Caravantrekker.nl

Zuiver drinkwater caravan

B.Ramakers vraagt op 18 juni 2011:

Het eerste drinkwater in onze caravan ruikt muf en smaakt slecht. Het slangen systeem is twee jaar geleden vervangen en wordt elk voorjaar goed schoon gemaakt. Voor de winterstalling wordt alle water afgetapt.
Wat kan ik nog doen om het drinkwater bruikbaar te houden.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

John antwoordt op 18 juni 2011:

http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=17992


Piet antwoordt op 18 juni 2011:

`De leidingen goed spoelen met water waarin opgelost een stuk of 3 steradenttabletten kan een oplossing zijn.


Jasper antwoordt op 18 juni 2011:

De steradenttabletten zijn dan wel populair, maar zoals gezegd bestaan ze in hoofdzaak uit soda. Ik ben er niet zo weg van.
Beetje bleekwater is wat agressiever als je echt bacterieën wilt verwijderen.
Maar wat wij meestal gebruiken - en wat hier nog niet genoemd is - is schoonmaakazijn. Doet niet zo chemisch aan, is goed tegen de kalk en heet ook niet voor niets 'schoonmaak -.."
Gewoon proberen!


TheoS antwoordt op 18 juni 2011:

Ik gebruik 2 x per jaar schoonwater leidingreiniger van 123. Na gebruik is alles weer helemaal fris.

Een alternatief is soda (met warm water) en (zoals gezegd) steradent. Ik ben hierover niet zo enthousiast omdat - met name soda - de leidingen van binnen ruw kan maken.


RobD antwoordt op 18 juni 2011:

Voor kalkaanslag is in principe is alle kalk verwijderaar goed, wel alkalisch !!. Om te desinfecteren: koop een goed desinfecteermiddel wat in water zijn werking behoud.
Steradent is een leuk middel maar voor een b.v. 10 ltr. tank heb je al minimaal 10 tabletten nodig om op zeker te gaan. Het nadeel: het laat een laagje achter en desinfecteert minimaal.😉

Na het gebruik, van welk middel dan ook, is het uiteraard raadzaam om alles grondig te spoelen.


Peter antwoordt op 18 juni 2011:

Wij gebruiken Milton tabletten. Dit zijn tabletten om zuigflessen van baby's koud te steriliseren. Bij elke vakantietrip vullen we de watertank en laten een tablet erin oplossen. Daarna water door laten lopen. Paar uren laten trekken en dan met zuiver water terug spoelen. Nooit geen problemen gehad met slecht ruikend water. Deze tabletten zijn verkrijgbaar bij de apotheker. En zijn zelfs bacteriëndodend (Listeria,Salmonella),en schimmelwerend.


TheoS antwoordt op 18 juni 2011:

@RobD
Desinfectie hoort er inderdaad ook bij. Je kunt het geheel desinfecteren. Je kunt ook een desinfectiemiddel in het water doen.
Schoonwater leidingreiniger van 123 desinfecteert niet en adviseert na het schoonmaken een desinfectiemiddel van 123 te gebruiken.


Hans antwoordt op 19 juni 2011:

wij gebruiken het water uit de tank alleen voor huishoudelijk gebruik,water om te drinken komt uit de fles,wel zo veilig lijkt mij.


RobD antwoordt op 19 juni 2011:

Als de tank en leidingen schoon zijn is er geen reden om water uit flessen te kiezen vanwege veiligheid. Die veiligheid heb je zelf in de hand 😉


Louis. antwoordt op 19 juni 2011:

Zorgvuldig reinigen en desinfecteren ieder voorjaar ,en voor de stallingsperiode kan veel bijdragen aan schoon water.
Zeker als je ook veel aandacht aan het aftappen en doorblazen geeft .
Maar er kan nog iets een belangrijke rol spelen .
En dat is de typische "jerrycangeur" zelf ,ook al betreft het vaak een vaste tank.
Ik ben zelf wegens de irritante muffe plastic geur en smaak op zoek gegaan naar een geurloze tank,en heb die ook gevonden .
Na deze tank van een aftapkraantje te hebben voorzien ,heb ik hem ingebouwd op een framepje.
Dit frame heb ik zo gemaakt dat water altijd naar de laagste hoek loopt waar ik het aftapkraantje zo laag mogelijk heb geplaatst.
Een gaatje in de caravanbodem ,en een slangetje aan de kraan zorgen voor een goede aftapmogelijkheid.
De tank is nu ook simpel te verwijderen om goed te kunnen reinigen ,iets wat met de originele niet goed mogelijk was.
Tevens gebruik ik een afsluitbare gieter zodat er geen ongedierte meegetankt word ,en we hebben nu altijd fris smakend en veilig water.


Marcel antwoordt op 26 juni 2011:

Ik blaas altijd de leidingen nog even door als ik de boel het afgetapt


Carlo antwoordt op 27 juni 2011:

Ik doe al jaren een geut javel(bleekwater) in mijn watertank,even de kraantjes open zetten en dan een een half uur laten staan,nadien goed na spoelen met proper water.nog nooit enig probleem gehad, is overal te krijgen en is goedkoop.


Jan& antwoordt op 27 juni 2011:

Hans zei het al: drinkwater uit de fles (supermarkt) en huishoudelijk (afwas) water uit de caravankraan.
Dit vooral omdat het lokale water op campings niet altijd aan de Nederlandse eisen voldoet. Nederland heeft zo'n beetje het beste drinkwater ter wereld uit de kraan en het wordt er elders niet beter op. Vergeet ook niet dat het water in de leidingen van de camping al dan niet door langdurige stilstand of vervuild grondwater (door riool?)met van alles besmet kan zijn..
Verder geven veel van de hier genoemde middeltjes als leidingreiniger een een bijsmaak die ik graag zou vermijden😉


RobD antwoordt op 27 juni 2011:

"Vergeet ook niet dat het water in de leidingen van de camping al dan niet door langdurige stilstand of vervuild grondwater (door riool?)met van alles besmet kan zijn.."

Sta jij alleen op een camping??? Stilstaand leidingwater op een camping??
Trouwens, ik moet de eerste waterleiding, die normaal gesproken onder druk staat, nog grondwater zien opnemen.!!
Daarbij, in 2000 is in de hele EU een wet aangenomen waaraan drinkwater minimaal aan moet voldoen......


Jan& antwoordt op 28 juni 2011:

Ja RobD, die wet is er niet voor niets gekomen, ook leidingwater kan besmet worden door de omgeving en/of langdurige stilstand. Het blijven natuurlijk wel oosteuropeese toestanden😉


RobD antwoordt op 28 juni 2011:

Jan& ik weet niet of je ooit in O-Europa geweest bent, maar zelfs daar is het drinkwater volgens norm. Zelfs in het kleinste gehucht in Roemenië. Vaak is er voor zo'n gehuchtje maar één of twee tappunten, maar het is normaal drink water.

Dus je bewering is wat mij betreft een loze kreet, uit de lucht gegrepen of je verwijst naar voor de val van de muur 😉


Jan& antwoordt op 28 juni 2011:

Ach ja Rob, de legionella perikelen komen elke zomer weer eens ergens om de hoek kijken en echt niet alleen op de camping. Overigens is zuid Roemnenie een ontwikkelingsland wat betreft schoon drinkwater.


John antwoordt op 29 juni 2011:

Waar komt legionella voor?
Juist, in de door ontwikkelde westerse landen waar wij alles maar gewoon vinden en laten versloffen. 60 procent van de Roemeense bevolking heeft toegang tot gekanaliseerd drinkwater. Op het platteland heeft 35 procent van de bevolking de beschikking over gekanaliseerd water. Er wordt daarom vaak gebruikgemaakt van andere waterbronnen (b.v. waterputten) die veilig en helder drinkwater leveren. Door de rijke Flora en Fauna is het grondwater van uitstekende kwaliteit.
Dus: bezint aleer gij iets verzint. 😉


Carlo antwoordt op 29 juni 2011:

Als ik mijn water tank spoel met bleek water, en ik spoel de zaak nadien goed na met zuiver water ,heb ik geen last van smaak of luchtjes.


Hans antwoordt op 29 juni 2011:

Als de tank en leidingen schoon zijn is er geen reden om water uit flessen te kiezen vanwege veiligheid. Die veiligheid heb je zelf in de hand.

Dat is jouw mening,mag ik de mijne hebben.

Er hoeft voor mij geen reden te zijn om water uit de fles te drinken, wij doen dat gewoon omdat wij zo opgevoed zijn zekerheid voor je gezondheid gaat voor alles,toch.


edwin antwoordt op 29 juni 2011:

Gewoon een watertank kopen bij de vrijbuiter en op de camping deze laten vullen en ....Drinken maar. Niks geen muf gedoe,lekker goedkoop en werkt ook nog altijd !


Rico antwoordt op 1 juli 2011:

Ik doe altijd een liter schoonmaakzijn in de watertank. Vervolgens water erbij en het mengsel door leidingen en boiler pompen. Vervolgens een dag laten staan en het spul leeg laten lopen. dan vullen met vers water en goed doorspoelen. Vooral dat laatste niet vergeten. Vorig jaar heb ik niet goed genoeg doorgespoeld met schoon leidingwater, en ik kan zeggen dat de thee daar heel raar van gaat smaken, hahahahaha!

Flessenwater gebruiken wij alleen in landen waar geen goed drinkwater uit de kraan komt.

Is de drinkwaterkwaliteit uit de kraan in Frankrijk en Spanje inmiddels zodanig dat je daar gewoon uit de kraan kunt drinken? Het is alweer een paar jaar geleden dat we die kant op zijn gegaan, maar dit najaar gaan we daar weer heen.

Groet,

Rico


Jan& antwoordt op 1 juli 2011:

De waterkwaliteit kan plaatselijk erg verschillen Rico.
Vergeet niet dat bacteriele besmetting ook plaats kan vinden via kranen, slangen, maar ook drank en voedsel en ik weet niet wat meer.
Zonder direct paranoia te willen worden, bij twijfel water koken en ook op flessenwater overgaan is een mogelijkheid. Wel nagaan of het afkomstig is van een lokale handelaar met "eigen merk" die flessen met lokaal water vult.


John antwoordt op 10 juli 2011:

Flessenwater veilig....................?
Volgens Foodwatch:

In 2008 en 2009 testten we duizenden lokale drinkwatervoorzieningen en honderden merken mineraalwater op uranium. Flesjes San Pellegrino en Perrier bevatten opvallend hoge doses. Dat deed pas echt stof opwaaien en de overheid stelde algemeen geldende normen.
http://foodwatch.de/kampagnen__themen/mineralwasser/index_ger.html


Jan& antwoordt op 10 juli 2011:

Zorgelijke ontwikkelingen John, probeer dat maar eens uit je caravan te houden.
Overigens na de Japanse gebeurtenissen zal het hier en daar op vermoedelijk nog onverwachte plaatsen nog wel een beetje erger worden.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker