik het naar dat met de Sorento de meeste trekkracht pas bij behoorlijk hoge toeren beschikbaar komt. Onze Omega trekt heel goed bij lage toeren.


@Eric antwoordt op 9 mei 2011:

Je hebt het over 140 kilo kogeldruk voor de Jeep maar de caravan zelf heeft ook z'n beperkingen.
Vaak max 100 kilo en dat wordt dus dan de bepalende factor.


Mon!que antwoordt op 9 mei 2011:

Ik heb het even nagezocht en de max. kogeldruk voor onze caravan is idd. 100KG. Als ik dat invoer bij een berekening, kom ik op 5 groene sterren en 4 sterren voor stabiliteit.


Willem antwoordt op 10 mei 2011:

Monique, ik wens je veel wijsheid toe.

Denk nog maar eens na over je keuze.

Die nare ervaring van je buurman op de camping stelt niets voor, de best verkochte auto in dit segment was : de Sorento.

Over een Jeep zul je niet veel horen, verkopen zijn op 1 hand te tellen geweest.

Leuk zo'n amerikaan tot 23 jaar oud zoals je omschrijft, die staat te koken bij hellingen en last heeft vapor lock, en die zich geen raad weet met welke versnellingen de automatische bak moet kiezen.

Je zult vaak terug denken aan je Omega.

Fijne vakantie


Bert antwoordt op 10 mei 2011:

Oudere Jeeps vooral (Cherokees) komen echt niet zo best uit onze berekeningen door lamlendige automaten. Comfrtabel dat wel. Maar échte jeeps kunnen natuurlijk veel meer.

Qua kwaliteit, onderhoudskosten e.d. is een Sorento verre te prefereren boven een dergelijke Jeep. Zoek je SUV op internet... Maar dat doe je al? 😉


Mon!que antwoordt op 10 mei 2011:

Moeilijk, moeilijk, twijfel, twijfel!
Ik neig er nu weer naar om het voorlopig gewoon met de Omega te blijven doen. Veel bagage in de auto en de kogeldruk iets boven de toegestane 75kg (moet toch kunnen met de hulpveren?) en dan gewoon lekker rustig met een vaartje van 80 naar Spanje afdalen.
We nemen er rustig 4 à 5 dagen voor. Niet meer dan 400km per dag. En op zaterdag een extra nachtje blijven staan op een leuke camping in zuid Frankrijk en dan op zondag weer verder.
De reis naar Duitsland heen en weer afgelopen week was een 'eitje'. En nu de Omega wegdoen, levert relatief weinig op.
Jeep Cherokee valt nu dus af. Mijn eerste keuze was ook Sorento, maar wat dan met de verhalen over het hoge toerental? en de slechte ervaringen van Karin in dit topic?


Tijs antwoordt op 10 mei 2011:

Monique / Karin, om welke Sorento gaat dit? Begin vorig jaar is de Sorento volledig vernieuwd. Eigenlijk is alleen de naam nog hetzelfde. Ik heb toen een proefrit gemaakt in de benzine versie (al ben ik eigenlijk een dieselrijder) en was aangenaam verrast over het koppel onderin de toeren.

Voordat je de Sorento afschrijft raad ik je daarom aan goed odnerscheid te maken tussen het model voor en na 2010. En ga eens een proefrit maken.

Zelf heb ik uiteindelijk voor een S-Max gekozen omdat die 2e hands beter in mijn budget paste: de Sorento was simpelweg tweedehands nog niet verkrijgbaar.

Qua betrouwbaarheid: Kia geeft 7 jaar garantie, dus zelf lijken ze er in ieder geval vertrouwen in te hebben. 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 mei 2011:

Monique, gewoon doorrijden met wat je hebt is altijd het goedkoopst. Je opmerking : en dan gewoon lekker rustig met een vaartje van 80 naar Spanje afdalen is een hele wijze! Snelheid is immers alles bepalend als het gaat om stabiliteit (en dus ook veiligheid). Rijdt heel rustig en met name helling af (70 km/u) en er is niets aan de hand.


RobD antwoordt op 10 mei 2011:

Monique, je komt er hier niet uit. Je bent nu al 3x van mening/voorkeur veranderd en ik geloof dat we nog door kunnen gaan tot 2013....😉
In alle gevallen heb je voor- en tegenstanders. Ga eens kijken op www.problemcar.nl en ieder merk met alk type is vertegenwoordigd naar rato verkopen. . Als jij al van één negatief verhaaltje omzwaait, blijft er geen keus meer over.
Goede raad is al gegeven: rijd door met je omega tot deze uit elkaar valt. Goedkoop en zorgenvrij


Mon!que antwoordt op 10 mei 2011:

Dat is indd. wat ik we gaan doen. Gewoon de Omega oprijden en ondertussen lekker blijven twijfelen (is wat anders dan van mening veranderen, ik heb nog geen mening maar ben bezig er een te vormen met jullie hulp) over de toekomstige opvolger.

De Omega heeft wel al 2ton op de teller, maar die moet nog wel een tijdje mee kunnen, nu we er nog maar zij weinig km's per jaar mee rijden (hopelijk).


Karin antwoordt op 10 mei 2011:

@Tijs/Monique: het ging (nu bijna een jaar geleden) in beide gevallen om een Sorento 2.4 uit 2005 resp. 2006. De Santa Fe 2.7i V6 die we uiteindelijk gekozen hebben is uit 2006 (2e generatie). Alle 3 hadden ca. 70.000 km op de teller. De SF trekt de caravan vele malen makkelijker en rijdt veel comfortabeler dan de Sorento's deden. Maar zoals ik al schreef, de SF heeft 189 PK, de Sorento's hadden er 139. Dat maakt nogal verschil. Maar ook met die 139 had ik verwacht dat ze de caravan makkelijker zouden trekken. Maar inderdaad, als je met de Omega qua gewichtsverhouding met een beetje puzzelen de caravan veilig kunt trekken en hij er geen moeite mee heeft, waarom zou je nu dan geld uitgeven aan een andere auto? Je hebt zo in ieder geval de tijd om rustig verder te kijken en te sparen voor de wagen die helemaal aan al je wensen voldoet. Het kan altijd duurder/beter/zwaarder etc., maar is het ook altijd nodig? Ik heb in de afgelopen 34 jaar in heel veel verschillende auto's met verschillende aanhangers heel veel km gemaakt, ben nu eenmaal een liefhebber van de zo verketterde SUV in alle varieteiten (mede vanwege het eigen gewicht t.o.v. caravan en vooral paardentrailer) en geef de voorkeur aan een V6 boven een gedownsizde motor, maar met minder dan dat kun je ook veilig komen waar je wezen wilt, dat weet ik best.


Dirk antwoordt op 10 mei 2011:

Aha een nieuwe auto...

Of gewoon een ervaring uitwisselen...

BMW 5 Serie touring 3.0 6 cil. diesel (F11 M-sport 2011)
Mag 2000 kg trekken, 2500 kg wegen en...90 Kg kogeldruk.

Er achter een Dethleffs 669 560 Camper SK Lifestyle, met Mover, Airco en Omnistor (550cm) Weegt Circa 1800 kg en ook hier de zware spullen (toch de Isabella met glasfiber mee)

5 Groene sterren en... een auto die verantwoord tegenwicht biedt aan de caravan. Een Mondeo mag dan op papier een dergelijke caravan mogen trekken (dat blijkt wel uit de trekkende Denen/Sweden die met zo'n combinatie onderweg zijn) Als het mis gaat de caravan met dit wagentje aan de haal...

Succes met uw keuze.


John antwoordt op 11 mei 2011:

Een Mondeo d weegt toch al gauw 1600kg, Niet echt "een wagentje" te noemen, de BMW maar 10% meer 😉
Qua rijeigenschappen zou ik de Mondeo prefereren.


Fr@ns antwoordt op 11 mei 2011:

Een betaalbare benzinetrekker vanwege de wegenbelasting; verbruik 1:4 geen bezwaar; retour Spanje 3500km à 43ct/km is € 1500 brandstof. Komen nu toch de diesels in beeld?


@Eric antwoordt op 11 mei 2011:

In Frankrijk is de diesel ca 16 cent per liter goedkoper, in Spanje maar 5 hele centen goedkoper....

Voordeel valt best tegen als je dan bedenkt dat een beetje diesel een beurt nodig heeft bij 15000 km en een beetje benzineauto een beurt bij 30000 km.
Dieselen is echt niet zo goedkoop meer.


Fr@ns antwoordt op 11 mei 2011:

Je zult best gelijk hebben, maar ik ben onlangs naar omgeving Clermont l’Hérault geweest met 1750kg trailer. Heen en terug 2400km rustig rijdend met 236,4 liter diesel. Dat is 1:10,1 dus ongeveer 13 ct/km.


Jeroen antwoordt op 11 mei 2011:

Mijn diesel rijdt 1 op 9 en mijn vorige benzine auto reed 1 op 8, dus het verschilt hoeft niet altijd groot te zijn.
Voor Monique is het veel verstandiger om een benzine auto aan te schaffen, wanwege de wegenbelasting, etc. Verbruik ligt hoger dan diesel, maar het verschil (hoeft) niet heel groot te zijn!


John antwoordt op 11 mei 2011:

Mensen, voor we gaan zeuren omtrent een diesel, lees eerst eens alles wat vraagstelster schrijft.
"Met de Omega (en later misschien de Antara) rijden we ongeveer 6000km per jaar".
Wat moet ze met een diesel ook al is deze 3e hands. De wegenbelasting alleen al maakt het gebruik nooit goed.


dirk S antwoordt op 11 mei 2011:

volgende mogelijkheid: Citroen C8 2.2 diesel, veel ruimte om de caravan te ontzien ivm belading, trekkracht genoeg, enfin, Succes met de keuze.


Robin antwoordt op 12 mei 2011:

Mon!que,

Al aan een Land Rover Discovery gedacht?
De 4.0 V8 scoort heel veel groene sterren en is gebruikt niet al te duur. Dus ik zou er meteen een LPG-tank in laten zetten van het geld dat je overhoudt op een andere SUV.
De wegenbelasting is niet al te laag; hoog eigen gewicht tenslotte.
Is het bij zo weinig kilometers niet rendabel om een youngtimer te rijden? Geen wegenbelasting en veel lagere verzekeringspremie. De hogere onderhoudskosten zullen bij 6000 km ook wel meevallen.


Bert.s antwoordt op 12 mei 2011:

Of een belastingvrije range rover op lpg?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 mei 2011:

Of een belastingvrije range rover op lpg?

Dan heb jij nog nooit het onderhoud aan zo'n auto betaald. Kan je beter wel wegenbelasting betalen voor een 'onderhoudsarme' auto, is heel wat voordeliger 😉


Bert.s antwoordt op 12 mei 2011:

Klopt Menno, ik heb gelukkig zelf geen range rover.
Heb zelf gelukkig een moderne auto...en nog gelukkiger een caravan van maar 4.00 meter.

Een range rover kun je wel aanschaffen, maar dan moet je wel zo handig zijn om reparaties zelf te doen.


Mon!que antwoordt op 13 mei 2011:

Zelf zijn we niet handig met techniek, dus een old timer lijkt me niet verstandig. Zoals gezegd, geen diesel ivm wegenbelasting en het kleine aantal km's dat we per jaar met de grote auto rijden. Voor auto's op LPG moet je toch ook meer wegenbelasting betalen dan benzine? dan is dat ook geen goed idee en in het buitenland is het dacht ik ook niet altijd even makkelijk om een lpg-pompstation te vinden, en dan rijd je alsnog op benzine.

SUV als auto type spreekt me wel het meeste aan voor de toekomstige opvolger van onze Omega. Hogere instap, korte oversteek, hoge toegestane kogeldruk en hoog eigen gewicht. En dat dan gecombineert met een sterke motor. Bijv. Sorento 3.3 V6.

Deze zomer gaan we het gewoon met de Omega doen en daarna denken we weer verder. Ik houd jullie op de hoogte en bedankt voor alle meningen en ervaringen.


Bert.s antwoordt op 13 mei 2011:

misschien toch maar een kleinere caravan aanschaffen??


fred antwoordt op 14 mei 2011:

Hallo

wij hebben een caravan 560 max gewicht 1600kg ,wij hebbben gekozen voor een iveco daily bus voor de caravan

het voordeel is dat deze er uit ziet als bus ,maar valt onder vrachtauto ,en de wegen belasting is € 71,-per 3 maanden ,rijd 1 op 9 dus een prima trekker


Willem antwoordt op 14 mei 2011:

@Fred,

Er is een verschil tussen een vrachtwagen en een bestelwagen.

Aan je beschrijving te lezen is het een Bestelwagen (ofwel grijs kenteken in NL)
het genoemde WB tarief is alleen voor bedrijven en niet meer voor particulieren mogelijk (dat is nu een veelvoud geworden), dit is enkele jaren geleden allemaal veranderd.


Als de Iveco boven de 3500 kilo totaal gewicht komt ( wat ook kan ) dan heeft de Iveco achterop dubbellucht, echter komen er dan hele andere probemen om de hoek kijken omdat het dan volgens de wet een vrachtauto is en heb je volgende probleem:

-Groot rijbewijs C ( + E bij C ) (E bij B is niet geldig)
-Inhaalverbod voor VA's
-RTB is van toepassing alle landen buiten NL (niet in NL omdat het particulier gebruik is)
-Rijverbod in bijna alle EU landen op zaterdag en zondag (nvt in NL)
-Ahw/caravan achter de Iveco boven de 750kilo, is automatisch rijbewijs E bij C
-Enz
-Enz


Mon!que antwoordt op 14 mei 2011:

@Bert.s
Zoals ik in mijn openingspost aangaf: "we hebben net een nieuwe caravan gekocht..." lijkt me niet zo'n goed idee om nu direct weer een kleinere te gaan kopen.
@Fred
Bus is niks voor ons of het zou er uit moeten zien als bijvoorbeeld de Mercedes Viano, dan lijkt het nog net een personenauto. Zo'n Iveco is echt te groot voor ons.


Bert.s antwoordt op 14 mei 2011:

misschien was het verstandiger geweest om eerst wat informatie over een geschikte trekauto in te winnen voordat je de caravan had gekocht.
misschien toch maar een Lamborgini 775f
goede trekker en geen wegenbelasting


@Eric antwoordt op 14 mei 2011:

Kan alleen geen trekhaak onder... 😉


fred antwoordt op 14 mei 2011:

hai willem

bedankt voor je bericht over de iveci daily als onze trekauto ,c-e is voor mij geen probleem dat heb ik

wij rijden alleen door de weeks ,nooit in het weekend

richting italie ,dus ook dat is het probleem niet ,als de iveco als bus was ,is dit voor partulier niet meer te betalen met de wb ,dus voor deze oplossig gekozen ,en dat bevalt zeer goed

groetjes Fred


fred antwoordt op 14 mei 2011:

Willem

wat versta je onder de afkorting RTB voor buitenland ??

fred


Willem antwoordt op 14 mei 2011:

RTB = Rijtijdenbesluit (Zou je eigenlijk moeten weten als je C + E hebt)


Willem antwoordt op 14 mei 2011:

PS: Denk er ook aan dat veel stadscentra in de EU zogeheten Milieuzone's zjn/worden voor VA's.


Bert.s antwoordt op 14 mei 2011:

nou @Eric
onder de Lamborgini 775f mag echt wel een trekhaak.
kan ook prima een caravan trekken.


fred antwoordt op 14 mei 2011:

hai willem

wist het ook natuurlijk wel ,!!

maar als eigenaar van een prive vrachtauto val ik niet onder rtb , dit is een voortvloeisel van de arbowetgeving enkel bedoelt voor beroepschaufeurs in dienst van transportbedrijf (had je ook kunnen weten )

fred


fred antwoordt op 14 mei 2011:

Hai willem

ook aan de milieuzone,s hebben we gedacht ,hebben een euro 4 motor ,en de iveco is voorzien van een umwelt groene sticker (4) dus mogen overal in


Willem antwoordt op 14 mei 2011:

Nou zolang je onder 7,5 ton blijft niet..........anders wel........


Mon!que antwoordt op 15 mei 2011:

Moet ik dit antwoord serieus nemen? Ik vind het erg onaardig!

Onze huidige auto is geschikt. Dat wisten we van te voren. En er blijken ook genoeg andere auto's geschikt te zijn om onze mooie nieuwe caravan te trekken.

En een daarvan zullen we in de toekomst als opvolger voor onze huidige auto aan schaffen. Daar zijn we ons nu op aan het oriënteren. Er is nl. zoveel keuze.

We willen heus wel wegenbelasting betalen, alleen niet voor diesel omdat we daar te weinig km's voor maken.
=========================================================
>>> Van: Bert.s
>>> Datum: 14 May 2011 om 19:09
>>>
>>> misschien was het verstandiger geweest om eerst wat
>>> informatie over een geschikte trekauto in te winnen
>>> voordat je de caravan had gekocht.
>>> misschien toch maar een Lamborgini 775f
>>> goede trekker en geen wegenbelasting


Bert.s antwoordt op 15 mei 2011:

Mon!que

Een geschikte auto voor een dergelijke caravan is gewoon een dure aanschaf. Je moet natuurlijk een geschikte auto/caravan combinatie hebben, en in jouw geval moet dat een grote auto zijn..., en die kost nu eenmaal veel geld, zowel aanschaf als onderhoud.
Toen je de caravan aanschafte wist je ook dat voor zo'n grote caravan een grote trekker moet.
Ik zou gewoon met de opel door rijden...en die lamborginie is een optie, maar eigenlijk als grapje bedoeld.


Mon!que antwoordt op 15 mei 2011:

Ik heb toch nergens gezegd dat ik dat niet wist? En zo duur als een Q7, hummer of Porsche Cayenne hoeft 't heus niet te worden.

Daaronder zijn nog genoeg opties: Santa Fe, Sorento, Ssangyong Rexton,Landrover Freelander, Jeep Cherokee, Mitsubishi Pajero en daartussen willen we een keuze maken voor de opvolger van onze Omega.

Ik vond het prettig om met andere ervaren caravanbezitters (wij rijden zelf ook al 15 jaar met de caravan) serieus van mening te wisselen hierover.

We blijven zoals gezegd, inderdaad in onze Omega rijden tot die aan vervanging toe is, maar ik denk graag vooruit.


Jan antwoordt op 15 mei 2011:

Vooral blijven denken en pas serieus besluiten als het zover is. 😉


Bert.s antwoordt op 15 mei 2011:

Mon!que
Kia Opirus - 3.5 V6 aut 2e hands is ook nog een leuke betaalbare optie voor vevanging in de toekomst.


Mon!que antwoordt op 15 mei 2011:

Bert, bedankt voor deze tip. De berekening ziet er goed uit. 2e versnelling een stuk minder lang dan die van de Sorento, fijn bij lange hellingen. Beetje kleinere kofferbak dan we gewend zijn, maar zeker een goede optie om te onthouden.


Desley R. antwoordt op 26 mei 2011:

Kijk eens bij de nieuwe Skoda Supurb Combi 3.6 TSI of de VW Passat TSI? De diesels mogen 1800KG trekken. Ander is misschien de Skoda Yeti benzine DSG.

Maar deze combinatie caravan 1700KG en auto benzine.. is heel moeilijk te vinden, is dieselen toch geen optie?
(als je voor een nieuwe station kiest, mijn aanrader, neem een automatische niveauregelaar) Dit hebben wij ook met onze passat. Ideaal.


Mon!que antwoordt op 26 mei 2011:

@Desley R.
Bedankt voor je tips. Ik ga er eens een berekening aan wagen.


@Eric antwoordt op 26 mei 2011:

Ander is misschien de Skoda Yeti benzine DSG

1700 kilo achter een Yeti...



RobD antwoordt op 26 mei 2011:

Tja, en dan afvragen: Caravan waar ga je met de auto naartoe....😉


Desley antwoordt op 31 mei 2011:

@RobD;

Idd afvragen waar de caravan met de auto naartoe gaat..?
Hier ligt het er wel aan, welke combinatie je gebruikt. Ik zou inderdaad niet voor een kleine auto kiezen die wel 1700 kg mag trekken. Maar voor een grote ruime wagen, zoals een Supurb, C Klasse of een Sharan. E.d. auto's.


Desley antwoordt op 31 mei 2011:

@Mon!que;

Is een Vw Sharan (nieuw model 2011) TSI (ook met automaat) te verkrijgen. Die 150PK benzine mag 1800KG trekken (met DSG autom.) en de 200PK sterkte benzine (met DSG) mag 2000KG trekken? Voldoende toch?

Wat voor caravan hebben jullie nu dan, omdat je met dit gewicht zit. En waarom hebben jullie het liefste bezine, lijkt mij heel erg brandstof verbruiken...?

ieder geval succes met de keuze's. En ik hoor graag eventueel wat de keuze wordt of de keuze is geworden.


Andreas-NL antwoordt op 31 mei 2011:

Even alles goed lezen, Desley. Monique gaat duidelijk niet voor een diesel vanwege de kosten (lees: te weinig km's)
Verder gaf zij aan dat het aan caravan van 8 m lengte betrof met een mtm van 1700 kg.


Desley antwoordt op 31 mei 2011:

Ja klpt, heb het net allemaal gelezen. Maar ik was benieuwd om welke TYPE caravan het ging?

Is wel een mooie combi, zo'n sorento (model 2011) met een lange caravan.


Mon!que antwoordt op 31 mei 2011:

Hi Desley. Als we de Sorento gaan nemen, dan wordt het de 3.3 V6 benzine. Deze mag nl. een maximale kogeldruk hebben van 140Kg. De nieuwe Sorento met benzine motor mag "maar" 85Kg kogeldruk hebben.

Wat ik uit de berekeningen op deze site en uit dit topic heb geleerd is, dat een hogere kogeldruk de stabiliteit bevorderd. Onze caravan mag 100Kg kogeldruk hebben. Het is overigens een Bürstner Belcanto 535TS


Mon!que antwoordt op 31 mei 2011:

Correctie op bovenstaande bericht:
Het moet zijn "maar" 80Kg.


Desley antwoordt op 1 juni 2011:

Okee,mooie combinatie hoor. Het is en blijft een schitterende auto. En ook denk ik de ideale trekker. Hij wordt niet voor niets zoveel gebruikt in de paardensport.

Succes en alvast een fijne vakantie.


Bert de W. antwoordt op 20 juli 2012:

Monique: De voordeligste oplossing zou zijn de Omega B 2.2 in te ruilen voor een Omega B 3.2 V6.
Ik heb enige tijd een Omega A 3.0 stationwagon gehad en deze als zeer prettige trekauto ervaren waarmee hoge gemiddelde snelheden mogelijk waren (indicatie voor goede stabiliteit), in eerste instantie met een Knaus 500, later een Knaus 590 (tandemasser). Daarna een BMW 530d Touring gehad met de Knaus 590, maar 120km/h cruisen was met die auto op het randje van de kritische snelheid, dus niet prettig rijden meer, hetgeen met de Omega echter wel zeer relaxed ging.

Wil je echter nog veel meer ruimte, comfort en geweldige stabiliteit? Importeer dan een MB Viano V6 benzine uit Duitsland (want in Nederland heb je een zeer kleine kans ze te vinden). Een V6 cdi is nog beter als caravantrekker (nog meer koppel bij lage toerentallen), maar bij jouw kilometrage financieel niet aantrekkelijk en onnodig gezien het dan ineens verhoudingsgewijs lichte ''caravannetje''.
Het gewicht van de Viano is fiscaal wellicht een nadeel, maar valt ook wel weer mee t.o.v. de genoemde alternatieven, en juist voor de door jouw gewenste stabiliteit een enorm voordeel naast de onderstelconstructie, achterwielaandrijving en lange wielbasis.

Zelf rijd ik een Viano 3.0 cdi (want wel veel kilometers per jaar) met daarachter zeer regelmatig een caravan van 8,60 meter van 2300 kg. Een superstabiele combinatie waarbij 's nachts 120 km/h als kruissnelheid zeer relaxed is aan te houden. Met de stabiliteit zit het dus wel snor. Menno zal wellicht het risico van windvlagen aanhalen bij die snelheid, met dit span heb ik ook in de herfst op de Moerdijkbrug gereden bij windkracht 9 vol op de zijkant. Je voelt dat natuurlijk wel, maar de auto blijft de caravan volledig de baas.


R G Koster antwoordt op 14 mei 2013:

Deze reactie komt 2 jaren na sluiting van deze topic, maar misschien nog steeds actueel? We hebben jaren met een 1996 Audi 3.7 quattro en een Eriba Triton uit 2001 de wegen "onveilig' gemaakt. De Audi A8 kostte indertijd € 5000,-. Er voor nog eens € 5000,- aan "verspijkerd" (trekhaak, LPG G3 Prins installatie) Op de G3 installatie zit trouwens nog wat subsidie waardoor de houderschap belasting circa € 300,- duurder wordt per jaar dan "gewoon" benzine. De kosten; tsja je kunt pech of geluk hebben? De 1996 Audi A8 heeft het in zich om klassieker te worden, je moet wel wat euro's achter de hand houden voor post "onvoorzien". Zo is onze automaatbak najaar 2012 kapot gegaan, revisie kostte iets van € 3500,- Dit verschijnsel komt vaker voor bij de Audi A8 met 3 ton op de teller. Mijn rekensom is dat deze Audi volledig is afgeschreven. Volgens de ANWB schrijft een gemiddelde autobezitter elk jaar zo'n € 3000,- af op zijn/haar auto. In dat licht bezien vallen de hogere reparatie facturen dan ook wel mee. Want op een nieuwe(re) auto krijg je ook reparatie kosten. Het rijden met deze combinatie: Audi 3.7 A8 quattro met Eriba Triton is altijd een feest geweest. Inderdaad altijd als eerste boven op de helling na Luik. Nooit met pech langs de kant gestaan (afkloppen!) en altijd comfortabel gereden. Verleden weekend onze trouwe Eriba Triton verkocht. Hadden de week ervoor, via MP particulier een Eriba Nova Moving 555FB tot 1700kg, totale lengte iets van 7,5 meter van 10-2006. Weliswaar wederom een Eriba maar voor ons gevoel een totaal ander ding dan onze vorige Eriba. Het zal ons benieuwen hoe deze combinatie ons gaat bevallen. Ik ben nog wel benieuwd wat Monique uiteindelijk heeft gekocht en hoe haar dit is bevallen?


Marcb antwoordt op 22 mei 2013:

Heb een Tabbert Vivaldi 655DM, geladen 1900 kg, en trek deze met een Ssangyong Rodius handgeschakeld. Prima combinatie, ik probeer 110 km/u aan te houden en dit lukt vrij aardig. De Rodius is een lelijk ding maar enorm veel plaats achterin en rijd heel comfortabel aan 110.


ronald antwoordt op 22 mei 2013:

Waarom niet eens kijken naar een Peugeot Expert,Citroen Jumpy of een Fiat Scudo, binnenkort zelfs Toyota ProAce. Zijn allemaal dezelfde bestelbussen, al dan niet met 3 of 5 plaatsen. Heb zelf een Expert L2H1 met 163pk, en trek er een Caravelair van 1100 kg mee, heb ook nog een motorfiets van 200kg en de nodige zware dingen aan boord. Is een ware luxe om met deze combinatie te rijden. De trekker is namelijk veel zwaarder dan de aanhanger.


RobD antwoordt op 22 mei 2013:

Ze zal er na een jaar toch wel uit zijn!!??


jan& antwoordt op 22 mei 2013:

Pfffffff.....;-P


Jan Teepe antwoordt op 22 mei 2013:

Denk ook wel dat Monique het ondertussen wel weet, maar for the record: Mijn Subaru Forester mag 2000 kg. trekken en wij zijn net terug met onze 1600 kg., 7,25 mtr. lange caravan uit Spanje. Op de heenweg dwars door de Pyreneeën naar Spanje gereden. (Vielha tunnel) Terug via Perpignan. Daarna de A75 naar Clermont Ferrand. En dat is allemaal prima te doen met het 2 liter benzinemotortje. Wel hoog/lage gearing. Heen naar Spanje kan je beter de A75 niet nemen. Dat heeft niets met de trek auto te maken, maar dan is de kans op oververhitting van de caravanremmen groot. Net na Millau een steile lange afdaling waar 50 km. gereden moet worden. Vooral bij zware caravans blijft de oplooprem dan ingedrukt met oververhitting van de remmen, cq. mogelijke lager schade, tot gevolg.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker